przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:294/600)

Bananowiec bez pieczenia 856

Banany zmiksować blenderem na gładką masę, dodać sok z cytryny i dodać do masła. Utrzeć do połączenia się składników. Na koniec wlać żółtą galaretkę.4. Na dno formy wyłożyć biszkopty, na nie wylać masę bananową i odstawić do lodówki do stężenia.5. Galaretkę na wierzch rozpuścić we wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia.6. Banana pokroić w plasterki, ułożyć na warstwie

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Kilimandżaro 547

Bardzo kakaowe ciasto przełożone kremem budyniowym oraz jabłkami z galaretką - recepturę na Kilimandżaro znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Ciasto świetnie smakuje, polecam!Składniki:Biszkopt:8 jajek1 szklanka cukru6 łyżek mąki pszennej4 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa jabłkowa:prażone jabłka (1,2 litra)2 galaretki cytrynoweMasa budyniowa:1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru2 żółtka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 kostka(...)Większą część mleka zagotować z cukrem, wlać mieszankę pozostałego mleka z mąkami i żółtkami, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo zimny budyń.4. Przełożyć ciasto (od dołu):biszkopt - masa jabłkowa - krem budyniowy - biszkopt5. Na wierzch wyłożyć polewę, ozdobić wedle uznania.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto kubusiowe 192

jedno z moich ulubionych ciast. Kubusiowe ciasto jest modyfikacją Shreka (KLIK). Zmieniłam tylko sok i galaretki. Zapraszam :)Składniki:Biszkopt (blaszka 24x36cm):4 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki olejuMasa pomarańczowa:1 duża butelka soku typu Kubuś (marchewka-jabłko-brzoskwinia)3 budynie waniliowe / śmietankoweMasa śmietanowa:500 ml śmietanki 30%1 galaretka pomarańczowaDodatkowo(...)opakowania delicji2 galaretki brzoskwinioweSposób wykonania:1. Z podanych składników robimy biszkopt, pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Studzimy.2. Większą część soku zagotowujemy, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się soku, gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przekładamy na biszkopt, a na wierzch rozkładamy delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawiamy do stężenia.3. Robimy masę

Kuchnia domowa Ani
Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną 163

jakiegoś czasu mój piekarnik płata mi figle. A to babeczki wychodzą jakieś przekrzywione a to biszkopt na roladę ma lekkiego zakalca a czasami coś przypiecze się za bardzo. Trzeba chyba myśleć o nowym zakupie, bo takie niespodzianki zdarzają się coraz częściej. Co prawda biszkopt nie wyszedł jak powinien, ale rolada i tak wyszła smaczna i szybko została spałaszowana

Ewa w kuchni
Brzoskwiniowe ptasie mleczko 450

Składniki:3 małe waniliowe serki homogenizowane galaretka cytrynowa galaretka pomarańczowa 1/2 l śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 10 dag okrągłych biszkoptów puszka brzoskwiń w syropie Najlepszy pomysł na upalne dni to ciasta bez pieczenia :) Takie ciasto i chłodnik w jednym - tym razem z brzoskwiniami. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Dno tortownicy ściśle wyłożyć biszkoptami(...)rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń pokroić w kostkę i dodać do masy serowej (fot.2). Wymieszać. Wyłożyć na biszkopty. Całość schłodzić przez około 1 godzinę. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę, wymieszać (fot.3) i wylać na masę serową. Pozostałe brzoskwinie

Świat Ciasta
Ciasto jagodowo-waniliowe 138

Składniki na biszkopt:3 jajka3 łyżki cukru3 łyżki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaoPoncz:1/2 szklanki herbatykilka kropli aromatu waniliowegoWarstwa jagodowa:szklanka jagód250 ml śmietanki kremówki4 łyżki cukru2 łyżeczki żelatynyWarstwa waniliowa:300 ml śmietany kremówki2 łyżki ekstraktu waniliowego3 łyżki cukru2 łyżeczki żelatynyDodatkowo:100 g startej czekolady do posypaniaNajpierw należy przygotować biszkopt, ponieważ to on będzie stanowił podstawę naszego(...)niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie dodać jagody i żelatynę. Delikatnie (najlepiej ręcznie) wymieszać. Przelać masę na biszkopt (fot.1), wyrównać i wstawić do lodówki.Na koniec została nam masa waniliowa. Żelatynę namoczyć w ciepłej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy i żelatynę. Tak jak poprzednio

Świat Ciasta
Miodownik z kremem mascarpone 371

kojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko!Biszkopt miodowy:100 g masła1/3 szklanki miodu1/2 szklanki cukru3 jajka1,5 szklanki mąkipół łyżeczki sodyKrem:250 g mascarpone4 łyżki miodu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich   Masło, miód i cukier rozpuszczamy(...)hyhy), całość mieszamy dokładnie. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut (do suchego patyczka).     Gdy biszkopt ostygnie porządnie, przygotowujemy masę - mascarpone ubijamy odrobinę, po czym dodajemy miód. Dla wzbogacenia konsystencji możemy wsypać garść drobno posiekanych orzechów.    Biszkopt przecinamy na pół, na spód wykładamy

sama złodycz
Tort z Masą Budyniową, Pomarańczami i Czekoladą 195

DODATKOWO:7 plasterków pomarańczy z syropie ETERNOkilka wiśni z rumem ETERNO100 g czekolady gorzkiej (rozpuściłam ją w kąpieli wodnej i wylałam do foremek w kształcie łyżeczek) Wykonanie:Biszkopt pokroiłam na trzy równe blaty. Każdy blat nasączyłam wiśniówką rozrobioną z przegotowaną wodą. A blatu przełożyłam masą budyniową. Na  wierzchu ułożyłam odsączone z syropu plastry pomarańczy, wiśnie z rumem

Blondynka Gotuje
Jogurtowiec z galaretką 410

galaretka ametystowa ( Wodzisław ) – 1 op.BISZKOPT:- jajko – 1 szt- mąka – 1 łyżka- cukier – 1 łyżka- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białko ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Łączymy z żółtkiem.  Dodajemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(...)mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy.  MASA: W misce rozrabiamy śmietanę z jogurtem. Dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Wszystko razem dokładnie! miksujemy. Wylewamy na upieczony biszkopt, wygładzamy, wkładamy do lodówki.Na zastygniętą masę wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny.Smacznego

Ostra na Słodko
Kostka alpejska – czekoladowy biszkopt z lekką masą bezowo – krówkową 938

postanowiłam zaryzykowac!Opłacało się!Ciasto tak jak sądziłam wyszło bardzo słodkie , ale zarazem nie na tyle , by zasłodzic się już jednym kawałkiem.Tak , wzięłam dokładkę chyba 2 razy;) Składniki :Biszkopt:- jajko – 2 szt– cukier – 2 łyżki– mąka pszenna – 2 łyżki– mąka ziemniaczana – 1 łyżka– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– kakao(...)bezy – 100 gMasa śmietanowa:- śmietana 30% – 250 g– cukier puder – 1 łyżka– żelatyna – 2 łyżeczkiDodatkowo:- starta czekolada do posypaniaSposób przyrządzenia:  Biszkopt :  Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy mieszając łyżką. Wylewamy do foremki

Ostra na Słodko
Ciasto piankowe z kiwi 458

należałam!Tym razem zrobiłam nie deser , a wielką blachę ciasta!Znikało w tempie ekspresowym i nawet znalazł się jeden taki co nam nocą z lodówki zaczął wyżerac ;) SKŁADNIKI:BISZKOPT:- jajka – 5 szt– cukier – 3/4 szklanki– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– mąka pszenna – 4 łyżki– mąka ziemniaczana – 1 łyżkaMASA:- masło(...)cytrynowy – 2 op– galaretka agrestowa – 1 opPIANKA:- śmietana 36% – 100 g– galaretka agrestowa – 2 opDODATKOWO:- kiwi – 8 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy ze szczyptą soli.Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy.Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i chwilę czekamy.Dodajemy żółtka do białek

Ostra na Słodko
Torcik brzoskwiniowy z kaszy manny – łatwy i szybki! 361

torcik truskawkowy , więc dziś przyszła pora na odmianę i zastąpienie truskawek soczystymi brzoskwiniami! Ciasto jest niesamowicie łatwe … szybkie i rewelacyjnie smakuje! A składniki przeważnie mamy pod ręką!SKŁADNIKI:- biszkopty – ok.15 szt- margaryna – 200 g- mleko – 1 l- cukier puder – 200 g- żółtko – 3 szt- kasza manna – 1 szkl- brzoskwinie w puszce(...)dodając po jednym żóltku.Cały czas ucierając dodajemy przestudzoną kaszę i dokładnie mieszamy.Przygotowaną masę dzielimy na 2 części , do jednej dodajemy przesiane kakao.Ciemną masę wylewamy do wyłożonej biszkoptami tortownicy ( 20 – 22 cm ).Odstawiamy na ok. 5 minut , po czym przykrywamy jasnym ” ciastem „.125 ml soku z brzoskwiń mieszamy z żelatyną.Odstawiamy do napęcznienia

Ostra na Słodko
Puszysty sernik z jogurtów greckich 577

czas mieszającNastępnie wsypujemy budynie i całość mieszamy.Białka ubijamy z 1/4 szkl. cukru na sztywno. Dodajemy do masy serowej i dokładnie wszystko mieszamy.W foremce pokrytej papierem do pieczenia układamy biszkopty , posypujemy pokruszonymi ciasteczkami , tak aby pokryć wszystkie biszkopty.Wylewamy masę i pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 CSmacznego

Słodkości i nie tylko
Tort chałwowy 345

się, że wyszło doskonale.  Tort pomimo tego, że jest w nim pół kilograma chałwy, nie jest słodki ponieważ nie dodałam do niego cukru, poza tym co  w biszkopcie.  Tort nasączyłam herbatą wymieszaną z Malibu.  Zapewniam Was, e jest warty każdej kalorii, którą w sobie ma.  A troszkę ich tam jest. Składniki: biszkopt (z tego przepisu(...)kremówkę ubić na sztywno.  Mascarpone wymieszać z rozdrobioną chałwą i dodać do kremówki.  Chwilę razem ubijać tak, aby masa się połączyła w całość.   Upieczony, ostudzony biszkopt podzielić na 3 placki.  Pierwszy nasączyć i wyłożyć część masy.  Położyć drugi  blat, nasączyć i położyć masę.  Na wierzch położyć ostatni blat i też nasączyć

Sto kolorów kuchni
Nuggetsy / Chicken nuggets 127

Składniki / Ingredients: piersi z kurczaka / chicken breastprzyprawa do kurczaka / seasoning for chickensól / saltjajka / eggs biszkopty / biscuitspłatki kukurydziane / cornflakesbułka tarta / bread crumbsblaszka do pieczenia / baking plate  Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: dowolna Najpierw przygotowujemy panierkę. Do blendera wsypujemy kilka garści płatków kukurydzianych oraz połamane biszkopty i miksujemy. Zmiksowane płatki i biszkopty wysypujemy

Projekty ze smakiem

Proponowane wyszukiwania