drobiowy - 1000 przepisów (strona:20/67)

Zupa dyniowa 206

gębie, prawdziwe ukojenie podniebienia. Polecam! Gotujcie i smakujcie 😋. W sam raz na jesienne ponure dni.  Składniki: 1kg dyni 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 szkl bulionu drobiowego sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek śmietana 18% - opcjonalnie Wykonanie: Jeżeli dynia jest młoda i ma miękką skórkę, to nie obieramy. Jeżeli skóra jest już twarda, obieramy ją. Usuwamy

Ukojenie Podniebienia
Risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem 170

dodaniu pomidora – przywołuje lato. Spróbujcie koniecznie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 200 g kurek 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina

Moja pasja smaku
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 247

obrane i pokrojone pomidory 1 mała puszka (165g) kukurydzy chili 1 puszka (310g) mixu fasoli (biała, czerwona i lima) z cieciorką 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 ml rosołu drobiowego, bulionu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1/3 łyżeczki chili sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonej kolendry lub ziół prowansalskich

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa dyniowa z jabłkiem i imbirem 168

zupa może dodać witalności i energii. Spróbujcie sami! Składniki: 1 dynia Hokkaido 1 duże jabłko 1 czerwona cebula 6 ząbków czosnku świeży imbir 1,5 litra bulionu (warzywnego lub drobiowego) 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kuminu sól pieprz 2 łyżki oliwy listki świeżej kolendry 1/2 granatu Przygotowanie: Dynię myjemy i bez obierania kroimy w mniejsze kawałki, pozbywamy się nasion

Smakowity Blog Kulinarny
SAŁATKA ZE SŁONECZNIKIEM 174

przepyszna sałatka :) Jak to mówią ,, potrzeba matką wynalazków,, Polecam. SKŁADNIKI: 0,5 brokuła 4 jajka 0,5 czerwonej cebuli puszki kukurydzy puszka groszku z marchewką 30 dag szynki konserwowej drobiowej  3-4 ogórki kiszone 10-15 dag makaronu muszelki 0,5 szklanki łuskanego słonecznika majonez jogurt naturalny musztarda sól, pieprz WYKONANIE: Jajka, makaron, brokuła gotujemy. Ogórki kroimy w kostkę

Pani na deser
Jednogarnkowy makaron z kiełbasą 263

zapracowanych, gdyż nie wymaga wiele pracy i robi się bardzo szybko. Składniki: 250 g makaronu penne lub innego ulubionego szklanka passaty pomidorowej bądź zmiksowanych pomidorów szklanka bulionu (dałam drobiowy) 2 laski dobrej kiełbasy cebula średnia marchew sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano, pieprz ziołowy 100 g sera żółtego Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę

e-PrzepisyKulinarne
Kluski śląskie z sosem grzybowym 221

GRZYBOWY Składniki: kluski: 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli sos: 200 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szkl koncentrat bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 3 szalotki lub 1 średnia cebula śmietana do zabielenia sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: kluski: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy

Bon appetit mon amie
Gruszki nadziewane wątróbką drobiową 134

Trwa również sezon na gruszki. Nasza propozycja na danie z ich udziałem. Składniki 250 g wątróbek drobiowych 1 cebula 1 łyżka masła masło do formy 2 jajka 1 łyżka tartej bułki 1 ząbek czosnku 4 twarde duże gruszki ( najlepiej Lukasówki ) 100 ml słodkiego czerwonego wina sól     Przygotowanie   Wątróbki oczyściłem, posiekałem. Cebulę obrałem, posiekałem. Łyżkę masła stopiłem

R'n'G Kitchen
DROBIOWA WĘDLINA ZE SZPINAKIEM I NATKĄ 195

swoje zdrowie i bliskich. Wiem co daję im do kanapek . Jak tylko mam czas wolę przygotować taką wędlinę niż  iść do sklepu i kupić gotową. Dziś polecam drobiową wędlinę z filetów z kurczaka oraz ze szpinakiem i natką pietruszki. Połączenie nie codzienne ale zadowoli nie jedno podniebienie.  Polecam .  SKŁADNIKI: 1 kg fileta z kurczaka 1 pęczek natki

Gotowanie Patki
Wątróbka drobiowa z anchois i kaparami 182

przekonywać. Jednak nie ma co ukrywać, że ten sposób podania wątróbki różni się znacznie od babcinych dań :) Więc jeżeli macie ochotę spróbować czegoś nowego - to polecam ! Składniki: 250g wątróbki drobiowej 1 średnia czerwona cebula 1 średnia biała cebula 50 g anchois z kaparami ok. 10 małych kaparów z zalewy (np. z LIDLa)  4 łyżki oleju świeży koperek  ząbek

dlaSmaQ
Komosa ryżowa gotowana na bulionie ze szpinakiem, marchewką i papryką oraz orzechy laskowe i szynka parmeńska 196

perfekcyjny smak potrawy a przy tym dodają charakteru. Idealny pomysł na lekki lunch lub obiad.  Składniki (na 2-3 porcje): 2/3 szklanki komosy ryżowej  200 ml bulionu drobiowego Krakus  200 ml wody  2 marchewki  1 cebula czerwona  1 ząbek czosnku  1/2 papryki czerwonej  garść świeżego szpinaku  3-4 plastry szynki parmeńskiej

Mango Papaja
KOKOSOWA ZUPA Z KURCZAKIEM / COCONUT CHICKEN SOUP 136

make a totally differetn soup, which is light and doesn’t remind the broth that is made of. SKŁADNIKI (4 porcje): 1-1,5 l rosołu drobiowego warzywa z rosołu (marchewka, pietruszka) kurczak z rosołu 200 g mrożonki chińskiej 400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego light 1-2 cm świeżego imbiru kardamon, pieprz, sól INGREDIENTS (4 portions

Martyna Cooks
Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku 2309

otoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć usmażone kotleciki z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Schować drobiowe kotlety i farsz (osobno) do lodówki. Na drugi dzień podgrzewam lekko farsz i smakuję – ewentualnie doprawiam wtedy do smaku jeszcze solą, pieprzem lub cukrem i sokiem z cytryny

Kulinarne Przeboje
Pasta z watrobki z kaparami i anchois 136

Mój mąż bardzo lubi wątróbkę drobiowa, dlatego oprócz tradycyjnie smażonej na patelni staram się ją robić mu też w formie pasty na kanapki. Tym razem do wątróbki użyłam wina, kaparów i filecików anchois co dodało zmieniło jej smak na bardziej wyrazisty. Polecam, bo pastę robi się szybko i może być bardzo fajnym elementem ekspresowej przekąski dla gości czy kolacji

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon 360

oleju roślinnego 4 udka z kurczaka 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki 12 ząbków czosnku, tylko obranych i pozostawionych w całości 1 cytryna, pokrojona w ósemki 3/4 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki miodu świeże liście oregano do podania Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, wlej olej i włóż udka. Smaż po około 5-8 minut z każdej

karmelowy