baba - 1500 przepisów (strona:20/100)

Makaron ze szpinakiem i białą fasolą w pomidorowym sosie 127

oliwki i suszone pomidory. Nam smakowało:) 300 g ulubionego makaronu 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku puszka fasoli PIĘKNY JAŚ JAMAR puszka pomidorów krojonych 200 g świeżego szpinaku baby 500 g mielonego mięsa drobiowego 1/2 szkl. tartego parmezanu sól, pieprz kilka suszonych pomidorów pokrojone czarne oliwki – ilość wg uznania Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak myjemy, odrywamy twarde

Smaki Na Talerzu
Cytrynowe babeczki i kilka słów o formach do pieczenia 145

szczerego serca, nie jest to wpis sponsorowany.  Teraz działa również sklep online   gdzie można nabyć solidne, trwałe i wysokiej jakości formy do pieczenia, tortów, ciast, bab, czy muffinek,   kolosalnie różnią się od tych najtańszych gdzie po dwóch użyciach i mycia zwyczajnie rdzewiały i nadawały się tylko do wyrzucenia.  Te posłużą z pewnością wiele

Wanilia i Kardamon
Popover. Yorkshire pudding. Dutch baby 192

dopłynęły razem z emigrantami z Królestwa Wielkiej Brytanii – i tam zostały popovers ami – bo wyskakują swoim jestestwem ponad foremkę. A Dutch babies nie mają nic wspólnego z Holendrami – Dutch baby (ale też Bismarck ) to to samo ciasto, ale pieczone w postaci jednego, dużego naleśnika, najczęściej (i najwygodniej) w żeliwnej patelni. A czemu Dutch? Bo powstały w Pensylwanii, stanie w którym

Karo in the Kitchen
Baba ghanoush 194

Tradycyjny, arabski dip z opiekanego bakłażana z dodatkiem sezamowej pasty... Artykuł Baba ghanoush pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Babka z ananasami 176

pomysłem na deser i nie zawiodłam się. Jest fajnie piaskowa i bardzo wilgotna, nie starzeje się, po kilku dniach jest tak samo świeża jak pierwszego dnia. Upieczcie sobie taką babę i delektujcie się jej pysznym smakiem. Babka z ananasami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Baba drożdżowa 164

kilka innych składników i koniecznie upieczcie taką babkę dla siebie a obiecuję, że zachwyci Was smakiem tak jak mnie i moich najbliższych Post Baba drożdżowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Drożdżowa baba z żuawiną 171

Puszysta, wilgotna, ciasto jest tak pyszne że aż listkuje się. Do ciasta włożyłam najpyszniejszą na świecie żurawinę, uwielbiam żurawinę. Zachęcam do upieczenia teraz a potem może na Wielkanoc? Drożdżowa baba z żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Papryka nadziewana szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 205

lubię. Paprykę zazwyczaj faszeruję mięsem, ale z d arzają się takie dni, że wypełnienia jest z decy dowanie bezmięsne.  Skła dniki: 4 duże czerwone papryki 500g szpinaku baby 2-3 ząbki czosnku 100g pomi dorów suszonych ok 20 d ag mozzarelli w wiórkach   oliwa sól, pieprz  masło      Przygotowanie: Paprykę przekrajamy na pół, d relujemy

ChilliJemy
Babka marmurkowa z makiem i limonką 200

Świeże pyszne limonki, mak i odrobina likieru pomarańczowego sprawia, że babka kusi smakiem :). Firma Guardini posiada w swojej ofercie piękne foremki na baby i babki,  zajrzyjcie na ich stronę homemert.pl Składniki: 25 dag miękkiego masła 15 dag cukru  szczypta soli 4 jaja 40 dag mąki pszennej 20 dag maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag bitej śmietany

Apetyczna babeczka
Sałatka z pieczonych buraków, szpinaku i sera blue 165

Składniki: 4 podłużne buraki 150 g sera lazur 50 g szpinaku baby garść orzechów włoskich Sos: 2 łyżki octu winnego 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Buraki myjemy, zawijamy w sreberko i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 50 minut. Po upieczenie schłodzone buraki

Qchnia po prostu
Kasza bulgur z kurczakiem i suszonymi pomidorami 135

strączkami np. cieciorką, wtedy powstanie także wersja wege tego dania. Składniki na 6 porcji: 400 g kaszy bulgur razowej Radix-bis 1 kg piersi z kurczaka 1 opakowanie szpinku baby 500 g pieczarek 60 g suszonych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano Szczypta ostrej papryki w proszku Sól pieprz Przygotowanie

Fabryka pomysłów
Kąski z kurczaka w parmezanowo-szpinakowej panierce 195

filet z kurczaka 2 ząbki czosnku sól i pieprz 1 jajko  olej do smażenia panierka: 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki drobno startego parmezanu garść świeżego szpinaku typu baby Przygotowanie: Filet myjemy i kroimy na małe kawałki. Obsypujemy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. panierka: Bułkę i starty parmezan wsypujemy do blendera albo rozdrabniacza, dodajemy szpinak

Bon appetit mon amie
Spacer na Jarmarku Bożonarodzeniowym i... Babka ziemniaczana z boczkiem 167

wędzarni. W domu zaczęłam szukać w starym zeszycie z przepisami, przepisu na babkę ziemniaczaną, ale nie znalazłam. Postanowiłam więc sama go odtworzyć, czy też raczej stworzyć i upiec taką babę. Wyszła pyszna. Słowo daję. Pewnie jedliście taką. Pamiętacie z czasów dzieciństwa? Składniki: 1,5 kg ziemniaków 250 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka   ½ szklanki kaszy

Kuchnia u Krysi
nalesnik z piekarnika 89

Holenderski Baby, znany jako niemiecki naleśnik. Wykonany z mąki, jaj, cukru, masła, mleka, pieczonego w piekarniku. Uwiódł mnie ten naleśnik ,przypomina mi grzybki pieczone na patelni z dzieciństwa..... Dla tych, którzy nie mają pojęcia o holenderskim dziecku, jest to naleśnik upieczony pojedynczo na gorącej patelni w piekarniku. Boki naleśnika unoszą się wysoko nad brzegami patelni, tworząc lekką, spuchniętą skorupę

w mojej kuchni