lubi słodycze i kakao temu na pewno zasmakują trufle z serkiem mascarpone i biszkoptami, otoczone w kakao . Deser w sam raz dla amatorów słodkości i nie tylko . składniki na 4 porcje 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej pół szklanki kakao 250 g biszkoptów łyżka cukru pudru przepis Kawę rozpuszczalną zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody i słodzimy(...)łyżką cukru pudru. Ciastka biszkopty kruszymy na bardzo drobne kawałki a następnie zalewamy ostudzoną kawą . Dodajemy do tego serek mascarpone , całość dokładnie mieszamy a następnie formujemy kulki , które odstawiamy na pół godziny do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy trufle z lodówki i obtaczamy w dużej ilości kakao
Smakowite Daniawyrafinowaną kompozycję, która może być wspaniałym deserem lub podwieczorkiem . składniki na 4 porcje 2 serki mascarpone po 250g 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 paczka podłużnych biszkoptów 1 szklanka kawy rozpuszczalnej ( ostudzonej ) 2 łyżki mocnego alkoholu 3 łyżki naturalnego kakao przepis Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy stopniowo serek mascarpone cały(...)czas ubijając aż krem zgęstnieje. Kawę łączymy z alkoholem, wlewamy do miski. Biszkopty moczymy w kawie, tak żeby nasiąkły ale się nie rozpadły. Układamy je na dnie formy, posypujemy kakao, następnie rozsmarowujemy połowę kremu, posypujemy kakao. I kolejno warstwa namoczonych biszkoptów, kakao, i druga połowa kremu. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy po wierzchu kakao
Smakowite Daniaswoje ulubione owoce. składniki na okrągłą tortownicę 23 cm 800 g śmietany 12% 500 g winogron różowych i zielonych 6 łyżek cukru kryształu 4 łyżki żelatyny 120 g okrągłych biszkoptów 1 opakowanie galaretki cytrynowej przepis Umyte winogrona przekrawamy na połówki i usuwamy z nich pestki. Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy cukier i chwilę miksujemy nie ubijamy . Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej(...)wody. Schłodzoną żelatynę delikatnie mieszamy ze śmietaną . Do masy śmietanowej wrzucamy pokrojone winogrona i wszystko razem łączymy, część winogron zostawiamy do dekoracji ciasta. Na wyłożoną folią aluminiową tortownicy, układamy biszkopty . Na biszkopty kładziemy masę śmietanową z winogronami i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi owocami . Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Na ciasto wylewamy lekko tężejącą galaretkę i wstawiamy
Smakowite Daniasmakowało moim domownikom. składniki na tortownicę 19 cm biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia masa 2 serki mascarpone(...)całość delikatnie mieszamy łyżką . Ciasto wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy i pieczemy 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przekrawamy na pół . Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz stopniowo serek mascarpone . Jedną część biszkopta nasączamy wystudzoną kawą około pół szklanki
Smakowite DaniaKlasyczna wuzetka na bazie kakaowego biszkoptu, nasączona kawą, przełożona dżemem i bitą śmietaną z wierzchu wykończona czekoladową polewą. Jest to ciasto dość czasochłonne ale bardzo proste w wykonaniu. Podane z gorącą kawą lub herbatą zachwyci nie jedno podniebienie. składniki na formę 26 na 23 cm 5 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przekrawamy na pół i obie części ciasta nasączamy kawą. W kubeczku żelatynę rozpuszczamy z niewielką ilością wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W dużej misce ubijamy śmietanę kremówkę, pod koniec
Smakowite DaniaSmakowita szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną i kokosem to wyśmienite ciasto które pasuje na każdą okazję i bardzo szybko znika z talerzy. Jest nieco pracochłonne ale proste w przygotowaniu, smakuje obłędnie. składniki na formę 23 na 26 cm 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)czasu do czasu mieszając. Do miękkich jabłek wsypujemy galaretkę i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy żeby się rozpuściła, następnie garnek zdejmujemy z ognia i studzimy. Wystudzone jabłka układamy na biszkopcie dokładnie je rozprowadzając. Biszkopt z jabłkami wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy śmietanę śnieżkę według przepisu na opakowaniu, pod koniec ubijania do śmietany wsypujemy śmietan
Smakowite Daniadomach też był taki przesąd, że jak się do biszkoptu mąki nie wmiesza ręcznie do tego mieszając go cały czas w jedną stronę to biszkopt opadnie i będzie w nim piękny zakalec? U mnie tak było. Ale wiecie co? To nieprawda :) A wykorzystując ostatnie w tym sezonie wiśnie powstał niski biszkopt z wiśniami. Składniki: 4 duże jajka 1 szklanka cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!śmietanki kremówki (30% lub 36%) 500 g serka mascarpone 2 jaja (osobno żółtka i białka) 1/4 szklanki domowego Kremu Cytrynowego Lemon Curd + 1/4 szklanki do dekoracji 250 g podłużnych biszkoptów Przygotowanie: W szklance wymieszaj brandy i sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki cukru i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw. Jaja sparz wrzątkiem (celem eliminacji ewentualnych bakterii salmonelli, znajdujących się(...)mieszadła miksera, zaczną zostawiać za sobą widoczny ślad). Następnie ubitą delikatnie wmieszaj łyżką do miski z żółtkami i mascarpone, po czym zrób to samo z pianą z białek. Biszkopty nasącz przygotowaną mieszanką brandy, cukru i soku z cytryny. Ułóż jedną warstwą w naczyniu (w większej misce lub w mniejszych szklankach), następnie wyłóż połowę kremu, przykryj kolejną warstwą nasączonych biszkoptów
Moja Delicjaserka homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 200 g malin + 200 g jagód biszkopty 1 galaretka o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo serek. Mieszać(...)żelatyny i wymieszać do połączenia. Następnie całą zawartość wlewać powoli do masy serowej, miksując na najwyższych obrotach. Jak tylko rozmiksujemy żelatynę przerwać miksowanie. Masę wyłożyć na spód z biszkoptów. Powbijać umyte i osuszone maliny otworem do góry. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, w ilości mniejszej niż podano na opakowaniu (ja rozpuściłam
Moja Delicjaszarlotkę, jak nie macie czasu na pieczenie, a ktoś ma do Was wpaść ten przepis sprawdzi się idealnie! ;) składniki 1 kg jabłek 2 kisiele morelowe lub brzoskwiniowe 200 g biszkoptów cynamon cukier puder Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zagotować. Kisiel rozpuścić w 200 ml zimnej wody i następnie dodać do jabłek. Gotować mieszając aż do połączenia z kisielem(...)Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy i zalać gorącym musem jabłkowym. Na wierzch posypać cynamonem i rozkruszonymi biszkoptami , ewentualnie oprószyć cukrem pudrem. Po 15 minutach ciasto można podawać :) Smacznego! Przepis znaleziony na odchudzanie jest proste
Cukier&PuderPrzepisy Aleksandry :) Składniki : 2,5 szklanki mąki 30 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki maku 2 łyżki kakao 1 opakowanie biszkoptów dwa słoiczki dżemu brzoskwiniowego 2 łyżeczki cukru waniliowego ew. kilka kropli ulubionego aromatu (ja dodałam migdałowy) Przygotowanie: Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem, aby miały(...)odłożone wcześniej 2 łyżki mąki Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy : 1. Ciasto z dodatkiem kakao 2. 1/2 paczki biszkoptów 3. Dżem brzoskwiniowy 4. Ciasto z dodatkiem maku 5. Biszkopty 6. Dżem brzoskwiniowy (dałam też tutaj kilka łyżek dżemu porzeczkowego, bo miałam go akurat w lodówce) 7. Jasne ciasto
charlotte gotujepieczenia ciast. Przepis wzięłam z głowy, a inspirację zaczerpnęłam od cioci mojego Narzeczonego, która robi świetne kopy :) Mój przepis jest bardzo elastyczny, więc można go dowolnie modyfikować :) Składniki: 200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu) 1 szklanka alkoholu (np. wódki lub owocowego likieru) ½ szklanki rodzynek 1 szklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli, etc.) Około 1kg różnych, ulubionych owoców 600ml śmietany(...)kremówki 3 śmietan-fixy 1 łyżeczka cukru waniliowego Do ozdoby: Prażone płatki migdałowe i kolorowa posypka Biszkopty kroimy w kawałki około centymetrowej wielkości i zalewamy alkoholem. Dodajemy rodzynki, bakalie i pokrojone w kawałeczki owoce. Następnie ubijemy śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Połowę ubitej śmietany dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy i przekładamy na talerz lub półmisek. Następnie ozdabiamy
Smakowy RajMęża z okazji 6 miesiąca po ślubie :) Aż strach pomyśleć jak szybko czas leci :)))) Tort można zrobić na kilka sposobów. Jeśli macie mniej czasu, możecie zrobić np. dwie warstwy biszkoptu lub dwie warstwy Prnice polo. Truskawki też możecie śmiało zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami :) W każdym razie tort jest bardzo smaczny i polecam jego zrobienie :) Warstwa biszkoptowa ciasta: 2 jajka(...)nich żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką, po czym przekładamy do tortownicy 24cm, wyłożonej od spodu pergaminem. Biszkopt pieczemy około 15 – 20 minut w temperaturze 180°C. Warstwa Princepolkowa: ½ szklanki białek 3/4 szklanki cukru 1 Prince Polo XXL 100g bakalii (np. po 1/3 migdałów, orzechów i kokosu) Białka
Smakowy Rajmówiąc nie wiem skąd się tam znalazł. Rolada biszkoptowa z jabłkami, to coś dla miłośników delikatnych wypieków i oczywiście jabłek :) W każdym razie to jabłecznik na nieco inny sposób :) Biszkopt: 5 jajek Niepełna szklanka cukru Niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1kg musu jabłkowego (lub 1kg pokrojonych w drobną kostkę jabłek, podsmażonych(...)dodajemy cukier i miksujemy, do chwili gdy się lekko rozpuści, po czym dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Gotowy biszkopt rozprowadzamy równomiernie na musie jabłkowym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy całe ściereczką i po około 5 minutach odwracamy
Smakowy Rajmiksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C , około 22 minut. W 2/3 szklanki mleka rozrabiamy budynie, resztę mleka zagotowujemy, gdy zewrze wsypujemy(...)dalej ucieramy. Całość ucieramy tak długo, aż nie będzie grudek. Do gotowego kremu dodajemy zimny prażony słonecznik i dobrze mieszamy razem łyżką lub szpatułka. Gotowy krem rozprowadzamy równomiernie po biszkopcie (jeśli biszkopt jest suchy można go delikatnie nasączyć przegotowaną zimną wodą lub wódką). Najlepiej na koniec wyrównać powierzchnię kremu nożem. Następnie układamy herbatniki, lekko skrapiamy wodą (lub alkoholem) i odstawiamy
Smakowy Raj