maliny - 13477 przepisów (strona:102/899)

Tort malinowy 141

przepisu. Wyszedł wspaniały. Co prawda nie upiekłam go w kształcie serca, tylko w zwykłej tortownicy i podwoiłam ilość składników. Ciasto nie jest przesłodzone, jest czekoladowe, bita śmietana połączona z malinami dodaje całości lekkiego kwasku. Pycha! Tortownica średnica 23cm. Blaty na ciasto warto upiec dzień wcześniej. Wszystkie skladniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Potrzebujemy: Ciasto 250ml mleka 2 łyżki(...)ekstraktu z wanili 6 dużych jajek 380g drobnego cukru (dałam cukier puder) 175g mąki pszennej 6 łyżek kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masa malinowa 250ml śmietany kremówki 30% 125g malin (dałam mrożone, odsączone) 1 śmietan-fix Polewa 200ml śmietany kremówki 30% 200g gorzkiej czekolady 1 łyżka golden syropu Zaczynamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao i sodę, mieszamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Tarta z malinami 142

Maliny!!! Znalazłam rewelacyjny przepis na blogu Smaki Transcendencji  maliny, serek mascaropne i czekolada... Lato! Foremka do tarty z wyjmowanym dnem. Potrzebujemy: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g miękkiego masła 50g cukru  (oryginalny przepis cukier puder) 1 jajko 1 łyżka gęstej smietany lub jogurtu naturalnego (oryginalny przepis woda) szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietany kremówki(...)bitej śmietany (ze względu na upał, dodałam) 100g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: duże opakowanie malin Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. W kąpieli wodnej ropuszczamy czekoladę i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną kremówkę ubijamy z fixem i cukrem pudrem. Do osobnej miski przekładamy serek mascarpone i trochę go mieszamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ciasto malinowo-różane z waniliowym kremem 128

18cm. Piec w 180 o C około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić. Biszkopt jest dosyć cieniutki dlatego przekrawałam ciasto nitką. Składniki na malinowe nadzienie: 4 szklanki mrożonych malin (dałam świeże); 0,5 szklanki cukru kryształu; 2 łyżki żelatyny; 0,25 szklanki zimnej wody; Wykonanie: Maliny zmiksować, podgrzać, dodać cukier i zagotować. Następnie zestawić z ognia i do gorących(...)malin dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, dobrze wymieszać. Przestudzić. Maliny można przetrzeć przez sito, żeby nie było pestek. Trzeba to zrobić zanim dodamy żelatynę. Składniki na krem: 8 żółtek; 100 g cukru; 500 ml mleka pełnego (dałam 3,2%); 1 cukier waniliowy; 2 łyżki żelatyny rozrobione w 0,25 szklanki gorącej wody); 500 ml śmietany 30% ( u mnie "Łaciata

In my kitchen
Tarta malinwo-cytrynowa z białą czekoladą 106

Pewnego dnia Poślubiony przyniósł do domu pojemniczek malin. Długo się zastanawiałam, co mogłabym z nich zrobić. Miały być lody, dżem, koktajl albo brownie z malinami. Ale po natknięciu się na ten przepis, wszystkie poprzednie pomysły poległy w gruzach. I nie żałuje. To jest to ciasto, które za mną "chodziło" od dawna. Tarta na kruchym spodzie, jest bardzo lekka, po prostu(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo cukru z prawdziwą wanilią) * krem cytrynowy: - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - 75ml (1/3 szklanki) soku z cytryny - 1/2 szklanki śmietany 36% * polewa malinowa: - 500g malin - 2 płaskie łyżki żel-fixu "3 w 1" Ciasto: Żółtko utrzeć z masłem i ekstraktem. Dodać mąkę i ugnieść jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć formę na tartę, nakłuć spód widelcem

CookYourself
Tarta z gruszkami 134

bardzo łatwe ciasto. Najtrudniejsze w przepisie jest oczekiwanie aż się upiecze i będzie można spróbować ;) Tarta jest bardzo smaczna. Smak słodkich gruszek doskonale łączy się z migdałami i kwaskowatymi malinami, a kropkę nad i stawia wanilia. Do tarty najlepiej użyć twardych gruszek - zmiękną w czasie pieczenia. Gruszki można też zastąpić jabłkami. Ja piekłam w 190°C w termoobiegu(...)łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietanki 30% 75g gęstego jogurtu  (ja użyłam bałkańskiego) 2 jaja 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 6-8 malin 1 łyżka płatków migdałowych dodatkowo do dekoracji listki mięty lub melisy świeże maliny Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Posiekać razem z zimnym masłem. Jak składniki

Pełny talerz
Sałatka pełna kolorów w malinowym sosie 152

dzień i od święta. Podana w niecodzienny sposób, w połówkach grejpfruta, stanowi ozdobę nie jednego stołu. Spróbujcie. Szybko, zdrowo i smacznie. Zdrowo, kolorowo i smacznie. Składniki: 1 szklanka malin + 2 łyżki wody 1/2 szklanki truskawek 1/3 szklanki czarnych porzeczek 2 małe gruszki (słodkie) 2 małe jabłka (słodkie, soczyste) 5-6 wiśni (wydrylowanych) Przygotowanie: Sos malinowy: 3/4 szklanki malin gotujemy(...)małym ogniu wraz z 2 łyżkami wody, ciągle mieszając aż maliny zaczną się rozpadać i puszczą sok. Następnie przecedzamy nasze maliny przez gęste sito do szklanki. Tak przygotowany sok odstawiamy na bok do schłodzenia. Opcjonalnie (jeśli lubimy słodycz) możemy dodać do gotowania 2 łyżeczki cukru. Ja dziś preferuję zdrową wersję bez cukru. Przygotowanie sałatki: Jabłka i gruszki obieramy, następnie kroimy

Słodkie okruszki
Deser malinowy 452

zewnętrzną skorupką). Szczerze? Mnie to przekonało :) Dzisiejszy deser to pyszny kogiel-mogel z dodatkiem serka mascarpone w towarzystwie pysznego miąższu malinowego i świeżych truskawek. Sok powstały podczas przygotowania malin przelejcie do buteleczki i przechowujcie w lodówce. Jest pyszny i słodki od miodu. Można go pić rozcieńczony wodą. Składniki: (6 porcji) 500 g malin mrożonych 3 łyżki miodu 500 g serka(...)mascarpone 4 żółtka 100 g cukru pudru garść truskawek 1 łyżka soku z cytryny   Przygotowanie: Do rondla włożyć mrożone maliny, dodać miód i sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie maliny puszczą sok, ale się nie nagrzeją. Po 5 minutach odsącz maliny na sicie. Sok zachowaj (jest

Moja Delicja
Jogurtowe- malinowo - bananowe 375

znam prostszego przepisu na ciasto. Dla mnie idealne smaki, banany i maliny. Do tego polewa z białej czekolady- rozkosz dla podniebienia. 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 jajka 260 g jogurtu naturalnego 75 ml oleju Aromat  waniliowy 1 banan 100 g malin 1 tabliczka białej czekolady 2 łyżki(...)mleka Kilka malin do dekoracji Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. W drugiej mieszamy jogurt naturalny, jajka, olej, aromat waniliowy. Suche produkty łączymy z mokrymi do uzyskania jednolitej masy.  Banana kroimy w kosteczkę. Pokrojonego banana i maliny dodajemy do masy i mieszamy. Przygotowanym ciastem napełniamy foremkę o wymiarach 12x23 cm . Pieczemy

VioletoweKucharzenie
Tort z Linzu, czyli kruchy migdałowo- malinowy torcik z cynamonem i goździkami 172

upiec, jednak jakoś odwlekło się to nieco w czasie. Gdy spróbowałam surowego zarobionego ciasta, już byłam pod wrażeniem, że to takie dobre. Po upieczeniu jest jeszcze lepszy. To połączenie malin i migdałów z cynamonem i goździkami tworzy niesamowity smak. Dodam jeszcze może, że do torciku można użyć dżemu malinowego, świeżych lub mrożonych malin, a jeśli robicie domowe nalewki malinowe, możecie(...)dodać część malin z nalewki. Składniki: 200g masła 200g mielonych migdałów 200g mąki 150g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki mielonych goździków 1/3 łyżeczki soli 300- 500g dżemu malinowego niskosłodzonego (świeżych lub mrożonych malin*) 2 łyżki malinówki (co nie jest konieczne) 1 łyżka cukru pudru Miękkie masło ucieramy cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie

Smakowy Raj
Nalewka z malin 139

smakowała. Używam jej zazwyczaj jako nalewkę leczniczą, zwłaszcza gdy atakuje przeziębienie i grypa. Doskonale się sprawdza i świetnie rozgrzewa, zwłaszcza w wersji na spirytusie :) Składniki: Około ½ kg malin 1 szklanka cukru 1 – 1 ½   szklanki wódki, spirytusu lub rumu (w zależności od tego jaką procentowość nalewki chcemy uzyskać i jaki alkohol aktualnie posiadamy) 1. Sposób: W pół szklanki wrzątku rozpuszczamy(...)cukier i pozostawiamy do ostygnięcia. Umyte i osuszone maliny wsypujemy do dużego słoja, zalewamy zimnym syropem z cukru, szczelnie zakręcamy słój i pozostawiamy tak na kilka godzin. Następnie wlewamy alkohol, szczelnie zakręcamy, lekko potrząsamy by całość się zmieszała i pozostawiamy tak na co najmniej miesiąc. 2. Sposób: Umyte i osuszone maliny wsypujemy na przemian z cukrem do słoja, po czym

Smakowy Raj
Torcik malinowy 371

łyżeczka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 500g serka mascarpone 350ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 50ml likieru kokosowego (z tego przepisu) dodatkowo: 400g malin  + 50ml likieru kokosowego i 50 ml wody do nasączenia blatów. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po rozpuszczeniu kryształków wlać żółtka. Całość ubijać mikserem(...)papierze do pieczenia narysować koło, wielkości tortownicy, po czym masą bezową wypełnić wnętrze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i suszymy w piekarniku przez około 2 godziny. Maliny : Maliny smażymy, aż powstanie gęsta konfitura. Należy pamiętać o częstym mieszaniu. Malin nie można przypalić! Krem: Mascarpone ubijamy na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem. Nie przerywając stopniowo dodajemy cukier puder

Zapiski Młodej Żony
Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy 138

Spodziewając się kwiatów od moich mężczyzn z okazji Dnia Kobiet, przygotowałam niewielki torcik, w którym króluje czekolada, kajmak i maliny... Przepis na tortownicę 20 cm Spód: 80 g gorzkiej czekolady, najlepiej 90% kakao 80 g masła 80 g jasnego brązowego cukru 2 jajka 800 g mąki pszennej tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 200 g gotowej masy(...)krówkowej 250 g serka mascarpone Warstwa malinowa: 400 g malin 1 galaretka o smaku jagodowym lub owoców leśnych 150 ml śmietany kremówki łyżeczka cukru pudru Maliny rozmrozić. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku.  Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło i cukier i czekoldę. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić

Czerwień i błękit
Rolada dyniowa z mascarpone i malinami 150

łyżki masła o temperaturze pokojowej 1 łyżka oliwy Składniki na masę: 200 g mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 2 szklanki mrożonych malin Dekoracja: listki melisy  mrożone maliny płatki migdałów cukier puder Sposób przygotowania: Dynię umyć i poprzekrajać na mniejsze części, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nastawionego(...)przez ok. 15 -18 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem wierzchem do dołu. Zdjąć pergamin i delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia. Maliny lekko rozmrozić i zmiksować. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać, mascarpone, namoczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę, cukier puder i zmiksowane maliny. Połączyć w całość. Roladę rozwinąć i posmarować 3/4 części masy

Gosia gotuje
Naleśniki z białym serem i sosem malinowym 181

Dziś odrobina słodkości. A że świeże maliny w zasięgu ręki, to warto było przygotować deser z ich udziałem. Delikatne naleśniki z farszem z białego sera, a do tego świeży i naturalny sos malinowy. Pycha :)Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osób (4 naleśniki)Koszt przygotowania: 8,00 złSKŁADNIKI na ciasto naleśnikowe:1 jajko1 łyżeczka masła80 g mąki pszennej250 ml mlekaSKŁADNIKI(...)miski przekładamy biały ser i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy serek waniliowy i mieszamy na jednolitą masę.Ciasto naleśnikowe smarujemy farszem i zwijamy w rulon.PRZYGOTOWANIE sosu malinowego:Maliny myjemy i przekładamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i stawiamy na ogień. Gdy maliny zaczną się podgrzewać rozdrabniamy je.Rozgotowane maliny przecieramy na sicie, aby oddzielić pestki.Oddzielony sok przelewamy do rondelka i gotujemy

kulinarnyJa
Muffiny z malinami 158

Jeżeli ktoś myśli, że jest już po malinach to się grubo myli! W piątek kupiłam piękną łubiankę malin, które wykorzystam nie tylko w przetworach, ale również  w smacznych ciastach, albo babeczkach, takich jak te dzisiejsze. Są proste w przygotowaniu, a smakują tak dobrze, że nawet eM sięgną po następną - a On raczej nie przepada za muffinami :). Jeżeli tylko macie(...)ochotę, zapraszam na bardzo miękkie, wilgotne babeczki z soczystymi malinami i kruchym wierzchem. Komu, komu? :)"Składniki:2 jajka1/2 szklanki mlekałyżka śmietany 18%1/2 szklanki oleju rzepakowegołyżka ekstraktu cynamonowego260 g mąki100 g cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:szklanka malinkruszonka: 60 g masła, 80 g cukru, 150 g mąkiSposób przygotowania:Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem, oliwą

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania