przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:276/600)

Tort z musem czekoladowym i malinami 164

Tort dla fanów czekolady i malin :) Przełożony musem czekoladowym i malinami. Pięknie się prezentuje, smakuje podobno rewelacyjnie. Jest łatwy do zrobienia i nawet niezbyt pracochłonny. Biszkopt wspaniale rośnie, jest puszysty i delikatny. Krem czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia - aksamitny, ma delikatny posmak i jest puszysty. Jest tak gorąco, że nawet nie chce się odpalać piekarnika, ten był jednak robiony(...)Bałtyk, na http://www.burco.pl/ , wynajęłabym jakiś domek, nad samym morzem, szum fal kołysał by mnie do snu, piękne plany, szkoda tylko, że urlop dopiero za jakiś miesiąc ;) Składniki na biszkopt: 8 jajek 400 g cukru pudru 140 g mąki pszennej 140 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. W osobnej misce ubić

Domowa cukiernia Ewy
BISZKOPTOWA KAWA MROŻONA 96

Składniki:   (porcja na 1 szklankę) 6 biszkoptów 150 ml mleka 6 kostek lodu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Przygotowanie: Do miksera wrzucić kostki lodu, biszkopty (ja łamię na mniejsze kawałki), kawę zalać zimnym mlekiem i miksować około 1 minuty można dłużej zależy to od naszego miksera. Gotowy napój przelać do szklanki. Można udekorować bitą śmietaną i biszkoptami.  W przypadku

Ciastka - domowe słodkości
Pawi ogon wg Siostry Anastazji 177

kolejnego przepisu Siostry Anastazji. Jest idealne, jeśli mamy czas, aby je zrobić, bądź jeśli chcemy zjeść coś dobrego lub zwyczajnie komuś zaimponować, bowiem ciasto prezentuje się naprawdę okazale :) Smacznego! Biszkopt jasny: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy do formy do pieczenia i pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 min. Potem studzimy gotowy biszkopt. Ciasto: Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko 3/4 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g orzechów włoskich powidła

psgotujemy
Ciasto "Królewiec" wg Siostry Anastazji 484

Siostry Anastazji - "Królewiec". I myślę, że reszta słów jest zbędna, bo - co by tutaj dużo mówić - to pyszne ciasto jednym słowem. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu - smacznego! Składniki [BISZKOPT]: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 1 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę(...)jajkiem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy miód i szybko zagniatamy ciasto. Potem dzielimy je na 2 części i pieczemy 2 placki w foremkach tej samej wielkości co biszkopt (pieczemy 20-30 min w 180 stopniach). Wyjmujemy placki jeszcze ciepłe. Składniki [MASA]: 0,5 l mleka 0,5 szkl. cukru kryształu 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej

psgotujemy
Ciasto z sokiem porzeczkowym 333

Uwielbiam smak czarnych porzeczek a Wy? Przedstawiam przepis na orzeźwiające ciasto z sokiem porzeczkowym. Ciasto pyszne i łatwe w wykonaniu. Mniaaam! Ciasto z sokiem porzeczkowym Składniki: Jasny biszkopt , 3 budynie śmietankowe, litr soku z czarnej porzeczki, 2 śnieżki, 2 galaretki truskawkowe. Wykonanie: Biszkopt przygotowujemy według tego przepisu. Biszkopt dzielimy na dwa blaty, przecinając go wzdłuż. Sok z czarnej porzeczki wlewamy

paapilotkaa
Torcik z masą ajerkoniakową, owocami i galaretką 178

dzisiejszej kawy polecam pyszny torcik z owocami, galaretką i nutką alkoholu. To jedno z najlepszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Jest lekkie i orzeźwiające. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa ajerkoniakowa: 250 ml mleka, 1 budyń waniliowy(...)opakowanie cukru waniliowego, 100 ml ajerkoniaku, 1 kostka masła, Dodatkowo: 2 kiści winogrona zielonego, 1 duża brzoskwinia, 2 opakowania galaretki zielonej. PRZYGOTOWANIE: 1 . Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, kakao, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Truskawkowa fantazja. 210

Pyszny, delikatny biszkopt wypełniony aksamitnym, puszystym, śmietankowo-twarożkowym kremem i truskawkami. Dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na truskawkową fantazję: BISZKOPT: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki octu 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej      Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dosypujemy cukier. Żółtka roztrzepujemy(...)sekund i mieszamy (powinna mieć płynną konsystencję), studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywną masę, dodajemy twaróg, żelatynę i cukier puder, dokładnie miksujemy i ewentualnie dosładzamy.      Zimny biszkopt dzielimy na pół, nasączamy dobrze posłodzoną herbatą (100 ml) i wykładamy połowę kremu. W masę wciskamy małe truskawki (maliny, jagody lub inne owoce), a na wierzch wylewamy około 2/3 żelki

Rozpustne gotowanie
Słodkie maleństwa z poziomkami 173

Poziomkowe praliny w białej czekoladzie Składniki: (na 20-25 sztuk) 110 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki (38%) 100 g poziomek 1 łyżka soku z cytryny 100 g biszkoptów dodatkowo: 250 g białej czekolady 3 łyżki liofilizowanych truskawek Czekoladę do pralinek posiekać. Kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę, odstawić na 5 minut.  W tym czasie poziomki z sokiem(...)cytryny zmiksować blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Biszkopty drobno pokruszyć, wymieszać z owocami. Czekoladę wymieszać, aż do rozpusczenia. Dodać biszkopty z poziomkami, wymieszać na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Ze schłodzonej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na talerzu, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malinowa pianka 178

orzeźwiające ciasto malinowe. Z niewielkim nakładem pracy jedynie trochę czasu potrzeba na schłodzenie i stężenie galaretek. Można zrobić z różnymi owocami i odpowiednio dopasować  smak galaretki.  Składniki: Biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki  pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta Pianka 2 galaretki malinowe 700 ml wody 500 ml kremówki Dodatkowo(...)galaretka malinowa 1,5 szkl malin Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały i czas miksować do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 24*24 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, równomiernie

Ala piecze i gotuje
Biszkopt z musem truskawkowym 152

Truskawki. Mmmm... Pyszność nad pysznościami. A jako, że w chwili obecnej nawet nasza zamrażarka została obżarta z truskawek, pora przypomnieć sobie moje ukochane, gorące lato i pyszny biszkopt przekładany kremem i musem z truskaweczek. Orzeźwiający, słodki, ale z kwaskowatą nutką z owoców. Na niedzielę dla gości jak i na co dzień dla domowych łasuchów. Składniki: (23 cm) BISZKOPT: 5 jajek(...)lodówce całą noc. Następnego dnia masę zmiksować, dodając serek mascarpone. Truskawki (umyte i osuszone lub rozmrożone) zblendować. Galaretki rozpuścić w szklance wody, gdy zaczną tężeć zmiksować z truskawkami. Biszkopt rozciąć na dwa blaty (można nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny lub alkoholem, według uznani). Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu, na to masę truskawkową, drugą połowę kremu

Cakes By Kejt
Limonkowiec 131

nich wypróbowałam i wszystkie dania i wypieki nie dość, że były pyszne to i udane w 100%. Wypróbowałam więc też Limonkowiec. A tu klops! Choć może powinnam powiedzieć maślak. Biszkopt, chyba pierwszy raz w życiu, mi się nie udał, a krem jest, jakby to ująć, bardzo maślany w smaku. Dla miłośników maślanych kremów, jak za dawnych lat, to deser idealny(...)Ogromnym plusem jest bardzo wyczuwalny smak limonek, które osobiście uwielbiam :) Przepis zaczerpnięty ze strony Pani Ewy Wachowicz. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek mąki ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Masa limonkowa 400 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka skórka otarta z limonek sok z limonki filety z limonki do dekoracji 1 kieliszek spirytusu Poncz: ½ szklanki

Cakes By Kejt
Szybki deser jogurtowo mascarponowy z jeżynami i biszkoptami własnej roboty 131

musiała mieszać mascarpone z jogurtem. Czyli znów przyspieszymy działania w kuchni. Już po drodze myślałam co tu zrobić z tym nabytkiem i dokupiłam jeżyny. Upiekłam okrągłe biszkopty, do których eksperymentalnie dodałam siemię lniane i udało się a dowód na załączonym obrazku: Składniki: 1 opakowanie jogurtu z mascarpone 1 opakowanie cukru trzcinowego z wanilią świeże jeżyny listki melisy(...)wymieszaj robotem. Następnie dodaj mąkę i niech składniki się połączą. 2. Wylej masę na papier posmarowany masłem i rozprowadź  na całej blasze tak jak do biszkoptu na roladę. 3. Piecz 10 minut w 180 st. Po upieczeniu przykryj ciasto cienką ściereczką. Po wystygnięciu wykrawaj kółka z ciasta formą cukierniczą. Wyjdzie ok 24 szt biszkoptów

AZgotuj!
Ciasto biszkopt z musem brzoskwiniowym 138

wyjeżdżamy odwiedzając rodzinę i bliskich. Wspólnie spędzony czas w domu zaowocował  pysznym obiadem i deserem. Ciasto z musem brzoskwiniowym to debiut. Bardzo nam on smakował. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Masa  -  0,75 ml mleka - 3 budynie waniliowe lub śmietankowe - 125g masła w kostce - masę można(...)zastąpić gotowa masą karpatkową Mus brzoskwiniowy - puszka brzoskwiń - 3 galaretki brzoskwiniowe Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy pomału cukier, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Nadal miksujemy.  Do powstałej masy przesypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy na wyłożoną

Pan i Pani Smith w kuchni
Sernik jagodowy 156

szkl serek mascarpone - 250 g cukier puder - 3 łyżki śmietan - fix - 1 opak Wierzch ciasta galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana - 800 ml jagody - 0,5 szkl Dodatkowo biszkopty okrągłe - 150 g Sposób przygotowania: Jagody przebrać, opłukać, osączyć. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkoptami Sernik w proszku wysypać do miski, dodać mleko, miksować kilka minut. Następnie dodać jagody(...)zmiksować. Wyłożyć masę jagodową na biszkopty, włożyć do lodówki. Masa z serkiem mascarpone Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek mascarpone, śmietan fix,  zmiksować. Masę z serkiem wyłożyć na masę jagodową, posypać masę jagodami. Galaretki truskawkowe rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wylać galaretki na wierzch sernika, odstawić do lodówki na całą noc. (function

Kuchnia Danusi
Pianka karmelowa 155

Karmelowa pianka na kakaowym biszkopcie znaleziona u Eweliny z Anyżkowa . Gorąco polecam! Składniki (na formę 24x29 cm): Biszkopt: 4 jajka 80 g cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki stopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oba rodzaje mąk przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę(...)wodzie. Śmietanę ubić na sztywno, dodać partiami ser mascarpone. Miksując, dodać masę kajmakową. Łyżkę masy dodać do żelatyny, wymieszać i dopiero wtedy dodać do reszty masy. Zmiksować. Na wystudzony biszkopt wylać masę i odstawić do lodówki na kilka godzin. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany 30% 2 łyżki masła Wszystkie składniki umieścić w rondelku, podgrzać, aż czekolada się

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania