tortu 150 g rozpuszczonego masła 3 jajka 180 cukru 200 g kokosowych chipsów lub wiórków 3 łyżki kakao 1 łyżka kukurydzianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus z malin i mango ½ kg mieszanki malin i mango 180 g cukru + 90 g 400 ml śmietanki, u mnie 38% 2 białka 8 listków żelatyny sok z 1 limonki Malinowa galaretka(...)listki żelatyny 150 g malin 50 g cukru wiórki kokosowe do posypania Nastaw piekarnik na 175ºC. Rozpuść masło i przestudź. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj schłodzone masło, dalej ubijając. Wymieszaj kakao z kukurydzianą mąką, proszkiem do pieczenia i kokosowymi wiórkami. Dodałam kokosowe chipsy , które nieco pokruszyłam. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i wymieszaj. Przełóż masę
codojedzeniazwiązku z tym, że uwielbiam serniki a w zamrażalce miałam kubek malin nic innego mi nie zostało jak tylko połączyć te dwa fakty i stworzyć fajne ciacho. Sernik jest bardzo dobry, połączenie czekoladowego spodu i malin jest strzałem w dziesiątkę, a do tego mazisty ser w środku. Dla mnie bajka a dla Was. Zapraszam... Przepis z majanaboxing Stopień trudności- średni(...)trochę trzeba wygimnastykować się z malinami zwłaszcza jak są mrożone.Trzeba je zostawić na sitku by dobrze odciekły z nadmiaru wody, następnie przecieranie przez sitko by pozbyć się pestek jest dość czasochłonne. Skala smaku 10/10 nie dość, że smakuje to jeszcze się prezentuje. Ja zrobiłam z podwójnej porcji na blachę, a w masie 500g serka mascarpone nie podwajałam, byłoby
Kubki smakuDeser ze specjalną dedykacją dla Kingi ;). W sam raz na malinowy sezon :). Słodki, z kwaskową nutą malin i gorzkawą kawą - deser idealny. Malinowy deser z mascarpone 6 porcji Składniki 250 g malin 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 250 g sera mascarpone Duża śmietanka 30% 2 łyżki cukru pudru Paczka okrągłych biszkoptów Mocny napar kawy Przyygotowanie 2 łyżki(...)cukru roztapiamy w rondlu, dodajemy połowę malin, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy przez kilka minut rozgniatając maliny. Pod koniec należy dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie rozmieszać (jeżeli boicie się grudek można mąkę rozprowadzić wcześniej wodą). Śmietankę ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy ser i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do pucharków/miseczek
Kuchnia w szuwarachSkładniki: ciasto 1 jajko 20 g cukru 30 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oliwy krem 500 g malin (u mnie jeżyny) 4 żółtka 125 g cukru 1 szklanka mleka 1 1/2 łyżki żelatyny 1 szklanka śmietany lustro 1/2 szklanki przetartych malin 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Z podanych składników zrobić biszkopt, który należy upiec w okrągłej formie(...)stopniach 10-15 minut. Gdy ciasto się upiecze wyjąć go z formy i po wystudzeniu znów włożyć. Krem przygotować z zmiksowanych malin. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodawać delikatnie gorące mleko i miksować. Miskę z masą przełożyć nad garnek z gorącą wodą ogrzewać przez 10 minut ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody
PychotkaaaBardzo lubię słodko-kwaśny smak tych łodyg, dlatego prócz pysznego kompotu postanowiłam wyczarować z niego coś jeszcze… Padło na tort bezowy przekładany bitą śmietaną i rabarbarowym curdem z dodatkiem malin. Curd to rodzaj dość gęstego kremu przygotowanego z jajek, cukru i masła z dodatkiem owoców (najbardziej znany jest cytrynowy), który nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów, a także(...)słodki prezent na Dzień Matki :) Składniki: Bezowe blaty (4 sztuki): 6 dużych białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej garść malin (mrożonych lub świeżych) Curd rabarbarowy: 500 g łodyg rabarbaru 12 łyżek cukru 5 łyżek wody 6 żółtek 1 duża szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki soku
MyCookBook.plbardzo owocowy tort (bez pieczenia), który pozwoli nam przypomnieć ciepłe, letnie dni, za którymi niebawem bardzo zatęsknimy. Jak już wspomniałam tort zawiera w sobie sporo owoców: jagód, brzoskwiń i malin. Składa się ze spodu zrobionego z pokruszonych ciasteczek oraz dwóch warstw jogurtowych i jednej śmietanowej. Góra ozdobiona została owocami i bitą śmietaną. Tort jest bardzo wyważony w smaku (nie przesłodzony(...)brzoskwinie (użyłam z puszki, ale można użyć świeżych wtedy należy obrać je ze skórki) 10 g żelatyny Warstwa śmietanowo-malinowa: 400 g śmietany 30% (schłodzonej) ok. 130 g malin + 1-2 garści świeżych 4 czubate łyżki cukru pudru 12 g żelatyny Dodatkowo: 200 g śmietany 30% (schłodzonej) 2 czubate łyżki cukru pudru owoce: jagody (lub borówki), brzoskwinie i maliny
MyCookBook.plSezon na maliny w pełni już się zaczął, dlatego dziś proponuję pyszny sernik malinowy bez pieczenia. Składniki 150 gram herbatników petit beurre 50 g masła 70 ml wody 30g żelatyny 300 g śmietanki kremówki 30 %500 g sera twarogowego do serników 500 g. malin 200 g. cukru 200 g śmietany kremówki 30% łyżeczka cukru pudru świeże maliny do dekoracji Sposób(...)Masło roztop w rondelku, herbatniki pokrusz, dodaj do roztopionego masła i dokładnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy. Żelatynę zalej wodą, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na chwilkę. Ubij śmietanę. Maliny zmiksuj , dodać ser i cukier cały czas mieszaj aż masa będzie gładka, dodaj ciepłą żelatynę nie przerywając mieszania. na koniec dodaj stopniowo ubitą śmietanę.Gotową masę wyłóż na spód herbatnikowy
Darcia w kuchnijest malinowa bo kto nie kocha malinek??? Nie mogę się doczekać aby sprawdzić jakie specjały wyczarowały u siebie inne uczestniczki akcji. U mnie dziś wilgotne, intensywnie kakaowe ciasto z malinami. Jest bardzo proste więc uda się na pewno każdemu Nie ma w nim jajek a mleko można zastąpić sojowym lub roślinnym więc jest idealne dla wegan lub alergików. W akcji(...)udział: Martyna - http://chiliandsugar.blogspot.com/ Miętowa Kuchnia - http://mientowakuchnia.blox.pl/html Edyta - http://www.pasjasmaku.com/ Wiosenka- http://eksplozjasmaku.blox.pl Marta - http://niebieskapistacja.blox.pl/html Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Małgośka- http://jedzismakuj.blogspot.com/ Czekoladowe ciasto z malinami Składniki: 1,5 szklanki mąki 3/4 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru szczypta soli pół szklanki oleju szklanka mleka (może być sojowe, ryżowe, kozie) 1 łyżeczka octu balsamicznego
sierotka maRysia w kuchniJesienne maliny wreszcie pojawiły się w moim ogródku a w lodówce zalegało kilka białek. Niestety maliny przez ostatnie deszcze były tak soczyste że w cieście się rozpłynęły, ale na szczęście nie straciły smaku. Kruche ciasto i puszysta pianka rozpływają się w ustach. Całość bardzo lekka i delikatna. *foremka do tarty 21 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki(...)masła 50 g cukru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka zimnej wody na nadzienie: 1,5 szklanki malin (lub więcej) 2 łyżki cukru waniliowego na piankę: 3/4 szklanki cukru 4 białka szczypta soli Foremkę do tarty nasmarować masłem i wysypać mąką. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, cienko rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Ciasto podpiec
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMaliny latem zaprawione do słoiczków zimą wykorzystuję na różne sposoby. Najczęściej jako dodatek do budyniu lub ryżu na mleku. Świetnie sprawdzają się do naleśników. W połączeniu z serem i gorzką czekoladą tworzą oryginalne w smaku nadzienie. Dzieciom na pewno zasmakuje takie drugie śniadanie. Latem takie naleśniki można przygotować ze świeżych malin, można je wcześniej zaspać cukrem waniliowym. Składniki(...)maślanki 200 g mąki 200 ml mleka 2 jajka łyżka kakao 50 g cukru 2 łyżki oleju na nadzienie: kostka białego sera (250 g) słoiczek malin w cukrze (ok. 150 ml) łyżka posiekanej gorzkiej czekolady łyżka cukru waniliowego mały kubeczek jogurtu malinowego cukier puder do dekoracji Składniki ciasta zmiksować dokładnie żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Maliny odsączyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszkl malin 3 szkl mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej pół szkl cukru Maliny wsypać do kubka blendera, dodać 2-5 szkl mleka i zmiksować, Przelać na sito i przetrzeć ziarenka, z mlekiem łatwiej się przeciera aniżeli same maliny. Do reszty mleka dodać mąkę i wymieszać. Nastawić na ogień maliny z mlekiem i cukrem, tuż przed zagotowaniem dodać mleko(...)mąką . Zagotować, lekko przestudzić, rozlać do pucharków, udekorować malinami i listkiem mięty lub melisy
Gotowanie jest łatwewielkie było moje zdziwienie, gdy przechadzając się ostatnio po moim ulubionym targu, na jednym ze straganów z owocami - znalazłam jeszcze maliny :) W tym momencie od razu wiedziałam, że muszę wykorzystać tą jedną z ostatnich szans na wykorzystanie świeżych owoców w tym roku. Znalazłam ciekawy przepis na trójwarstwowe ciasto bez pieczenia. Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie(...)warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia i łagodzi kompozycję. Składniki: 250 g herbatników maślanych Masa malinowa: 500 g malin (koszyczek) 2-4 łyżek cukru (zależy od słodkości malin) 1 galaretka malinowa Masa advocatowa: 1 budyń waniliowy bez cukru 350 ml mleka 150 ml advocatu (likieru jajecznego) 4 łyżki cukru 125 g masła
Świat Ciastajednak jeszcze trochę malin się uchowało ;) Tym sposobem na naszym stole wylądował delikatny deser z malinami, odrobiną bitej śmietany, domowego budyniu i pokruszonych ciasteczek. Ajj, smakował rewelacyjnie :) Zajadałam się nim, przeglądając ofertę http://antykwariat.tezeusz.pl/ , jaki wybór, mówię Wam, a ile cudownych, książkowych perełek i to z dostawą do domu :-) Wartościowe propozycje, które niejeden z nas chciałby mieć w swojej biblioteczce(...)Warto zapoznać się z ich ofertą :) Składniki: pokruszone ciasteczka budyń waniliowy lub śmietankowy śmietana kremówka maliny Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć. W pucharkach wykładać warstwami - pokruszone maliny, budyń, ubitą śmietankę i maliny. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyskładniki: 500 g malin 60 g bez (ja użyłam domowych, kakaowych) 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki octu balsamicznego świeże listki mięty wykonanie: Do malin dodajemy cukier oraz ocet balsamiczny i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę na sztywno. W pucharkach układamy naprzemiennie: maliny, pokruszone bezy oraz śmietankę. Dekorujemy malinami oraz listkami mięty
Domowy Smak JedzeniaPrzepyszne ciasto z malinami i czekoladą! Jak już wspominałam ostatnio uwielbiam ciasta, które robi się w 5 minut. I to należy właśnie do takich. Jest banalnie proste. A obłędnie pyszne! Wilgotne, miękkie, słodkie a zarazem poprzez dodatek malin kwaskowate. Jak na razie jest wysoko na mojej liście TOP.;-))) Polecam Wam serdecznie póki maliny jeszcze do kupienia na ryneczku! SKŁADNIKI(...)kostka masła - 250 g mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 300 g malin - 4 łyżki kuleczek czekoladowych - 120 g cukru brązowego - 2 jaja - 120 ml mleka 3,2% - kilka kropel aromatu cytrynowego WYKONANIE: - masło rozpuść w rondelku, przestudź, powinno być letnie - dodaj do niego aromat, mleko i cukier- tak aby się rozpuścił, - mąkę wymieszaj z proszkiem
SMYKWKUCHNI