Idealne ciasto dla miłośników bananów... Ciasto zostało zjedzone ekspresowo:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki (bez 2 łyżek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa: 1,5 kg nieobranych bananów (tj. ok. 1 kg obranych bananów) 2 galaretki bananowe lub cytrynowe 1 cukier waniliowy 16 g 1 łyżka soku(...)cytryny 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru czekolada do posypania ciasta Wykonanie: Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu cukru, cały czas ubijając (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dodawać pojedynczo żółtka i olej, dalej chwilę ubijać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie dodać
IMPRESJA SMAKUPrzepis na to ciasto dostałam od mamy i na dobre już zagościł w naszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny(...)być cytrynowy:-)) 250 g margaryny np. Kasia Dodatkowo: 500 ml śmietany 36% śmietanfix (opcjonalnie) 2 łyżki cukru pudru 1/2 - 1 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej według uznania) Wykonanie: Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodając po trochu cukru, cały czas ubijać (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dalej ubijając dodawać pojedynczo żółtka i olej
IMPRESJA SMAKUbloga "moje wypieki". Przepis nieco zmodyfikowałam, według własnych preferencji. Ciasto jest kremowe i lekko kawowe. Na pewno nie nadaje się dla osób na diecie:-). Pyszne... gorąco polecam Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki (bez 2 łyżek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa cappuccino: 250 g serka mascarpone(...)płaskiej łyżeczki żelatyny 10 łyżek kawy cappuccino 3 łyżki cukru pudru Na górę: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru śmietanofix (opcjonalnie) tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu cukru, cały czas ubijając (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dodawać pojedynczo żółtka i olej, dalej chwilę ubijać
IMPRESJA SMAKUamaretto. Szybkie w wykonaniu i zaskakująco lekkie w swojej konstytencji, ale zdecydowane w swoim kawowym smaku. Takim deserem mozna zaskoczyć miłe znajomych i przyjaciół :) Składniki: Opakowanie biszkoptów okrągłych lub długich 500g serka mascarpone 4 jajka 120g cukru 1 szklanka mocnej kawy Pol szklanki likieru amaretto Opakowanie migdałów w płatkach Owoc granatu Kilka(...)łyżki amatetto. Następnie białka ubić na puszysta masę i dodać resztę cukru ( miksować dalej aż cukier się rozpuści). Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopty maczamy w kawie z reszta amaretto. Ukladamy na dnie naczynia. Posypujemy owocami granatu i migdałami. Następnie nakładamy masę serowa. I następnie znowu biszkopt, owoce granatu, migdały, masa serowa
Zainspiruj się kuchniąspełnić trzy największe pragnienia każdego czekoladoholika? Upiec trójwarstwowy tort, w którym każda warstwa będzie przygotowana z innej pysznej czekolady. Najpierw mocnoczekoladowy biszkopt nasączony wiśniówką i posmarowany powidłami śliwkowymi. Później delikatny jak chmurka mus z mlecznej czekolady z gruszkami gotowanymi w syropie ze szczyptą cynamonu. A na koniec delikatny i łagodny mus karmelowy, który wprost rozpływa się w ustach. Zwieńczeniem tortu(...)zmiękną. Wyjmujemy je z syropu i odstawiamy do wystudzenia. Z jednej gruszki okrawamy koniuszek (będzie nam potrzebny do dekoracji), a pozostałe kroimy w kostkę, odkrawając uprzednio gniazda nasienne. Czekoladowy biszkopt: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 60 g masła 70 g drobnego cukru do wypieków 70 g mąki pszennej 4 jajka szczypta soli Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych
Food Squareszklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 30 % 4 łyżki cukru słoiczek dżemu u mnie śliwkowy Jamar 3 łyżeczki cukru waniliowego do nasączenia: szklanka soku pomarańczowego 35 sztuk biszkoptów podłużnych wiórki kokosowe Wykonanie: Pól szklanki mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko, cukry, mąki, śmietanę miksujemy. Wlewamy na gorące mleko, mieszamy aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy , oddajemy po łyżce masę(...)budyniową. Tortownicę średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami nasączanymi w soku.. Smarujemy połową dżemu, wyrównujemy. Wykładamy resztę biszkoptów nasączonych. smarujemy dżemem, wykładamy masę. Wiórki prażymy na suchej patelni, posypujemy ciasto. Chłodzimy
Z Majeczką w kuchnismakuje, a do tego nie wymaga pieczenia. SKŁADNIKI (na formę 28cm) 40 ml śmietany kremówki oraz 50 g czekolady (lub 1/2 opakowania gotowego czekoladowego kremu do tortu) herbatniki biszkopty (opcjonalnie) niesolone orzeszki ziemne (opcjonalnie) Masa kokosowa: 300 ml mleka 40 g masła 4 łyżki kaszy manny 4 łyżki cukru 100 g wiórek kokosowych Masa czekoladowa: 300 ml mleka(...)mannę. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Formę wykładamy papierem, wykładamy warstwę herbatników i wylewamy masę czekoladową, na którą układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie wykładamy masę kokosową, a na to biszkopty. Wkładamy do lodówki. Śmietanę podgrzewamy i wrzucamy czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy krem na jakiś czas i gdy zaczyna tężeć, wykładamy na biszkopty. Dekorujemy orzechami
Zofianazaczynałam prowadzenie bloga to nie sądziłam, że z moim słomianym zapałem zajdę tak daleko ;) By uczcić tę niesamowitą okazję przygotowałam torcik, który uzależnia smakiem - idealne połączenie czekolady i pomarańczy. Biszkopt: 3 jajka pół szklanki cukru pudru pół szklanki mąki (pszenna, w tym łyżka tortowej) 3 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Orange curd: 2 pomarańcze 3 jajka pół szklanki(...)cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka oleju Krem kakaowy: 250 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao W pierwszej kolejności pieczemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno, po czym łyżkami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie jednolita, dorzucamy żółtka i porcjami dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do małej blaszki
sama złodyczTaty z okazji jego święta wraz z Nikodemem przygotowaliśmy specjalne, zgodne z zamówieniem tiramisu truskawkowe. Niestety zdjęcie marne, bo ostatni kawałek udało się uchwycić nim został pożarty:)Składniki:opakowanie biszkoptów (u mnie po połowie opakowania podłużnych i okrągłych)opakowanie mascarponemałe opakowanie śmietany 30%2 płaskie łyżki cukru30 dkg truskawekkakao do posypaniaszklanka mocnej, zimnej kawyPrzygotowanie:Ubijam smietanę z cukrem, pod koniec(...)ubijania dodaje po łyżce mascarpone i miksuje na wolnych obrotach aż do uzyskania gładkiej masy. Biszkopty (podłużne) kolejno zanurzam w kawie i układam na blaszce aby stworzyły spód deseru. Na powstały spód wykładam masę odkładając trzy łyżki do dekoracji.Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki miksuję i powstały mus nakładam na masę śmietanowo-serową. Na mus truskawkowy układam uprzednio zamoczone
Magiczna kuchnia DariiTakim tortem z pewnością zaskoczycie domowników i gości. Biszkopt makowy, krem budyniowy i do tego dekoracja z orzeźwiających i pachnących cytrusów. Tort jest łatwy do przygotowania a prezentuje się i smakuje rewelacyjnie. Przygotowałam go na konkurs z przepisu KASI.Składniki: Biszkopt50 g margaryny Kasia160 g cukru pudru5 jajek130 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 szkl suchego maku1(...)końcu wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30-35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, zimny przekroić na trzy krążki.Krem: Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę. Połowę mleka zagotować razem ze skórką pomarańczową. W reszcie mleka rozmieszać proszek budyniowy, wlać do gotującego się mleka
Ala piecze i gotujeSkładniki:660 ml śmietany 18%3 żółtka3 białkaekstrakt waniliowy150 g cukrutabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennejopakowanie biszkoptów2 tabliczki mlecznej czekolady1/3 szklanki zmielonych orzechów arachidowychSposób przygotowania:Opakowanie biszkoptów łamiemy na mniejsze kawałki i wysypujemy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty lekko ugniatamy tworząc w ten sposób spód.Białka ubijamy na sztywno. Żółtka miksujemy razem
Słodkie Przyjemnościdrugim pojemniku ubijamy schłodzoną śmietankę. Dodajemy do niej lekko przestudzoną masę czekoladowo - kawową. Całość wkładamy do lodówki aby masa stężała. Upieczony przestudzony biszkopt kroimy na 3 placki. Każdy nasączamy herbatą. Wykładamy kisiel wiśniowy na spodnią część. Następnie wykładamy tężejącą masę czekoladową, przykrywamy kolejnym plackiem i powtarzamy układanie warstw
happycreatiff.blogspot.comWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny deser Zabaglione .To tradycyjny włoski deser który przygotowuje się z jajek , żółtek i likieru .Najlepiej smakuje podany z biszkoptami :)Przepis znalazłam w książce Kuchnia Włoska . Składniki :2 jajka4 żółtka1/2 szklanki drobnego cukru80 ml wina marsala BiszkoptyWykonanie :Jajka , żółtka i cukier umieść w dużej misce .Wstaw naczynie do garnka z wrzącą wodą. Upewnij się(...)miksera ubijaj jajka aż zbieleją i nabiorą konsystencji kremu .Stopniowo dolewaj wino cały czas ubijając , około 10 minut aż wszystko zgęstnieje.Wyłóż krem do ozdobnych kieliszków i podawaj z biszkoptami .Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki* podlużne biszkopty (najlepiej typu wloskiego)masa truskawkowa* 500 ml zmiksowanych truskawek* 250 g serka mascarpone* 200 ml śmietany kremówki* 8 łyżeczek zelatyny* 6 łyzek cukrusos truskawkowy* 250 ml zmiksowanych truskawek* 2 łyżki cukru* 1 lyżka mąki ziemniaczanejgalaretka truskawkowa* 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny* 250 ml zmiksowanych truskawek* 2 lyżki cukruSposób wykonaniaTortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami. (można również(...)upiec cienki biszkopt)Każdą porcję żelatyny namoczyć w osobnym naczyniu.Przygotować sos truskawkowy.Truskawki przelac do rondelka, zostawiając w szklance 1/3, dodać mąką ziemniaczaną do szklanki, wymieszać i wlać do rondelka, dodać cukier. Całość doprowadzic do wrzenia ciągle mieszając, aby powstala jednolita masa, zagotować i odstawić do wystudzenia.Przygotować masę truskawkowąDo zmiksowanych truskawek dodać cukier i wymieszać, aby się rozpuścił, cukier
Mix smakuSylwester, Nowy Rok więc szaleństwo pieczeniowe ruszy na nowo. Dzisiaj mam dla Was pyszne i niebywale proste trufle. Powstały bardzo spontanicznie. A to za sprawą chwili mojej nieuwagi. Biszkopt, który robiłam nie powiódł się. Jak dla mnie nie wyrósł taki jak się spodziewałam, biszkopt powtórzyłam a ten jak dla mnie nieudany wykorzystałam do zrobienia trufli. Dodałam praktycznie wszystko co miałam(...)czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki masła 1 łyżeczka ekstraktu z waniliiDodatkowo:drobno posiekane orzechy laskowe lub włoskie zmielone migdałyMasło rozpuszczamy z czekoladą. W dużej misce rozdrabniamy na kawałki biszkopt. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, razem z rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dłońmi łączymy wszystkie składniki ze sobą. Zawijamy w folię i wstawiamy na około 1 h do lodówki. Wyjmujemy. Formujemy kulki
Made By Mom And Son