Szybka, sprawdzona, pyszna sałatka. Składniki: 1 słoiczek majonezu sałatkowego (250 ml), 1 pęczek rzodkiewki, 5 młodych ziemniaków, 1 puszka groszku konserwowego (lub 1 szklanka świeżego), 25 dag szynki drobiowej, 1 słoiczek marynowanych opieniek lub pieczarek, 2 jajka, 2-3 ogórki gruntowe, sól do smaku, pieprz do smaku, szczypior. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie , ostudzić i pokroić w kostkę
Tradycyjna KuchniaPropozycja idealna na upalne dni. Składniki: (na mniej więcej 2,5 litra zupy) - pęczek botwinki - 2 młode buraki - 1 marchewka młoda - 1 pietruszka - 1 kostka rosołowa lub bulion drobiowy - 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 18 volt - 2 łyżki cytryny - łyżka octu winnego - jajka na twardo (opcjonalnie) Botwinkę, buraki
upichconaCieszą oko i podniebienie. Kolorowe, drobiowe kotlety są pieczone w piekarniku, bardzo zdrowe i bez sezonowych składników, czyli możliwe do zrobienia przez cały rok. Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest wtedy dużo przyjemniejsza niż w mielonym mięsie a pieczenie w piekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od Orzech. :-) 2 filety z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy
Szefowa kuchnidrobną kostkę 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki 6 młodych ziemniaków, wyszczotkowanych i pokrojonych w kostkę 2 liście laurowe sól i pieprz 8 szklanek bulionu warzywnego i drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu na średnim ogniu rozpuść masło, po czym włóż pora, marchewkę, selera, pasternak, kapustę, selera naciowego, czosnek
karmelowyłyżka masła klarowanego -sól, pieprz -cebula -5 śliwek suszonych -0,5kg pieczarek posiekanych -łyżka sosu sojowego -por część biała i przechodząca w zieloną -łyżka masła -1,5 l bulionu drobiowego Na maśle klarowanym szklimy cebulę posiekaną w wiórki, solimy i pieprzymy, wrzucamy borowiki podsmażamy 7-8 minut, dodajemy śliwki posiekane i podsmażamy jeszcze ze dwie minuty. Dodajemy łyżkę przecieru
BaRepasoznacza - miazga. Jest to gotowana potrawa z mięsa, z dodatkiem jaj, bułki tartej oraz przypraw. Ja tym razem zmieliłam wątróbkę z parówkami. Pulpeciki wyszły pyszne. Składniki: 25 dag wątróbek drobiowych 25 dag parówek dobrej jakości (najlepiej z szynki) 1 cebula 2 jajka 20 dag kaszy manny 10 dag bułki tarty Sól Pieprz Wykonanie: Cebulę bardzo drobno posiekać dodać parówki
Tradycyjna Kuchniażółty można zastąpić serkiem topionym. Smakuje równie dobrze Składniki: 6 szklanek wywaru z warzyw 25 dag śmietanki 18% 2 żółtka 4 łyżki startego sera żółtego ½ kg mięsa drobiowego 1 jajo ¼ szklanki grysiku Sól, pieprz ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka Wykonanie: Mięso na pulpeciki zmielić, dodać składniki ( grysik, jajo, przyprawę do kurczaka, sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszać) Następnie uformować małe
Tradycyjna Kuchniaoczywiście nie jest to risotto niczym z restauracji, to przerobiona light-owa wersja ;) Składniki: 100 g ryżu brązowego szpinak mrożony w brykiecie około 15 kostek, 0,5 kostki rosołowej drobiowej 2 szklanka wody trochę sera żółtego chudego do potarcia na wierzch 1 łyżka mleka ewentualnie czosnek jak ktoś lubi, ja nie znoszę! (nie, nie jestem wampirem;p) opcjonalnie łyżeczka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćczerwonej papryki ser żółty chudy tyle żeby potrzeć na wierzch (opcjonalnie)1 łyżeczka suszonych drożdży, jeśli chcemy coś na kształt pizzy możemy też dodać pieczarki, szynkę drobiową, ja nie dałam, bo nie miałam ;) Sposób przygotowania: Jajko roztrzepujemy, dodajemy serek, otręby, proszek do p., przyprawy wszystko mieszamy i odstawiamy na bok, aż otręby spęcznieją w tym czasie myjemy i kroimy paprykę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbiałych szparagów 2 jajka 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich około 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka opcjonalnie kilka plastrów szynki drobiowej Sposób przygotowania: Szparagi obieramy dość grubo (żeby nie było łyka) i odkrawamy około 2 cm końcówek gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie zalewamy zimną wodą, dokładnie odcedzamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdużo czasu a zaspokoimy głód całej rodziny. No i najważniejsze - potrawa jest pyszna i aromatyczna :) Składniki - podwójny filet z kurczaka - pęczek natki pietruszki - łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu - szklanka bulionu drobiowego - pół szklanki jogurtu naturalnego - 2 łyżki soku z cytryny - 4 łyżki masła Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni
Świat Smakugrubych) 1 papryka czerwona (z tych grubych) 2 świeże liście laurowe (lub 1 suszony) 4 łyżki mrożonego groszku ok. 8 łyżek oliwy z oliwek 1400 – 1500 ml bulionu drobiowego (domowego lub z ekologicznej kostki) 1/2 szklanki wina białego (wytrawnego lub półwytrawnego) szczypta szafranu sól morska i świeżo mielony pieprz dodatkowo: cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
Poezja smakuilość użytej marchewki oraz to czy pozostawimy łupinę na cebuli. Jeśli wolimy bardzo jasny rosół, użyjmy mniejszą porcję marchwi i obierzmy dokładnie cebulę. Rosół wołowy jest zwykle ciemniejszy od drobiowego. Nie każdy lubi natkę pietruszki – jeśli w danych okolicznościach nie jest szczególnie ważna prezentacja dania, możesz ją pominąć. Niektórzy zamiast natki pietruszki dodają do rosołu szczypiorek. Powyższy przepis zakłada dość
Kulinarna Pokusanogi i skrzydła lub piersi) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia zielona papryka (250g) 1 średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku kawałek skórki z cytryny 200 ml bulionu drobiowego (może być z kostki, ale lepszy będzie własny) 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki
Kulinarna PokusaProsto szybko i smacznie. makaron ryżowy nitki papryka konserwowa, świeża ogórki pomidor rzodkiewka szczypiorek polędwica drobiowa majonez z czosnkiem Kielecki sól, pieprz Makaron ryżowy zalać wrzątkiem. Ogórka , pomidora, paprykę pokroić w kostkę, rzodkiewkę w plasterki. Makaron odcedzić , pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać majonez ,doprawić i wymieszać
Moje domowe kucharzenie