przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:278/600)

Kostka karmelowa. 211

Delikatny, mięciutki biszkopt przełożony pysznym, karmelowym kremem, a wszystko to obsypane chrupiącym krokantem. Numer jeden wśród tegorocznych, świątecznych wypieków. Bardzo polecam! Składniki na kostkę karmelową:  na formę o wymiarach 24x28 cm BISZKOPT: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka słodkiego kakao (dla dzieci)      Piekarnik nagrzewamy(...)uzyskamy odpowiednią grubość. Można również wrzucić orzechy do blendera, ale tu trzeba być bardzo ostrożnym i pilnować, żeby orzechy zbytnio się  nie zmieliły.      Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty, każdy z nich nasączamy np. słodkim kakao rozpuszczonym w 1/3 szklanki mleka. Na pierwszy blat nakładamy około 2/3 kremu, na nim układamy drugi blat, delikatnie dociskamy

Rozpustne gotowanie
Ciasto porzeczkowe toffi 179

jakieś smakowite ciasto na weekend. W szafce od jakiegoś czasu zalegały herbatniki i puszka kajmaku. Pomyślałam, że kwaskowy drzem z czarnej porzeczki doskonale uzupełni słodycz kajmaku. Nie myliłam się! Biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki miałkiego cukru 3/4 mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa 1/2 litra dżemu z czarnej porzeczki 2 budynie śmietankowe z cukrem(...)kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny   3/4 szklanki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżeczka żelatyny (niekoniecznie, to zależy od gęstości dżemu)   Upiec biszkopt tzn. Białka ubić na sztywno dodać cukier i nadal ubijać kilka minut, następnie dodać żółtka. Odstawić mikser, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać łopatką i przelać na blachę

Jadło i czytadło
Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym - II warianty 220

porcjach i wymieszać delikatnie szpatułką ciasto wyłożyć porcjami na blachę ( 40x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku na środkowej szynie 10 minut. Gorący biszkopt wyłożyć na przygotowana ściereczkę kuchenną papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć i gorący biszkopt zwinąć w rolkę razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystudzenia truskawki umyć, odszypułkować, następnie(...)Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder i wlewając porcjami bitą śmietaną ubić, aż wyraźnie zwiększy objętość i stanie się puszysty. Na koniec wmieszać mus truskawkowy z żelatyną biszkopt rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Przy pomocy ściereczki na powrót zrolować go i umieścić w lodówce do stężenia kremu.  podgrzać mleko. Do gorącego mleka dodać pokruszoną czekoladę i mieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ptasie mleczko (na śmietanie) 167

Składniki : 2 galaretki agrestowe 1/2 litra śmietany 30% (schłodzona) biszkopty okrągłe czekolada Wykonanie: Biszkoptami wykładamy blaszkę.   Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na koniec wlewamy zimną (płynną) galaretkę. Chwilę ubijamy do połączenia się składników (aż masa zacznie się pienić). Na biszkopty wylewamy masę i schładzamy w lodówce

magiczna kuchnia Kasi
Sernik na zimno z serków homogenizowanych 576

Składniki: 500 g serka himogenizowanego 3 galaretki truskawkowe paczka biszkoptów 300 g truskawek Wykonanie: Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5L wody, odkladamy do wystudzenia. Na dno foremki układamy biszkopty. Serki przekładamy do miski, wlewamy zimną galaretkę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki by stężała. Po ok 1 godzinie gdy lekko

magiczna kuchnia Kasi
Rolada jagodowa 273

wybrać. Ja wybrałam jagody ale nie ze straganów. Byłam w lesie i sobie nazbierałam. W czasie zbierania myślałam jak je wykorzystać i wymyśliłam sobie taką oto roladę. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj 2 łyżki kakao 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Krem jagodowy 350 ml kremówki 30% 250 g jagód(...)łyżeczek żelatyny spożywczej Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody Bita śmietana: 150 ml kremówki 30% 1 płaska łyżeczka cukru pudru 1 śmietan fix 3/4 szkl jagód  Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, po jednym żółtku i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami

Ala piecze i gotuje
Ciasto owocowo śmietankowe 243

Moje ciasto jest spore, na dużą blachę: Biszkopt ( robimy dzień wcześniej) - 8 lub 10 jaj (oddziel białka od żółtek) - 250 g mąki pszennej - 50 g mąki ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g cukru pudru - 2 cukry waniliowe - szczypta soli Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrami. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, białka z solą ubij na sztywną pianę(...)dodaj delikatnie mieszając mąkę i białka. Wylej ciasto na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180-200°C  góra-dół. Pozostaw do wystygnięcia. Do nasączenia biszkoptu zrób 0,5 litra mocnej czarnej herbaty , dobrze ją posłódź i dodaj sok z jednej cytryny. Pozostaw do wystygnięcia. Przekrój ciasto na pół lub na trzy części. Nasącz zimną herbatą

Pasje Jolki
Serniczek "Owocowe szaleństwo" 261

cytrynowa lub gruszkowa ) - jasne i ciemne winogrona    ( po kilka gron ) - garść rodzynek - 1 banan - kilka dowolnych owoców sezonowych   ( np.truskawki, śliwki, porzeczki, agrest, czereśnie ) - opakowanie okrągłych biszkoptów Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz  wziąć udział w rozwoju tego bloga  aby było ich jeszcze(...)więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Biszkopty namoczyć ( np. w mleku ), wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 180 cm. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia. Serek, śmietanę, cukier puder wymieszać, dodać sok z cytryny i rodzynki ( parę odłożyć do dekoracji ). Żelatynę zalać połową

Świat Smaku
Łaciaty sernik z truskawkowym musem 217

zrobienia. składniki: 1 kg sera z wiaderka 100 g masła 3 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa biszkopty do wyłożenia formy Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody(...)mleku następnie podgrzać i rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrami i dwoma łyżkami sera. Następnie porcjami dodawać resztę sera a na koniec dodać wystudzoną żelatynę. Na biszkopty wyłożyć trochę masy serowej i gdzieniegdzie troszkę tężejącego już musu truskawkowego. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała, tortownica wcześniej schłodzona więc zajmie to kilka minut. Ponownie wyłożyć kilka łyżek

Monia miesza i gotuje
Lodowy tort semifreddo czekoladowo-śmietankowy (bez jajek) 369

Składniki: 150 g czekolady deserowej 500 ml zimnej śmietany kremówki 30% lub 36% pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 210 g podłużnych biszkoptów pół szklanki zaparzonej kawy (ostudzonej) wymieszanej z 50 ml likieru amaretto - do maczania biszkoptów bezy do dekoracji (ok. 20 małych sztuk). Można zamienić na wiórki czekoladowe. Przygotowanie: Tortownicę(...)odlać i wstawić do lodówki, a do drugiej dodawać stopniowo (stale miksując) roztopioną czekoladę (trzeba pamiętać, że czekolada musi być całkowicie ostudzona przed dodaniem jej do zimnej masy śmietanowej). Biszkopty maczać w kawie, następnie wyłożyć nimi najpierw boki, a następnie dno tortownicy. Masę czekoladową przelać do tortownicy, wstawić na ok. 20 min. do zamrażalnika (aby zesztywniała i nie wymieszała się

Domowa Cookierenka Agi
Owocowo- serowa fantazja 342

jagody możecie zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. SKŁADNIKI: Sernik: 50 dag sera białego, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego, 10 dag margaryny, 2 łyżki budyniu śmietankowego, Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia SKWORCU, 1/2 łyżki octu. Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego(...)ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Biszkopty proteinowe :) 152

Dietetyczna, słodka i prosta do przygotowania przekąska :) Dużo białka, zero cukru i tłuszczu! Słodkie, puszyste i mięciutkie! Niskokaloryczne! Czego chcieć więcej? Chyba tylko więcej biszkoptów :D Składniki: 4 białka jaj 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej 2 miarki odżywki białkowej (u mnie waniliowa od Kulturystyka.sklep.pl )  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białko ubij(...)sztywną pianę. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj ubite białka i wymieszaj. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i nakładaj po dużej łyżce masy (powinno wyjść 9-10 biszkoptów). Rozgrzej piekarnik do 180*C, wstaw biszkopty i piecz ok. 12 minut

Zdrowie na języku :P
Szarlotka Krysi i słów kilka o urodzie potraw i ich fotografowaniu 135

jadłam jeszcze w liceum u moich koleżanek, zachwyciło mnie swoją lekką konsystencją i aksamitnym smakiem, zwieńczonym czekoladową polewą. Jest to także ulubione ciasto mojej mamy. Z pozoru banalny biszkopt, jabłka i krem budyniowy ale razem stanowią trio, które sprawdziło się już przy wielu okazjach, zapraszam Was do wypróbowania. Biszkopt 3 jaja 1/2 szkl cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka(...)instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję odrobinę mniej mleka by budyń był gęstszy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu Na biszkopt wykładamy masę jabłkową, na nią masę budyniową i całość polewamy czekoladą rozpuszczoną z niewielką ilością mleka w kąpieli wodnej. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Oczy carycy - pyszne ciasto na wyjątkowe okazje 214

czubate łyżki cukru 1 kostka masła (250 g) Z podanej ilości mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miekkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Dodatkowo: okrągłe biszkopty (180 g) 2 galaretki czerwone ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki bezkofeinowej) Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto(...)kroimy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy kremem, na wierzchu układamy zamoczone w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Biszkopty zalewamy mocno tężejącą galaretką i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta można oblać polewą czekoladową

Cynamonowe szczęście
Królewiec lub Hetmańskie 212

moim domu to ciasto nazywa się Hetmańskie ale wydaje mi się, że jednak bardziej popularna jego nazwa to Królewiec. Samo ciasto zapewne jest wszystkim doskonale znane, 2 miodowe placki, biszkopt, masa budyniowa i czekoladowa polewa. Proste, efektowne, eleganckie i smaczne, jego wykonanie zajmuje chwilę czasu, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś pysznym naprawdę warto. Za nim przejdziemy do przepisy pokażę(...)jajko Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i dokładnie zagniatamy. Dzielimy na połowę, rozwałkowujemy dwa placki i pieczemy w 180 st. C ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, pod koniec ubijania wsypujemy

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania