Kilka lat temu miałam przyjemność uczestniczenia w Londynie w warsztatach, w czasie których Francuzki uczyły przygotowywania idealnego musu czekoladowego. Były to warsztaty czysto naukowe. Roztopiona czekolada musiała mieć określoną temperaturę, potem schładzało się ją w lodowej kąpieli do innej temperatury, by zacząć ją miksować. Musu spróbowałam, ale bardziej od jego smaku cieszyły mnie same warsztaty, bo do amatorów czekolady nie należę 😉 W związku z tym na blogu przepisów z jej udziałem jest mało. Ciek... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)