przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:309/600)

Tort z kremem kakaowym 207

Tort z dwukolorowym biszkoptem i kremem maślanym Składniki biszkopt kawowo-orzechowy: jajka 5 szt mąka pszenna 125 g cukier kryształ 150 g proszek do pieczenia 2 łyżeczki orzechy włoskie 50 g … Czytaj dalej Tort z kremem kakaowym

czarrna od kuchni
Bananowy Kuba 232

pieczenia mieszając łyżką aby puszysta masa nam nie opadła.  Ciasto wylewamy do dużej wysmarowanej tłuszczem blachy i pieczemy w temp. 180*C przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt. W jednej szklance soku rozpuszczamy 3 budynie , a resztę soku zagotowujemy. Kiedy sok zacznie wrzeć wlewamy do niego rozmieszany proszek i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż uzyskamy(...)gęstą masę. Wylewamy gorący budyń na biszkopt.  Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i w miedzy czasie gdy będzie ona tężeć ubijamy śmietankę 30 % z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wlewamy, ciurkiem tężejącą galaretkę. Gdy uzyskamy jednolitą masę , wykładamy ja na górę ciasta. Na koniec gdy nam śmietankowa masa zastygnie układamy pokrojone w plastry banany . Rozpuszczamy dwie

W Moim Magicznym Domu
Ciasto z herbatnikami 1129

Bardzo smaczne i pełne różnorodnych smaków ciasto na każdą okoliczność. Orzechowy biszkopt połączony z kremem, bitą śmietaną, polewą i herbatnikami to prawdziwe „niebo w gębie”. Składniki biszkopt orzechowy ( forma 25 x 40 ) 6 jajek 1 szkl cukru 1 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Rabarbar i truskawki. Biszkopt. Rolada 172

Koniecznie musicie przygotować w tym sezonie! Kuszące rabarbarowe słodkości znajdziecie dzisiaj również u Mirabelki , Chantel , Mopsika i Zuzi .  Rolada z kremem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: (na blachę z piekarnika) biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej 50 g płatków migdałowych krem: 200 g rabarbaru 50 g ciemnego cukru(...)wyszła lekko plaskata , ale to dlatego, że rolady przeze mnie przygotowane można policzyć na palcach jednej ręki (wielopalczastego kosmity, ale jednak). Jeśli Wam idzie to sprawniej, będzie idealna, bo biszkopt jest znakomity, idealnie wprost sprężysty. Tylko go nie przepieczcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe biszkopty 121

Biszkopt jaki jest każdy wie. Waniliowy lub czekoladowy, z kremami, nasączony sokiem lub czymś mocniejszym w wersji dla dorosłych. Składniki na blachę o wymiarach: 4 jajka 100 g mąki 100 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 g startej gorzkiej czekolady 5 płaskich łyżek kakao 16 d cukru waniliowego Ubić jajka na sztywno, doda cukier, żółtka ciągle ubijając(...)pamiętać aby mąka była przesiana (i napowietrzona). Wszystko wymieszać delikatnie łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć przygotowaną masę. Piec około 15 min w temp.180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i pokroić na kwadraciki, które zmieszczą się do papierowych papilotek. Krem 250 serka mascarpone krem orzechowo czekoladowy typu nutella Serek mascarpone zmiksować z kremem czekoladowo-orzechowym. Nałożyć na kwadraciki

WYSPA SZCZĘSLIWA
Biszkopt ze śmietaną i truskawkami 111

Ciekawy przepis na bardzo szybkie, lekkie, owocowe ciacho W sam raz na upalne dni Składniki biszkopt z 5 jajek na tortownicę 26 cm 2 małe kubeczki śmietany 18% z Piątnicy … Czytaj dalej Biszkopt ze śmietaną i truskawkami

czarrna od kuchni
Tort Królik na Wieczór Panieński 180

pianę i w dwóch partiach dodać do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180*C przez 60-70 minut. Ostudzić. Biszkopt Składniki:      ·          3 jajka      ·          1/3 szklanki cukru(...)mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut . Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Masa budyniowa Składniki: ·          2 opakowania budyniu wanilinowego

Kulinarna (nie)codzienność
Tort komunijny okrągły 211

Moja kolejna propozycja skromnego tortu komunijnego z czekoladowo- śmietanowym wnętrzem. Składniki Biszkopt jasny 2 szt ( tortownica 24 cm) 2x 3 jajka 2x 3/4 szkl mąki 2x 1/2 szkl cukru 2x. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny ( tortownica … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ciasto smoczy owoc 374

Wbrew nazwie nie zawiera ono w sobie pitaji ( dragon fruit ). Ciasto przygotowałam na wzór tego egzotycznego owocu. Biszkopt upiekłam z na bazie malinowego budyniu a wnętrze kryje w sobie drogocenne nasiona chia. Składniki biszkopt 2 szt ( 25 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Marysieńka 173

Pięknie prezentujące się ciasto :) Bardzo smaczne, delikatnie waniliowe z chrupiącymi kawałkami orzechów. A dodatkowo wszystko polane aksamitną polewą. Pracochłonne, ale naprawdę warto! Zapraszam :) Marysieńka Składniki na biszkopt: 7 jajek (osobno białka i żółtka) 3/4 szklanki cukru 2 pełne łyżki cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 0,5 litra mleka 1 cukier waniliowy/ ekstrakt waniliowy 5 żółtek 170g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie powoli żółtka. Kolejno przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.Wszystko dokładnie połączyć. Formę wyłożyć

Tagebuch po polsku
Biszkopt bezglutenowy kakaowy 140

inny wymiar. O ile jeszcze dania obiadowe są w miarę łatwe to z wypiekami mam problem. Dlatego przygotowując córce tort na urodziny oczywiście bez glutenu szukałam sprawdzonego przepisu na biszkopt bezglutenowy. Pierwszy który zrobiłam okazał się totalnym niewypałem bo w środku był niedopieczony zakalec. Następny na jaki trafiłam okazał się strzałem w dziesiątkę. Biszkopt cudownie urósł, nie opadł i był

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Biszkopt czekoladowy z gruszkami 183

Biszkopt czekoladowy z gruszkami Okrągła foremka o średnicy 26 cm 230g miękkiego masła 80% 200g brązowego cukru 4 jaja 225g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30g kakao 4 łyżki mleka 2 gruszki Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Jeśli masło jest twarde robimy to w garnku, lekko podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodajemy jaja cały czas miksując(...)które układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą. Biszkopt czekoladowy z gruszkami SMACZNEGO :-) Dziś udało się też pobiegać. W lesie panowała iście wiosenna atmosfera! Aż dziw, że to niemal połowa listopada. Peggi w lesie

peggiwkuchni
Biszkopt na tort 173

razem pożyczyłam tortownicę 20 cm i postanowiłam upiec swój pierwszy urodzinowy tort. Miałam u siebie już przepis na biszkopt rzucany, ale ten znalazłam na blogu Kulinarnie. Składniki: (tortownica 20cm) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawać(...)Całkowicie wystudzić, odciąć nożykiem boki od formy i przekroić na 3 - 4 blaty.  Jak zapewne wiecie biszkopta na kilka warstw w domu najwięcej osób przecina nitką ;) Najlepiej kroić biszkopt dopiero następnego dnia, bo z ciepłego będą robiły się takie małe wałeczki, kulki i jest bardzo miękki. Są też specjalne żyłki z 2 rączkami, ale jeśli pieczemy sporadycznie poradzimy sobie

W kuchni bez szafek
Biszkopt orzechowy 355

Biszkopt orzechowy jest alternatywą dla tradycyjnego biszkopta. Swoim orzechowym smakiem zmienia całkowicie smak całego tortu. Jeśli żaden z gości nie ma uczulenia na orzechy polecam przygotowanie tortu z tego przepisu. Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm) 5 jajek 15 dag zmielonych orzechów (w tym przypadku włoskich) 5 łyżek cukru (niezbyt czubate) 5 czubatych łyżek mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku(...)najmniejsze i partiami dodajemy zmielone orzechy i mąkę z proszkiem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st.C przez 40 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy biszkopt się upiekł

tojestpyszne.blogspot.com
Biszkopt na tort + jak przekroić 139

razem pożyczyłam tortownicę 20 cm i postanowiłam upiec swój pierwszy urodzinowy tort. Miałam u siebie już przepis na biszkopt rzucany, ale ten znalazłam na blogu Kulinarnie.   Składniki: (tortownica 20cm) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo(...)zapewne wiecie biszkopta na kilka warstw w domu najprościej kroi się nitką ;) Są specjalne żyłki z 2 rączkami, ale jeśli pieczemy sporadycznie poradzimy sobie inaczej. Najlepiej kroić biszkopt dopiero następnego dnia, bo z ciepłego będą robiły się takie małe wałeczki i kulki. Ja najpierw delikatnie nacinam ciasto nożem a potem wkładam do środka nitkę i ciągnę za 2 końce

W kuchni bez szafek

Proponowane wyszukiwania