Witam wczoraj umieściłam Brzdąca na swoim blogu, dziś ciąg dalszy sobotniego pieczenia. Ponieważ biszkopt był wysoki postanowiłam zrobić dwa ciasta. I tak powstało ciasto z ptasim mleczkiem, galaretką i truskawkami. Pieczemy biszkopt. SKŁADNIKI: 2 galaretki np. agrestowe 1 i 1/4 l wody 2 śmietany 30% 2 galaretki truskawkowe do zalania truskawek 1/2 kg. świeżych obranych truskawek WYKONANIE: zagotować wodę, rozpuścić(...)dokładnie galaretki (agrestowe w 1/2 l wody, truskawkowe w 3/4l wody), zostawić aż zgęstnieje ubić śmietanę, miksując dodawać tężejącą galaretkę agrestową wylać masę na biszkopt truskawki pokroić wzdłuż na połówki poukładać starannie na warstwie śmietanowej zalać tężejącą galaretką truskawkową Podzielcie się ze mną swoimi wrażeniami i uwagami proszę
Kuchnia Beatykońca nie chciały wyrównać się fałdki. No, ale cóż oddałam. Ważył 4 kg. Póki co wkleję foteczki a jutro postaram się wrzucić przepis :) Składniki: biszkopt z 8 jaj biszkopt z 4 jaj 1l śmietany kremówki 30% 2 żelatyno - fixy(...)tabliczki gorzkiej czekolady dżem wiśniowy masa cukrowa niebieska, biała, czerwona, czarna, żółta Przygotowane: Upiec dwa biszkopty, jeden w blaszce o długości około 40 cm a drugi okolo 30 cm. Uformowac kształt auta jak na zdjęciu. Przelozyc kremem (roztopic czekolade w kapieli wodne, ubic smietane według przepisu
Amatorka kuchennadelikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i piec około 35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Po upieczeniu szybko wyjąć biszkopt i upuścić go z około 60cm na podłogę. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i gotować około 10 minut. Następnie dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Biszkopt przekroić(...)pół i wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim biszkoptem (pozostawić w tortownicy). Wstawić do lodówki do schłodzenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Cały torcik pokryć śmietaną. Ja do 3 łyżek śmietany dodałam kakao i zrobiłam ala pajęczynkę
Amatorka kuchennażelatyno-fix 5 sztuk ptasiego mleczka 30g startej gorzkiej czekolady 1 galaretka truskawkowa około 15 okrągłych kakaowych biszkoptów 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Małą tortownicę (21cm) wykładamy okrągłymi biszkoptami. Mleczko kokosowe musi być dobrze schłodzone, miksujemy aż się napowietrzy. W osobnej miseczce(...)kokosowego i na wolnych obrotach miksujemy aż mleczko z żelatyno-fixem połączy się. Dorzucamy startą czekoladę i ptasie mleczko pokrojone w małą kosteczkę i łyżką mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki aby dobrze stężała. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 500ml wody. Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć wylewamy ją na masę kokosową i ponownie do lodówki
Amatorka kuchennazimno z owocami i galaretką pomoże... Składniki: 1 kg sera w wiaderku (u mnie z Biedronki) 50 gramów żelatyny 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru pudru paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie w puszce borówki Tortownicę wyłożyć biszkoptami Żelatynę rozpuścić w mleku, wymieszać i odstawić Twaróg i cukier puder przełożyć do malaksera i zmiksować Żelatynę podgrzać w mikrofali(...)łyżki masy serowej i szybko wymieszać do połączenia składników (ja to robiłam sprężynką) Przełożyć do masy serowej i chwilę wymieszać do momentu połączenia składników Całą masę przełożyć na biszkopty, wygładzić i włożyć do lodówki na ok. 30 minut W tym czasie rozpuścić 2 galaretki w 750 ml wody (daje się mniej wody niż zazwyczaj, ponieważ jest gorąco i w jednym
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnajlepsze dlatego staram się go jak najlepiej wykorzystać. Przygotowałam lekkie, delikatne ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym. Idealne na dzisiejsze ciepłe sobotnie popołudnie. Ciasto biszkoptowe z truskawkami składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Ubijamy pianę z białek na sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany stopniowo dodajemy po jednym(...)wody i stopniowo wlewamy do masy cały czas miksując. Na koniec dodajemy ubitą śmietankę kremówkę i delikatnie mieszamy łyżką do momentu, aż nasza masa uzyska jednolitą konsystencję. Upieczony wcześniej biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Na spód wykładamy serową masę i przykrywamy górną częścią ciasta. Teraz czas na przygotowanie musu truskawkowego. Składniki na mus: 400 g truskawek 1 galaretka truskawkowa
noteskulinarnyfigaJakiś czas temu dostałam od babci słoik borówek w syropie i postanowiłam je dobrze wykorzystać. W mojej głowie pojawiła się od razu inspiracja i zaczęłam działać . Oto efekt, delikatny biszkopt z borówkami, masą śmietanową i galaretką malinową. Ciasto nie jest za słodkie więc myślę, że można sobie pozwolić nie tylko na jeden kawałek . Zachęcam was do wypróbowania przepisu(...)masę śmietanową: 360 ml śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki gorącej wody Oprócz tego potrzebujemy jeszcze 2 galaretki malinowe. składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy pianę na sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany z białek dodajemy po 1 żółtku
noteskulinarnyfigaszklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia puszka brzoskwiń w puszce banany - 2 szt. sok z połowy cytryny 2 galaretki wiśniowe paczka biszkoptów okrągłych Krem: 2 żółtka 1 szklanka cukru syrop brzoskwiniowy z puszki duży budyń śmietankowy (na 3/4 litra) pół szklanki wody kostka masła Wykonanie: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną(...)wodzie rozprowadzić budyń i żółtka, i wlać do gotującego się soku, ugotować gładki budyń. Wystudzić, zmiksować z masłem. Nałożyć połowę 3/4 kremu na pierwszy blat ciasta, układać pionowo biszkopty, przekrojone na pół i prostą stroną ustawiać na kremie, nieregularnie, między biszkopty układać kawałki brzoskwiń, pokrojonych bananów, skropionych sokiem z połowy cytryny. na to wylać tężejącą galaretkę, przycisnąć drugim blatem.Wierzch posmarować
kgwjanczewopomarańczowa 1 sztuka, galaretka agrestowa 1 sztuka, truskawki mrożone lub świeże 20 dag, pomarańcze hiszpańskie 3 sztuki, otręby owsiane - pulpa z mleka owsianego 2 szklanki, jogurt naturalny 150 ml, biszkopty okrągłe 20 sztuk przygotowanie pysznego deseru było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "kliknij i ZOBACZ-blender HR1677/90" pomarańcze hiszpańskie są słodkie, soczyste, bez pestek(...)zmiksować na mus - galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wlać do musu pomarańczowego, wymieszać przelać do silikonowej formy z kominkiem 24 cm, poukładać na wierzchu biszkopty i do lodówki do zastygnięcia truskawki mrożone zalać 2 szklankami gorącej wody i zostawić na 5 minut, następnie pałką blendera zmiksować - galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wlać
W Mojej Kuchni Lubięwitaminę C. Warto pamiętać o tym zwłaszcza zimą. Wszystko to, o czym napisałam wyżej: lato i słońce przeniosłam na to ciasto. Pomarańczowy krem, dużo bitej śmietany i puszysty biszkopt - oto jego sekrety. Przez dodatek soku ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Kwaśny smak soku kontrastuje ze słodką bitą śmietaną. Nic tylko jeść i marzyć o lecie. ;-) Biszkopt: przepis z bloga Moje(...)waniliowy lub śmietankowy 500ml świeżego soku pomarańczowego Marwit + opcjonalnie cukier do smaku Bita śmietana: 500ml śmietany 30 lub 36% 3-4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy 1. Przygotowujemy biszkopt zgodnie z przepisem. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na pół. 2. Przygotowujemy krem: budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale mleko zastępujemy sokiem pomarańczowym. 3. Jedną z przekrojonych
Szefowa kuchnibiszkoptowe jest bardzo smaczne, a upieczone w dużej foremce przyda się większą imprezę rodzinną. Może być na Tłusty Czwartek ale i na Walentynki też będzie ok :) Składniki na biszkopt : 1 i 1/2 szklanki cukru 8 jaj 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Z białek ubić pianę na sztywno, dodawać cukier i po jednym żółtku, ubijać Teraz(...)kokosowych Przygotowanie : Białka ubić na pianę , dodać 1 szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną, wtedy dosypać stopniowo wiórki, upiec w temp. 170 *C przez około 35 min. Przygotowanie ciasta : Upieczony biszkopt przekroić na dwie części, jedną odłożyć, a drugą ułożoną we foremce posmarować dżemem porzeczkowym, na dżem rozsmarowujemy większą część kremu ananasowego, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, a na niego krem
Proste Potrawytortownicy o średnicy 17cm, więc na większą tortownicę należy zwiększyć ilość składników (przykładowo na tortownicę o średnicy 24cm trzeba podwoić składniki). Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia Składniki: 60g okrągłych biszkoptów 30g masła 2 łyżki syropu brzoskwiniowego (z puszki) masa brzoskwiniowa 200g mascarpone 200g brzoskwiń z puszki 50ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki(...)350g brzoskwiń z puszki 60g domowego cukru z wanilią Wykonanie: - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz, boki posmarować masłem, wykleić paskiem papieru do pieczenia - biszkopty rozdrobnić na piasek - masło roztopić, wymieszać z syropem i pokruszonymi biszkoptami - masą biszkoptową wylepić (za pomocą łyżeczki) dno tortownicy, schłodzić SOS KARMELOWY - cukier wsypać na dno rondelka z grubym dnem
Smakołyki Berenikirazu się przyznaję bez bicia, że poszłam na łatwiznę. Nie chciało mi się bawić w pieczenie biszkoptów dlatego użyłam gotowych. Składniki na masę tortową: 500 g mascarpone 1 opakowanie kremu do tortów o smaku czekoladowym (chyba z delecty miałam) 1 szklanka mleka 1 banan 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Wszystko razem ze sobą dokładnie miksujemy. Składniki na resztę :) biszkopt - może(...)jesteście takimi leniwcami :) 12-14 opakowań batoników KitKat tych na wzór dawnych WW 2 opakowania 170g M&M's żółtych i jedno brązowe 170g 3 banany Wstążka Przygotowanie. Biszkopty smarujemy masą i na niej układamy pokrojone w plasterki banany UWAGA !!! Jeżeli zabraknie Wam masy na wysmarowanie góry i boków to nic się nie martwcie. Ja użyłam Nutelli
ClauditteMissCookingpracuję. Co prawda powinnam się skupić w dni wolne od pracy np. na pisaniu pracy magisterskiej, ale zawsze znajdę wymówkę i wbiegam do kuchni. Tym razem padło na upieczenie biszkoptu. Tzn on się sam upiekł dzięki temu, że zostałam na święta obdarowana przez rodziców cudem cudów czyli multicookerem. Teraz nie straszne mi pieczenie ciast, bo wiem, że i tak wyjdą(...)Cały tydzień walczyliśmy z czymś, wirusem jakimś, podobno jelitówka, więc rygorystyczna dieta była czyli: herbata, ryż i marchewka. Dziecko wygłodzone, zasłużyło na nagrodę. Delikatny i puszysty, taki właśnie jest biszkopt idealny. Ciasto biszkoptowe to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego na bazie jaj z małym dodatkiem mąki pszennej i cukru - bez dodatku tłuszczu. W niektórych recepturach część mąki pszennej w biszkopcie
ClauditteMissCookingPierwszy torcik- poduszka, specjalnie dla bratanicy z figurką kotka. Poniżej możecie obejrzeć efekty mojej pracy wraz z prezentacją przedstawiająca etapy tworzenia tortu. Torcik składał się z rzucanego biszkoptu i kremu maślanego- truskawkowego - przepis BISZKOPT: 5 jajek, 3/4 szklanki miałkiego cukru 3/4 mąki pszennej 1/4 mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną(...)ozdobienie tortu + masa na figurkę, złote perełki, żółty oraz złoty barwnik spożywczy, kilka kropli alkoholu do rozcieńczenia barwnika oraz syrop z wody i cukru jako ponczu. Polecam schłodzić biszkopt i krem przed przystąpieniem do pracy- ułatwi Wam to pracę :) Zapraszam do oglądania oraz komentowania ;) Tutorial (przepraszam za jakość filmiku...następny będzie lepszy
Pudełko rozmaitości