użyciem kilku wersji nabiału. Zapraszam więc na listę przepisów i życzę miłej lektury! Sorbet wiśniowo-malinowy (na wypełnienie 2-3 foremek do lodów) spora garść wiśni (~100g) kilka malin (~8 sztuk) Owoce dokładnie umyć, wiśnie wypestkować. Wszystko razem wrzucić do miski i zblendować na gładki mus. Przelać do pojemników i wstawić do zamrażarki na 3-5 godzin, im większy pojemnik(...)dłużej. Maliny i wiśnie są zwykle na tyle słodkie, że nie potrzebują żadnych wspomagaczy i świetnie radzą sobie same. U mnie w domu wszyscy zachwycili się tym połączenie, jest bardzo orzeźwiające i znakomite w smaku. Sorbet brzoskwiniowy (na wypełnienie ~4 foremek do lodów) 2 brzoskwinie Brzoskwinie są cudownym i bardzo wdzięcznym tematem do sorbetów, można je łączyć niemalże ze wszystkimi
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś zapraszam Was na pyszne, kruche i delikatne ciasto z malinami i budyniową pianką. Przepis znalazłam na stronie „ Moje Wypieki.” I nie zawiodłam się, jest pyszne. Powiem Wam, że się w nim zakochałam i myślę, że bardzo często będzie gościć w moim domu. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu. Zamiast malin można dać inne ulubione owoce: borówki, truskawki(...)pianka: 5 białek, 1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, Ponadto: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), cukier puder do oprószenia Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy
Passion of Cookingwyciągamy z tortownicy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie jeśli ciasto urosło z wybrzuszeniem, ścinamy nożem je aby wyrównać wierzch. Następnie przecinamy wzdłuż ciasto na 3 blaty. frużelina z malin: 500 g świeżych malin 160 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1 łyżce wody 3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 1/4 szkl. gorącej wody(...)wykonanie: Maliny mieszamy z cukrem, podgrzewamy na ogniu do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i doprowadzamy do wrzenia. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z sosem malinowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. składniki na krem malinowy: frużelina malinowa 500 g serka mascarpone dodatkowo, opcjonalnie: nalewka malinowa do nasączenia ciasta wykonanie: Serek miksujemy, dodajemy stopniowo
Domowy Smak JedzeniaRobicie już przetwory z malin? Dżemy, soki, konfitury ? Mam pewną alternatywę : malinowy curd. Do bułeczek śniadaniowych, kruchych ciastek, gofrów, naleśników....jako nadzienie do pączków. Słodki, delikatnie malinowy. Tylko cztery składniki : maliny, cukier, masło i jajka. Wieczorem mam najwięcej czasu, a że nie trzeba używać do tego miksera, blendera czy innego głośnego urządzenia zabrałam się za curd koło 21-szej(...)Najwięcej czasu zajmuje dokładne przecedzenie malin, ale warto. Proporcje na 2 słoiki o pojemności 250 ml : 0,5 kg malin 220 g. cukru 2 jajka 55 g. zimnego masła, pokrojonego w kostkę Najpierw : Maliny wrzucamy do rondelka dodajemy łyżkę wody i gotujemy pod przykryciem 5 minut Następnie: Przecedzamy masę przez sitko. Najlepiej do rondelka z grubym dnem. Stawiamy rondel
apetytnapieczenieprzed nami drożdżowa bułeczka maślana, kubek kakao i słoiczek konfitury malinowej. Otwieramy z kliknięciem nakrętkę, wąchamy i czujemy lato. Dla mnie konfitura malinowa to czysta esencja lata. A maliny z nutą róży? Marzenie! Z racji tego, że robię dość dużo tortów (a co smakuje lepiej jak krem czekoladowy i maliny?) robię dwie wersje malin - konfiturę, z samym cukrem, do herbatek(...)cukrem żelującym, do przekładania tortów i ciast wymagających bardziej ścisłych przetworów. Obie są pyszne, obie pachną i smakują obłędnie. Aż miło przypomnieć sobie zimą ciepłe wieczory... Składniki: 4 kg malin 1,4kg cukru 0,2kg cukru różanego 1 l wody 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: W dużym garnku zagotować wodę z cukrem zwykłym. Do gotującego się syropu dać maliny
Cakes By Kejtbardzo! Chciałoby się zjeść coś dobrego, a tu klapa, nic nie da rady upiec. Wtedy z pomocą przychodzą ciasta bez pieczenia, na zimno. Jako, że zaopatrzyłam się w trochę malin (ot, raptem 5 kilo), to ten deser koniecznie musiał być właśnie z malinami. Pyszny, nie za słodki, z lekko wyczuwalną nutką cynamonu. Kompozycja doskonała :) Składniki: SPÓD: 100g cynamonowych płatków śniadaniowych(...)masła JASNA WARSTWA: 300ml kremówki 200g serka waniliowego ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wody MALINOWA WARSTWA (+ wierzch) 500g malin 2 galaretki malinowe 3 łyżki cukru Przygotowanie: SPÓD: Płatki śniadaniowe zmielić w blenderze. Dolać masło, wymieszać, wylepić dno tortownicy o średnicy 18cm. Schłodzić w lodówce. JASNA WARSTWA: Śmietankę ubić, dodać
Cakes By KejtSezon na maliny jeszcze trwa. Warto pokusić się o zrobienie soku z malin metodą tradycyjną. Sok ten można wykorzystywać do deserów, herbat, napojów. Jest pozbawiony barwników i konserwantów. Szczególnie polecany przy przeziębieniach. Składniki: Maliny – dowolna ilość Cukier Wykonanie: Maliny zasypujemy warstwowo cukrem tak aby częściowo je przykryć. Przykrywamy szczelnie na ok. 2 dni ( ze względu na muszki owocówki ) . Przez(...)czas należy sprawdzać powstający sok czy nie doszło do fermentacji ( nie fermentujemy soku ). Sok zlewamy do garnka, podgrzewamy i usuwamy z niego szum ( pozostałe maliny możemy wykorzystać do nalewki ) Przez kilka minut delikatnie gotujemy i następnie przelewamy do wygotowanych słoików/ butelek ( do słoików można też nalać ¼ wody wstawić do mikrofalówki i włączyć na 4 minuty, osiągniemy ten sam efekt, lecz
Smaki Ewyprosty i zapewniam, że warto samemu przygotować taki domowy budyń niż sięgać po sklepowe gotowce. Budyń podałam z czekoladą i sezonowymi owocami, trafiło na maliny ... Domowy waniliowy budyń z czekoladą i malinami SKŁADNIK: 900 ml mleka 3 duże żółtka 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego (z )prawdziwa wanilia(...)świeżych malin 1 łyżka tartej gorzkiej czekolady świeża mięta do dekorowania 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Do rondla wlewamy 700 ml mleka, zagotowujemy z 3 łyżkami cukru pudru. Pozostałe mleko wlewamy do miski, dodajemy żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę - miksujemy. Na gotujące mleko wlewamy zawartość z miski i energicznie mieszamy stale gotując na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprawda na kursie się nie uczyła, nauczyła sie jednak przygotowywać bezę na roladę. Dzięki temu zrobiła nam najwspanialszą na świecie roladę bezową z lodami, a w środek włożyła świeże maliny. Mówię wam po prosu musicie ją zrobić i spróbować. Roladę ozdobiłam ja świeżymi malinami, bitą śmietaną i czekoladowymi wachlarzami ze Słodki Świat . Składniki : 5 białek 275 g drobnego cukru(...)zmielonych orzechów i migdałów Masa: 1 l lodów śmietankowych (mama dała Algidy) 200 ml śmietany kremówki 36 % (od razu ubić na bitą śmietanę) 150 g świeżych malin kilka sztuk wachlarzy czekoladowych Przygotowanie: Białka ubijamy z cukrem, na początku na średnich obrotach, stopniowo zwiększając obroty. Ubitą bezę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem. Końcówkę z jednej strony
Lili w kuchnipyszny deser ;) Długo myślałam nad tym, co przygotować, aż w końcu żarówka się zapaliła! :) Efektem burzy mózgu jest pyszny deser z delikatnym serkiem mascarpone, puszystymi biszkopcikami i cudownymi malinami. Myślę, że ten deser zaspokoi podniebienie niejednego łasucha :) Składniki : Ok 250g serka mascarpone 2 jajka (włoży je do wrzątku na kilka sekund) 1 cukier wanilinowy Kilka biszkoptów (ja użyłam okrągłych) Herbata(...)owocowa do nasączenia biszkoptów Maliny (troszkę białej i mlecznej czekolady do posypania deseru) Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, natomiast żółtka wymieszać dokładnie z serkiem i cukrem wanilinowym w innej miseczce. Następnie dodawać ubitą pianę do masy z żółtek i serka i mieszać delikatnie. Zaparzyć owocową herbatę (u mnie malinowa). Biszkopty ułożyć na płaskim talerzu i polewać je delikatnie herbatą
The Sweet Damselpóźniej już jedliśmy wspaniałe lody malinowe. Posiadanie maszynki do lodów to jednak świetna sprawa. Dla kogo: dla malinomaniaków dla chcących się ochłodzić dla kochających domowe wyroby Składniki: 250g malin 125ml mleka 125ml śmietany 30 lub 36% 2 łyżki miodu Wykonanie z maszyną: Zmiksować maliny jednolity mus. Do malin dodać mleko, śmietankę i miód. Zmiksować całość tak by składniki się(...)przelać do niej masę i mieszać ok. 10-15 minut. Należy kontrolować konsystencję by nam odpowiadała. Polecam podawać od razu po przygotowaniu. Masę można zamrozić. Wykonanie bez maszyny: Zmiksować maliny jednolity mus. Do malin dodać mleko, śmietankę i miód. Zmiksować całość tak by składniki się połączyły.Wlać masę do pojemnika i włożyć go do zamrażarki. Polecam mieszać masę
Mania Wypiekaniasię, że sprzątanie to prawdziwa dla niej udręka. Nie miała pojęcia jakie bogactwo z tego połączenia otrzyma - I postanowiła, że kulinarnego dzieła, tempo podtrzyma. Patelnię rozgrzała i wrzuciła dorodne maliny - Białe wino też wlała, bez poczucia winy. Takim musem gorącym uzupełniła słoiczek szklany - I kilka świeżych malin, by poczuł się mocniej adorowany. To co powstało jako efekt końcowy - Wywołało zdumienie(...)żądnej wrażeń głowy. Deser bajkowy, niczym z rajskiej krainy - Skrywał w sobie potężną dawkę witaminy. Składniki: 0,5 szklanki mleczka kokosowego 3 łyżeczki nasion Chia 0,5 szklanki malin 3 łyżki białego wina (opcjonalnie) Nasiona wymieszaj z mleczkiem kokosowym i odstaw na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Na rozgrzaną patelnię wrzuć maliny, zalej winem
Mój Smak na ŻycieNajpyszniejsze brownie z serem i malinami jakie kiedykolwiek jadłam. Dowodem na to, powinno być to, że w ciągu tygodnia robiłam je dwukrotnie i za każdym razem znikało w ekstremalnym tempie. Bardzo łatwy w wykonaniu. Podczas pieczenia, w domu unosi się piękny zapach czekolady i malin - zachęciłam Was do upieczenia tego brownie? ;) 'Brownie z serem i malinami - sernikobrownie' Składniki (na blaszkę(...)25x35cm): - 200g gorzkiej czekolady - 5 jajek - 7 łyżek mąki pszennej (110g) - 200g cukru - 200g masła - 400g-500g sera wielokrotnie mielonego (ew. kremowego typu Philadelphia) - świeże maliny (ok 250g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - przestudzić. Masło utrzeć z 150g cukru na gładką masę. Dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dokładnie każde zmiksować w masę. Dodać przestudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszać
CookYourselfniego nowych dodatków. Ostatnio szczególnie smakuje mi gęsty jogurt z owocami, miodem i musli układany warstwowo. Aby był jeszcze bardziej zdrowy dodaję do niego popping z amarantusa, suszone maliny czy aronię. Taki owocogurt to jest jedna z tych rzezcy, które jednoczeście radują podniebienie i nie powodują wyrzutów sumienia :) Koniecznie wypróbujcie, dodatek miodu jest rewelacyjnym akcentem :) SKŁADNIKI owocogurt z borówkami, jagodami(...)amarantusem jogurt naturalny gęsty / grecki borówki jagody musli amarantus suszone maliny miód o delikatnym smaku owocogurt z malinami, migdałami i syropem różanym jogurt naturalny gęsty maliny musli migdały amarantus syrop różany ( ma konsystencję lejącego miodu, można dostać w delikatesach) / miód SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Owoce dokładnie umyć. 2. Naszykować dużą szklankę lub słoiczek. 3. Układać kolejno : owoce, musli, miód, jogurt
DefinicjaSmakuCudownie czekoladowe ciasto przełamane smakiem soczystych malin – poezja, której nie jestem w stanie opisać słowami. Ciasto z wyglądu niepozorne a smakiem zwala z nóg, kolejnych kęsów nie ma końca… Dwa mocno czekoladowe, wilgotne blaty przełożone konfiturą malinową, wierzch udekorowany cudownym czekoladowym ganache i soczystymi, orzeźwiającymi owocami – niebo w gębie to mało powiedziane. Koniecznie musicie wypróbować by przekonać(...)ognia, wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty po czym mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Dodatkowo: 5 łyżek dżemu malinowego 150 g świeżych malin gorzka czekolada Goplana do posypania Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy dżem malinowy. Przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wylewamy stężałą ganache. Układamy maliny i posypujemy posiekaną czekoladą. Odstawiamy w chłodne miejsce
Made By Mom And Son