Pyszny delikatny kakaowy biszkopt, śmietana i truskawki :)Ciasto:3 jajka1/2 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej3 łyżki wody4 łyżki oleju2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaOddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę, powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy porcjami kakao i mąkę mieszając
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaBiszkopty nie skłamię jak powiem, że wręcz idealne! Nadają się do wszystkiego. U mnie znikają prosto z blachy. Kolejny Idealny przepis Dorotki z MW. Tylko z mniejszą ilością cukru. Składniki na 2 piekarnikowe blachy: 3 jajka 70 g cukru 75 g mąki pszennej, przesianejodrobina zapachu waniliowegocukier puder Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli i stopniowo(...)pieczenia. Ciasto delikatnie nakładamy do rękawa cukierniczego. Powinno to się robić grubą okrągłą nasadką, ale ja odcięłam tylko róg bo takiej jeszcze nie posiadam i wyciskamy na blachę biszkopty, długości około 10 cm pozostawiając odstępy między nimi. Teraz musimy je oprószyć dość solidnie cukrem pudrem i zostawić na ok5 minut, aby przeschły. Przed włożeniem blach do piekarnika ponownie
Malinowe Pocałunkicytryny co smaku Wykonanie:Jako pierwsze poszedł kwiatek 3D w żelatynie. Trochę zabawy ale efekt wizualny bombowy! Zdjęcia były robione w nocy więc przepraszam za ich jakość. Biszkopt:Ubijamy białka na sztywno dodając partiami cukier i ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy kolejno żółtka stale ubijając. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką(...)gust, więc zazwyczaj staram się przedstawiać przepis z możliwością wykonania go pod swój smak i upodobania. To przecież ma smakować każdemu, a nie tylko mi i mojej rodzinie :)Zimny biszkopt odklejamy od papieru do pieczenia i układamy go tam ponownie. Teraz kolejne czynności z nim związane będą odbywały się na blaszce. Kroimy go na 4 równe paski wzdłuż dłuższego boku
Malinowe PocałunkiBardzo ładnie się prezentuje, jest prosty w przygotowaniu, a dzieciakom sprawia ogromną frajdę. Wykorzystałam przepis na biszkopt rzucany - niezawodny, lekki i puszysty :) Składniki: *na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml) 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli * do nasączenia: szklanka słodkiej herbaty z cytryną * na krem
Kulinarny Pamiętnikoknem typowo jesienna pogoda... Trzeba więc trochę ocieplić i osłodzić atmosferę pysznym ciastem:) Proponuję puszysty biszkopt, przełożony kremem budyniowym i dżemem, pokryty pyszną masą śmietanową. Zaręczam, że na jednym kawałku się nie skończy! Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka
Z miłości do słodkościdużo przepisów na ciasta, że czasami sama się zastanawiam czy jestem w stanie upiec jeszcze coś zupełnie innego:) Wychodzi na to, że chyba tak. Tym razem upiekłam ciemny biszkopt i nie miałam żadnego pomysłu na krem. Ale szukając czegoś w szafce znalazłam dwie puszki brzoskwiń i od razu wpadł mi do głowy pomysł na masę śmietanową, podobną jak do ciasta(...)Biała Dama. I tak oto powstało kolejne ciasto:) Co prawda zniknęło szybciej niż powstało, ale co tam... Biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka kakao. Białka ubić na sztywną pianę. Stale miksując, dosypywać powoli cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian żółtka
Z miłości do słodkościjest już upieczone i ładnie zrumienione wyjmujemy tortownicę z piekarnika i upuszczamy ją z wysokości 60 cm na blat. W ten sposób zapobiegniemy opadnięciu biszkoptu podczas stygnięcia. Tortownicę z powrotem wkładamy do piekarnika i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.Galaretkę zalewamy szklanką wrzątku i mieszamy, aż rozpuści się żelatyna. Odstawiamy do wystygnięcia(...)wysokim pojemniku ubijamy zimną kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a następnie cały czas miksując cieniutkim strumieniem wlewamy gęstniejącą galaretkę.Biszkopt kroimy na 2 blaty. Jeden blat układamy na dnie tortownicy, zakładamy obręcz i ją zaciskamy. Ciasto zwilżamy wystudzona herbatą i wylewamy na nie połowę masy. Na masie układamy pokrojone w plasterki
Kulinarne przygody Gatitypełni, trzeba więc korzystać! Dlatego skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i zrobiłam ciasto o wdzięcznej nazwie Kilimandżaro:) Ciasto okazało się naprawdę bardzo pyszne i delikatne w smaku. Puszysty biszkopt, masa jabłkowa i delikatny krem świetnie ze sobą współgrają. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki
Z miłości do słodkościwiarę? Teraz już wiem, że wykonanie ciasta jest bardzo proste a ciasto niezwykle smaczne... Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście koniecznie wypróbujcie! Wilgotne ciasto, powidła i śmietana... niebo w gębie! Biszkopt: 6 jajek, 2/3 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać
Z miłości do słodkościSzybka smaczna rolada z jabłkami, które można podmienić na inne owoce. Jabłka zatopione w puszysty biszkopcie, po upieczeniu delikatnie miękkie ale pozostają w całości. 6 jabłek 6 jajek 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dużą prostokątną blachę wyzłoci papierem do pieczenia. Jabłka obrać wyciąć gniazda(...)jabłka, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i zrolować (rolujemy tak aby ściereczka niebyła w środku biszkoptu, pomaga ona nam tylko zwinąć ciasto) i pozostawiamy do wystygnięcia, przestygniętą roladę dowolnie udekorować. rrarossa@gmail.com
RAROSSAJedliście kiedyś ciasto z ryżem? Moja rodzinka była bardzo zaskoczona tym nietypowym połączeniem i smakowali ciasto z małą obawą, ale okazało się, że nie było najmniejszej potrzeby:) Delikatny biszkopt z domową konfiturą, do tego mój ulubiony ryż na mleku z dodatkiem malin i śmietanki. A na wierzchu mała porcja śmietanki i truskawek... Biszkopt:4 jajka, 50g cukru,3 krople aromatu
Z miłości do słodkościTruskawki opanowały już chyba wszystkie blogi:):) a na pewno mój! Dzisiaj coś naprawdę pysznego... Tort, ale nie taki zwykły, bo na biszkopcie z białek i płatków migdałowych, niezwykle lekki i puszysty. Do tego krem, uwielbiany przez dzieci, z kaszek i sporą porcją truskawek. A na wierzchu delikatna warstwa śmietanki, chrupiących płatków migdałowych i słodkich truskawek... Może przyda się(...)zbliżający się Dzień Ojca? Przepis znalazłam tutaj. Biszkopt:5 białek, szczypta soli, 3/4 szkl. cukru, 70g płatków migdałowych, 1/2 szkl. mąki pszennej, budyń waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia,łyżeczka cukru waniliowego. Płatki zmiksować w blenderze. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym
Z miłości do słodkościdotrzymać:) Tort jest bardzo pracochłonny, ale to sama radość móc stworzyć taką postać. Najwięcej czasu zajmuje dekorowanie, bo jest to dość żmudna praca, ale efekt końcowy wynagradza wszystko... Inspiracja Biszkopt: 7 jajek, 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać(...)24cm oraz do dwóch małych foremek na tarteletki o śr. 10cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić. Wszystkie krążki ciasta przeciąć na trzy części. Małe biszkopty dodatkowo przeciąć na pół, tworząc dwa półkola. Krem: 1,5 litra mleka, 350g masła, 300g margaryny, 3 budynie waniliowe, szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Z miłości do słodkościbatonika w wersji ciasta. Upieczenie ciasta nie zajęło mi zbyt dużo czasu. Efekt pracy nie był powalający. Masa bardzo smaczna przypominała rzeczywiście smak batonika jednak w połączeniu suchym biszkoptem nie była rewelacyjna. Czegoś mi brakowała w tym cieście. Może biszkopt powinien być czekoladowy? Hmm myślę, ze to dobry pomysł. Następnym razem spróbuję poeksperymentować. Składniki: 6 jajek szklanka cukru
ciastkarnia na kruchym spodziestandardowo więc mimo wszystko postanowiłam spróbować je wykonać. Biszkopcik, masa jak w każdym cieście i coś nowego czyli rolada Należy bardzo uważać, żeby biszkopt podczas rolowania nie połamał się, polecam w tym celu lekko zwilżyć biszkopt. Ciasto bardzo mi smakowało. Jak średnio przepadam za własnymi wypiekami tak ten uważam za wyjątkowo udany i smaczny
ciastkarnia na kruchym spodzie