Czas przetworów w pełni i w mojej kuchni również pojawiają się nowe słoiczki z ogórkami, sałatkami i dżemami. Tym razem postanowiłam wypróbować połączenie jabłek i malin. Okazało się, że powstał pyszny dżemik złammy smakiem jabłka i maliny w pięknym kolorze. Dżem naturalnie wysmażony bez dodatków żelujących. Potrzebujemy: 1 kg. jabłek(...)malin ok. 30 dag cukru Wykonanie: Maliny opłukać, jabłka obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Do przygotowanego naczynia dodajemy jabłka nakrywamy i przez chwilę podgrzewamy na małym ogniu, aż jabłka rozmiękną. Dodajemy maliny, mieszamy i smażymy ok. 2 godzin. Po dwóch godz. dodajemy cukier i z cukrem smażymy jeszcze godzinę. Uważamy, by owoce się nie przypaliły- często mieszamy
W kuchennym oknie EwyPrzyszło wreszcie lato, a wraz z nim pyszne leśne owoce. Dzisiaj przepis na (a'la) napoleonkę z bitą śmietaną, borówkami i malinami, polaną malinowym sosem - proste pyszności. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1,5 szklanki malin 0,5 szklanki borówek 200ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru + do posypania 1 opakowanie cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie kroimy(...)Pieczemy na złoty kolor przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W połowie pieczenia "spłaszczamy" wyrośnięte ciasto widelcem. Do małego garnuszka wsypujemy pół szklanki malin i 2 łyżki cukru pudru. Rozgniatamy maliny, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3 minuty na małym ogniu. Przecedzamy sos przez sitko. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Na połowę
Moje Kuchenne RewelacjePomysł na ciasto ukradłam mojej cioci. Tak strasznie mi zasmakował, że od razu postanowiłam zrobić go w domu. Najbardziej w tym cieście urzeka galaretka z malinami. Oczywiście proszę się nie krzywić, że kto to ma o tej porze roku maliny. A tu was zaskoczę, do tego ciasta nadają się tylko i wyłącznie maliny mrożone. Cierpkość tego owocu połączona z pyszną(...)moimi przyjaciółmi. Składniki: ciasto: 6 żółtek 20 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa malinowa: 2 galaretki malinowe 0,5 kg mrożonych malin masa śmietankowa: 2 opakowania serka Bielucha 0,5 l śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 6 białek 2 łyżki cukru pudru 2 paczki migdałów Wykonanie: Żółtka ucieramy
ciastkarnia na kruchym spodzieAlina z Balladyną, siostry dwie urodziwe, gdzie za malin kosz jedna z nich dopuszcza się zbrodni parszywej. Pamiętasz tę historię? Dzbanek słodkich malin, który przyniósł śmierć. Jaką cenę ja jestem w stanie ponieść w imię miłości? A TY? Przez długi, długi czas prym wiódł lemon curd , czyli jajeczny krem z soku z cytryny, który idealnie nadaje się jako nadzienie(...)kreatywność i dać jej całkowity upust, wymyślając nowe odmiany. Widziałam naprawdę wiele różnych, zachęcających propozycji. Nawet u mnie swego czasu pojawił się ORANGE CURD . Postawiłam tym razem jednak na maliny, których mam naprawdę od zatrzęsienia. Poza tym bardzo lubię te różowe, pachnące sierpniowym słońcem i letnimi powiewami wiatru, owoce. W jednym z kolejnych postów pokażę, jak spożytkowałam słoiczek
W kuchni Karmel-itkishake bananowy , jednak moje bananki były wyjątkowo słodkie i bałam się, iż shake wyjdzie zbyt mdły . Potrzebowałam kontrastowego smaku, czegoś kwaskowego co zbilansowania smaku i nagle ... (zapaliła się żaróweczka ) - MALINY :) Był to strzał w dziesiątkę :) *** Mix owocowy *** ( składniki na 5 dużych porcji ok.200 ml ) 7 mniejszych dojrzałych bananów 450 g gęstego jogurtu naturalnego 400g świeżych malin 1. Banany(...)jogurt miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej , gładkiej masy . Wlewamy masę do szklanek 2.Miksujemy maliny i wlewamy na banany ( najlepiej wykładać maliny łyżką , gdyż są cięższe od bananów i mogą się zbytnio zatopić ) 3. Podajemy w dowolny sposób z owocowymi dekoracjami . Banany mogą wydawać się zbyt słodkie a maliny zbyt kwaśne optymalnym rozwiązaniem jest zmieszać sobie te dwa smaki w kubeczku
ciemna strona patelniMaliny, maliny, maliny.......... Dzisiaj zapraszam Was na coś bardzo prostego i pysznego, o czym myśli się całą dłuuuugą jesień i zimę, bynajmniej ja myślę ;-) RASPBERRY SHEIKH pudełeczko świeżutkich malin kubek jogurtu naturalnego typu greckiego (ok 300ml) 2 gałki lodów różanych (np. Grycan) , mogą być ewentualnie waniliowe 10 listków świeżej mięty ewent. łyżka syropu różanego Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy(...)dość długo żeby pestki się zmiksowały. Dodatek mięty idealnie podkreśli smak malin i dzięki temu napój będzie bardziej orzeźwiający ;-) i przepyszny ;-))) teraz już tylko zostało rozkoszować się smakiem ;-))) Trzymajcie się cieplutko i Smacznego
SMYKWKUCHNISerniczek na zimno podany inaczej. Przecież nie musimy podawać sernika w tortownicy. Czym zdobiłam? Tym co miałam pod ręką. Mięta z balkonu, maliny z lodówki, 2 łyżki cukru i gorzkie kakao, prawda, że mało wymagające? A jakie pyszne! Dziecko zjadło 3 serniczki, mnie udało się zjeść jeden i wiecie co? Miałam ochotę na jeszcze..... Składniki na 4 szt: Spód(...)cytryny 100 g jogurtu naturalnego cukier trzcinowy Skworcu do smaku - nie ważyłam, miksowałam i próbowałam :) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody Dodatkowo: 2 duże garście świeżych malin 50 g czekolady mlecznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kakao gorzkiego kilkanaście listków mięty Wykonanie: Ciastka razem z masą zmiksowałam na mokry piasek. Na desce ułożyłam obręcze do potraw , do których
Blondynka GotujeDzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny uzupełniają się idealnie. Składniki: Spód 225 g ciastka digestive 100 g masła Masa sernikowa 1 kg twarogu z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml zimnej kremówki 100 ml mleka(...)łyżki żelatyny Galaretka z musem 1 szt galaretka malinowa 80 g jeżyn 120 g malin 2 łyżki cukru maliny i jeżyny do dekoracji Przygotowanie: Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki. Masa sernikowa: twaróg wyłożyć do miski
Ala piecze i gotujedelikatnych kremach, chrupiących ciastach i górskim klimacie, który dodaje im wyjątkowego smaku. Postanowiłem odtworzyć to doświadczenie w domowej wersji – tak właśnie powstała tarta z białą czekoladą, pistacjami i liofilizowanymi malinami. Dlaczego Tarta z białą czekoladą i pistacjami? 🍫 Biała czekolada – aksamitna i kremowa, dodaje deserowi subtelnej słodyczy. 💚 Pistacje – symbol luksusu i bogactwa smaku, doskonale komponują się z czekoladą. 🍪 Spód z herbatników(...)gorącej czekolady – wyjątkowo aromatyczny, wzbogacony cynamonem i orzechami. 🍇 Liofilizowane maliny – lekkie, chrupiące i kwaskowate, świetnie równoważą słodycz czekolady. 🍃 Inspiracja górska – pomysł na ten deser pochodzi od miłośniczki słodkości z kawiarni na Przełęczy Salmopolskiej. Tarta z białą czekoladą i pistacjami Składniki – 4 porcje w pucharkach lub 1 mała tarta Spód – bez pieczenia – 150 g herbatników maślanych
RafalCookpierwsze pyszne ciacho w tym nowym roku :) Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe ciasto Ptasie mleczko z galaretkami, budyniem i musem z mrożonych malin, oczywiście można użyć świeżych :) Ciasto jest na delikatnym biszkopcie Jest po prostu wspaniałe, eleganckie, delikatne-idealnie nada się na każdą okazję zapraszam też na film SKŁADNIKI Blaszka 25x35cm *używam(...)łyżki cukru pudru -1,5 łyżki żelatyny -125ml gorącej wody 1 galaretka malinowa+300ml wrzątku -1 galaretka agrestowa+300ml wrzątku MUS MALINOWY -ok 250g malin (u mnie mrożone) -2 galaretki malinowe -ok 600ml wrzątku Wieczorem, dzień przed przygotowaniem ciasta przygotowujemy galaretki tak by sobie przez noc tężały galaretkę malinową i agrestową (oczywiście można użyć innych smaków
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusoli 225ml śmietanki kremówki 30 lub 36% Krem śmietankowy: 250ml śmietanki kremówki 36% 1 śmietan fix – utrwalacz do śmietanki 2 łyżki cukru pudru Żelka malinowa: ok 300 g malin, mogą być mrożone 1 opakowanie galaretki malinowej 1 szklanka wody Dodatkowo: Biała czekolada do ozdoby *** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 36×26 centymetrów(...)cukrem pudrem i śmietan fixem ubijamy na sztywno *** *** Tak przygotowany krem wykładamy na serniku, wyrównujemy i całość na czas przygotowania żelki umieszczamy w lodówce *** *** Przygotowujemy żelkę malinową. Mrożone maliny przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą *** *** Całość zagotowujemy i gotujemy przez chwilę, aż maliny się rozmrożą. Gorące zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy *** *** Jeszcze gorące maliny przecieramy przez sitko
Blog z Apetytemtortownicy (średnica 22 cm), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy. Żelka malinowa: ok 800 g malin, świeżych lub mrożonych 5 łyżeczek żelatyny 2-3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej rozpuszczone w 1/4 szklanki wody Do garnka wkładamy maliny mieszamy(...)podgrzewamy aż cukier się rozpuści i zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczoną skrobię zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i przecieramy przez sitko (nie jest to konieczne, jeśli pestki malin Wam nie przeszkadzają). Żelatynę zalewamy zimną wodą (wody dajemy tyle, by przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia na ok 10 minut. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy
Cynamonowe szczęścieDziś zapraszam na przepyszne kruche ciasto z budyniem i malinami. Ciasto jest podwójnie malinowe, ponieważ użyłam do niego budyniu o smaku malinowym, ale doskonale sprawdzi się również budyń waniliowy. To idealne ciasto na letni weekend, bardzo polecam. Składniki (forma 25 x 21 cm): Ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej* 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku(...)ksylitolu lub cukru 180 g zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 jajko Budyń: 1300 ml mleka 3 opakowania budyniu malinowego w proszku 100 g cukru Dodatkowo: 450 g malin 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Wykonanie: Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, ksylitol/cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać
Healthy food explorerprosty sposób i bez użycia piekarnika. Polecam! Składniki: *na foremkę o wymiarach 21 x 26 cm ok 500g jasnych herbatników 1 słoik dżemu malinowego 1 szklanka mrożonych malin kakao do oprószenia krem grysikowy: 800ml mleka 7 łyżek kaszy manny 150g cukru 16g cukru waniliowego (1 opakowanie) szczypta soli 300g masła krem śmietankowy: 500ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki(...)przestudzenia *** *** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 21 x 26 cm ). Na dnie układamy warstwę herbatników *** *** Na herbatnikach rozsmarowujemy 1/3 dżemu i posypujemy 1/3 pokruszonych mrożonych malin *** *** Następnie wykładamy połowę kremu (może być jeszcze ciepły) *** *** Przykrywamy warstwą herbatników *** *** Następnie warstwę powtarzamy – smarujemy dżemem, posypujemy malinami, wykładamy resztę kremu, przykrywamy herbatnikami. Smarujemy pozostałym dżemem, posypujemy malinami
Blog z ApetytemJogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i malinami na wierzchu to pyszny domowy wypiek, który robi się szybko i równie szybko znika ze stołu. Wychodzi bardzo mięciutkie, puszyste i wilgotne. Idealne! Jeśli zrobicie wszystko wg przepisu, na pewno pięknie wam wyrośnie i nie będzie zakalca. Ciasto na jogurcie z budyniem i owocami świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, na niedzielny deser(...)naturalnego (najlepiej gęsty) płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody Budyń: 0,5 l mleka opakowanie budyniu (około 60 g) 2 łyżki cukru Dodatkowo: 300 g malin lub innych owoców (borówki, śliwki, truskawki, jabłka, brzoskwinie) Przygotowanie Najpierw przygotowujemy budyń. Około 350 ml mleka doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałego mleka dodajemy proszek budyniowy i cukier. Mieszamy
e-PrzepisyKulinarne