żółty kolor i smakuje wybornie. Ja osobiście gustuję w takich słodkich alkoholach, więc dla mnie to rozkosz dla podniebienia. Kto tak jak ja lubi takie alkohole szczerze polecam. Składniki: Biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowo-adwokatowa 400 ml śmietany kremówki 30% 200 ml Adwocaat Dalkowski(...)cukru pudru 2,5 łyżeczki żelatyny 1/5 szkl ciepłej wody Galaretka adwokatowa 150 ml Adwocaat Dalkowski Starotoruński 2 łyżeczki żelatyny 30 ml wody Dodatkowo 2 opakowania rurek Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej
Ala piecze i gotujełyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka ponczu (zaparzona kawa+ 30ml likieru kawowego) opakowanie biszkoptów Polewa: 50ml śmietanki kremówki łyżka masła 100g nutelli Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka(...)pomocą miksera, najszybsza i najskuteczniejsza metoda według mnie ;) Następnie dodając po łyżce wcześniej przegotowanego budyniu miksujemy, aż powstanie gładka masa. Przełożenie: Blat dolny smarujemy połową kremu. Każdy biszkopt maczamy w ponczu i układamy na kremie. Wystudzoną i tężejącą już galaretkę wlewamy w miejsca między biszkoptami. Czekamy aż galaretka zastygnie. Następnie wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy górnym blatem. Polewa: Wszystkie
Czerwona PorzeczkaMoja córeczka to prawdziwy ciasteczkowy potwór;) Biszkopty to jedyna słodkość jaką od czasu do czasu dostaje. Czemu więc nie spróbować upiec domowych biszkoptów, bez wszystkich tych E, dużej ilości cukru i emulgatorów czy jak ich tam zwą? Ja upiekłam ostatnio takie własnie biszkoptowe ciasteczka i wyszły super. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 50 biszkoptów - można je popakować w woreczki
Kulinarne Inspiracjezałożenia przygotowałam je dla dzieci, ale zajadali się nimi także dorośli. Niezbyt słodkie, lekko kwaskowe dzięki połączeniu czekolady i powideł śliwkowych. Herbatniki i biszkopty sprawiły, że w środku można było wyczuć mniejsze i większe kawałeczki miękkich lub chrupiących ciastek. Kulek wcale nie trzeba nadziewać na patyczki ani posypywać cukrowym groszkiem, ale dlaczego nie skoro dzieciom - zarówno tym małym(...)nieco starszym sprawia to taką frajdę:) Składniki (na ok 24 sztuki): 200 g herbatników 100 g biszkoptów okrągłych 1/2 czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady gorzkiej 3 łyżki powideł 1 łyżka masła patyczki na polewę: 2 tabliczki mlecznej czekolady posypki, wiórki kokosowe Przygotowanie: Herbatniki i biszkopty rozgnieść (ja zamykam je w strunowej torebce i traktuję tłuczkiem do mięsa). Nie wolno
Kulinarne InspiracjeSłowo "tort" zawsze wywoływało u mnie przyjemne dreszcze ekscytacji, ale też wzbudzało pewne obawy. Czułam się onieśmielona samą perspektywą pieczenia "mitycznego" biszkoptu, o którym Babcia Marcina opowiadała niesłychane historie, takie jak, na przykład, chodzenie przy nim na paluszkach i ściszanie głosu, gdy się piecze, ponieważ nawet delikatne fale dźwiękowe mogą sprawić, że opadnie... Czy to prawda? Nie wiem(...)posmaruj je dodatkowo tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia). Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok. 40 min do 1 h. Sprawdź, czy patyczek wetknięty w ciasto jest suchy, wtedy biszkopt jest gotowy. Ostudź kilka minut w foremce, później odstaw do całkowitego ostygnięcia bez foremki. Na średnim gazie, w rondelku, podgrzej śmietankę, aż zacznie delikatnie bąbelkować przy brzegach garnka
Gotowanie to kochanieSmaczne i proste ciasto budyniowe z czekoladową polewą .Biszkopt rozpływa się w ustach ,najlepszy jaki upiekłam ,nie za suchy ,jak to przy biszkoptach bywa .Polecam jeśli lubicie budyniowe kremy. Składniki na biszkopt ,blaszka o boku 20 cm : 4 jajka ,temperatura pokojowa 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju Oddzielamy
Ladylaura.dodatkiem pokrojonej w kostkę galaretki i na wierzchu też jest galaretka. Można dobierać sobie różne kolory galaretek, u mnie duet - niebieski i różowy, galaretki z firmy Wodzisław. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 galaretka niebieska 1 galaretka(...)turkusowa 300 ml śmietanki 30 % 1 galaretka pastelowa różowa Galaretkę niebieską przygotować najlepiej dzień wcześniej. Rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż sie rozpuści. Potem dodawać porcjami resztę
Monia miesza i gotujebitej śmietany i jeszcze może na każdym małą wisienkę:D Ups... zapomniałam dodać, że przepis znalazłam w jakiejś starej ,,Tinie" Składniki: 6 łyżek masła 10-15 dag biszkoptów lub spód biszkoptowy z 3 jaj Masa serowa: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 25 dag białego twarogu 4 łyżki soku z cytryny 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)pojemnik śmietany 30% o poj. 250 ml Wykonanie: Masło rozpuszczam. Biszkopty kruszę i mieszam z masłem. Wykładam na spód tortownicy i odstawiam do lodówki na ok 30 min. Galaretkę rozpuszczam w szklance wody i zostawiam by wystygła. Twaróg ucieram z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubijam na sztywno. Gdy galaretka zaczyna tężeć łączę ją najpierw
Ciasteczkowy PotwórPołączenie czekoladowego biszkoptu i masy śmietankowej to sposób na pyszny i delikatny deser. Ciasto jest po prostu pyszne!!! Polecam :) Biszkopt: 12 jaj 2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 200 ml śmietany 18% 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 łyżki mleka(...)trosze cukru. Mąkę przesiewam z kakao i delikatnie łącze z masą jajeczną. dwie jednakowej wielkości blaszki wykładam papierem do pieczenia, dziele ciasto na dwie części i piekę dwa biszkopty czekoladowe. Wyjmuję, zimne kroję kroję na - w sumie - cztery blaty i odstawiam. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno.Dodaję cukier i miksuję do rozpuszczenia się cukru. Żelatynę zalewam, czekam aż spęcznieje
Ciasteczkowy Potwórkolejne ciasto siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast..." Łasuchom czekolady, kakao i galaretki zapewne będzie smakowało... Składniki na biszkopt: 4 jaja; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 szklanki mąki pszennej; 2-3 łyżeczki kakao; Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny to należy(...)delikatnie wymieszać. Następnie dodajemy przesiane przez sito: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia, piec w temperaturze 180 0 C. Upieczony biszkopt należy przestudzić. 4 galaretki o jednakowym smaku rozpuścić według przepisu na opakowaniu; Składniki na masę: 1 litr śmietany kremówki (ja użyłam 30%); 5-6 łyżek cukru pudru; 5 łyżeczek żelatyny
In my kitchenjakimś portalu internetowym. Ciasto z racji dobrego smaku piekłam już wiele, wiele razy... Przez ten czas przepis uległ znacznej zmianie... Teraz powstaje takie oto cudo... Należy upiec jasny biszkopt z 6 jajek. Masa: 6 żółtek; 2 jajka; 1,5 szklanki cukru kryształu; 30 dkg masła; 5 serków waniliowych homogenizowanych; 3 szklanki mleka w proszku; 3 łyżki żelatyny; 1 szklanka wody(...)kawy cappucino lub startej czekolady do posypania ciasta; Wykonanie: Zaparzyć kawę, dodać rum i wystudzić. Do przygotowania ciasta potrzebne jest również 1 opakowanie okrągłych ciastek biszkoptowych. Upieczony i wystudzony biszkopt należy przekroić na pół. Spód ciasta delikatnie nasączamy ponczem i wykładamy połowę masy. Na masie układamy jedno obok drugiego, ciastka biszkoptowe nasączone ponczem. Na ciastka należy wyłożyć resztę masy (troszkę
In my kitchenpamiętam, że było wyśmienite. Pamiętam też, że po kilku dniach: dwóch może trzech, w smaku było jeszcze lepsze niż po upieczeniu. Smak ciasta nabrał barw:) Upiec cienki biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów grubo krojonych; 5 jajek; 1 szklanka cukru kryształu; 1 łyżka płynnego miodu; 1 łyżka czubata mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku(...)nadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temperaturze 180 o C przez około 30 minut. Składniki na krem: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru kryształu; 5 żółtek; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 łyżki mąki pszennej
In my kitchenPaulince serdecznie gratuluję! A jeżeli chodzi o ciasto, to wierzcie mi, jest świetne!! Kolorowe, winne w smaku i bardzo efektownie wygląda na talerzu:) Jedyne, co zmieniłam w przepisie, to biszkopt, który upiekłam z 4 jajek, Paulinka zaś piecze z 6 jaj:) Upiec biszkopt z 4 jaj; Składniki na masę zieloną: 1 duża butelka zielonego napoju Pysio(...)zagotować, do gotującego dodać rozmącone budynie i jeszcze raz zagotować (uwaga: napój należy mieszać, bo jak się nagrzewa to lubi pryskać:)). Gorącą masę rozprowadzić na uprzednio upieczonym i wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej lekko masie ułożyć Delicje, ciastko obok ciastka. Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30%; 1 zielona galaretka; Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Dobrze schłodzoną
In my kitchenSiostry Anastazji, na którym się nie zawiodłam:) Pyszne, wbrew pozorom wcale nie za słodkie, świąteczne. Podbiło serca moich gości, to i może Waszych też podbije?:) Polecam. Upiec cienki jasny biszkopt. Masa makowa: 25 dkg maku mielonego; 10 dkg cukru kryształu; 3 białka; 2 łyżki miodu; 125 ml słodkiego mleka; olejek migdałowy (kilka kropli); 20 dkg bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, kostka(...)mleka; 3 żółtka; spirytus (do smaku); Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa makowa - masa śmietanowa - masa orzechowa - polewa. Moje uwagi: Upiekłam jasny biszkopt z 6 jaj i przekroiłam go na pół. Jedną część biszkopta dałam na spód ciasta, natomiast drugą na masę orzechową
In my kitchen