spód ciastka: 65 g orzechów laskowych, 50 g cukru, 20 ml wody, 50 g czekolady deserowej, 50 g płatków kukurydzianych, krem malinowy: 500 g malin, gałązka tymianku, 15 g żelatyny, 200 ml śmietany 30%, krem agrestowy: 500 g agrestu, kilka listów mięty, 15 g żelatyny, 200 ml śmietany 30%, cukier lub miód, owoce do przybrania Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej(...)form (u mnie 7 form o średnicy 7,5 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do form, równomiernie rozłożyć na dnie i lekko ubić. Wstawić do lodówki. Maliny włożyć do garnka, dodać tymianek, zalać niewielką ilością wody i ugotować. Przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 500 ml przecieru, jeżeli jest za mało, należy dolać wodę i zagotować. Jeżeli jest więcej
królestwo garówKruchy, maślany spód, bezpośrednio na mim maliny a wszystko pokryte grubą warstwą puszystego kremu tiramisu, delikatnie oprószonego kakao. Prawdziwa poezja smaku :) Ważne jest tylko, żeby przy realizacji tego przepisu dokładnie trzymać się wskazówek, dotyczących wykonania kremu - a sukces będzie gwarantowany. Ze względu na zawartość likieru, jest to deser dla dorosłych, ale oczywiście, jeżeli chcemy uraczyć min dzieci, wystarczy pominąć(...)składnik. Składniki na spód: 180 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 szklanki mąki Warstwa owocowa: 500 g malin 4 łyżki cukru Krem Tiramisu: 4 żółtka + 2 białka 120 g (1 szklanka) cukru pudru 500 g serka mascarpone 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: kakao do posypania Zaczynamy od przygotowania spodu Masło pokroić na kawałeczki i ocieplić
Świat CiastaSezon na maliny należy wykorzystać, dlatego dzisiaj propozycja pysznego i lekkiego ciasta z jogurtem i malinami. Ciasto nie wymaga pieczenia, wystarczy lodówka -dla mnie niesamowita zaleta. SKŁADNIKI 2 opakowania jogurtu naturalnego ok. 800 ml. herbatniki maślane duże opakowanie 30 g. żelatyny sok wyciśniety z jednej pomarańczy 3/4 kostki masła 1 kg malin 2 galaretki malinowe 3/4 szklanki gorącej wody(...)spód średniej tortownicy. Wyciskamy sok z pomarańczy dodajemy do jogurtu , mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wlewamy do masy jogurtowej dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy. Wciskamy kilka malin do środka. Wstawimy do lodówki, by zastygła. Galaretki rozprowadzamy w gorącej wodzie, trochę ujmujemy wody. Jeśli mamy rozpuść w 1/2 litra, to ujmujemy pół szklanki wody. Galaretkę odstawiamy
W kuchennym oknie Ewyokazję przygotowałam torcik, nie lada torcik, bo jest to torcik z niespodzianką w środku, jest on bez pieczenia, co w okresie letnim jest zbawienne, ma w środku maliny, które możemy zastąpić dowolnymi, ulubionymi owocami, a co najważniejsze smakuje każdemu :D no i jest tak proste w przygotowaniu, że z łatwością zrobi je nawet dziecko(...)pierwszy przepis na blogu z malinami ^^ Składniki (tortownica 20-22 cm i miska o średnicy 16 cm i wysokości 7 cm): 300 g malin 1 galaretka malinowa 660 ml śmietanki kremówki 30-36 % (schłodzoną przynajmniej przez kilka godzin w lodówce) 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 4 łyżeczki żelatyny 60 ml wrzątku dodatkowo: 100 g malin listki mięty
Malinowo w kuchniCiasto bez pieczenia to chyba najłatwiejsze z ciast. Herbatniki przełożone kajmakiem, budyniem i ozdobione bitą śmietaną z malinami. Taki ciacho to jedno z najpyszniejszych, idealne na ciepłe dni i nie tylko, wyszło super. Polecam(...)ŚMIETANA : 400 ml śmietany 30 % 2 łyżeczki żelatyny rozmieszane w 1/4 szklance wrzątku 2 cukry waniliowe 2 łyżki cukru 100 g zmiksowanych malin 400 g malin do ozdoby cukier puder do posypania
Kulinarne Fantazje MarioliRasberry Frappuccino itp., tak to już jest że po angielsku lepiej brzmi i lepiej się sprzedaje hehehe Wersji Frappe jest mnóstwo, można je przygotować na bazie skrószonego lodu, zamrożonych malin, lodów malinowych, lodów śmietankowych i cokolwiek by Wam jeszcze przyszło do głowy. Co kawiarnia inny przepis i chyba o to chodzi, aby każdą wyróżniał inny smak. Dzisiaj krok po kroku(...)pokaże Wam jak zrobić przepyszne Malinowe Frappe samodzielnie w domu. Ten rodzaj kawy ja osobiście bardzo preferuje ze względu na ukochany smak malin, ale również z tego powodu, że robi się go w kilka chwil. SKŁADNIKI: - 1 gorące świeże espresso - 1 śmietankowy lód na patyku lub 2 gałki lodów śmietankowych bądź waniliowych - 1/2 szklanki malin - kilka malin do dekoracji - ewentualnie
SMYKWKUCHNIwróci smak, wpisy z ich udziałem :) W paczce znalazły się: Syrop korzenny z cukrem trzcinowym - można używać do herbaty, lemoniady, drinków, oraz jako dodatek do potraw i sałatek. Syrop malina z miodem - jeśli chodzi o zastosowanie to oczywiście tak jak wcześniejszy syrop do herbaty, napojów, deserów jak najbardziej. Syrop to 38 % sok z malin, cukier, sok z cytryny(...)chilli, kapary, ocet. Zastosowanie: do mięs, wędlin, pieczeni, serów, ryb, sałatek. Chrzan z pigwą - skład: chrzan 45%, pigwa 35%, kwasek cytrynowy, przyprawy. Zastosowanie: jako dodatek do potraw. Cytrynki z maliną - zastosowanie do herbaty, napojów, lemoniady, drinków lub jako dodatek do potraw. Ostatnie trzy: Truskawella z czekoladą - skład: truskawki 70%, cukier, kakao, cynamon, wanilia, skórka pomarańczowa. Zastosowanie: do deserów, kanapek. Konfitura
kruche babeczkiOwsiane ciasteczka z malinami i czekoladą to zdrowsza wersja przekąski, która idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek. My osobiście zabraliśmy pudełeczko ciasteczek ze sobą na bawialnię. Rozeszły się jak świeże bułeczki. Dzieci je polubiły, dorośli również. Szybkie, bezproblemowe w przygotowaniu, smaczne, zdrowe… Koniecznie do zrobienia na Waszej liście. Składniki na 13 sztuk: 100 g płatków owsianych(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 28 g oleju kokosowego, roztopionego 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 ml syropu klonowego 55 g świeżych malin 40 g groszków czekoladowych gorzkich W jednej misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce mieszamy mokre składniki. Wymieszane mokre składniki wlewamy do suchych składników. Mieszamy. Dodajemy maliny i 2 łyżki
Made By Mom And Sonodstawić na noc do lodówki, a rano dodać ulubione owoce. Pamiętajcie tylko, że dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g. Kokosowy pudding chia z musem borówek i świeżymi malinami Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają(...)chlorogenowy i kawowy,oraz flawonoidy w tym myrycetynę, kwercetynę i kemferol). Składniki: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1łyżka miodu 4 płaskie łyżki nasion chia 300g borówek Oraz świeże maliny lub inne owoce Przepis: Mleko kokosowe wymieszać z płynnym miodem. Można dodać też odrobinę wody, jeśli całość jest dla nas zbyt gęsta (ja nie dodawałam, wolę gęsty pudding). Dodać nasionka
Gotowanie-ukBajeczny torcik, który zasmakuje każdemu :) Nietuzinkowy, bardzo wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Połączenie malin, mielonych migdałów i białej czekolady po prostu musi smakować dobrze! Mój mąż twierdzi nawet, że to najlepsze ciasto, jakie zdarzyło mi się zrobić ;) Sami musicie się przekonać, jak smakuje :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij(...)Składniki: 300 g białej czekolady 250 ml śmietany kremówki 5 jajek 120 g cukru 250 g serka mascarpone 150 g zmielonych migdałów 1 łyżka cukru waniliowego 150 g malin Śmietanę przelać do garnuszka i podgrzewać. Dodać do niej połamaną czekoladę, cały czas podgrzewając na niewielkiej mocy, mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić. Żółtka oddzielić od białek i ubić
Domowa cukiernia Ewyswoje jakieś upodobania smakowe :), a ja to szanuję i inni też to powinni akceptować. Poniedziałki po weekendzie bywają ciężkie, więc osłodzę Wam wieczór pysznym deserem z jogurtu naturalnego, malin i ciasteczek zbożowych. Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, to taki deser nadaje się idealnie, jest szybki i prosty w przygotowaniu. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru! JOGURT Z MALINAMI(...)CIASTECZKAMI ZBOŻOWYMI. Składniki na 2 porcje: 400 g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki miodu 4 ciastka zbożowe kakaowe 125 g malin Sposób przyrządzania: Ciastka zbożowe pokruszyć na bardzo drobny piasek (można to zrobić wałkiem lub zmiksować w malakserze) i przełożyć do pucharków
Zakątek rozkoszy kulinarnychLekkie i puszyste ciasto na bazie mascarpone i malin, osadzone na spodzie z ciasta parzonego. Doskonały deser na lato, nie przesłodzone i nie zamulające. Można je zrobić z malin świeżych a poza sezonem z mrożonych. *foremka 25*34 cm Składniki: na spód parzony: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki 62 g masła 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)krem: 300 g malin 400 g mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki malinowej dodatkowo: 200 g biszkoptów lady fingers (podłużne) 2 kostki czekolady 1/2 szklanki wody z cytryną Wodę i masło zagotować, dodać mąkę i mieszać (najlepiej mikserem). Po chwili powstanie gęsta pulpa, jeszcze ciągle mieszając kilka minut zaparzyć ciasto uważając, żeby nie przypalić. Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaostudzonych 2 łyżki rozpuszczonego masła Kakaowy pudding z tapioki 1/2 szklanki tapioki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru migdałowego marki Delecta 1 łyżka kakao Mus malinowy: 1/2 szklanki mrożonych malin 1 łyżka dżemu malinowego lub truskawkowego opcjonalnie 2 łyżki wody 1 czubata łyżeczka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku 100 gram świeżych malin do dekoracji świeża mięta do dekoracji Gotową granolę miksuję(...)Całość dokładnie mieszam i przekładam na chłodny spód z granoli. Tapiokę studzę do temperatury pokojowej a następnie umieszczam w lodówce na godzinę. W tym czasie podgrzewam w garnku mrożone maliny, dżem malinowy i wodę do momentu aż mrożone maliny się rozpadną. Żelatynę zalewam wrzątkiem, odstawiam na 3 minuty a następnie mieszam do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę mieszam z musem malinowym. Całość
Mango Papajasię lato i powoli zaczynamy myśleć o lżejszych deserach, bardziej owocowych i kolorowych. Do zrobienia tego torcika użyłam zapasu mrożonych owoców ale jeśli tylko pojawią się świeże jagody, maliny i truskawki to taki deser będzie smakował jeszcze lepiej. *tortownica 26 cm Składniki: 1/2 paczki biszkoptów okrągłych 3/4 szklanki malin 1/2 szklanki jagód 3/4 szklanki truskawek 300 ml śmietanki(...)kremówki galaretki: malinowa, fioletowa, truskawkowa 3 łyżki cukru owoce: śliwki, kiwi, banany lub inne Maliny, jagody i truskawki umieścić każde w osobnym rondelku i zasypać łyżką cukru. Gotować chwilę aż puszczą sok. Galaretki rozpuścić każdą osobno w połowie szklanki wody. Kremówkę ubić na sztywno i podzielić na trzy części. Dno tortownicy wyścielić papierem i wyłożyć biszkopty. Maliny podzielić na połowę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTakie ciacho wymyśliłam i zrobiłam na ubiegłe święta. Biszkopt, krem budyniowy, galaretka z malinami i płatki migdałów - brzmi smakowicie-prawda? Ciasto lekkie i pyszne. Będzie idealne latem, kiedy będzie dostęp do świeżych owoców, teraz pozostaje wykorzystać maliny mrożone. Wygląda bardzo ładnie i apetycznie, wprost bajecznie:) składniki: biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 1/2 szkl mąki pszennej(...)mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii poncz: 1/2 szkl przegotowanej wody duża łyżka soku z cytryny łyżeczka cukru ponadto: galaretka malinowa ok 250 g malin (mogą być mrożone) kilkanaście podłużnych biszkoptów płatki migdałowe Jaja ubić z cukrem dodając wodę. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać do jajek. Biszkopt przelać do blaszki
6niebo