warzywa były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe. Warto po nie sięgać! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki dla 4 osób: 4 filety drobiowe 200g ugotowanego bobu 1 puszka kukurydzy złocistej „Na raz” Bonduelle Sól, pieprz do smaku 4 łyżki mąki 3 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem ½ łyżeczki cukru(...)kilka minut przed końcem gotowania dodajemy ½ łyżeczki soli. Odcedzamy. Filety drobiowe rozbijamy np. przez folię spożywczą, oprószamy solą oraz pieprzem. Na jednym końcu układamy ok ¼ bobu i kukurydzy, zwijamy mocno i obtaczamy w mące. Tak samo postępujemy z pozostałym mięsem. Piersi smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem 3 łyżek oleju. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i sałatką lub według własnych
Kuchnia w czekoladziekurczak , pałki, skrzydełka , piersi z kurczaka , czyli także kurczak " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W tej drobiowej krainie dziecięcych smaków, po prostu rządzą kurczaki , dlatego trzeba wiele wysiłku ,żeby z tego samego, zrobić zupełnie co innego , dnia każdego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)czubate łyżki słodkiej musztardy ( np. Roleski słodko-ostra) 1 płaska ,łyżka ostrej musztardy chrzanowej 4 łyżki miodu z mniszka-porządne ( lub pszczelego ) 1 łyżeczka mąki kartoflanej 1 szklanka bulionu drobiowego ( można zrobić z kostki ) 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki burbona lub whisky biały pieprz do smaku ( 1/2 płaskiej, łyżeczki w moim przypadku ) 1 łyżka masła
Ogrodnik w podróżyKolejna przepyszna propozycja na podanie wątróbki drobiowej - wątróbka z pomidorami i cebulą. Za wątróbką przepadam, choć przyznam, że muszę mieć na nią odpowiedni dzień. Dzisiaj proponuję Wam klasyczną wątróbkę z cebulką i dodatkowo duszoną w pomidorach. Taki troszkę eksperymentalny smak, ale muszę przyznać, że całkiem udany. Wielbiciele podrobów na pewno będą zachwyceni! 0,5 kg. wątróbki drobiowej 2 cebule
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedostałam od koleżanki z pracy (dziękuję). Pyszne! Polecam. Składniki: • 750 g piersi kurczaka lub indyka • 1 duża cebula • 350 g śmietany 18 % • 6 łyżek musztardy sarepskiej • 150 ml bulionu drobiowego • olej • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na niewielkie sznycelki. Oprószyć je przyprawami i odstawić do lodówki na ½ godziny(...)Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Odłożyć do miseczki. 3. Na patelni rozgrzać olej. Drobiowe kotleciki smażyć na złoty kolor, po kilka minut z obu stron. 4. Podsmażone sznycelki przełożyć do naczynia żaroodpornego. 5. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dusić ją do miękkości. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z mięsem. 6. Śmietanę przełożyć do miseczki, wymieszać z musztardą i bulionem
W mojej kuchniSkładniki: 6 średnich bananów; 1 średnia cebula; 200 ml słodkiej śmietanki 30 %; 1 litr bulionu drobiowego; Pęczek koperku; 1 łyżka oleju; Opakowanie curry w proszku (22 g); 1 łyżeczka chili w proszku; Szczypta białego cukru; Sól. Dodatkowo/do podania - opcjonalnie: Plasterki banana; Plasterki świeżej papryczki chili. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Banany obrać, pokroić w plasterki. Koperek umyć(...)cebuli dodać pokrojone w plastry banany, całość podsypać curry, wymieszać i krótką chwilę razem podsmażać. Następnie wlać bulion (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody plus 2 kostki bulionowe, drobiowe), gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i całość gotować przez około 20 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia, delikatnie wystudzić i zblendować
Gospodyni Miejskabidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} ½ małej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 750ml bulionu drobiowego 100ml kwaśnej śmietany 18% Sól, pieprz do smaku Pęczek koperku 4 jajka na twardo Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion Obieramy ziemniaki, cebulę, marchew, buraczki i czosnek. Wrzucamy do misy(...)ostrzem do siekania, zamykamy pokrywkę i ustawiamy prędkość 8 oraz czas 20 sekund. Wyciągamy ostrze, dodajemy bulion drobiowy. Manualnie ustawiamy temperaturę 90⁰C oraz czas 25 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie do botwinki 1 pęczka posiekanych liści buraka oraz soku z cytryny. Włączamy urządzenie nadal na 90⁰C, czas 20 minut. 5 minut przed końcem zatrzymujemy, dodajemy 1 chochlę botwinki
Kuchnia w czekoladziepomarańczowy: 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy; 3 czubate łyżki świeżo startej skórki pomarańczowej; 2 łyżki słodkiego sosu chili (u mnie Tao Tao ); 6 łyżek wody lub bulionu drobiowego; 2 łyżki jasnego sosu sojowego; 3 i 1/2 łyżki białego cukru; 2 łyżki chińskiego octu ryżowego 3 % (u mnie Tao Tao ); 2 łyżeczki mąki kukurydzianej. 1 szklanka(...)zimną wodę i olej i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną), aby nie było grudek. Przygotować sos pomarańczowy. Do miseczki wlać sok z pomarańczy, sos chili, sos sojowy, wodę/bulion drobiowy oraz ocet ryżowy. Dodać skórkę pomarańczową, cukier oraz mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Pokrojone kawałki kurczaka wkładać do przygotowanego ciasta i dokładnie w nim obtaczać. Na rozgrzany, na dużej patelni
Gospodyni Miejskadeszczowym nastroju, do tego choroba więc za bardzo nie mogliśmy grillować. Teraz to nadrabiamy, mimo brzydkiej pogody uaktywniliśmy spotkania w domu :) Ostatnio towarzyszyły nam przy grach planszowych kulki drobiowe z sosem sojowym i sezamem. Polecam Wam taką przekąskę do piwa. Porcja ok 20 kulek Składniki: kulki 500 g mięsa mielonego drobiowego (użyłam z indyka) 1 średnia
Niezły MłynekŚwietna propozycja na wiosenne posiłki. Dania gotowane na parze z mnóstwo przypraw smakują wyśmienicie, a na dodatek są bardzo lekkie. Polecam przygotować pulpeciki drobiowe z sezonowymi szparagami i makaronem pełnoziarnistym. Składniki: 100g mięsa mielonego drobiowego 1/2 pęczka zielonych szparagów 40g suchego makaronu pełnoziarnistego przyprawy: pieprz cytrynowy, suszony koperek, czosnek granulowany, suszone pomidory Sposób przygotowania: Mięso mielone mieszamy z wszystkimi przyprawami
Truskawkowa Fiestanadający jej charakterystyczny smak i żółto-pomarańczowy kolor. Zupa spożywana jest głównie jesienią i wczesną zimą ze względu na ograniczoną trwałość świeżych dyń. Może być przyrządzana na bulionie wołowym, drobiowym i w wersji wegetariańskiej warzywnym, zaś sama dnia pieczona w piekarniku lub gotowana. Istnieją różne wersje zupy, np. z imbirem, curry, chilli, mleczkiem kokosowym, serem. Moją ulubioną na chłodne jesienne(...)minut Składniki 2 kg dynia 1 szt papryka chilli 5 szt ząbek czosnku 4 szt marchewka 1 szt por 200 ml mleczko kokosowe 250-300 ml bulion warzywny lub drobiowy 1-1,5 cm imbir 1-2 łyżeczka papryka ostra 1-2 łyżeczka papryka słodka 2-3 łyżka oliwa sól pieprz Sposób przygotowania Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy na mniejsze
lysygotuje.plSkładniki: 1 kg wątróbki drobiowej; 4 średnie cebule; 3/4 szklanki mąki pszennej (do obtoczenia wątróbki); 1 l zimnej wody; 4 łyżki oleju do smażenia; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w pióra. Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych żyłek, błonek, tłuszczu. Wszystkie kawałki wątróbki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym
Gospodyni Miejskapomidorów lub około 5-6 sztuk dużych, świeżych pomidorów kilka gałązek bazylii szczypta chilli sól morska lub himalajska do smaku świeżo zmielony czarny pieprz 1,5 -2 litry bulionu drobiowego 1 puszka mleczka kokosowego (ok.300ml) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, posypujemy odrobiną soli i cukru - podduszamy. Krok(...)czarny pieprz - mieszamy- dodajemy pomidory z puszki lub umyte i pokrojone na kawałki świeże pomidory ( ze skórką ) - chwilę podduszamy (tak około 7 minut). Krok 6. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy. Krok 7. Zawartość patelni blendujemy, przecieramy przez perlonowe sito (zupa jest wówczas bardziej aksamitna) - dodajemy do wrzącego bulionu, wlewamy mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku solą morską. Propozycja podania
Moja Książka KucharskaJuż nieraz mówiłam Wam, że mięsa drobiowego z rosołu mi przybywa i przybywa, a ja nie nadążam go przerabiać. Postanowiłam więc, że kolejna porcja ze świeżo gotowanego rosołu drobiowo- wieprzowego pójdzie właśnie na pierożki, a te podam zamiast makaronu. Okazało się to świetnym rozwiązaniem, mało tego- bardzo dobrym. Zjadł zarówno Mąż jak i Syn, a ten jest prawdziwym niejadkiem(...)ciężko się wpasować w jego upodobania, bo zazwyczaj od razu na moją propozycję "A może zjadłbyś...?" pada kategoryczne i stanowcze nie... Składniki na : Rosół drobiowo- wieprzowy: 3 udka drobiowe ½ kg żeberek wp. ½ kg kości schabowych 2 marchewki 2 pietruszki średni kawałek selera (korzenia) ½ pora 1 średnia cebula 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 gałązka lubczyku sól, pieprz
Kuchnia w czekoladzieroku. Jedna kura to sycące danie dla 4 osób. Kurczak pieczony w rękawie: 1 kurczak (ekologiczny) o wadze 1,6 – 1,8 kg ok. 150 g wątróbki drobiowej 2 grube plastry chałki 3 plastry masła 1 jajko 1 mały pęczek natki pietruszki mleko do namoczenia sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)kurczak (ekologiczny) o wadze 1,6 - 1,8 kg ok. 150 g wątróbki drobiowej 2 grube plastry chałki 3 plastry masła 1 jajko 1 mały pęczek natki pietruszki mleko do namoczenia sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Kurczaka najlepiej przygotować dzień wcześniej – gdy pobędzie z farszem przez noc w lodówce, jest znacznie smaczniejszy. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
Poezja smakuPulpeciki drobiowe w sosie koperkowym to pyszny dietetyczny obiadek dla każdego. Myślę, że to idealny obiad również dla dzieciaczków. Delikatne klopsiki gotowane w bulionie, muszą po prostu smakować- nawet najbardziej wybrednym. SKŁADNIKI: 1/2 kg. drobiowego mięsa mielonego 1 mała szalotka 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli szczypta słodkiej papryki świeży lub mrożony koperek drobno posiekany (1 łyżka
Kuchnia Beaty