przekonana to jednak ciasto wjechało na stół. Mnie posmakowało bardzo i żałuję, że już nic nie zostało! Zapraszam po przepis, choć pewnie już Kubuś gościł w Waszych domach. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* pół szklanki cukru* szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczeniaMasa budyniowa :* 3 budynie śmietankowe* litr soku przecierowego np. KubuśMasa z kremówki :* 350 ml śmietany kremówki 30%* galaretka(...)opakowanie ciastek typu Delicje Przygotowanie :Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, piec około 20 minut na złoty kolor. Odstawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia. Sok podgrzewać na wolnym ogniu, dodać proszki budyniowe, mieszać aż się zagotuje. Masę budyniową wylać na biszkopt. Ułożyć delicje, odstawić do wystygnięcia. Galaretkę rozpuścić
Magiczne Życie Martydodaję wpis z torem, który właśnie dla Niej zrobiłam. Może ktoś się pokusi zrobić podobny na jutrzejszy Dzień Dziecka. Pyszny krem na bazie śmietanki, mascarpone oraz malin plus biszkopt z przepisu od mojej mamy. Nam smakowało! Składniki : Ciasto : Składniki : * 6 jajek * 2 szklanki mąki * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka ubijać na puszystą masę, dodając(...)proszkiem i powoli ubijając, dodaję do masy jajecznej. Wylewam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 40 minut w 180 stopniach. Ja rozlewam masę do dwóch tortownic, bo biszkopt bardzo rośnie. Z podanych składników wychodzi 6 blatów. Do tortu użyłam 4 oraz jeden do ozdoby. Każdy blat trzeba nasączyć syropem z szklanki wrzątku, łyżki cukru oraz soku wyciśniętego
Magiczne Życie Martyniedawno pączków wykorzystałam same żółtka, powstał piegusek z białek.Jest to lekkie ciasto z dużą ilością ziarenek maku, który nie wymaga mielenia. Konsystencja ciasta przed i po upieczeniu przypomina biszkopt (jak np. w torciku makowym), różnica jest taka, że w składnikach nie ma całych jajek, a jedynie białka, a także masło i proszek do pieczenia, który nie jest obowiązkowy przy(...)pieczeniu biszkoptu. Piegusek nie jest też suchy jak niektóre biszkopty i nie wymaga dodatku ponczu.Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 260x110x75 lub trochę mniejszej, gdyż ciasto nie rośnie zbyt mocno. Piegusek z białekSkładniki:6 białekszczypta soli 80g cukru pudru80g suchego maku100g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia100g masła1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy lub cytrynypolewa100g białej czekolady2 łyżki mleka
Smakołyki Berenikiciepła. Specjalne względu u mnie, imię to zawdzięcza... mojej Babci. Tort jest właśnie dla niej. Własnoręczny, własno-twórczy. Kocham Cię, Babciu ;* TORT JABŁKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM. (autorski; ) biszkopt (duża tortownica): 6 jajek0,5 szkl. cukru cukier wanilinowy1,5 szkl. mąki ( pół na pół tortowej i ziemniaczanej )2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubiłam na sztywno, dodałam cukier, ubiłam(...)jaka jest potrzebna w normalnych warunkach. Kiedy zaczęły tężec, dodałam zimny mus jabłkowy. Wymieszałam i zostawiłam na chwilę. Rozsmarowałam na spodniej części,włożonej z powrotem do tortownicy. Przykryłam drugim biszkoptem. krem karpatkowy: 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki ( u mnie krupczatka) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/2 kostki masła Zagotowałam 2 szklanki mleka
W kuchni Karmel-itkizagotowana, aż do zgęstnienia, po czym wylana i pozostawiona do zastygnięcia. Hm, w mojej wersji wyszło zupełnie inaczej. Dodatkowo spód zrobiłam po najmniejszej linii oporu, czyli z pokruszonych biszkoptów i masła. Zwiększyłam także ilość sera i bananów, a więc zmieniłam proporcje składników. Nie ma to jak dokładne czytanie przepisów. Taa, jasne. Jednak... efekt okazał się zaskakujący. SERNIK BANANOWY PIECZONY(...)drodze pomyłki stał się autorski;/ na tortownicę o śr. 28 cm spód: 180 - 200g (paczka) okrągłych biszkoptów 200g masła sernik: 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1kg twarogu (może, nie musi być zmielony) 2 budyni śmietankowe 1/2 szklanki zimnego mleka 5 małych, przejrzałych bananów 150g miękkiego masła polewa: 100g masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru
W kuchni Karmel-itkimnóstwo czasu. Nic bardziej mylnego! Zachęcam do przyrządzenia tiramisu całkowicie samemu. Nieporównywalny jest jego smak z kupnymi mieszankami. CYNAMONOWE TIRAMISU. /zmodyfikowany przepis podstawowy;/ na 6-8 porcji: 1 opakowanie biszkoptów tiramisu kakao mielony cynamon krem: 1kg mascarpone 5 żółtek 5 łyżek cukru łyżeczka syropu cynamonowego (od MakroC&C) łyżeczka cynamonu mielonego (od Makro C&C) 40g cukru waniliowego(...)odstawiam do wystudzenia, mieszając co jakiś czas. Ucierając, dodaję ser mascarpone, cynamon i syrop, mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Z kawy, syropu i nalewki robię poncz, w którym namaczam biszkopty i układam je ciasno, obok siebie w głębokim naczyniu kwadratowym, o wymiarach ok. 20x25cm. Nakładam 3/4 masy, przykrywam kolejną warstwą namoczonych biszkoptów i pozostałą masę. Kakao mieszam z cynamonem (wedle
W kuchni Karmel-itkitylko na pyszny,ale i elegancki deser. I tak oto - przedstawiam głównego bohatera: KAWOWY SERNIK NA ZIMNO. Wielkie brawa! KAWOWY SERNIK NA ZIMNO. 3 duże jogurty naturalne paczka okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej z 4 łyżeczek 3 łyżki cukru 6 łyżek żelatyny 1,5 szklanki cukru pudru odrobina likieru kawowego szklanka gorącej wody 3 łyżki cukru(...)łyżki żelatyny 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tortownicę o średnicy 19-20 cm, jej dno, wykładam biszkoptami namoczonymi odrobiną likieru kawowego (nie mogą rozmięknąć ani puszczać "wody"). Napar z kawy powinien być gorący, dodaję do niego żelatynę i 3 łyżki zwykłego cukru, dokładnie rozpuszczam. Zostawiam do wystudzenia. Jogurty miksuję z cukrem pudrem, a gdy żelatyna z kawą ostygnie, dodaję do jogurtów
W kuchni Karmel-itkiBiszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: wiśniówka (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) – bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka(...)szklanki cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii Dekoracja: tarta gorzka czekolada na boki własnoręcznie zrobione dekoracje z gorzkiej czekolady użyłam również kilka wiśni z konfitury Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka – oddzielić żółtka od białek. Białka
Blondynka GotujeŹródło: Kwestia Smaku. Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością(...)serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki cynamonu Dekoracja: tarta mleczna czekolada na boki cynamon na wierzch użyłam również kilka połówek wiśni z konfitury Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka - oddzielić żółtka od białek. Białka
Blondynka Gotujeokazji, tak po prostu. Zniknął jak kamfora - bardzo mu smakował i do tego bardzo się ucieszył. A uśmiech mojego dziecka to najlepszy prezent jaki mogłabym sobie wymarzyć. Biszkopt: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki(...)pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150 -180 stopni około 25 - 30 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt kroję na dwa równe blaty. Krem z białej czekolady: 250 ml śmietanki kremówki 36% 70 g białej czekolady Kremówkę ubijamy na sztywno. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, lekko ją studzimy
Blondynka Gotuje30x20 cm. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni przez max 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopta ułożyłam go w foremce keksówce silikonowej. Wyłożyłam w taki sposób, aby biszkopt dobrze przylegał do dna i boków formy.A teraz możemy zabrać się za masę jogurtową:) MASA JOGURTOWA: 2 duże jogurty greckie 1 mały jogurt naturalny cukier 20 g żelatyny 1 duża(...)rozpuszczamy w minimalnej ilości ciepłej wody. Po rozpuszczeniu żelatyny wlewamy ją do jogurtu, chwilkę miksujemy. Teraz wsypujemy mrożone owoce, bez wcześniejszego rozmrażania, mieszamy łyżką i całą masę wylewany na biszkopt w keksówce, na koniec przykrywamy zwisającym z formy biszkoptem i wstawiamy do lodówki. Jak masa stężeje, wyciągamy ciasto z formy na talerz i co? I częstujemy :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujecałość nie była zbyt mocno alkoholowa, dlatego zmniejszyłam ilość użytego alkoholu oraz skróciłam zalecany czas "kąpieli alkoholowej", a i tak śliwki były jak dla mnie na rauszu. ;) Lekki kakaowy biszkopt, krem budyniowy, śliwki i mleczna czekolada to naprawdę udane połączenie. Smakuje jak śliwka w czekoladzie, stąd druga nazwa w tytule. Bardzo polecam.P.S Warto śliwki drobno pokroić by nie mieć później(...)problemu z krojeniem ciasta! :-) Pijana śliwka vel. śliwka w czekoladziePRZEPIS{forma: 25 x 30 cm}Temperatura piekarnika: 170ºC | Czas pieczenia: 35-40 min Biszkopt kakaowy 4 jaja 0,5 szkl. cukru (ok. 6 łyżek cukru, w tym 1 łyżka cukru wanil.) 3 łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (najlepsze wedlowskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comujmuje mu smaku a kremu jest ciut mniej w porcji ;)Wymiary blaszki: 24 x 29 cmCzas pieczenia: ok. 20-25 minutTemp. pieczenia: 180 st. Składniki:Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. cukru 2 szkl. budyniu czekoladowego ( ok. 6 budyniów po 40 g ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl. mąki tortowej 2 łyżki kakao Masa bananowo-śmietankowa(...)się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej .Sposób przygotowania:Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a na końcu żółtka. Dodajemy przesiana mąkę z budyniem i kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy
Słodkości i nie tylkoodstawiłam na 12 godzin, ale może być krócej , jeśli chcecie mieć mniej alkoholowy posmak ciasta :)) Po wyznaczonym przez siebie czasie odcedzamy śliwki i pozostały alkohol zostawiamy do nasączenia biszkoptu. Na ciasto mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubijamy z cukrem na krem. Dodajemy mąkę z dodatkami i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy(...)wymieszane ciasto . Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp. 180 C ( czas pieczenia zależy od piekarnika) Ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Nasączamy spód ciasta pozostawionym alkoholem ze śliwek. Na to wykładamy połowę kremu czekoladowego, drugi blat biszkoptu , poncz i resztę kremu. Na kremie układamy śliwki zamoczone w polewie czekoladowej. Całość dekorujemy polewą i wkładamy do lodówki by stężało
Słodkości i nie tylkorocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór na tort orzechowo - czekoladowy. Zawsze mam problem przy przygotowywaniu tortów , gdy przychodzi moment nasączania blatów. Ten biszkopt jest tak wilgotny , że na szczęście ominęła mnie ta "niemiła" czynność ;) źródło : klikTortownica : średnica 27 cmCzas pieczenia : 70 minut / najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy tzn. że upieczony )Temp. pieczenia(...)Składniki:Biszkopt orzechowy: 10 jajek 250 g orzechów włoskich 250 g cukru pudru cytryna 3 łyżki bułki tartej Ubić białka na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Masę jajeczną łączymy z ubitą pianą bardzo delikatnie. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy włoskie i bułkę tartą. Gdy wszystkie składniki
Słodkości i nie tylko