przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:277/600)

Ptasie mleczko na biszkopcie marcepanowym 331

Ptasie mleczko zrobiłyśmy z mamą na biszkopcie marcepanowym. Wpadłam na pomysł żeby było bardziej kolorowo i dodałam do niego żelki. Składniki : 60 g gotowej masy marcepanowej 130 g masła    130 g cukru  szczypta soli 2 łyżki zmielonych biszkoptów 80 g zmielonych migdałów 200 g mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)galaretka agrestowa 3 opakowania żelek     Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do formy, posypanej bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku około

Lili w kuchni
Ciasto o smaku cappuccino 169

przepis znalazłam w gazetce CIASTA) Składniki: BISZKOPT 1 szklanka mąki tortowej 180 g cukru 8 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA 2 szklanki mleka 250 g margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem (po 60 g) 6 łyżek cukru BITA ŚMIETANA 500 g śmietany 36 % 55 g kawy cappuccino PONADTO: starta czekolada do dekoracji(...)tłuszcz i bułka tarta do blaszki Przygotowanie: BISZKOPT Jajka ubić z cukrem na jednolitą masę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, tortową i proszek do pieczenia. Piec w wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce o wymiarach 24 x 39 cm w temp. 180*C przez ok. 30 minut. MASA BUDYNIOWA Odlać 100 ml mleka i wymieszać z budyniem. Resztę mleka zagotować

The Sweet Damsel
Kawowy deser z mascarpone 120

Składniki: 250 g mascarpne biszkopty Zaparzona kawa espresso z dodatkiem alkoholu Cukier wanilinowy 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżeczki  wody 2 jajka Czekolada biała i mleczna Przygotowanie: Jajka wyparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem wanilinowym. Żółtka wymieszać  z serkiem na jednolitą masę. W filiżance wymieszać 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej z wodą, następnie(...)dodać do serka i dokładnie wymieszać. Obie masy połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Biszkopty nasączyć w espresso. Następnie ułożyć w pucharkach lub szklankach biszkopty na przemian z kremem. Na każdą warstwę kremu zetrzeć troszeczkę białej i mlecznej czekolady

The Sweet Damsel
Sernik z porzeczkowym musem 172

galaretka o smaku owoców leśnych lub truskawkowa masa serowa 50 g masła 1/2 szklanki cukru 1 kg sera, u mnie z wiaderka 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka oraz biszkopty do wyłożenia formy Masło i ser przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Porzeczki przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę oraz cukier i zagotować. Gotować ok 10 minut(...)dodawać porcjami pozostały ser. Następnie do masy serowej dodać 3-4 łyżki porzeczkowego musu, tak dla koloru. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć przygotowaną masę serową. Ładnie wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i dodać do pozostałego porzeczkowego musu. Dokładnie wymieszać i odstawić

Monia miesza i gotuje
Ciasto poezja smaku 1563

Przepyszne ciasto o delikatnym wyglądzie           Składniki Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki mąki - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Krem - 1 l mleka - 3 budynie - 6 łyżek cukru - 300 g masła Galaretka - 3 galaretki truskawkowe - 3 jabłka posypka kokosowa - 300 g kokosu - 150 g masła - 4 łyżki cukru(...)Sposób przygotowania 1. Biszkopt - Białka oddzielić od żółtek Ubić białka dodać stopniowo cukier gdy się cukier  rozpuści  dodać po jednym żółtku Cały czas ubijać gdy się pokarzą pęcherze wsypać wymieszane mąki  z proszkiem do pieczenia Łyżką delikatnie wymieszać dać na blachę piec 180 stopni ok 20 minut  blacha 28 /40 cm 2. Krem - z litra mleka

W królestwie smaków Beaty
Oczy carycy 127

łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego kostka miękkiego masła polewa: 125 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka dodatkowo: szklanka mocnej kawy paczka okrągłych biszkoptów zielona galaretka orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Jasne ciasto Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca sztywna masa. Następnie dodajemy mąkę ocet i olej(...)Zaparzamy mocną kawę, lekko słodzimy, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Wystudzone ciasto kroimy na 2 placki. Na pierwszy placek wykładamy połowę kremu, następnie układamy namoczone w kawie biszkopty. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy drugą połowę kremu. Przykrywamy wszystko drugim plackiem. Polewa W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier rozpuści się

na moim stole...
CIASTO JAGODOWE Z MASĄ ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWĄ 134

Sezon jagodowy w pełni, więc to idealna pora, aby przygotować smakołyki z tych owoców. My proponujemy wam pyszny placek jagodowy, który dzięki idealnej równowadze między słodkim biszkoptem a lekko kwaśną masą sprawia, że mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek. Najlepiej aby po upieczeniu ciasto spędziło noc w lodówce, aby masa nabrała odpowiedniej konsystencji. PS. Nam z przygotowanego wczoraj wieczorem deseru(...)pozostało już tylko pół blachy. Składniki na biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę mikserem, dodać cukier i dalej miksować. Dodać żółtka i proszek do pieczenia, miksować, Na koniec wsypać mąkę i długo miksować, do otrzymania jednolitej konsystencji. Masę przelać do formy

Banana Smiles
Kostka brzoskwiniowa 614

Lekkie, orzeźwiające cytrynowe ciasto bez pieczenia idealne na upalne dni. Składniki: paczka biszkoptów 800 ml jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe 4 dojrzałe brzoskwinie Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, odlewamu pół szklanki, odkładamy do wystudzenia. Brzoskwinie myjemy, obieramy i połowę kroimy w plasterki pozostałe w kostkę. Na dno foremki układamy biszkopty.  Jogurty przkładamy do miski, wlewamy małym(...)strumieniem zimną galaretką i mieszamy do połączenia skladników. Na koniec wrzucamy brzoskwinię pokrojoną w kostkę, mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty, wygładzamy wierzch i wstawiamy do lodówki by masa stężała. Gdy masa będzie całkowicie zastygnięta galaretkę którą zostawiliśmy podgrzewamy(uważać by nie zagotowała się), studzimy. Owoce układamy na masie jogurtowej i polewamy galaretką. Na owocach powstanie cieniutka warstwa galaretki

magiczna kuchnia Kasi
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 219

Home & Living – powiedz-tak ”. Znajdziecie tam porady eksperckie dotyczące fotografów, wyselekcjonowanych salonów urody i fryzur ślubnych, prezentów oraz ciekawych miejsc na zorganizowanie przyjęcia weselnego.     Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta(...)łyżeczki żelatyny 2 fixy do śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego Dodatkowo: owoce do ozdoby     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem

Mała Cukierenka
Serniczek na zimno- błyskawiczny i kremowy. 136

warto!!! Składniki na serniczek na zimno 1 gotowa mieszanka do przygotowania sernika na zimno 0,5 l zimnego mleka 250g sera twarogowego mielonego 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego biszkopty do wyłożenia blaszki galaretka truskawkowa garść mrożonych truskawek, jagód, porzeczek, malin     Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i studzimy. Schłodzone mleko przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek waniliowy(...)miksujemy, a następnie dodajemy sernik w proszku i miksujemy około 4 minut.      Przygotowujemy tortownicę wykładając ją folią spożywczą. Do małej miseczki odlewamy kilka łyżek galaretki, każdy biszkopt moczymy w galaretce i wykładamy na dno blaszki, na biszkopty przekładamy masę serową i ją wygładzamy. Zamrożone owoce układamy na masie serowej i zalewamy je około 1/3 zimnej galaretki

Rozpustne gotowanie
Jabłecznik z truskawkową pianką. 176

Uwielbiam takie połączenia. Biszkopt z rodzynkami i chrupiącymi orzeszkami, kwaskowata słodycz jabłek i puszysta, kremowa pianka, wszystko to oblane czekoladą.... Każdy kęs jest jak mały kroczek w stronę nieba... Uwielbiam!!! Składniki na jabłecznik z truskawkową pianką 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 10 dag orzechów 5 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki mąki(...)jabłkowy przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wyłączamy grzanie i wsypujemy suchą galaretkę agrestową bądź cytrynową, energicznie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.      Upieczony biszkopt studzimy i odklejamy z papieru. Następnie wkładamy go z powrotem na ten sam papier i do tej samej blaszki (ułatwi nam to wyjęcie gotowego ciasta). Na biszkopcie rozsmarowujemy mus jabłkowy  Teraz przygotowujemy

Rozpustne gotowanie
Kostka karmelowa. 211

Delikatny, mięciutki biszkopt przełożony pysznym, karmelowym kremem, a wszystko to obsypane chrupiącym krokantem. Numer jeden wśród tegorocznych, świątecznych wypieków. Bardzo polecam! Składniki na kostkę karmelową:  na formę o wymiarach 24x28 cm BISZKOPT: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka słodkiego kakao (dla dzieci)      Piekarnik nagrzewamy(...)uzyskamy odpowiednią grubość. Można również wrzucić orzechy do blendera, ale tu trzeba być bardzo ostrożnym i pilnować, żeby orzechy zbytnio się  nie zmieliły.      Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty, każdy z nich nasączamy np. słodkim kakao rozpuszczonym w 1/3 szklanki mleka. Na pierwszy blat nakładamy około 2/3 kremu, na nim układamy drugi blat, delikatnie dociskamy

Rozpustne gotowanie
Ciasto porzeczkowe toffi 179

jakieś smakowite ciasto na weekend. W szafce od jakiegoś czasu zalegały herbatniki i puszka kajmaku. Pomyślałam, że kwaskowy drzem z czarnej porzeczki doskonale uzupełni słodycz kajmaku. Nie myliłam się! Biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki miałkiego cukru 3/4 mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa 1/2 litra dżemu z czarnej porzeczki 2 budynie śmietankowe z cukrem(...)kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny   3/4 szklanki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżeczka żelatyny (niekoniecznie, to zależy od gęstości dżemu)   Upiec biszkopt tzn. Białka ubić na sztywno dodać cukier i nadal ubijać kilka minut, następnie dodać żółtka. Odstawić mikser, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać łopatką i przelać na blachę

Jadło i czytadło
Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym - II warianty 220

porcjach i wymieszać delikatnie szpatułką ciasto wyłożyć porcjami na blachę ( 40x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku na środkowej szynie 10 minut. Gorący biszkopt wyłożyć na przygotowana ściereczkę kuchenną papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć i gorący biszkopt zwinąć w rolkę razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystudzenia truskawki umyć, odszypułkować, następnie(...)Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder i wlewając porcjami bitą śmietaną ubić, aż wyraźnie zwiększy objętość i stanie się puszysty. Na koniec wmieszać mus truskawkowy z żelatyną biszkopt rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Przy pomocy ściereczki na powrót zrolować go i umieścić w lodówce do stężenia kremu.  podgrzać mleko. Do gorącego mleka dodać pokruszoną czekoladę i mieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ptasie mleczko (na śmietanie) 167

Składniki : 2 galaretki agrestowe 1/2 litra śmietany 30% (schłodzona) biszkopty okrągłe czekolada Wykonanie: Biszkoptami wykładamy blaszkę.   Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na koniec wlewamy zimną (płynną) galaretkę. Chwilę ubijamy do połączenia się składników (aż masa zacznie się pienić). Na biszkopty wylewamy masę i schładzamy w lodówce

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania