maliny - 13977 przepisów (strona:105/932)

MALINOWY CURD. 243

Alina z Balladyną, siostry dwie urodziwe, gdzie za malin kosz jedna z nich dopuszcza się zbrodni parszywej. Pamiętasz tę historię? Dzbanek słodkich malin, który przyniósł śmierć. Jaką cenę ja jestem w stanie ponieść w imię miłości? A TY? Przez długi, długi czas prym wiódł lemon curd , czyli jajeczny krem z soku z cytryny, który idealnie nadaje się jako nadzienie(...)kreatywność i dać jej całkowity upust, wymyślając nowe odmiany. Widziałam naprawdę wiele różnych, zachęcających propozycji. Nawet u mnie swego czasu pojawił się ORANGE CURD . Postawiłam tym razem jednak na maliny, których mam naprawdę od zatrzęsienia. Poza tym bardzo lubię te różowe, pachnące sierpniowym słońcem i letnimi powiewami wiatru, owoce. W jednym z kolejnych postów pokażę, jak spożytkowałam słoiczek

W kuchni Karmel-itki
Bananowo-malinowy mix (bez dodatku cukru ) 212

shake bananowy , jednak moje bananki były wyjątkowo słodkie i bałam się, iż shake wyjdzie zbyt mdły . Potrzebowałam kontrastowego smaku, czegoś kwaskowego co zbilansowania smaku i nagle ... (zapaliła się żaróweczka ) - MALINY :) Był to strzał w dziesiątkę :) *** Mix owocowy *** ( składniki na 5 dużych porcji ok.200 ml   ) 7 mniejszych dojrzałych bananów 450 g gęstego jogurtu naturalnego 400g świeżych malin  1. Banany(...)jogurt miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej , gładkiej masy . Wlewamy masę do szklanek 2.Miksujemy maliny i wlewamy na banany ( najlepiej wykładać maliny łyżką , gdyż są cięższe od bananów i mogą się zbytnio zatopić ) 3. Podajemy w dowolny sposób z owocowymi dekoracjami . Banany mogą wydawać się zbyt słodkie a maliny zbyt kwaśne optymalnym rozwiązaniem jest zmieszać sobie te dwa smaki w kubeczku

ciemna strona patelni
MALINOWY SHEIKH (KOKTAJL) - najlepszy w lipcu!!! 228

Maliny, maliny, maliny.......... Dzisiaj zapraszam Was na coś bardzo prostego i pysznego, o czym myśli się całą dłuuuugą jesień i zimę, bynajmniej ja myślę ;-) RASPBERRY SHEIKH pudełeczko świeżutkich malin kubek jogurtu naturalnego typu greckiego (ok 300ml) 2 gałki lodów różanych (np. Grycan) , mogą być ewentualnie waniliowe 10 listków świeżej mięty ewent. łyżka syropu różanego Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy(...)dość długo żeby pestki się zmiksowały. Dodatek mięty idealnie podkreśli smak malin i dzięki temu napój będzie bardziej orzeźwiający ;-) i przepyszny ;-))) teraz już tylko zostało rozkoszować się smakiem ;-))) Trzymajcie się cieplutko i Smacznego

SMYKWKUCHNI
Mini Serniczki na Zimno z Malinowo-Czekoladową Niespodzianką 295

Serniczek na zimno podany inaczej. Przecież nie musimy podawać sernika w tortownicy. Czym zdobiłam? Tym co miałam pod ręką. Mięta z balkonu, maliny z lodówki, 2 łyżki cukru i gorzkie kakao, prawda, że mało wymagające? A jakie pyszne! Dziecko zjadło 3 serniczki, mnie udało się zjeść jeden i wiecie co? Miałam ochotę na jeszcze..... Składniki na 4 szt: Spód(...)cytryny 100 g jogurtu naturalnego cukier trzcinowy Skworcu do smaku - nie ważyłam, miksowałam i próbowałam :) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody Dodatkowo: 2 duże garście świeżych malin 50 g czekolady mlecznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kakao gorzkiego kilkanaście listków mięty Wykonanie: Ciastka razem z masą zmiksowałam na mokry piasek. Na desce ułożyłam obręcze do potraw , do których

Blondynka Gotuje
Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym 566

Dzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny uzupełniają się idealnie. Składniki: Spód 225 g ciastka digestive 100 g masła Masa sernikowa 1 kg twarogu z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml zimnej kremówki 100 ml mleka(...)łyżki żelatyny Galaretka z musem 1 szt galaretka malinowa 80 g jeżyn 120 g malin 2 łyżki cukru maliny i jeżyny do dekoracji Przygotowanie:   Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki. Masa sernikowa: twaróg wyłożyć do miski

Ala piecze i gotuje
Tarta na zimno z białą czekoladą i pistacjami Historia i Pochodzenie 63

delikatnych kremach, chrupiących ciastach i górskim klimacie, który dodaje im wyjątkowego smaku. Postanowiłem odtworzyć to doświadczenie w domowej wersji – tak właśnie powstała tarta z białą czekoladą, pistacjami i liofilizowanymi malinami. Dlaczego Tarta z białą czekoladą i pistacjami? 🍫 Biała czekolada – aksamitna i kremowa, dodaje deserowi subtelnej słodyczy. 💚 Pistacje – symbol luksusu i bogactwa smaku, doskonale komponują się z czekoladą. 🍪 Spód z herbatników(...)gorącej czekolady – wyjątkowo aromatyczny, wzbogacony cynamonem i orzechami. 🍇 Liofilizowane maliny – lekkie, chrupiące i kwaskowate, świetnie równoważą słodycz czekolady. 🍃 Inspiracja górska – pomysł na ten deser pochodzi od miłośniczki słodkości z kawiarni na Przełęczy Salmopolskiej. Tarta z białą czekoladą i pistacjami Składniki – 4 porcje w pucharkach lub 1 mała tarta Spód – bez pieczenia – 150 g herbatników maślanych

RafalCook
ciasto PTASIE MLECZKO z galaretkami, budyniem i musem malinowym-pyszne i delikatne+FILM 147

pierwsze pyszne ciacho w tym nowym roku :) Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe ciasto Ptasie mleczko z galaretkami, budyniem i musem z mrożonych malin, oczywiście można użyć świeżych :)  Ciasto jest na delikatnym biszkopcie Jest po prostu wspaniałe, eleganckie, delikatne-idealnie nada się na każdą okazję zapraszam też na film SKŁADNIKI Blaszka 25x35cm *używam(...)łyżki cukru pudru -1,5 łyżki żelatyny -125ml gorącej wody 1 galaretka malinowa+300ml wrzątku -1 galaretka agrestowa+300ml wrzątku MUS MALINOWY -ok 250g malin (u mnie mrożone) -2 galaretki malinowe -ok 600ml wrzątku  Wieczorem, dzień przed przygotowaniem ciasta przygotowujemy galaretki tak by sobie przez noc tężały galaretkę malinową i agrestową (oczywiście można użyć innych smaków

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Serniczek prezencik 156

soli 225ml śmietanki kremówki 30 lub 36% Krem śmietankowy: 250ml śmietanki kremówki 36% 1 śmietan fix – utrwalacz do śmietanki 2 łyżki cukru pudru Żelka malinowa: ok 300 g malin, mogą być mrożone 1 opakowanie galaretki malinowej 1 szklanka wody Dodatkowo: Biała czekolada do ozdoby     *** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 36×26 centymetrów(...)cukrem pudrem i śmietan fixem ubijamy na sztywno *** *** Tak przygotowany krem wykładamy na serniku, wyrównujemy i całość na czas przygotowania żelki umieszczamy w lodówce *** *** Przygotowujemy żelkę malinową. Mrożone maliny przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą *** *** Całość zagotowujemy i gotujemy przez chwilę, aż maliny się rozmrożą. Gorące zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy *** *** Jeszcze gorące maliny przecieramy przez sitko

Blog z Apetytem
Tort pistacjowo malinowy 78

tortownicy (średnica 22 cm), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy.  Żelka malinowa: ok 800 g malin, świeżych lub mrożonych 5 łyżeczek żelatyny 2-3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej rozpuszczone w 1/4 szklanki wody Do garnka wkładamy maliny mieszamy(...)podgrzewamy aż cukier się rozpuści i zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczoną skrobię zagotowujemy.  Zdejmujemy z palnika i przecieramy przez sitko (nie jest to konieczne, jeśli pestki malin Wam nie przeszkadzają). Żelatynę zalewamy zimną wodą (wody dajemy tyle, by przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia na ok 10 minut. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy

Cynamonowe szczęście
Kruche ciasto z budyniem i malinami 136

Dziś zapraszam na przepyszne kruche ciasto z budyniem i malinami. Ciasto jest podwójnie malinowe, ponieważ użyłam do niego budyniu o smaku malinowym, ale doskonale sprawdzi się również budyń waniliowy. To idealne ciasto na letni weekend, bardzo polecam. Składniki (forma 25 x 21 cm): Ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej* 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku(...)ksylitolu lub cukru 180 g zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 jajko Budyń: 1300 ml mleka 3 opakowania budyniu malinowego w proszku 100 g cukru Dodatkowo: 450 g malin 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Wykonanie: Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, ksylitol/cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać

Healthy food explorer
Ciasto malinowo-grysikowe bez pieczenia 129

prosty sposób i bez użycia piekarnika. Polecam!     Składniki: *na foremkę o wymiarach 21 x 26 cm ok 500g jasnych herbatników 1 słoik dżemu malinowego 1 szklanka mrożonych malin kakao do oprószenia krem grysikowy: 800ml mleka 7 łyżek kaszy manny 150g cukru 16g cukru waniliowego (1 opakowanie) szczypta soli 300g masła krem śmietankowy: 500ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki(...)przestudzenia *** *** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 21 x 26 cm ). Na dnie układamy warstwę herbatników *** *** Na herbatnikach rozsmarowujemy 1/3 dżemu i posypujemy 1/3 pokruszonych mrożonych malin *** *** Następnie wykładamy połowę kremu (może być jeszcze ciepły) *** *** Przykrywamy warstwą herbatników *** *** Następnie warstwę powtarzamy – smarujemy dżemem, posypujemy malinami, wykładamy resztę kremu, przykrywamy herbatnikami. Smarujemy pozostałym dżemem, posypujemy malinami

Blog z Apetytem
Jogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i owocami – zawsze się udaje 92

Jogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i malinami na wierzchu to pyszny domowy wypiek, który robi się szybko i równie szybko znika ze stołu. Wychodzi bardzo mięciutkie, puszyste i wilgotne. Idealne! Jeśli zrobicie wszystko wg przepisu, na pewno pięknie wam wyrośnie i nie będzie zakalca. Ciasto na jogurcie z budyniem i owocami świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, na niedzielny deser(...)naturalnego (najlepiej gęsty) płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody   Budyń: 0,5 l mleka opakowanie budyniu (około 60 g) 2 łyżki cukru   Dodatkowo: 300 g malin lub innych owoców (borówki, śliwki, truskawki, jabłka, brzoskwinie)   Przygotowanie Najpierw przygotowujemy budyń. Około 350 ml mleka doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałego mleka dodajemy proszek budyniowy i cukier. Mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Dżem malinowy 100% 94

robiłam soki z malin, odłożyłam kilogram owoców, by zrobić małą porcję dżemu takiego 100%😋 Robi się błyskawicznie, a smak i konsystencja to czysta poezja. Sposób przygotowania:  1 kg świeżych nieuszkodzonych malin 11-12 g pektyny  sok z połowy cytryny cukier, około 0,5 kg Sposób przygotowania: 1. Maliny przełożyć do garnka o grubym dnie. Gotować na małym ogniu(...)się rozpadną. Dodać sok z cytryny. 2. Cukier wymieszać z pektyną. Wsypać do malin i gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.  3. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 15-20 minut.  4. Z podanej porcji wychodzi 6-7 małych (malutkich) słoiczków.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Crumble z nektarynkami i malinami 83

Share Pinterest Print Crumble z nektarynkami i malinami , podane z dodatkiem lodów waniliowych. Obłędnie pyszne! Banalnie prosty deser, który zachwyca smakiem. Zapewniam, że umili niejeden podwieczorek. Bardzo polecam! Składniki: 5 nektarynek 250 g malin 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Kruszonka: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki płatków owsianych 90 g masła 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: lody waniliowe Przygotowanie: Kruszonka(...)miseczki wsypać mąkę, płatki owsiane i cukier. Następnie wlać ostudzone masło i wszystko rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Nektarynki umyć, osuszyć, pokroić w ósemki i przełożyć do miseczki. Dodać maliny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Delikatnie wymieszać i przełożyć do kokilek, wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 25 minut. Podawać z lodami waniliowymi. Smacznego

Oryginalny smak
Muffinki jogurtowe z malinami 102

Pyszne, banalnie proste i szybkie przygotowanie muffinki jogurtowe z malinami. Idealne na deser lub przekąskę. Lekkie, bez cukru, z niewielką ilością cukru. Muffinki można zrobić z innymi owocami, również z mrożonymi. Można też użyć jednego rodzaju mąki. Ja zrobiłam je z mąki orkiszowej i pełnoziarnistej. Składniki  (ok 12-14 sztuk): 200 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1 szklanka mąki(...)orkiszowej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  3/4 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1/4 szklanki oleju roślinnego ok. 300 g malin lub innych ulubionych owoców (świeżych lub mrożonych) Wykonanie: Maliny opłukać i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 180ºC.  Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol

Healthy food explorer