wypieków nie wypali, wyjdzie zakalcowaty, albo się brzydko połamie i nie ma co z tym zrobić. Ja w tym roku chciałam spróbować swoich sił w roladzie, ale niestety biszkopt mi się połamał i ostatecznie skończyło się na upieczeniu następnego i złożeniu go w tort (nota bene tort banoffe, który na pewno jeszcze upiekę, żeby pokazać na blogu). Pierwszy połamany biszkopt(...)łyżki masła 70ml rumu 4 łyżki nutelli 0,5 szkl. żurawiny 0,5 szkl. rodzynek 0,5 szkl. orzechów laskowych 100g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe, orzechy, kolorowa posypka Biszkopt rozdrobnić w palcach na drobne okruszki, dodać mleko, masło, nutellę i rum, zagnieść. Masa powinna być lepka na tyle, by kawałek po ściśnięciu się nie rozpadał. Na koniec dosypać bakalie
Przepysznik - BLW i nie tylkomasy, ani kremów. Jest szybka, tania i bardzo prosta do przygotowania. Ciasto jest puszyste i znacznie lżejsze od rolad z kremami. Pyszne! Cynamonowe kawałki jabłek świetnie uzupełniają teksturę delikatnego biszkoptu. Jeśli lubicie tradycyjny biszkopt z jabłkami to jestem pewna, że rolada jabłkowa także przypadnie Wam do gustu. Rolada z jabłkami: 6 jabłek 6 dużych jajek 6 łyżek drobnego cukru(...)cukrem waniliowym oraz cynamonem i mieszamy. Blachę (od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy papier małą ilością masła. Rozkładamy jabłka. Posypujemy skórką otartą z cytryny, przelanej uprzednio wrzątkiem. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na wysokich obrotach, a gdy zrobią się białe, dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Ubijamy 2-3 minuty. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na małych obrotach. Obie mąki przesiewamy
Poezja smakuPodałam ciasto na ślicznym talerzyku z kolekcji Gloria od Porcelana Bogucice Biszkopt z pianką truskawkową Składniki : Biszkopt : jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-1- 2 łyżki Pianka : śnieżka - 2 szt mleko - 400 ml galaretka truskawkowa - 2 opak woda gotowana - 400 ml PRZYGOTOWANIE Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać
Kuchnia Danusisię ciasto i nie mogłam jej całej wlać do środka. Zastanawiałam się co mogę z nią zrobić by została smacznie wykorzystana. Wymyśliłam sobie babeczki cytrynowe. Wystarczyły dodatkowo tylko biszkopty. Do silikonowych foremek na muffinki wlałam masę - ale nie do końca, zostawiłam miejsce na biszkopt (ale nie wkładać biszkopów jeszcze). Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 10min. Dopiero(...)czasie do każdej foremki włożyłam biszkopty - lekko wciskając je w masę. Przykryłam folią aluminiową i włożyłam je do piekarnika na kolejne 10-15min. Wyszły mi takie cytrynowe babeczki: Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 2 galaretki brzoskwiniowe, 5 połówek brzoskwiń z puszki, 200ml śmietanki 30%, 1 x śmietan fix, 6 podłużnych biszkoptów. Przygotowanie: Biszkopty rozłożyć na spód formy. Jedną galaretkę rozpuścić w 400ml wody i odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Dodać do galaretki pokrojoną w kostkę połówkę brzoskwini. Zalać biszkopty i odłożyć do lodówki do stężenia
W kuchni u MonikiSkładniki: Warstwa 1: biszkopty podłużne lub okrągłe. Warstwa 2: 3 budynie waniliowe bez cukru ( ja miałam jeden z cukrem), 1 duży sok Kubuś dowolny smak - 900 ml ( ja miałam smak: marchew-jabłko-brzoskwinia). Warstwa 3: 1 budyń waniliowy ( wedle uznania, ja miałam tylko z cukrem i takiego użyłam), 1 mały sok Kubuś - 300 ml (smak dowolny ale musi się różnić(...)kostek czekolady. Przygotowanie: Lepiej nie wykładać formy papierem do pieczenia, gdyż później przeszkadza w krojeniu ciasta - ja następnym razem już tego nie zrobię :) Na dno formy (23x28cm) poukładać biszkopty. Najlepiej gdyby forma miała odpinane boki, łatwiej wtedy jest przy krojeniu i wyciąganiu ciasta. Z 900 ml soku odlać szklankę i wymieszać w niej budynie. Resztę soku wstawić
W kuchni u Monikiprzez mojego szwagra. To dzięki niemu jest dzisiejszy wpis, a raczej przepis. Muszę go pochwalić, że naprawdę bardzo pysznym tortem mnie i mojego męża obdarował. Jeszcze raz dziękuję :) Składniki: biszkopt ( gotowy lub upieczony w domu - tak by były 3 spody), dżem truskawkowy, 450g truskawek ( świeże lub mrożone), 0,5l śmietanki tortowej 36%, 2x500 ml śmietanki lub 3x330ml śmietany 30%, owoce(...)dekoracji, syrop z brzoskwiń (można zastąpić syropem lub sokiem o innym smaku) do nasączenia, cukier, 5xśmietan fix, 8 łyżeczek cukru. Przygotowanie: Pierwszy spód biszkoptu nasączyć syropem z brzoskwiń lub syropem o innym smaku . Następnie posmarować dżemem truskawkowym. Ubić na sztywno śmietankę 30% z 6 łyżeczkami cukru oraz 3 opakowaniami śmietan fix . Podzielić ją na trzy części. Pierwszą część wyłożyć
W kuchni u MonikiSkładniki: biszkopty ( ja użyłam podłużnych, cienkich - lecz mogą być również inne), 150g malin, 140g jeżyn, 500g mascarpone, 1kg jogurtu greckiego, 4 łyżki cukru pudru, 6 galaretek ( ja dałam wiśniowe ). Przygotowanie: Pierwsza warstwa: Dno formy (wymiary:25cmX38cm) wyłożyć biszkoptami. Druga warstwa : 2 galaretki rozpuścić w małej ilości wody, ostudzić. Mascarpone zmiksować z jogurtem greckim i dwiema łyżkami cukru pudru. Dodać maliny(...)połączyć z masą ( używając nadal miksera). Spróbować masę na smak czy jest wystarczająco słodka. W razie konieczności dodać więcej cukru pudru. Gotową masę malinową wylać do formy na biszkopty i włożyć do lodówki. Pozostawić do stężenia - nie trwa to długo. Trzecia warstwa: Zrobić tak samo jak warstwę drugą z użyciem jeżyn zamiast malin. Wylać masę jeżynową na masę malinową
W kuchni u MonikiSkładniki: (rozm. blaszki 40x25cm) Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki pszennej tortowej, 250g margaryny do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 jajka, 3 łyżki płynnego miodu. Biszkopt: 3 jajka, 1/3 szklanki cukru, 1 budyń waniliowy bez cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa budyniowa: 1l mleka(...)całej powierzchni spodu blaszki. Piec przez 15minut w nagrzanym piekarniku do 180stopni C. Z drugą połową ciasta postąpić tak samo - należy pamiętać by piec w tej samej wielkości blaszkach. Biszkopt: Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać
W kuchni u Monikibitą śmietanę z galaretką, ale jak dla mnie ma wtedy taki sztuczny smak. Usztywniam ją teraz dodatkiem samej żelatyny. Najlepsza jest na drugi dzień, aż smaki się przegryzą. Biszkopt 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody jabłka uprażone 1 galaretka 350 ml śmietany 30% 1/2 szklanki cukru pudru(...)łyżki żelatyny Przygotowanie biszkoptu - białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąkę, proszek i wodę. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Jabłka uprażyć na patelni tak, aby się całkiem rozpadły. Wsypać do nich galaretkę i jeszcze chwilę gotować. Gorące jabłka wyłożyć na ostudzony biszkopt i wszystko schłodzić. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietanę ubić, pod koniec
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTorcik powstał z myślą o urodzinach. Łatwy w wykonaniu, smaczny i szybki:) Składniki: Tortownica 24cm Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki krupczatki 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy parzonej Masa: 1 op. śmietanki 30% (łaciata 500ml) 2 serki mascarpone (250ml każdy) 3 łyżki(...)cukru pudru Słoiczek wiśni drylowanych (0.4l.) Ciasteczka w mlecznej czekoladzie (ok. 15 dkg) Tabliczka czekolady do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, kawę. Ubijamy. Do całości przesiewamy mąki, proszek oraz kakao. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Przelewamy do posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Kuchnia w czekoladziedrugą galaretkę wyłożyłam nazajutrz rano, ale do popołudniowej kawki ciasto było gotowe :) Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :) Składniki: Na kwadratową formę o boku 24cm: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 kostka miękkiej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru(...)300g zmiksowanych truskawek Galaretka I: Ok 500g wydrylowanych czereśni 1 galaretka wiśniowa Galaretka II: Ok 200g truskawek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Wylewamy
Kuchnia w czekoladzieniebanalnej nazwie. W sumie najpierw była ona, a dopiero później ciasto :) Zapraszam Was na romans czerwonej porzeczki z leśną borówką. Skusicie się? Składniki: Na blaszkę kwadratową o boku 24cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa: 250ml śmietanki 30% 200g cukru pudru 300g czerwonych(...)borówkowa: 300g borówek leśnych 3 łyżki cukru kryształu 1 galaretka jagodowa Ponadto: 150g borówek leśnych 2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji) 100g białych mlecznych draży Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą
Kuchnia w czekoladziektóregoś roku zaniosłam właśnie lamingtony, które inaczej nazywałyśmy kudłaczami , albo kokosankami. Ponieważ w klasie nas było 30 osób to musiałam piec dwie blaszki. Do dzisiaj pamiętam ten smak. Biszkopt, polewa i wiórki. Pycha. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier(...)pieczenia, a boków nie smarować. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 30 minut (do suchego patyczka) Po wystudzeniu ciasto pokroić na kwadraty. Zródło przepisu na biszkopt mojewypieki.com Polewa: 240 g masła 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wody 2 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować do rozpuszczenia się składników. Przestudzić polewę, ale dalej powinna
O kuchni z uczuciemżowej :) Smaczne, proste, nie za słodkie i dobrze wyglądające ... do zrobienia nawet z małym pomocnikiem :) Przepis znaleziony na blogu Przepisy Aleksandry przysposobiony do wersji różowej. Składniki : biszkopt : 4 jajka 4 łyżki mąki 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru) pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 16 gramów cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli(...)żowe galaretki (u mnie malinowa) 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie delicji (ja użyłam Paryskich z Biedronki :)) 1 galaretka różowa (u mnie malinowa) Wykonanie : Biszkopt : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm (użyłam kwadratowej blaszki o wymiarach
cucinare