Ciasto to powstało kiedyś z połączenia smaków, na które akurat miałam ochotę - biszkopt z makiem, krem z mascarpone i wiśnie. A do tego obowiązkowo ulubiona galaretka mojej córci. Jego smak przeszedł moje oczekiwania! SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm)Biszkopt z makiem4 jajka2/3 szkl cukru2/3 szkl mąki2/3 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl suchego makuKrem z mascarpone375 g mascarpone (1,5 standardowego(...)łyżek cukru pudruPonadto:delicje wiśniowewiśnie drelowane2 galaretki wiśniowe1. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć.2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie
Kto ugości moich gości?naczyniu mieszamy mąkę i proszek. Kiedy jajka ubijemy na puch dodajemy mąkę z proszkiem, wodę i olej. Mieszamy wolno. Wylewamy na blachę. Pieczemy 180 ok 40 min.Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy części. Przygotować masę z jabłek i galaretek.Masa czerwona: 1 kg jabłek obrać zetrzeć na tarce. Jabłka umieścić w garnku, nakryć od czasu do czasu pomieszać, kiedy się(...)garnku, nakryć od czasu do czasu pomieszać, kiedy się rozgotują dodać dwie galaretki, pomieszać chwilę. Odstawić do wystygnięciaGalaretki pomarańczowe rozpuścić w połowie wody, odstawić do stężenia.Na jeden biszkopt wykładamy masę zielona, nakrywamy drugim. na drugi masa czerwona , przykrywamy . na wierzch pokrojone brzoskwinie, zalać pomarańczowa galaretką.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie Ewywymieniamy się doświadczeniami i wrażeniami estetycznymi i smakowymi. Kocham Was :* Z tej okazji koniecznie musi być tort! Mega orzechowo -czekoladowy z nutką kawy i alkoholu ;) Składniki na biszkopt:10 jajek 10 łyżek mąki tortowej 10 łyżek cukru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml rumu 50 ml wody(...)szklanki śmietanki kremówki 20 dag masła - miękkiego 50 ml rumu dodatkowo: 150 ml marmolady morelowej orzechy do dekoracji ziarna kawy do dekoracji Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek oraz dodać cukier
Bon Appetit Małgorzatyorzechów (ja mam z Lidla) Zaparzone i ostudzone espresso mieszamy z whisky. Biszkopciki zanurzamy w przygotowanym płynie i pozwalamy im nasiąknąć. Następnie układamy pierwszą warstwę namoczonych biszkoptów w szklanym naczyniu. Potem oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem następnie dodajemy 2 łyżki naparu kawy z alkoholem i serek mascarpone oraz 2 łyżki cappuccino(...)proszku. Całość miksujemy na puszystą masę. Następnie ubijamy białka dodaj do masy z serka mascarpone. Delikatnie mieszamy. Połowę kremu rozsmarowujemy na ułożonych wcześniej biszkoptach. Później układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i rozsmarowujemy na nich resztę kremu. Deser chłodzimy w lodówce na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy wierzch kakao a następnie układamy karmelizowane orzechy, które możemy zrobić sami. Wystarczy podsmażyć
Bon Appetit Małgorzatyroku o tej porze roku pojawia się na blogu tort dla mojej córeczki. Tym razem zrobiłam tort kajmakowy. Biszkopt zrobiłam według sprawdzonego przepisu, a krem przygotowałam na bazie serka mascarpone. Polecam!Składniki:Biszkopt (na tortownicę 23-26 cm):6 jajek12 łyżek cukru6 łyżek mąki ziemniaczanej6 łyżek mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2-3 łyżki kakaoKrem:500 g serka mascarpone400(...)śmietanki 30%350-450 g masy krówkowej (według smaku)Dodatkowo:dżem z czarnej porzeczkimocny napar herbatytarta gorzka czekolada do ozdobykandyzowane czereśnieSposób przygotowania:1. Robimy biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez
Kuchnia domowa AniBanany zmiksować blenderem na gładką masę, dodać sok z cytryny i dodać do masła. Utrzeć do połączenia się składników. Na koniec wlać żółtą galaretkę.4. Na dno formy wyłożyć biszkopty, na nie wylać masę bananową i odstawić do lodówki do stężenia.5. Galaretkę na wierzch rozpuścić we wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia.6. Banana pokroić w plasterki, ułożyć na warstwie
Kuchnia domowa AniBardzo kakaowe ciasto przełożone kremem budyniowym oraz jabłkami z galaretką - recepturę na Kilimandżaro znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Ciasto świetnie smakuje, polecam!Składniki:Biszkopt:8 jajek1 szklanka cukru6 łyżek mąki pszennej4 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa jabłkowa:prażone jabłka (1,2 litra)2 galaretki cytrynoweMasa budyniowa:1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru2 żółtka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 kostka(...)Większą część mleka zagotować z cukrem, wlać mieszankę pozostałego mleka z mąkami i żółtkami, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo zimny budyń.4. Przełożyć ciasto (od dołu):biszkopt - masa jabłkowa - krem budyniowy - biszkopt5. Na wierzch wyłożyć polewę, ozdobić wedle uznania.Smacznego
Kuchnia domowa Anijedno z moich ulubionych ciast. Kubusiowe ciasto jest modyfikacją Shreka (KLIK). Zmieniłam tylko sok i galaretki. Zapraszam :)Składniki:Biszkopt (blaszka 24x36cm):4 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki olejuMasa pomarańczowa:1 duża butelka soku typu Kubuś (marchewka-jabłko-brzoskwinia)3 budynie waniliowe / śmietankoweMasa śmietanowa:500 ml śmietanki 30%1 galaretka pomarańczowaDodatkowo(...)opakowania delicji2 galaretki brzoskwinioweSposób wykonania:1. Z podanych składników robimy biszkopt, pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Studzimy.2. Większą część soku zagotowujemy, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się soku, gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przekładamy na biszkopt, a na wierzch rozkładamy delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawiamy do stężenia.3. Robimy masę
Kuchnia domowa Anijakiegoś czasu mój piekarnik płata mi figle. A to babeczki wychodzą jakieś przekrzywione a to biszkopt na roladę ma lekkiego zakalca a czasami coś przypiecze się za bardzo. Trzeba chyba myśleć o nowym zakupie, bo takie niespodzianki zdarzają się coraz częściej. Co prawda biszkopt nie wyszedł jak powinien, ale rolada i tak wyszła smaczna i szybko została spałaszowana
Ewa w kuchniSkładniki:3 małe waniliowe serki homogenizowane galaretka cytrynowa galaretka pomarańczowa 1/2 l śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 10 dag okrągłych biszkoptów puszka brzoskwiń w syropie Najlepszy pomysł na upalne dni to ciasta bez pieczenia :) Takie ciasto i chłodnik w jednym - tym razem z brzoskwiniami. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Dno tortownicy ściśle wyłożyć biszkoptami(...)rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń pokroić w kostkę i dodać do masy serowej (fot.2). Wymieszać. Wyłożyć na biszkopty. Całość schłodzić przez około 1 godzinę. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę, wymieszać (fot.3) i wylać na masę serową. Pozostałe brzoskwinie
Świat CiastaSkładniki na biszkopt:3 jajka3 łyżki cukru3 łyżki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaoPoncz:1/2 szklanki herbatykilka kropli aromatu waniliowegoWarstwa jagodowa:szklanka jagód250 ml śmietanki kremówki4 łyżki cukru2 łyżeczki żelatynyWarstwa waniliowa:300 ml śmietany kremówki2 łyżki ekstraktu waniliowego3 łyżki cukru2 łyżeczki żelatynyDodatkowo:100 g startej czekolady do posypaniaNajpierw należy przygotować biszkopt, ponieważ to on będzie stanowił podstawę naszego(...)niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie dodać jagody i żelatynę. Delikatnie (najlepiej ręcznie) wymieszać. Przelać masę na biszkopt (fot.1), wyrównać i wstawić do lodówki.Na koniec została nam masa waniliowa. Żelatynę namoczyć w ciepłej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy i żelatynę. Tak jak poprzednio
Świat Ciastakojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko!Biszkopt miodowy:100 g masła1/3 szklanki miodu1/2 szklanki cukru3 jajka1,5 szklanki mąkipół łyżeczki sodyKrem:250 g mascarpone4 łyżki miodu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Masło, miód i cukier rozpuszczamy(...)hyhy), całość mieszamy dokładnie. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt ostygnie porządnie, przygotowujemy masę - mascarpone ubijamy odrobinę, po czym dodajemy miód. Dla wzbogacenia konsystencji możemy wsypać garść drobno posiekanych orzechów. Biszkopt przecinamy na pół, na spód wykładamy
sama złodyczDODATKOWO:7 plasterków pomarańczy z syropie ETERNOkilka wiśni z rumem ETERNO100 g czekolady gorzkiej (rozpuściłam ją w kąpieli wodnej i wylałam do foremek w kształcie łyżeczek) Wykonanie:Biszkopt pokroiłam na trzy równe blaty. Każdy blat nasączyłam wiśniówką rozrobioną z przegotowaną wodą. A blatu przełożyłam masą budyniową. Na wierzchu ułożyłam odsączone z syropu plastry pomarańczy, wiśnie z rumem
Blondynka Gotujegalaretka ametystowa ( Wodzisław ) – 1 op.BISZKOPT:- jajko – 1 szt- mąka – 1 łyżka- cukier – 1 łyżka- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białko ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Łączymy z żółtkiem. Dodajemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(...)mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. MASA: W misce rozrabiamy śmietanę z jogurtem. Dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Wszystko razem dokładnie! miksujemy. Wylewamy na upieczony biszkopt, wygładzamy, wkładamy do lodówki.Na zastygniętą masę wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny.Smacznego
Ostra na Słodkopostanowiłam zaryzykowac!Opłacało się!Ciasto tak jak sądziłam wyszło bardzo słodkie , ale zarazem nie na tyle , by zasłodzic się już jednym kawałkiem.Tak , wzięłam dokładkę chyba 2 razy;) Składniki :Biszkopt:- jajko – 2 szt– cukier – 2 łyżki– mąka pszenna – 2 łyżki– mąka ziemniaczana – 1 łyżka– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– kakao(...)bezy – 100 gMasa śmietanowa:- śmietana 30% – 250 g– cukier puder – 1 łyżka– żelatyna – 2 łyżeczkiDodatkowo:- starta czekolada do posypaniaSposób przyrządzenia: Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy mieszając łyżką. Wylewamy do foremki
Ostra na Słodko