przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:287/600)

CZEKOLADOWO- CHAŁWOWE CIASTO NA BISZKOPTACH 195

kremowe, słodkie, podawane w formie deseru na zimo. Jest z dużą ilością chałwy, czekolady białej jak i ciemnej. Na wierzchu króluje bita śmietana.  Pychota! SKŁADNIKI: -1,5 paczki biszkoptów poncz: kawa z mlekiem Biszkopty ułóż w blaszce, jeden koło drugiego polej zaparzoną kawą z mlekiem. Na masę: - 1 1/2 litr mleka sojowego o smaku czekoladowym - 100 g gorzkiej czekolady(...)Żelatynę wlej do masy i bardzo dokładnie wymieszaj. Masę wstaw na 15- 20 minut do lodówki co 5 minut mieszając. Masa powoli zacznie gęstnieć i tężeć. Masę wylej na biszkopty. Wstaw na 3-5 godzin do lodówki. NA WIERZCH: - 500 ml schłodzonej śmietany 36% - śmeitan-fix - łyżka kakao do posypania Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach dodaj śmeitan- fix. Masę

SMYKWKUCHNI
Tiramisu (bez alkoholu) 81

Składniki na 4 dość duże porcje: 250 g serka mascarpone 100 ml espresso 3 jajka cukier puder 150 g podłużnych biszkoptów gorzkie kakao 1. Zaparzyć 100 ml espresso (tzn. przygotować bardzo mocną kawę <bez fusów>). Ostudzić. 2. Jajka umyć i zaparzyć przez kilka sekund we wrzącej wodzie. 3. Do wysokiego naczynia dodać białka jaj i ubić na sztywną(...)szklanką cukru pudru (na jednolitą, gęstą, jasną masę). Następnie  do ubitych białek dodać masę żółtkową i serek mascarpone (wszystko dodawać stopniowo i miksować na bardzo niskich obrotach). 4. Biszkopty namaczać przez kilka sekund w espresso. Układać w podłużnym naczyniu. Następnie dodać połowę ubitej masy i posypać odrobiną gorzkiego kakao. Ponownie namaczać biszkopty i  wylać resztę masy. Wierzch oprószyć

Ugotować
Biszkopt z czerwonymi porzeczkami 112

Cudowny i delikatny, puszysty i pełen słodyczy a zarazem  troszkę kwaskowaty , po prostu smaczny biszkopt z czerwonymi porzeczkami . Ciasto w sam raz  na niedziele . składniki na 4 porcje             masa owocowa  1 kg czerwonych porzeczek ( ja użyłam mrożonych) 2 szklanki cukru(...)biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru szklanka mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania przepis Porzeczki  myjemy, oczyszczamy , wkładamy do rondla , dusimy na małym ogniu aż owoce się rozgotują .Wsypujemy 2 szklanki cukru , mieszając zagotowujemy . Masę owocową studzimy . 4 białka ubijamy na pianę , powoli wsypując szklankę cukru , ubijamy aż cukier się rozpuści

Smakowite Dania
Trufle kakaowe 104

lubi słodycze i kakao temu na pewno zasmakują trufle z serkiem mascarpone  i biszkoptami, otoczone w kakao . Deser w sam raz dla amatorów słodkości i nie tylko . składniki na 4 porcje 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki  kawy rozpuszczalnej pół szklanki kakao 250 g biszkoptów łyżka cukru pudru przepis Kawę rozpuszczalną zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody i słodzimy(...)łyżką cukru pudru. Ciastka biszkopty kruszymy na bardzo drobne kawałki a następnie zalewamy ostudzoną kawą . Dodajemy do tego serek mascarpone , całość dokładnie mieszamy a następnie formujemy kulki , które odstawiamy na pół godziny do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy trufle z lodówki  i obtaczamy w dużej ilości kakao

Smakowite Dania
Tiramisu 108

wyrafinowaną kompozycję, która może być wspaniałym  deserem lub podwieczorkiem . składniki na 4 porcje 2 serki mascarpone po  250g 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 paczka podłużnych biszkoptów 1 szklanka  kawy rozpuszczalnej ( ostudzonej ) 2 łyżki mocnego alkoholu 3 łyżki naturalnego kakao przepis Żółtka ucieramy  z  cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy stopniowo serek mascarpone cały(...)czas ubijając aż krem zgęstnieje. Kawę łączymy z alkoholem, wlewamy do miski. Biszkopty moczymy w kawie, tak żeby nasiąkły ale  się nie rozpadły. Układamy je na dnie formy, posypujemy kakao, następnie rozsmarowujemy połowę kremu, posypujemy kakao. I kolejno warstwa namoczonych biszkoptów, kakao, i druga połowa kremu. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy po wierzchu kakao

Smakowite Dania
Ciasto śmietankowe z winogronami i galaretką + film 122

swoje ulubione owoce. składniki na okrągłą tortownicę 23 cm 800 g śmietany 12% 500 g winogron różowych i zielonych 6 łyżek cukru kryształu 4 łyżki żelatyny 120 g okrągłych biszkoptów 1 opakowanie galaretki cytrynowej przepis Umyte winogrona przekrawamy na połówki i usuwamy z nich pestki. Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy cukier i chwilę miksujemy nie ubijamy . Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej(...)wody. Schłodzoną żelatynę delikatnie mieszamy ze śmietaną . Do masy śmietanowej wrzucamy pokrojone winogrona i wszystko razem łączymy, część winogron zostawiamy do dekoracji ciasta. Na wyłożoną folią aluminiową tortownicy, układamy biszkopty . Na biszkopty kładziemy masę śmietanową z winogronami i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi owocami . Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Na ciasto wylewamy lekko tężejącą galaretkę i wstawiamy

Smakowite Dania
Ciasto Tiramisu + film 121

smakowało moim domownikom. składniki na tortownicę 19 cm                      biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia                      masa  2 serki mascarpone(...)całość delikatnie mieszamy łyżką . Ciasto wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy i pieczemy 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przekrawamy na pół . Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz stopniowo serek mascarpone . Jedną część biszkopta nasączamy wystudzoną kawą około pół szklanki

Smakowite Dania
Wuzetka + film 182

Klasyczna wuzetka na bazie kakaowego biszkoptu, nasączona kawą, przełożona dżemem i bitą śmietaną z wierzchu wykończona czekoladową polewą. Jest to ciasto dość czasochłonne ale bardzo proste w wykonaniu. Podane z gorącą kawą lub herbatą zachwyci nie jedno podniebienie.  składniki na formę 26 na 23 cm 5 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przekrawamy na pół i obie części ciasta nasączamy kawą. W kubeczku żelatynę rozpuszczamy z niewielką ilością wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W dużej misce ubijamy śmietanę kremówkę, pod koniec

Smakowite Dania
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną i kokosem + film 149

Smakowita szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną i kokosem to wyśmienite ciasto które pasuje na każdą okazję i bardzo szybko znika z talerzy. Jest nieco pracochłonne ale proste w przygotowaniu, smakuje obłędnie. składniki na formę 23 na 26 cm 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)czasu do czasu mieszając. Do miękkich jabłek wsypujemy galaretkę i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy żeby się rozpuściła, następnie garnek zdejmujemy z ognia i studzimy. Wystudzone jabłka układamy na biszkopcie dokładnie je rozprowadzając. Biszkopt z jabłkami wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy śmietanę śnieżkę według przepisu na opakowaniu, pod koniec ubijania do śmietany wsypujemy śmietan

Smakowite Dania
Na szybko: niski biszkopt z wiśniami 137

domach też był taki przesąd, że jak się do biszkoptu mąki nie wmiesza ręcznie do tego mieszając go cały czas w jedną stronę to biszkopt opadnie i będzie w nim piękny zakalec? U mnie tak było. Ale wiecie co? To nieprawda :) A wykorzystując ostatnie w tym sezonie wiśnie powstał niski biszkopt z wiśniami. Składniki: 4 duże jajka 1 szklanka cukru

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tiramisu z Lemon Curd 159

śmietanki kremówki (30% lub 36%) 500 g serka mascarpone 2 jaja (osobno żółtka i białka) 1/4 szklanki domowego Kremu Cytrynowego Lemon Curd + 1/4 szklanki do dekoracji 250 g podłużnych biszkoptów   Przygotowanie: W szklance wymieszaj brandy i sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki cukru i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw. Jaja sparz wrzątkiem (celem eliminacji ewentualnych bakterii salmonelli, znajdujących się(...)mieszadła miksera, zaczną zostawiać za sobą widoczny ślad). Następnie ubitą delikatnie wmieszaj łyżką do miski z żółtkami i mascarpone, po czym zrób to samo z pianą z białek. Biszkopty nasącz przygotowaną mieszanką brandy, cukru i soku z cytryny. Ułóż jedną warstwą w naczyniu (w większej misce lub w mniejszych szklankach), następnie wyłóż połowę kremu, przykryj kolejną warstwą nasączonych biszkoptów

Moja Delicja
Sernik na zimno z jagodami i malinami 396

serka homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 200 g malin + 200 g jagód biszkopty 1 galaretka o smaku owoców leśnych   Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo serek. Mieszać(...)żelatyny i wymieszać do połączenia. Następnie całą zawartość wlewać powoli do masy serowej, miksując na najwyższych obrotach. Jak tylko rozmiksujemy żelatynę przerwać miksowanie. Masę wyłożyć na spód z biszkoptów. Powbijać umyte i osuszone maliny otworem do góry. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, w ilości mniejszej niż podano na opakowaniu (ja rozpuściłam

Moja Delicja
Jabłecznik w 15 minut :) 164

szarlotkę, jak nie macie czasu na pieczenie, a ktoś ma do Was wpaść ten przepis sprawdzi się idealnie! ;) składniki 1 kg jabłek 2 kisiele morelowe lub brzoskwiniowe 200 g biszkoptów  cynamon cukier puder Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zagotować. Kisiel rozpuścić w 200 ml zimnej wody i następnie dodać do jabłek. Gotować mieszając aż do połączenia z kisielem(...)Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy  i zalać gorącym musem jabłkowym.  Na wierzch posypać cynamonem i rozkruszonymi biszkoptami , ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.  Po 15 minutach ciasto można podawać :) Smacznego! Przepis znaleziony na  odchudzanie jest proste

Cukier&Puder
Kantyczka 224

Przepisy Aleksandry :) Składniki : 2,5 szklanki mąki 30 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki maku 2 łyżki kakao 1 opakowanie biszkoptów dwa słoiczki dżemu brzoskwiniowego  2 łyżeczki cukru waniliowego ew. kilka kropli ulubionego aromatu (ja dodałam migdałowy) Przygotowanie: Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem, aby miały(...)odłożone wcześniej 2 łyżki mąki  Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy : 1. Ciasto z dodatkiem kakao  2. 1/2 paczki biszkoptów 3. Dżem brzoskwiniowy 4. Ciasto z dodatkiem maku  5. Biszkopty 6. Dżem brzoskwiniowy (dałam też tutaj kilka łyżek dżemu porzeczkowego, bo miałam go akurat w lodówce) 7. Jasne ciasto

charlotte gotuje
Kopa Pszczyńska z bitą śmietanką i ulubionymi owocami, bez pieczenia :) 195

pieczenia ciast. Przepis wzięłam z głowy, a inspirację zaczerpnęłam od cioci mojego Narzeczonego, która robi świetne kopy :) Mój przepis jest bardzo elastyczny, więc można go dowolnie modyfikować :) Składniki: 200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu) 1 szklanka alkoholu (np. wódki lub owocowego likieru) ½ szklanki rodzynek 1 szklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli, etc.) Około 1kg różnych, ulubionych owoców 600ml śmietany(...)kremówki 3 śmietan-fixy 1 łyżeczka cukru waniliowego Do ozdoby: Prażone płatki migdałowe i kolorowa posypka Biszkopty kroimy w kawałki około centymetrowej wielkości i zalewamy alkoholem. Dodajemy rodzynki, bakalie i pokrojone w kawałeczki owoce. Następnie ubijemy śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Połowę ubitej śmietany dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy i przekładamy na talerz lub półmisek. Następnie ozdabiamy

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania