Jak robiłam soki z malin, odłożyłam kilogram owoców, by zrobić małą porcję dżemu takiego 100%😋 Robi się błyskawicznie, a smak i konsystencja to czysta poezja. Sposób przygotowania: 1 kg świeżych nieuszkodzonych malin 11-12 g pektyny sok z połowy cytryny cukier, około 0,5 kg Sposób przygotowania: 1. Maliny przełożyć do garnka o grubym dnie. Gotować na małym ogniu, aż się rozpadną. Dodać sok z cytryny. 2. Cukier wymieszać z pektyną. Wsypać do malin i gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.&... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...