ulubionym ciastem! Zawsze przygotowuję je na wszelkie imieniny czy urodziny oraz inne ważne rodzinne uroczystości. Wspaniale komponuje się z filiżanką kawy..Ciasto to doskonale pasuje na uroczystość Pierwszej Komunii... Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną(...)herbatników, 100g krakersów, puszka mleka skondensowanego słodzonego. Mleko gotować 3 godz na wolnym ogniu. Śmietanę ubić z pudrem na sztywno, dodać śmietan-fiksy. Na zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to herbatniki. Rozsmarować karmel i wyłożyć krakersy. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościsłodkie, ale nie myślałam, że aż tak;)) Tak, wiem, to prawdziwa bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas możemy na to przymknąć oko;))) Ogółem ciasto naprawdę bardzo smaczne, wilgotny biszkopt, słodka i chrupiąca masa kajmakowo - bezowa oraz delikatna warstwa śmietanki. Cóż więcej mogę powiedzieć... Trzeba po prostu skosztować;) Biszkopt: 4 jajka, 1/3 szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki kakao
Z miłości do słodkościlekki wiosenny tort zbudowany jest z jasnego biszkoptu, przełożonego słodkim kremem chałwowym przełamanym kwaskową frużeliną malinową i delikatnym kremem śmietanowym. Wierzch tortu udekorowany jest pysznymi słodkościami, a dół kolorową posypką cukrową. Uwieńczeniem całości jest pyszna cieknąca czekolada mleczna. Biszkopt jasny: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej
Krokusowy Domsmaki się wyrównają. Zrobiłam :) Mówię Wam, ten serek jest idealny do serników. Zawiera rodzynki, które z sernikiem, tworzą wspaniały duet. Ogólnie, sernik jest po prostu pyszny. Składniki: Na biszkopt: 3 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 900 g. serka homogenizowanego jabłecznikowego. (miałam serek(...)zmiksować do połączenia składników. Do przestudzonej żelatyny, dodać łyżkę masy serowej i wymieszać. Następnie, po woli wlewać żelatynę do masy serowej, cały czas miksując. Gotową masę, wyłożyć na przestudzony biszkopt. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Następnie zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin
Agusiowe smakołykidniu chcemy przychylić im chociaż troszkę nieba, a może i nawet podać kawałek niebios do popołudniowej kawki. Niebiański sernik na zimno Składniki*: Spód: ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów Masa serowa: 700 g twarogu z wiaderka lub quarku (temperatura pokojowa) 60 g cukru pudru 2 opakowania galaretki niebieskiej 300 ml słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki) Kleksy(...)Wykonanie: Dwie galaretki rozpuściłyśmy łącznie w 400 ml gorącej wody. Odstawiłyśmy do ostygnięcia. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyłyśmy papierem do pieczenia. Na dnie formy wyłożyłyśmy biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno. Twaróg zmiksowałyśmy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej miksując, wlewałyśmy cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę. Śmietanę ubiłyśmy
Sprawni w smakuBlaszka – tortownica mała Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na to biszkopty okrągłe lub upiec biszkopt. 2 galaretki czerwone rozpuścić w 700 ml wody przegotowanej i czekamy aż zacznie tężeć. 1 śnieżkę ubijamy z 3/4 szklanki mleka. Galaretkę mieszamy ze śnieżką i wylać na tortownicę, dajemy do lodówki. Kolejną śnieżkę też ubijamy z 3/4 szklanki mleka a wcześniej rozpuszczamy galaretki
Moje WyrobyLubicie takie? U mnie zniknęło bardzo szybko – zwłaszcza przypadło do gustu mojemu Smykowi (który z reguły za ciastami z makiem czy ananasem nie przepada). Przepis na małą blaszkę. Biszkopt makowy: 8 białek 1 szkl. cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli Masa: 500 ml śmietanki 30% cukier puder
Smaki Na Talerzupodobnych galaretkowatych fanów, więc to właśnie dla nich mam prostą, świąteczną inspirację. Babeczki z galaretki naprawdę wyglądają uroczo, ale można też je wzbogacić o ulubione owoce (*), zrobić spód z biszkoptów (**) lub udekorować kremem, bitą śmietaną... Możliwości jest sporo. Ja zaprezentowałam Wam najprostszą. Polecam! (3 babeczki o dolnej średnicy 10-11 cm) 2 galaretki o dowolnym smaku 1 litr wody(...)pokrycia. Pozostała galaretka powinna pozostać w temperaturze pokojowej. Foremki schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki, którą zostały zalane owoce i po tym czasie uzupełnić pozostawioną galaretką. (**) Biszkopty ułożyć na tężejącej galaretce
Di gotujełyżki żelatyny, 1 tabliczka białej czekolady, 10 cukierków białych Michałków Masa z orzeszkami: 200 g kajmaku, garść orzechów ziemnych solonych Dodatkowo: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 4 łyżki śmietany 30%, podłużne biszkopty, kilka cukierków do dekoracji WYKONANIE Spód: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią. Masło rozpuszczamy. Herbatniki blendujemy, mieszamy z ostudzonym masłem. Taką masą wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do lodówki(...)masa stężała. Masa orzechowa: Orzeszki drobno siekamy, mieszamy z kajmakiem. Smarujemy spód ciasteczkami. Biszkopty przekrawamy na pół, wykładamy boki tortownicy. Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 wrzątku. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, następnie twaróg i białą czekoladę. Delikatnie wlewamy ostudzoną żelatynę, mieszamy. Następnie dodajemy posiekane cukierki. Masę wylewamy na kajmak, wyrównujemy. Wkładamy
słodki bratekTego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!końcu je sfotografowałam, choć tym razem nie wyszło tak piękne jakbym chciała, ot taka mała złośliwość. Ale za to imprezie rodzinnej zrobiło furorę i zniknęło co do okruszka. Biszkopt: 4 jaja 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy(...)opakowania delicji Odlewamy 1 szklankę soku i rozprowadzamy w niej proszek budyniowy. Pozostały zagotowujemy, a na wrzący wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i zagotowujemy całość. Ciepły budyń wykładamy na biszkopt i odstawiamy do ostygnięcia. Na wierzchu ostudzonej masy układamy w niewielkich odstępach delicje. Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietany 30% lub 36% 1 galaretka cytrynowa 2 zielone galaretki (agrestowe
Cynamonowe szczęściejajka 100 g masła 200 g cukru 1/2 szklanki śmietany 18 % 200 g mąki 2 sztuki pomarańczy dynia po obraniu 1 kg posiekana gorzka czekolada kandyzowana pomarańcza, ewentualnie biszkopty Przygotowanie: Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pomarańcze myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do dyni i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż dynia będzie miękka. Lekko(...)gorące ciasto posypujemy posiekaną czekoladą i gdy się lekko rozpuści rozsmarowujemy ją na powierzchni ciasta. Następnie posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i odstawiamy do wystygnięcia. Na spód formy ułożyłam okrągłe biszkopty. Nie piec dłużej bo przysmak może zrobić się "gumowaty". Przysmak można zrobić z połowy składników na mniejszą foremkę. przepis stąd Nawet o tej porze roku można kupić małe dynie
Proste Potrawyszczególnie w okresie zimowym, gdy trudno się zdecydować na jeden przysmak 😉 Korzenne, aromatyczne ciasteczka zatopione w masie serowej i jeszcze wpisujemy się w świąteczny, przytulny klimat . Całość podana w biszkopcie nasączona nakropkiem cytrynowym i udekorowana polewą z lukrem wiśniowym. A ”wisienką na torcie” są …. rodzynki w masie serowej 😊 Mniam! Składniki na biszkopt: 4 jaja ¾ szklanki cukru ½ szklanki
Domowe ciastatakie, które zrobię w kilka chwil jak to tiramisu bez jajek w pucharkach. Polecam! 250g sera mascarpone 250ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 14-16 podłużnych biszkoptów do deserów 1 filiżanka mocnej, przestudzonej kawy kilka kostek czekolady kakao 1. Śmietankę ubijamy, mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. 2. Na dnie pucharków układamy(...)biszkopty nasączone kawą. Na to układamy mascarpone, posypujemy kakao. Czynność powtarzamy. 3. Na wierzch ścieramy czekoladę. Przed podaniem chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny
Szefowa kuchniLekki i smaczny sernik ze śmietanką i białą czekoladą. Idealny na domowe spotkania. Dla mnie strzałem w dziesiątkę było przełamanie słodyczy ciasta owocem granatu. 100 g okrągłych biszkoptów 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 350 g serków waniliowych 100 g białej czekolady 2,5 łyżki żelatyny 200 ml ciepłej wody 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku(...)wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Do czekolady wlewamy kilka łyżek masy i dokładnie mieszamy. Do masy przelewamy czekoladę oraz przestudzoną żelatynę. Miksujemy na wolnych obrotach. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Na serniku rozkładamy owoce granatu, zalewamy ostudzoną galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia
VioletoweKucharzenie