Porcja dla 4 osób: 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego 2 cebule 1 jajko 10 łyżek otrąb owsianych łyżeczka czosnku w proszku łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz Mięso mieszamy z jajkiem i cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Formujemy kotleciki, które obtaczamy ze wszystkich stron w otrębach. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej
Humanistka w kuchniDobrze przygotowane i apetycznie wyglądające mięso drobiowe jest w stanie pobudzić apetyt nawet osób, którym w pewnym momencie drób się… przejadł. Zmiana marynaty może również czynić cuda. Dlatego skorzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku, na filety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał
mojewypiekiinietylkołyżeczki cukru- różowa sól himalajska- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru- 1-2 łyżki podprażonego sezamu do posypania- 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego W garnku zagotowujemy wodę. Mięso – piersi drobiowe – zmiksowałam w blenderze (u mnie podwójna porcja powyższych składników). Przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier i sos sojowy. Jeśli masa będzie za luźna możemy zagęścić ją panko (bułka tarta
mojewypiekiinietylkoktórego miał się zatrzymać Mikołaj I. Danie zasmakowało władcy, który kazał je włączyć do dworskiego menu. Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba. Składniki: - ok. 750g piersi drobiowych- 2 jajka- 2 łyżki rozpuszczonego masła- 2 małe czerstwe bułki- mleko do namoczenia bułek- 1-2 ząbki czosnku- sól morska- pieprz- kromki chleba na grzanki- masło klarowane do smażenia
mojewypiekiinietylkoDzisiaj wielu z was na pewno będzie bawić się na rożnych imprezach andrzejkowych. Ale jeśli mimo andrzejek zostajecie jednak w domu proponuję zrobić sobie niecodzienną kolacje, mianowicie wątróbkę drobiową z owocami i sosem podkręconym czekoladą. Bombowe połączenie. Zapraszam.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjakości. Dodatkowo moje danie jest na pewno lżejsze niż tradycyjne, tłuste mielone. Same korzyści :) Właśnie dlatego ten mój eksperyment na stałe zagości w naszym menu. Polecam gorąco! Siekane klopsiki drobiowe z oliwkami (porcja dla 5-6 osób) Do ich przygotowania należy przygotować: 65-70 dag piersi z kurczaka (u mnie trzy pojedyncze) 5-7 ciemnych oliwek 1 cebulka dymka
Ratunku obiadświetna propozycja letniej zupy, która z pewności zadowoli fanów tego bogatego w białko sezonowego strączkowego warzywa. Składniki: 600g świeżego bobu (może być mrożony) 800g ziemniaków 1 litr bulionu drobiowego 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 pęczki szczypiorku 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku sól morska świeżo zmielony pieprz masło Wykonanie: 1. Bób umyć i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie
Szalona Kuchnia Ewelinyidealnie smakuje np z konfiturą żurawinową. Takiego pasztetu nie może zabraknąć wśród wędlin przygotowanych na święta. 1 kg gotowanej golonki z indyka 400 g łopatki wołowej 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 2 jajka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz czarny mielony Golonki razem
https:KKuchniaMniamPyszna, o ciekawym smaku rolada drobiowa nadziana mięsem indyczym z morelami jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad lub święta. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno w formie pieczeni. 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do mięsa Garść suszonych moreli 200 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki
VioletoweKucharzeniekostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 500g pieczarek, grzybów leśnych pokrojonych w ćwiartki 3 łyżki mąki 1 łyżka mielonej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonej papryczki chilli 3 szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki sosu sojowego 1 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietanki 36% 1 łyżka posiekanego koperku i pietruszki sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Rozgrzej średni garnek na średnim ogniu, wlej olej
karmelowypuszki 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 gałązka selera naciowego pokrojonego w kostkę 100 ml bulionu drobiowego 100 ml wytrawnego czerwonego wina 3 łyżki oleju cukier, sól i pieprz do smaku po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano i tymianku Składniki na sos beszamelowy: 50 g masła
karmelowy120g 1 pełna łyżeczka suszonej szałwii 1 niepełna łyżeczka płatków chili 1 niepełna łyżeczka mielonego cynamonu 2 gwiazdki anyżu 2-3 liście laurowe 150ml czerwonego wytrawnego wina 200ml rosołu drobiowego lub wołowego 1 puszka obranych pomidorów w sosie własnym, 400g sól pieprz DO PODANIA mała garść listków bazylii mała garść listków pietruszki drobno starty parmezan 250g suchego makaronu bucatini
Karo in the Kitchenprzygotowałam na bazie pomidorowego koncentratu od Winiary, który został już dodatkowo przyprawiony. 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 butelka (342 ml) pomidorowej koncentratu z przyprawami Winiary 1 puszka gotowanej ciecierzycy sól pieprz czarny papryka słodka mielona wędzona twaróg wędzony KREM PIETRUSZKOWY: pęczek natki pietruszki
https:KKuchniaMniamprzez kilka minut. Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i selera, zalewamy winem, dodajemy liście laurowe i smażymy razem przez następne około 10min. Dodajemy przecier pomidorowy, 250ml bulionu drobiowego, i na bardzo wolnym ogniu gotujemy przez 45min. Na koniec gotowania sos boloński doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i zalewamy odrobiną słodkiej śmietanki. Pod koniec gotowania sosu przygotowujemy makaron
Księga-Smaku