domowy pasztet, zawsze robiłam pasztet z królików, teraz zrobiłam z drobiu i powiem, że jest bardzo smaczny. Przepis wyszperałam z kolorowej gazetki. Pasztet drobiowy Składniki: na masę wątróbka drobiowa - 400 g cebula - 1 szt bułka kajzerka - 1 szt udka drobiowe - 1,5 kg jajka - 2 szt przyprawy gałka muszkatołowa liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz włoszczyzna marchewka
Kuchnia Danusiwskazówek: definicją parówki jest wyprodukowana z bardzo rozdrobnionych surowców (homogenizowana) kiełbasa z dodatkiem przypraw, poddana obróbce cieplnej. Najważniejsze kryterium wyboru to zawartość mięsa! Powinny mieć go minimum 70%, najlepiej drobiowego jak ognia unikajcie tych zawierających MOM lub MDOM (drobiowy MOM) oraz "wysoko wydajnych", zawierających więcej zapychaczy niż mięsa. Najgorsze jakościowo są przeważnie te opatrzone nazwą "śniadaniowe", "hot-dog", "rodzinne(...)dostępnych na rynku wyrobów najwięcej mięsa zawierają: Tarczyński, parówki z szynki - 97% Drobimex, parówki z filetem - 93% Sokołów, parówki z szynki - 93% Krakus, parówki z szynki 90% Sokołów, parówki drobiowe z cielęciną sokoliki - 87% Ze swojej strony mogę Wam polecić te ostatnie - mają wprawdzie mniej mięsa, ale i mniej tłuszczu. Oczywiście nie namawiam Was do jedzenia parówek, najlepiej całkowicie wyeliminować
Powiedz dietom nieMoże być przygotowana na ciepło i na zimno. Na bulionie warzywnym – w wersji wegetariańskiej lub na drobionym. Wybór – według uznania. Składniki: - ok. 3 l bulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie na udkach drobiowych)- 2 spore pęczki botwinki- marchew z bulionu- 1-2 ząbki czosnku- sok z 1 cytryny- sól- cukier- pieprz- koperek- natka pietruszki Botwinkę z buraczkami bardzo(...)Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 60 minut. W międzyczasie gotujemy bulion (warzywny lub drobiowy). Odcinamy łodygi botwinki, pozostawiając same liście. Łodygi kroimy na kawałki zawijamy w folię i dokładamy do piekarnika z buraczkami na 30 minut. Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa (i mięso), wrzucamy
mojewypiekiinietylkoprostu ją uwielbiam ! Połączenie szpinaku, kremowego serka i drobiowej szynki jest jednym z moich ulubionych ;) Idealna jako przekąska, POLECAM ! :)Składniki:1 opakowanie szpinaku2 ząbki czosnku1 łyżeczka masła4 jajka1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki mąki pszennejsól, pieprzdodatkowo :serek almetteszynka drobiowa lub łosośPrzygotowanie:Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy szpinak, czosnek pokrojony bardzo drobno oraz sól i pieprz do smaku - smażymy. Następnie odsączamy(...)pieczenia. Pieczemy w 190st C przez 15 min. Z upieczonego placka odrywamy papier do pieczenia i studzimy.Przestygnięte szpinakowe ciasto smarujemy serkiem almette, następnie na niego układamy szynkę drobiową pokrojoną w drobną kostkę / cienkie plasterki lub łososia. Całość zwijamy, a następnie ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.Gotową roladę kroimy na plasterki grubość
charlotte gotujejest trochę pracochłonne, ze względu na trybowanie mięsa z kości, ale efekt końcowy jest niezwykle smaczny. Ja trybuję kości z ćwiartek kurczaka przygotowując równie smaczne jak ćwiartki faszerowane klopsy drobiowe gotowane na parze: Klops drobiowy faszerowany pieczarkami i Klops drobiowy faszerowany papryką U mnie w domu faszerowało się zwykle całego kurczaka lub kaczkę, ale ten sposób jest według mnie znacznie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięplasterki i układać na głębokich talerzach razem z makaronem i natką pietruszki (pozostałe warzywa oraz mięso, pozostałe z gotowania rosołu, wykorzystać do innych potraw, np. do przygotowania potrawki drobiowej). Podawać z makaronem, plasterkami marchewki i drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l rosołu. Do przygotowania rosołu należy użyć dużego garnka, minimum(...)wszelkie szumowiny opadną na dno garnka. Przygotowany w ten sposób rosół ma złocisty kolor (dzięki cebuli) i jest klarowny. Mięso i warzywa z rosołu można wykorzystać do przygotowania potrawki drobiowej, krokietów czy pierogów. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaSzynka drobiowa ze szczypiorkiem – szynkowar Szynkowar , dawno go już nie dotykałam , jakoś nie było czasu , ochoty i potrzeby . Siedziałam w wędzonkach i dojrzewających wędlinach , no ale czas go odkurzyć , bo to przydatna rzecz " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wędlinka, wyszła bardzo smaczna i aromatyczna , delikatna , dzieciaki ją wprost uwielbiają . Szkoda tylko ,że pokrywka mi się(...)zostawiamy do wystygnięcia . Zimny szynkowar z mięsem wstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia , wyjmujemy mięso z szynkowaru , kroimy i zajadamy Smacznego ! Post Szynka drobiowa ze szczypiorkiem – szynkowar pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyKolejny przepis z typu...zapiekanka kolacyjna. Tym razem jest to zapiekanka z kaszy jaglanej z dodatkiem kiełbasy drobiowej, suszonych pomidorów i oscypka. Jedna z lepszych jakie jadłam, a do tego zdrowa ! Polecam zamiast pizzy :-) Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 kostki rosołowej 200 g kiełbasy drobiowej ok. 10 szt. pomidorów suszonych 2-3 małe oscypki 5 jajek 1 cebula pęczek
Kuchnia MagdaLenyPałki z chrupiąca skórką-prościej się nie da Nie ma na całym świecie nic lepszego niż drobiowe pałki z pyszną chrupiącą skórką . Takie właśnie są te wykonane według przepisu . Koniecznie jedzone prosto z patelni , zanim wystygną , a skórka zrobi się wtedy gumowata i niesmaczna . Doskonałe na obiad , w towarzystwie pieczonych ziemniaków . Do takiego obiadku nikogo w moim domu nie trzeba(...)namawiać , ani przekonywać i to jest także ogromny plus tej potrawy Składniki : 1 kg pałek drobiowych 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej sól do smaku olej do smażenia Pałki myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem ( bardzo ważne – inaczej pozostała na nich woda spowoduje , że skórka nie będzie chrupka , tylko gumowata ) . Układamy w misce , solimy , posypujemy papryką
Ogrodnik w podróżyOdwiecznym problemem jest wykorzystanie mięsa drobiowego po ugotowaniu rosołu. Kolejna nasza propozycja przypadnie do gustu tym ,którzy lubią cykorię. Składniki 500 g mięsa drobiowego (ugotowanego) 2 szt cykorii łyżka przyprawy do kurczaka 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej 50 ml mleka olej do smażenia sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso oddzielamy od kości. Kroimy
R'n'G KitchenDzisiaj mamy dla Was przepis na kolejne i niestety ostatnie dzieło robione razem z Łukaszem. Są to roladki drobiowe faszerowane fasolką szparagową, z kostką ryżową, sosem porowym i purre buraczanym. Danie bardzo złożone ale jakie apetyczne – nic nie zostało na talerzu Składniki: - 2 filety z kurczaka - 70 g ryżu - 4 łyżki oleju + 0,5 l - 1 łyżka musztardy
Kuchenne Wariacjepotem poopowiadam jak ja je przyrządzam. Składniki: * 1 kg serc indyczych * 1 spora marchew * 15 dkg pieczarek * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * majeranek * sól, pieprz, opcjonalnie kostka drobiowa * duża cebula * 1 łyżka mąki * 1 łyżka masła Serduszka a właściwie serca, ponieważ są dość spore, przekrawam na 8 części. Wpierw na pół a potem połówki na 4. Podczas krojenia oczyszczam(...)pieczarki pokrojone jak lubimy. Cebulę kroję w pół talarki. Dodaję liść i ziele. Wtedy mogę już zacząć dodawać przyprawy. Dla lubiących smak kostki – można oczywiście wrzucić kostkę drobiową, ja dodaję czasami przyprawę uniwersalną, ale wolę jednak sól i pieprz. Te proste przyprawy tylko podkreślają smak serc i warzyw. Pod koniec jak już warzywa są aldente zaprawiam mąką rozrobioną
Pieprzyć z Fantazjąwarzywami (jak na rosół), specjalnie na potrzeby Twojego dania. Przyda się Tobie również dobrej jakości naczynie do zapiekania, w którym również nie powstydzisz się zaserwować swojego drobiowego casserole. Może to być jak u mnie piękny Staub , który od dziesięcioleci słynie z trwałych i solidnych naczyń żeliwnych z emalią o przepięknych barwach. Naczynia tej firmy produkowane są w Alzacji(...)naprawdę piękny kolor emalii. Idealnie mieści się w piekarniku, dobrze utrzymuje ciepło serwowanej potrawy a do tego ładnie prezentuje się na stole. Całość na duży plus. :) Składniki: gotowane mięso drobiowe (najlepiej cała pierś) 2 puszki pomidorów kilka pomidorków koktajlowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki czerwonego wina 2 kule mozarelli bułka tarta oregano cukier pieprz, sól
Garniec MagalieSkładniki: papryka kolorowa 10 sztuk, cebula 1 sztuka większa, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mielone drobiowe 50 dag, ryż ugotowany 2 woreczki, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka pikantna 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "XL", śmietana gęsta 2 łyżki, koperek posiekany 1 pęczek z jędrnych papryk kolorowych ściąć czubek, delikatnie usunąć miąższ z pestkami, dobrze opłukać i osuszyć(...)ręcxznikiem papierowym. na patelni z olejem rzepakowym podsmażyć na złocisto pokrojoną cebulę z cukrem, wystudzić mięso drobiowe mielone dokładnie wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkiem, cebulą z olejem z patelni, kucharkiem, przyprawą do kurczaka, śmietaną gęstą, posiekanym koperkiem faszerować nadzieniem papryki do pełna układać w szybkowarze, wlać z dwie szklanki wody, po zasyczeniu pary na średnim ogniu gotować 30 minut, szybkowar
W Mojej Kuchni Lubiębardzo sycąca. Składniki na 4 porcje : 400g ugotowanych i upieczonych kasztanów jadalnych (czyli ok. 800g surowych kasztanów) duża cebula 50ml białego wytrawnego wina świeży tymianek500ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki śmietanki 12% 2 kromeczki pełnoziarnistego chlebka tostowego na grzanki 2 łyżki oliwy Najpierw należy upiec kasztany. Nacięte na krzyż kasztany najpierw podgotować(...)żeby się nie przypaliła. Dodać miąższ kasztanów i wlać wino, poczekać aż alkohol odparuje. Dodać łyżkę posiekanych drobno listków tymianku. Kiedy płyn się wchłonie, zalać całość wywarem (warzywnym lub drobiowym) i gotować około 15 minut. Zdjąć z ognia i zblendować zupę na aksamitny krem. Dodać śmietankę, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeśli będzie zbyt gęsta
Dietolog