ogródka. Niestety nie każdy posiada swój własny warzywnik, dlatego kupujmy warzywa polskie od lokalnych dostawców. Co powinno znaleźć się w rosole? mięso to podstawa , najlepiej jeżeli będzie to zarówno drobiowa porcja rosołowa połączona z kawałkami wołowiny, która nada głębokiego smaku warzywa – duża ilość marchewki, pietruszki, seler, kawałek kapusty włoskiej, cebula, por zioła i przyprawy – świeży lubczyk, natka pietruszki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najsmaczniejsze uszka pod słońcem:) Przepis mojej babci! Składniki na ciasto: 25 dag mąki 1 jajko sól do smaku woda Składniki na farsz: 25 dag mięsa drobiowego/ wieprzowego 5 dag cebuli sól i pieprz do smaku masło do smażenia papryka mielona ostra do smaku Wykonanie ciasta: Z podanych składników zgnieść ciasto ręką i odstawić na 15-20 minut
Tradycyjna Kuchniamielonej wołowiny 150 g boczku lub kiełbasy, pokrojonych w kostkę 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 główki średniej kapusty, posiekanej 4 szklanki bulionu drobiowego 3 szklanki passaty pomidorowej 1 marchewka, obrana na starta na tarce 1/2 szklanki ryżu 2-3 suszonych liści laurowych 3 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz
karmelowySkładniki: 20 dkg wątróbki drobiowej 3 średnie cebule mąka sól, pieprz słodka papryka Przygotowanie: Wątróbkę oczyścić. Cebulę posiekać w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju. 2 łyżki mąki wymieszać z … Czytaj dalej Wątróbka z cebulką
czarrna od kuchniukochane smaki. Na myśl o nich – dzień odrazu staje się lepszy. Zachęcam do wypróbowania przepisu! Zupa jest pyszna a jej wykonaniu zajmuje dosłownie chwilę. Składniki: 800 ml bulionu drobiowego lub drobiowo-warzywnego 2 piersi z kurczaka (500 g łącznie) 2 czubate łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 1 szalotka 2 – 3 ząbki czosnku olej kokosowy
Moja pasja smakuSyty rozgrzewający talerz z fasolką w roli głównej. Potrawę zrobimy szybko tylko musimy pamiętać o namoczeniu fasoli i ugotowaniu jej wcześniej.Moja wersja jest z klopsikami drobiowymi i kabanosami które nadają potrawie fajny wędzony aromat. Ze świeżym tymiankiem jest bardzo aromatyczna. 20 dkg fasoli jaś 60 g kabanosów 1 cebula czerwona 2 szklanki przecieru pomidorowego sól, pieprz tymianek świeży
wesoła kuchniaprzyprawiony po włosku. Mega pyszne i sycące, idealne na szybki obiad lub kolację. Wypróbujcie sami! Składniki: * makaron penne * jedna mała pierś z kurczaka * 4 plasterki szynki (dowolna, u mnie drobiowa) * zioła prowansalskie * 1 duży ząbek czosnku * oliwa z oliwek * wegeta, papryka w proszku, pieprz Pierś z kurczaka doprawiamy wegetą, papryką w proszku oraz pieprzem, po czym smażymy na oliwie
Klasyka Gotowaniałyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 3 duże pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę (lub 1×400 g puszka krojonych pomidorów) 2 łyżki rodzynek 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka masła orzechowego 30 g startej gorzkiej czekolady sól i pieprz Przygotowanie: Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż kurczaka i obsmaż z każdej strony
karmelowypomysłów na..." Obyły się one 14. stycznia i był zwieńczeniem akcji promocyjnej pod taką samą nazwą. Ja również brałam w niej udział, a moim wkładem był przepis na drobiowe roladki faszerowane suszonymi pomidorami . Warsztaty prowadził przesympatyczny i niesamowicie kontaktowy Pascal Brodnicki, a odbyły się w Warszawie, w Food Lab Studio. Miałam już okazję tam gotować podczas warsztatów owsiankowych w maju
Codzienna kuchnia niecodziennatabasco) 1/3 szklanki sosu hoisin 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka startego imbiru 6 pieczarek, pokrojonych w grube plasterki 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej posiekana dymka do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą i odstaw. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny
karmelowySkładniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 4 duże ziemniaki; 300 g pieczarek; 1 jajo; 1/2 bułki pszennej, poznańskiej ; Bułka tarta do obtoczenia kotletów; Olej/smalec do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojone pieczarki i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku
Gospodyni MiejskaZnam klopsiki drobiowe, wieprzowe, wołowe...znam klopsiki z jaj, kaszy jaglanej, ryżu i czego tam więcej....ale ostatnio poznałam klopsiki z ryby. Od dawna przymierzałam się do przepisu na rybne klopsy i oto są:) SKŁADNIKI: 500 g świeżej ryby bez skóry ( u mnie dorsz) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Mała kajzerka mleko Bułka tarta (opcjonalnie) sól pieprz papryka
Kopystką po garachsmaczny. Moim zdaniem , oczywiście. Do takiej pasztetowej używam mięs różnych. W zależności co mam w lodówce lub kupie np. na promocji. Dzisiaj to są ćwiartki z kurczaka. Lubię ćwiartki drobiowe , ponieważ z reguły mam dwa produkty. Np. rosół i właśnie pasztetową na kanapki
Eli Gotowaniekolorem różowym. Składniki 1 szklanka mieszanej fasoli, grubej i drobnej sól 300 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 l bulionu drobiowego pół litra gorącej wody puszka pomidorów pelati szklanka ulubionego makaronu ( wskazany drobny) pieprz szczypta cukru suszona bazylia tarty parmezan Przygotowanie Fasolę zalałem na noc wodą. Następnego dnia obgotowałem
R'n'G Kitchennatkę pietruszki, posyp tartym parmezanem. Smacznego ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu
Moja pasja smaku