Jest to idealny dodatek do niedzielnej kawy :) Składniki - 2 galaretki cytrynowe - 1 galaretka bananowa - 6 dojrzałych bananów - 15 dag masła - 20 dag cukru pudru - 1 żółtko - 25 – 30 dag biszkoptów ( okrągłych ) Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było(...)góry dziękuję. Wykonanie Galaretki cytrynowe rozpuścić w połowie zalecanej w przepisie ilości wody, pozostawić do wystygnięcia. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć namoczone w mleku biszkopty. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Cztery banany rozgnieść widelcem na miazgę. Do utartego masła dodać miazgę bananową i tężejącą galaretkę. Całość wymieszać i wylać na biszkopty. Tortownicę z masą
Świat Smakublogu ostatnio truskawkowe szaleństwo, ale jak tu nie korzystać z tych pysznych owoców? ;) Dzisiaj przedstawiam Wam jedno z naszych ulubionych ciast, czyli najlepszy crm biszkopt z truskawkami i galaretką, wzbogacony o polewę czekoladową :) Pysznie i lekko. Łatwe do zrobienia, a prezentuje się naprawdę ładnie :) Polecam bardzo! Składniki na biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 60 g mąki pszennej 1/2 łyżki(...)truskawek 1 galaretka truskawkowa 350 ml wrzącej wody Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odłożyć do wystudzenia i stężenia. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na biszkopt. Owoce zalac tężejącą galaretką, wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 ml kremówki 1,5 łyżeczki żelatyny Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 25 ml kremówki. Żelatynę zalać
Domowa cukiernia Ewykiedy półprodukty są juz gotowe wpadamy na jakiś szalony pomysł i go realizujemy. Macie tak? Bo ja mam i wtedy powstają tego typu rzeczy. Potrzebujemy: Kilka sztuk okrągłych biszkoptów 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 350 ml wrzątku 1 galaretka agrestowa (w zasadzie pół, ale czy jest sens się rozdrabniać, skoro można ją zjeść z owocami? ) rozpuszczamy również(...)góry Tortownicę wykładamy najlepiej folią spożywczą, zarówno dno jak i boki. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Kiedy galaretka truskawkowa będzie tężeć ubijamy ją bardzo mocno mikserem. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, w dziurki wsypujemy rozkruszone biszkopty. Zalewamy je mocno ubitą truskawkową galaretką, będzie prawie po brzegi wypełniała tortownicę. Wkładamy blachę do lodówki. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno
MamaOskarkateściowej i jak najbardziej polecam wypróbować. Wygląda i smakuje rewelacyjnie! Mniam! Śmietankowiec z truskawkami Składniki: 1/2 litra kremówki, 2 śnieżki, 2 galaretki cytrynowe, 2 galaretki truskawkowe, biszkopty okrągłe, truskawki. Wykonanie: Przygotowanie torciku proponuję zacząć od rozpuszczenia galaretek: galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody, galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Kremówkę ubijamy razem ze śnieżkami(...)ubitej śmietanki dolewamy powoli tężejącą galaretkę cytrynową. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę układamy biszkopty. Na biszkopty nakładamy masę śmietankową, na którą układamy truskawki. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Torcik wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego
paapilotkaaSkładniki (duża blacha): 1 biszkopt 500 ml śmietany 30% 1/2 szklanki cukru pudru 0,5 kg truskawek 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 1kg truskawek Sposób przygotowania: 1. Biszkopt upiec wg podanego wcześniej przepisu (http://atysmakujmnie.blogspot.com/2015/01/biszkopt-i.html) 2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. 3.Truskawki oddzielić od szypułek. Pokroić w ćwiartki. 4. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder(...)ostudzoną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Dodać truskawki i wymieszać łyżką. Wylać na biszkopt i odstawić do lodówki. 5. 1kg truskawek pokroić w grubsze plasterki. 6. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. 7. Na zastygniętą śmietanę wyłożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego zastygnięcia
A Ty Smakuj Mniesmakowych. Składniki - 3 serki homogenizowane ( łącznie ok.450 g ) - 1 szklanka śmietany 18% - 1 szklanka cukru pudru - 6 łyżeczek żelatyny - sok z pół cytryny - 2 łyżki kakao - 5 dag rodzynek - biszkopty Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było(...)śmietanę wymieszać. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać namoczone we wrzątku rodzynki i sok z cytryny, do drugiej kakao. Dno tortownicy ( 18 cm ) wyłożyć namoczonymi w mleku biszkoptami. Trzy łyżeczki żelatyny rozpuścić w połowie szklanki letniej wody, po napęcznieniu podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić, dodać do białej masy, wymieszać. Białą masę wylać na biszkopty, odstawić do lodówki
Świat Smakuszybkie i słodkie ciasto jakim jest Cudaczek z truskawkami. Przepis powstał z potrzeby chwili :) i posiadanych składników :) ale zyskał uznanie wśród moich domowników. Polecam! Cudaczek Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów, 2 śnieżki, szklanka mleka, galaretka agrestowa, galaretka pomarańczowa, truskawki. Wykonanie: Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy biszkopty. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wody. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 2 szklankach(...)wody. Śnieżki ubijamy w szklance mleka i powoli wlewamy tężejącą galaretkę agrestową. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Truskawkami obieramy z szypułek, myjemy, kroimy na pół i układamy na masie. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego
paapilotkaaSezon truskawkowy w pełni. Dziś kuszę lekkim ciastem ( ale nie w kalorie) . Polecam je na każdą porę dnia. Pyszne Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny masa truskawkowa: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie(...)Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy po żółtku, miksujemy, następnie stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Kolejny krok to dosypywanie maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Miksujemy cały czas. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. pieczemy ok 15-20 minut w 170 st. Masa śmietanowa: Śmietany ubijamy na sztywno, do smaku dodajemy cukru pudru
Z Majeczką w kuchniNiezwykle delikatny torcik, z lekkim musem z białej czekolady, na puszystym biszkopcie z poziomkami i galaretką. Smaczna odmiana po sernikach na zimno ;) Nie jest pracochłonny, ani nawet czasochłonny ;) Gwarantuję, że Was zachwyci :) Ktoś się skusi? :) Składniki na biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 60 g mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki oleju Kujawski(...)wody, gdy napęcznieje lekko ją podgrzać, do rozpuszczenia, jeszcze ciepłą połączyć z płynną czekoladą. 250 ml śmietany ubić na sztywno, wymieszać z masą czekoladową. Całość wyłożyć na przygotowany wcześniej biszkopt, schłodzić w lodówce. Galaretka: 1 galaretka poziomkowa 200 g poziomek Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wystudzić, odstawić do stężenia. Owoce wyłożyć na mus czekoladowy, zalać tężejąca galaretką. Schłodzić
Domowa cukiernia Ewyzmodyfikowane przeze mnie i tylko z truskawkami. Zastanawiałam się jak je nazwać i skoro z ananasów ananasowie c to z truskawek truskawkowiec . Ciasto bardzo pyszne, winne Polecam SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 70 dag truskawek 2 kisiele truskawkowe z cukrem 1 kostka masła(...)koniec dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Wylewamy na dużą prostokątna formę , wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 25 min. Biszkopt będzie niski i o to chodzi, ponieważ ważna jest tutaj masa. Przygotowujemy masę. Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do garnka i rozgniatamy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Chodzi
W kuchennym oknie Ewywolne popołudnie postanowiliśmy przygotować coś słodkiego, do pysznej kawki z mlekiem. Rolada z malinami smakuje idealnie. Delikatny biszkopt, słodka bita śmietana przełamana lekko kwaskowymi owocami malin (można użyć też innych owoców np. truskawek) to wspaniałe połączenie. W letni dzień łatwo i szybko można przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto. Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki(...)spód warto położyć silikonową matę do pieczenia aby ciasto ładnie odchodziło po upieczeniu). Pieczemy w 180'C przez ok. 10 min. ( ważne aby pilnować przez ten czas naszego biszkoptu). Upieczone zostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie możemy ubić śmietankę z cukrem waniliowym. Przestudzone ciasto smarujemy bitą śmietaną i posypujemy malinami Delikatnie przy użyciu silikonowej maty zawijamy nasz biszkopt
cookplkogo: dla fanów Ferrero Rocher dla lubiących słodkie torty dla kochających Nutellę i orzechy laskowe Składniki na biszkopt: 4 jajka 4 i pół łyżki drobnego cukru do wypieków 150g zmielonych orzechów włoskich 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 i pół łyżki mąki 1 i pół łyżki kakao Trzeba upiec dwa takie biszkopty lub podwoić składniki i upiec jeden(...)kakao przesiać dodając proszek do pieczenia. Wymieszać mąkę z proszkiem i kakaem ze zmielonymi orzechami. Całość bardzo delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Jeśli zrobi się to zbyt energicznie biszkopt będzie oklapnięty. Składniki na krem: 300g miękkiego masła (1,5 kostki) 300g czekolady - gorzkiej 6 szt. wafelków Góralki o smaku orzechowym 7-8 kopiastych łyżek Nutelli Wykonanie kremu: Czekoladę należy rozpuścić
Mania Wypiekaniakogo: dla fanów delicji dla mających ochotę na wykwintne, ale nieprzesłodzone ciasto dla miłośników przepisów Siostry Anastazji Składniki na biszkopt: 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto makowo-kokosowe: 6 białek szklanka cukru 200g wiórków kokosowych pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki suchego maku Składniki na krem: 6 żółtek(...)litra mleka 250g masła szklanka cukru mała torebka cukru waniliowego Składniki na galaretkowy wierzch ciasta: 2 galaretki pomarańczowe 2 małe lub 1 duża paczka delicji o smaku pomarańczowym Wykonanie biszkoptu: Ubij białka na sztywną pianę, dodaj rozbełtane żółtka wraz z cukrem. Następnie dosyp delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszaj. Piecz ok. 30-35 minut w temperaturze
Mania WypiekaniaPrzeglądając różna przepisy na ciasta coraz częściej widzę, że biszkopty są bez proszku do pieczenia. Zawsze byłam źle nastawiona do tej metody ale w końcu sama postanowiłam się o tym przekonać. I muszę przyznać, że biszkopt wyszedł super. Ważne jest aby nie przebić białek. No i idąc za ciosem blaszkę z biszkoptem po upieczeniu rzuciłam na podłogę z pewnej wysokości
Ewa w kuchni