powstała zupa z fasolki szparagowej żółtej, 4 ziemniaków i dosłownie 5 cm (!) marchewki :) Składniki: 450 gramów (1 opakowanie) mrożonej fasolki szparagowej żółtej 1 marchewka 4 ziemniaki 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka śmietany do zabielenia zupy 4 ziarenka ziela angielskiego 4 listki laurowe sól i pieprz do smaku Fasolkę przekładamy do garnka (całe opakowanie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzdrewniałymi, ale odciętymi częściami 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka jogurtu naturalnego kawałek żółtej papryczki chilli (ja miałam prawie całą) ok. 1,5 - 2 litrów wywaru warzywnego lub drobiowego (ja akurat nie miałam, więc zalałam warzywa wodą i dodałam nieszczęsną kostkę rosołową...) sól i pieprz - opcjonalnie jeśli nie korzystamy z gotowego wywaru Najpierw przygotujemy szparagi. Myjemy Dzielimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdnia na dzień dlatego może jeszcze warto zorganizować coś na najbliższe ciepłe dni. Mam dla Was kilka propozycji kulinarnych na zakończenie wakacji m.in. szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie, ziemniaki zapiekane z masłem i rozmarynem, smażone listki szałwii w panierce, a na deser pieczone banany z czekoladą nussbeisser i sokiem pomarańczowym. Zaglądajcie tutaj, jeszcze dzisiaj
noteskulinarnyfigaCheddar Mlekovita 60 ml śmietanki 36% Mlekovita 100 g ser topiony ementaler Mlekovita 50 g sera feta Favta Mlekovita 1 łyżka masła klarowanego Mlekovita 1 szalotka 250 ml bulionu drobiowego biały pieprz do smaku zioła prowansalskie do smaku 500 g makaronu świderki/penne Wykonanie: Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Wlewamy bulion, dodajemy odrobinę ziół
Malinowe Pocałunkipyszne, szybkie i kolorowe danie :) Makaronowe szaleństwo z warzywami SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 100 g cukinii 1/2 cebuli białej 2 cieniutkie paróweczki drobiowe 1 ząbek czosnku makaron około 100 - 150 g - pozostałość z dnia poprzedniego 1 łyżka oleju rzepakowego sól ziołowa do smaku pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikolację. Sałatka z tortellini, serem żółtym i szynką SKŁADNIKI: 250 g tortellini z szynką lub grzybami 1 kostka rosołowa 300 g sera żółtego w kostce 300 g szynki drobiowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 4 ogórki konserwowe zielona cebulka 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Tortellini gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinawet bardzo. Jest delikatna, a dodatek cebuli i jabłka bardzo do niej pasuje nadając temu daniu ciekawy smak. Wątróbka z jabłkiem i cebulką SKŁADNIKI: 400 g wątróbki drobiowej 1 duża cebula 1 jabłko szklanka mleka sól pieprz olej do smażenia Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie przekładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Wstawiamy na ok 2 godziny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚwięta Wielkanocne już tuż tuż... A z nimi nachodzą nas wszelakie pomysły na potrawy, które wpiszą się w ich krajobraz. Tak też, zapraszamy na drobiowe roladki, które przygotowane zostały z jajkiem i szpinakiem. Dla lepszego smaku zostały one po upieczeniu przełożone na kilka chwil do parowaru, który sprawił, że panierka stała się taką jaką lubi moja rodzinka. Filet
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświeżych drożdży 1 łyżeczka soli prowansalskiej 2 łyżeczki chrzanu tartego 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki płatków chili 2 plasterki szynki 2 cienkie kabanosy drobiowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 suszone pomidory z oleju 2 jajka łyżka suszonej natki pietruszki 3 plasterki ogórka zielonego kawałek czerwonej papryki 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz gałązka koperku
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj chciałyśmy zaproponować Wam przepyszne gotowane roladki drobiowe. Zostały one ugotowane po wcześniejszym zawinięciu w folię spożywczą. Tym samym pozwoliło nam to uniknąć niepotrzebnych tłuszczy w daniu. Do przygotowania ich użyłam Sosu Kieleckiego Curry, który świetnie wkomponował się w całość podkreślając smak mięsa. Sos ten był jednym z produktów, które kilka dni temu otrzymałyśmy w paczce do przetestowania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipomysłu na obiad? Czasami dopada mnie taka pustka i niby pomysłów wiele ale w rezultacie konkretnego brak. Dlatego dzisiaj prosty pomysł i bardzo klasyczny jednak wart uwagi i przypomnienia. Drobiowe polędwiczki mają to do siebie że są bardzo mięciutkie i delikatne, po zamarynowaniu zyskują jeszcze więcej na smaku. Chrupiące długo marynowane polędwiczki SKŁADNIKI: 350 g polędwiczek z kurczaka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczosnku natka pietruszki sól i pieprz 3 łyżeczki suszonego czosnku i ostrej papryki 1 łyżka ziela angielskiego 8 listków laurowych 5 suszonych papryczek chilli 1 kostka rosołowa drobiowa Podajemy z: Ja podałam z makaronem świderki z pełnego ziarna Ryżem Młodymi ziemniaczkami Przygotowanie: Mięso mielone umieszczamy w naczyniu i dodajemy do niego odrobinę soli, pieprz, po 3 łyżeczki przypraw
ClauditteMissCookingDrobno posiekaną cebulkę smażymy na masełku. Dodajemy kukurydzę i paprykę również bardzo drobno posiekaną. Mięso w garnku marynujemy dodatkiem oliwy i soli czosnkowej. Dolewamy 300 ml bulionu wieprzowego lub drobiowego Mieszamy dzielac miesko na malutkie kawaleczki Dodajemy pomidory Gotujemy na wolnym ogniu ze 45 min Przyprawiamy wg uznania wyżej wymienionymi przyprawami (mniej lub więcej
ClauditteMissCookingSkładniki: Parówki drobiowe lub cielęce Szpinak Ser żółty Papryka Bo zdrowe dzieci to szczęśliwe dzieci !!! Zamiast ketchupu dałam dziecku twarożek: ser twarogowy chudy jogurt naturalny odrobina pieprzu i wszystko dokładnie zmiksowane na krem
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 duża cukinia 2 cebule 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku pół topionego czosnkowego serka "Sertop" sól, pieprz, tymianek bulion drobiowy 2-3 łyżki masła Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (kilka plasterków zostawić do grillowania). W rondelku roztopić masło i podsmażyć na nim warzywa z ząbkami czosnku
Gaździnka warzy