atutem. Sałatki jarzynowe, owocowe, makaronowe, z owoców morza… i nie tylko. Tym razem, jedna z moich ulubionych – sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem. Składniki: - 2 upieczone filety drobiowe- 1 puszka ciecierzycy- 1 puszka czarnej fasoli- 1 puszka kukurydzy- ok. 40g mielonych migdałów- olej arachidowy- por (młode części)- 1 czerwona cebula- 1 ząbek czosnku- kilka łyżek majonezu- tyle samo
mojewypiekiinietylkodłoniach, rzodkiewki, ogórek, pomidory, ser, paprykę, ananas - kroimy w paseczki, połówki albo w kostkę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody z kostką drobiową do wyparowania wody,aż do momentu przysmażenia się mięsa. Warzywa z serem, podsmażonym kurczakiem i grzankami mieszamy. Polewamy sosem wykonanym z ketchupu, oliwy, soku z ananasa i z dodatkiem chili
Bon Appetit Małgorzatysobie wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju podsmażamy roladki z każdej strony a następnie dopiekamy w piekarniku około 10 minut w 190 stopniach C. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.roladki drobiowe z włoskim akcentem
Bon Appetit Małgorzatypodgrzybki)2 szalotki100 ml śmietanki kremówki100 ml wody z gotowania grzybów150 ml piwa (Książęce Burgubdowe Trzy słody z dziką różą)3 łyżki tartego parmezanu30 dag serc króliczych (opcjonalnie drobiowych)1/3 szklanki tartych orzechów włoskichsól, pieprz2 listki laurowe3 ziela angielskie2 gałązki świeżego tymianku2 łyżki masłaSerca opłukujemy w wodzie i gotujemy aż do miękkości w osolonej wodzie z listkami laurowymi i zielami
Bon Appetit Małgorzatynatki pietruszkisól, pieprzSkładniki na pieczoną kaczkę:1 cała kaczka2 ząbki czosnku2 łyżki suszonego majeranku1 łyżka suszonego tymianku100 ml czerwonego, wytrawnego winasól, pieprz4 słodkie jabłkaFarsz: gotujemy drobiowe wątróbki, po ugotowaniu, drobno siekamy. Żółtko ucieramy z roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę
Bon Appetit MałgorzatyKolejna receptura Jakuba Kuronia z tygodniowych inspiracji Biedronki. Tym razem zapraszam na świetne szaszłyki drobiowe! Do szaszłyków podałam surówkę z kapusty z marchewką oraz obowiązkowo sos tzatziki.Składniki:2 piersi z kurczakaMarynata:150-200 ml jogurtu naturalnego1 cebula2 ząbki czosnku2 płaskie łyżeczki currychilli do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy
Kuchnia domowa AniC.Clements & E.Wolf - Cohen "FRENCH delicious classic cuisine made easy". Smaczny, delikatny dodatek do mięs.składniki6 cykorii55 g masła, stopionego1 łyżka cukru1 - 2 łyżki soki z cytryny4 łyżki bulionu drobiowego lub wodyprzygotowanieNaszykować odpowiedniej wielkości naczynie, takie aby cykorie leżały obok siebie. Piekarnik rozgrzać do 170 st C. Połowę masła wylać na spód naczynia do zapiekania. Z cukinii odciąć zwiędłe
Stare Garydania. Zielone szparagi pozostają chrupiące, a danie jest i pyszne, i w pięknych, wiosennych kolorach.Na podstawie przepisu Jamie'go Oliver'askładniki ( 8 porcji)na bazę1 l bulionu drobiowego lub warzywnego2 łyżki oliwy z oliwek1 duża cebula, obrana i drobno posiekana4-5 łodyg selera naciowego, przycięte, obrane i drobno posiekane600 g ryżu do risotto250 ml wermutu
Stare Garymało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis !składniki ( na 1 kg mięsa)ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę)2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu1 płaska łyżeczka cukru- pudru
Stare GaryMieso drobiowe zawiera duze ilosci bialka i male ilosci tluszczu,zwlaszcza piers z kurczaka i indyka.Zawiera duzo cynku,magnezu,potasu ,witamin z grupy B,co powoduje wiekszy pobor energii z pozywienia i wzmocnienie ukladu odpornosciowego.ma wieksza wartosc odzywcza i dietetyczna niz wieprzowina i wolowina.A najwieksza zalete stanowi szybkosc przygotowania smakowitego dania.Skladniki :-2 piersi z kurczaka-2 cebule-2 male papryki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dawno nie było żołądków drobiowych, więc dziś nadrabiam zaległości. Żołądki czy też serduszka mogłabym jeść codziennie i raczej by mi się nie zbudziły. Ale i tak staram się aby za każdym razem miały inne smaczne dodatki. Przeważnie jadamy z ryżem lub makaronem i dziś właśnie są z makaronem. Pycha.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniprzed Świętami chciałam mu nadać odświętny charakter i zaszalałam dodając do niego śliwki namoczone w brandy ale to nie jest konieczne. Mój pasztet składa się głównie z wieprzowiny, wątróbki drobiowej i boczku wędzonego. Można oczywiście przygotować go z różnych rodzajów mięsa i dodać zamiast śliwek, grzyby czy paprykę. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce
UgotujmyTo.plzależy od upodobań i planu czym chcemy je wypełnić.Największą zaletą tortilli jest to, że pasuje do bardzo wielu potraw. Według mnie najlepiej komponuje się z mięsem drobiowym i warzywami, i taką właśnie propozycję przedstawiam poniżej.Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać i dodać do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na minimum
Świat Domowej Kuchnimasełku zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: - mąka – 500 g- jajko – 1 szt- sól – 1 łyżeczka- olej – 1 łyżka DODATKOWO:- pasztetowa drobiowa – 400 g- cebula – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy na stolnicę , wbijamy jajko.Dodajemy 1 łyżkę oleju , łyżeczkę soli i 0,5 szklanki wody.Zagniatamy ciasto , rozwałkowujemy.Wycinamy szklanką
Ostra na Słodkobabcia mówiła tak robiłam. Składniki:0,5 kg mięsa chudego ( ja użyłam łopatki)0,5 kg podgardla ze skórą0,5 kg wątroby ( ja użyłam drobiowej)2 marchewki1 seler2 pietruszki 3 cebule 2 czerstwe bułki (kajzerki)4 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego0,5 szklanki wody5 łyżek majerankusól, pieprz do smaku3 jajkaPrzygotowanie:Do średniego garnka z przykrywką
Niezły Młynek