mało czasu na nowe wpisy na blogu:( Jestem już po komunii mojego dziecka i Witam ponownie :)) Dzisiaj zaprezentuję tort komunijny piętrowy jaki zrobiłam dla mojej córci. Przepis na biszkopty godny polecenia, pięknie wyrosły. Zapraszam do przepisu:)) Składniki: Biszkopt 14 jajek 2 szklanki cukru 4 łyżeczki … Czytaj dalej Tort komunijny
gotuj ze mnąwypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto z bananami. Biszkopt: 3 jajka 10 dkg cukru pudru 10 dkg mąki pszennej szczypta soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 pełne łyżki żelatyny 8 łyżek zimnej wody 20 dkg mascarpone(...)wody Bananowiec Jak przygotować bananowca. 5 bananów ułożyć na blasze do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 10 minut. Upieczone wystudzić i zmiksować. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno z odrobiną soli. Kiedy ubite stopniowo dodawać cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia. Małymi ilościami
mecooksTort nie zawsze musi być słodki. Przecież nie wszyscy lubią słodkości. Tort można zrobić w wersji wytrawnej i biszkopt zastąpić chlebem , a kremy zrobić z pysznego, naturalnego twarożku, z dodatkiem świeżych warzyw, ryby czy wędliny. Obiecuję, że taki wytrawny torcik bardzo spodoba się Waszym gościom i wszystkim będzie smakować. Tort chlebowo-serowy jest jednocześnie wytrawnym sernikiem na zimno . Można(...)podpiekłam na blasze w piekarniku. Powstały smakowite grzanki do zup czy sałatek. Można też wykorzystać do takiego tortu duży, okrągły bochenek chleba i pokroić go poziomo na blaty, jak biszkopt z tortownicy. Z czego zrobić masy/kremy do tortu wytrawnego? Tort nie może być suchy i musi dobrze smakować. Do zrobienia wytrawnych kremów doskonale nadaje się gładki, naturalny twarożek. Do większości
Smaczna Pyzaprosty do zrobienia-polecam!! SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku(sernikowego) 1 szkl.cukru 1 op.cukru waniliowego 100g masła 5 żółtek 3 płaskie łyżki żelatyny 250 g herbatników lub biszkopty galaretka(smak dowolny w zależności jakie dajecie owoce) owoce dowolne na wierzch PRZYGOTOWANIE: kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne(tak jak w moim przypadku,bo nic się nie wylewa(...)przechodzi zapachem metalu) wykładamy szczelnie herbatnikami lub biszkoptami, miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do masy ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku,następnie jak już mamy to dobrze utarte to dodajemy porcjami ser,ciągle miksując, rozpuszczamy żelatynę w ok pół szkl.gorącej wody i po lekkim przestudzeniu(ale jeszcze lekko ciepłą),wlewamy do naszej masy serowej ciągle mieszając
Swojskie jedzonkoSERNIK WANILIOWY: 600 g serków homogenizowanych 80 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka krystaliczna o smaku truskawka-wanilia Dr.Oetker BISZKOPT KAKAOWY: 3 jajka 95g cukru 65g mąki pszennej 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT KAKAOWY: 1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. 2. Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru. 3. Cały czas miksując
Marcepanowa kuchniacukru pół szklanki śmietanki kremówki 30 % 2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku kajmaku 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Dodatkowo: 20 sztuk okrągłych biszkoptów Wykonanie: 1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy kajmak(...)Masa jest dość rzadka. ale taka mam być i nie należy się martwić. 2. Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na dno każdej wkładamy po jednym biszkopcie i zalewamy masą serową. 3. Pieczenie: Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 60 minut, upieczone studzimy i podajemy. 4. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników
Izabelawkuchnisię ze słodką warstwą kremu czekoladowego. Pycha! Koniecznie spróbujcie. (Forma 28 x 28 cm) Pianka: 600 ml śmietanki 30-36% 2 galaretki truskawkowe Spód: około 100 okrągłych biszkoptów Wierzch: krem/polewa czekoladowa (u mnie kremowe nadzienie Lauretta ) (*) Przygotować piankę. Galaretki należy rozpuścić w 700 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie mogą zgęstnieć(...)Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując - cienkim strumykiem wlać zimne galaretki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty. Na ciastka przelać masę. Całość wstawić do lodówki - do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsmarować krem czekoladowy. (Dodatkowo wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi.) (*) Na wierzch możecie użyć
Di gotujeidealnym dopełnieniem). Do tego pyszna polewa czekoladowa i rozkosz dla podniebienia zapewniona. Polecam bardzo gorąco. Inspiracją był ten przepis . Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x22,5 cm (dno) Składniki: Biszkopt czekoladowy: - 7 jajek (osobno białka i żółtka) - 2/3 szklanki kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej (u mnie orkiszowa tortowa typ450) - 1 szklanka cukru (u mnie ksylitol+cukier trzcinowy) Białka ubić(...)pudrem, pod koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę ( uwaga : szybko tężeje), dokładnie wymieszać. Dodatkowo: - ok.260g powideł lub marmolady - do nasączenia: czarna herbata lub/i sok z limonek lub Malibu Schłodzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny blat skropić ok.8 łyżkami nasączenia, następnie rozsmarować na nim powidła. Wyłożyć śmietanę, pozostawiając ok.3/4 szklanki do dekoracji (u nas cała śmietana była dana do środka). Przykryć
Smaczne Zdrowepysznym serem białym "Mój ulubiony". Sernik gorąco polecam na kolejne okazje, choćby nadchodzącą Niedzielę przewodnią, zwaną też w Polsce od 2000 roku Niedzielą Miłosierdzia Bożego. Składniki na biszkopt makowy: 700 g suchego maku 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 450 g sera Mój ulubiony(...)Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę i likier wiśniowy, wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Biszkopt makowy przekroić na pół. Jeśli jest suchy, nasączyć ponczem z wody i soku z cytryny. Połowę masy przełożyć na blat i rozsmarować. Przykryć kolejnym blatem i pozostałą masą. Udekorować
Gosia gotujeprawdziwe brownie musi być wilgotne! A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – ciasto zebra – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h 20 minut
nietylkopasta.plOdpowiedni na każdą okazję, nie tylko na święta Wielkanocne 😉 Składniki: Ciasto: 6 białek 2 łyżki cukru pudru 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych biszkoptów szczypta soli Masa: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany kremówki 50 g chałwy waniliowej 1 łyżka cukru pudru dżem z czarnej porzeczki ( ok. 140 g) Wykonanie: Ciasto: W misce(...)mieszamy: zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały i zmielone biszkopty. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder i porcjami zmieszane, zmielone bakalie, cały czas miksując. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część ciasta przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy kształt pisanki - max. długość ok. 25 cm, max szerokość
Kuchnia MagdaLenyprzygotowania. A w przypadku tego wypieku naprawdę warto nieco się wysilić. Ciasto łączy w sobie mnóstwo smaków, które świetnie się ze sobą komponują. Jest tu prawie wszystko: waniliowo-czekoadowy biszkopt, masa budyniowa, dżem porzeczkowy dla przełamania słodyczy, chrupiące płatki migdałowe i polewa czekoladowa na zwieńczenie całości. Do tego smak jest podkręcony alkoholowym nasączeniem. W przepisie była po prostu wódka(...)wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając (żeby nie zrobił się kożuch). 12. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzony do temperatury pokojowej budyń. 13. Złożyć ciasto: biszkopt przekroić na dwa jednakowe placki. Nasączyć. 14. Posmarować około 3/4 masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, wierzch posmarować resztą masy. 15. Na masę rozłożoną na wierzchu ciasta wyłożyć dżem, rozsmarowując
W mojej kuchnizdolności do dekoracji ciast i czasem wstyd pokazać co tam mi się uda zrobić,ale co tam..Wieczorem upiekłam biszkopty, przełożyłam masą , a rano jeszcze przed wyjściem do pracy chciałam dokończyć swoje dzieło hihi..ale niestety zaspałam i na ile czas mi pozwolił tak na szybko zrobiłam krem czekoladowy [ taki gotowy-ekspresowy z torebki -tylko mleko i masło i zmiksować(...)ozdobiłam też ekspresowo..Ważne, że coś tam wyszło, choć mogło wyjść lepiej.. 2 biszkopty [ wg tego przepisu] 3 małe jogurty brzoskwiniowe [3 x 120 g] 1 mała śmietana 18 % [200 g] 1/4 szkl.cukru 3 łyżki żelatyny +3/4 szkl.wody 3 różne galaretki 1/4 szkl.cukru krem czekoladowy do tortów Cykoria Galaretki przygotować według przepisu,wylać na płaskie
Moje domowe kucharzenieczas: 2 godziny Składniki 5 bananów 600g serka homogenizowanego 250ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki żelatyny 200g masy kajmakowej 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru paczka biszkoptów Przygotowanie Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. 3 banany obieramy i blendujemy na papkę. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy serki i razem miksujemy(...)masy serowej łączymy z papką z bananów i masą kajmakową. Następnie stale miksując wolno dolewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 25 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę bananową, wyrównujemy i wkładamy całość do lodówki. Pozostałą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody. Galaretki rozpuszczamy w ½ litra gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia
zjem to blog kulinarnyłyżkami cukru pudru Składniki 1 puszka brzoskwiń w syropie 600 g serka homogenizowanego 250 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 2 galaretki brzoskwiniowe 5 łyżek cukru pudru paczka biszkoptów Przygotowanie Na samym początku rozpuścić 2 galaretki brzoskwiniowe w ½ litra gorącej wody, można to wykonać wcześniej,ponieważ galaretka długo stygnie. Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki(...)pudrem ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy serki i razem miksujemy. Następnie stale miksując na wolnych obrotach dolewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 28 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę sernikową, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki. Czekamy, aż masa serowa stężeje, a galaretka będzie zimna, ale nie "ścięta". Wszystkie brzoskwinie z puszki kroimy
zjem to blog kulinarny