można przygotować na wywarze warzywnym lub rybnym (osobiście ten drugi wariant lubię najmniej), a poza Wigilią lub jeśli nie jesteście wigilijnymi tradycjonalistami – można ją przygotować także na wywarze drobiowym. Nasza zupa grzybowa nie tylko wigilijna jest pełna grzybów nie tylko suszonych, ale także mrożonych (na Święta) lub świeżych, jeśli przygotowujemy ją w środku sezonu grzybowego. Zupa grzybowa nie tylko
Pociąg Do Kuchniciecierzycy z puszki 200 g wędzonej szynki 1 puszka pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego pieprz czarny w ziarnkach liść laurowy 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, ostra przyprawa z papryczek chili olej do smażenia Sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy niewielką ilość
Z notatnikakarczmarza (na dwie osoby) mięsa smażone na grillu: filet z drobiu, schab, mięsa pieczone: żeberka i karczek, mix pierogowy, ziemniaki, frytki, zestaw surówek, dwa rodzaje sosów. Naprawdę imponujące! Roladki drobiowe faszerowane szynką i serem otulone sezamem w sosie koperkowo - bazyliowym, ziemniaki (to danie w górnej części zdjęcia). Pyszne! Warkocz z polędwicy wp. z sosem grzybowym, ziemniaki. To zamówione przeze mnie
Karola gotujedodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna. Składniki: Bazylia 1 pęczek Natka pietruszki 1 pęczek Bulion drobiowy 400ml Masło 1 łyżka Ser dojrzewający typu bursztyn100g Natkę, bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy masło. Wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą. Łączymy z kuskusem, podlewamy niedużą ilością bulionu. Kurczaka Zagrodowego
Malinowe Pocałunkirównież do dań wytrawnych - i to jest bomba! :) Danie na śniadanie :) Składniki: 6 pomidorków koktajlowych 1 garść zielonych oliwek bez pestek 1 dymka 1 zielona papryka 1 serdelek drobiowy - opcjonalnie 2 duże plasterki sera żółtego lub 4 małe 3 jajka sól pieprz Piecyk nastawiamy na 200 stopni C - termoobieg Oliwki kroimy na pół Ser żółty w paski Resztę składników
Szczęśliwa kuchniadymką 4 suszone pomidory ok. 20-25 szt. oliwek zielonych (u mnie nadziewane pastą paprykową) 1 garść świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 500 ml wywaru warzywnego (może być drobiowy) oliwa z oliwek przyprawa do kurczaka sól pieprz Najpierw kroimy w kostkę mięso, usuwając wcześniej ewentualne błonki. Przyprawiamy i odstawiamy na około 60 minut Dymkę z cebulką kroimy w paski, czosnek
Szczęśliwa kuchniapudełko kaszy (5 woreczków po 100 gramów kaszy), niż wydawać 5 zł na gotowe danie. Składniki: 2 piersi z kurczaka 100 gramów kaszy bulgur ok. 600 ml wywaru drobiowego lub warzywnego 1/2 brokułu podzielonego na różyczki 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki do posypania oliwa z oliwek do podsmażenia 1 ząbek czosnku przyprawa do kurczaka sól pieprz Piersi z kurczaka
Szczęśliwa kuchniałyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej bzylii 2 kopiaste łyżki serka mascarpone 2 garści makaronu tagliatelle (mogą być kokardki) 400 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego podzielonego na dwie części: 300 ml i 100 ml (ew. 1 kostka rosołowa rozpuszczona w 400 ml gorącej wody) olej do smażenia Łososia myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy
Szczęśliwa kuchniajego świeże liście (szpinak baby), ale możecie dać mrożony, choć poszarpane liście fajniej wyglądają :) Składniki: 1 garść szpinaku baby 4 jajka 2 plasterki boczku pieczonego 2 plasterki szynki drobiowej 1/2 cukinii szczypta soli morskiej z chili szczypta pieprzu ziołowego 1/2 płaska łyżeczka kurkumy 1/2 płaska łyżeczka kozieradki Nagrzać piecyk do 190 stopni - termoobieg Szpinak poszarpać na kawałki Boczek, szynkę
Szczęśliwa kuchniaZrobiłam je trochę inaczej jak wszystkie przepisy na flaczki. Podczas gotowania, smakuje i dodaje, dodaje aż uzyskam zadowalający mnie smak. Ciekawa jestem waszych opinii. Dla mnie
Kuchnia Pokoleńfosforu, którego ma najwięcej z pośród wszystkich korzeniowych. ZUPA (4 porcje) : 3 duże ziemniaki, 1/2 kalafiora, seler objętościowo jak 1.2 ziemniaka, 1 l bulionu warzywnego (może być drobiowy),* 1/2 łyżeczki tymianek, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta chilli, sól, pieprz * Nie mieliśmy bulionu, dlatego zrobiliśmy wywar z pora, marchewki, pietruszki, cebuli przypalonej jak do rosołu
Kuchnia od dwojgaopcjonalnie) PRZYPRAWY: 1/2 łyżeczki kminku 1 płaska łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki oregano 2 duże liście laurowe 1 łyżeczka Vegety* 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 1/2 łyżeczki soli czosnkowej 1 kostka drobiowa* 1 kostka wołowa* WSKAZÓWKI: Do smażenia używamy smalcu, ma on wyższą temperaturę dymienia od oleju rzepakowego, poza tym lepiej się komponuje z kapustą. Kostki rosołowe najlepiej zastąpić bulionem drobiowo
Kuchnia od dwojgaDODATKOWO: * grzyby shimeji – 1 garstka * jajko -3 szt * cebula dymka, szczypiorek * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, obsmażamy mięso wieprzowe z każdej strony. Dodajemy mięso drobiowe, kilka ziarenek pieprzu, płatki bonito, pokrojoną grubo cebulę, pokrojony w plasterki imbir, glony kombu, pokrojone chili – zalewamy wodą, doprowadzam do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy
Ostra na Słodkoprostokątne :) niż do smarowania. Choć, oczywiście, łatwiejsze w użyciu są "smarowidła". Ale czy nie warto zrobić swój, domowy? Jeśli macie ochotę na mięsny, to zapraszam tutaj - po pasztet drobiowy . Poniższy jest warzywny i z kaszą jaglaną. Składniki: 70 gramów kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por 1/2 cukinii 1 łyżka świeżego, posiekanego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com