małe zwykłe* 1 marchewka* 1/2 dużej pietruszki* kawałek selera* 1/2 młodej cukinii* 1/2 czerwonej papryki* pęczek natki pietruszki* suszona natka pietruszki i lubczyk* sól, pieprz* 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaCebulkę obrać i drobno pokroić.Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić lub poszatkować, w cienkie słupki, cukinię również, ale nie obierać, jedynie umyć, paprykę
Mix smakuskładniki* 1 szklanka drobnego makaronu* 25 dag wędzonego fileta z kurczaka lub szynki drobiowej* 1 słoik marynowanego selera* 1 puszka kukurydzy konserwowej* 3-4 ogórki konserwowe* 4-5 łyżek majonezu* sól, pieprzSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić i wsypać do pojemnika przeznaczonego na sałatkę.Fileta pokroić w kostkę, selera i kukurydzę osączyć z zalewy, a ogórki pokroić
Mix smakuskładniki* 1 opakowanie sera feta* 25 dag wędliny drobiowej* 1 puszka kukurydzy* 1 ogórek szklarniowy* 1 średni brokuł* 1 pęczek cienkiego szczypiorku* 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego* 4 łyżki majonezu kieleckiego* 2-3 ząbki czosnku* pieprzSposób wykonaniaBrokuła podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soli, gotować 5 min. Odcedzić, wystudzić
Mix smakuskładniki* 30 dag kości na zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe)* 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku* 20 dag wędzonki* 1 niedużo cebulka* jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por)* kilka suszonych grzybków* 4-5 ząbków czosnku* 1 butelka barszczu białego * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%* majeranek* sól, pieprz* kostka bulionowaSposób wykonaniaKości na zupę umyć włożyć
Mix smakusię nie rozpadła nabijamy ją na ozdobną szabelkę do koreczków. Smacznego. W ciągu kilku chwil mamy pyszne, kolorowe przekąski na wszelakie uroczystości.Naleśnikowe roladki z wędzonym łososiemRoladki z klopsa drobiowego faszerowanego paprykąŚledzie idealnie nadają się na Sylwestra, proponuję je przygotować w formie mini przekąski – w nieco odmienionej formie kanapeczek z tatarem. Tatar ze śledzi na pumperniklu będzie świetną przystawką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozpuszczonego i ostudzonego masła min. 82%3 jajka50 g drożdży1 łyżeczkę cukru1/2 łyżeczki solidodatkowo 1 łyżkę masła do natłuszczenia formyDo nadzienia:250 g pieczarek250 g mielonego mięsa (użyłam drobiowego)150 g kwaśnej śmietany100 ml mleka2 łyżeczki mąki pszennej1 łyżkę masłasok z 1/4 cytrynyprzyprawy: sól, biały pieprz, tymianekDrożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i 100 ml letniego mleka. Dokładnie mieszamy, dosypujemy
Ratunku obiadząbki czosnku- 2 Cytryny- 6 łyżek oleju palmowego dende (dobrze działa na ceręJ)*- 2 łyżki kuminu w proszku*- 2 kostki knor (i tu niespodzianka może być drobiowy)- łyżka sosu chilli lub tabasco (zależy od gustu)**- kolendra zielona świeża (próbowaliśmy raz z pietruszką)- szczypta soli*Olej palmowy i kumin dostępny jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska
Smaki Brazyliiminutach ryż jest gotowy. Sypki, wilgotny i baaaardzo aromatyczny, dzięki zastosowaniu oleju kokosowego i dodatkowi warzyw. W podobny sposób można przygotować też kaszę. Do ryżu proponuję piersi drobiowe… ale o tym w kolejnym wpisie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Smażony ryż z warzywami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkonajważniejsze, roz-grze-wa-jąca. Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Czego trzeba więcej? Chyba tylko składników… i brać się do roboty. Składniki : - ok. 3l rosołu drobiowego lub warzywnego- warzywa z rosołu (3 marchewki, kawałek selera, pietruszka)- 3 puszki kukurydzy- 2 łyżki masła- 3 cebule- 5 ząbków czosnku (+ 2 dodatkowo do smaku)- 3 łyżeczki świeżo startego imbiru
mojewypiekiinietylkojest olej kokosowy. Moim zamiarem było obsmażenie i upieczenie polędwiczki, jak to robiłam niejednokrotnie. Jednak po zrobieniu plecionki, zmieniłam zdanie i postanowiłam, że przygotuję ją podobnie, jak zrobiłam szynkę drobiową. To był strzał w dziesiątkę. Plecionka z polędwiczki wyszła super soczyście, miękka, delikatna, krucha i różowa, a aromat – hmmmmm – naprawdę potrawa stanęła na wysokości zadania. Krojona w plasterki
mojewypiekiinietylkosię ukryć, że sezon grillowy zbliża się, i to coraz większymi krokami. Pora rozejrzeć się za ciekawymi potrawami. Może tak kiełbaski faszerowane. Składniki: - 4 kiełbaski (u mnie wieprzowo drobiowe)- 1 duża cebula- 1 mała główka czosnku- 2 łyżeczki musztardy Dijon- olej- prażona cebulka Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na oleju, lekko posolić. Czosnek również drobno pokroić, dodać do zeszklonej
mojewypiekiinietylkorównież dodatki, które pieczarki – nie tylko brązowe, po prostu „lubią”. Są to czosnek, natka pietruszki i… wino marsala, ale nie tylko. Składniki: - ok. 3l bulionu (do wyboru warzywny,drobiowy)- 1kg brązowych pieczarek- główka czosnku- 4 szalotki bananowe- 2-3 marchewki z bulionu- 150ml wina marsala- natka pietruszki- sól- świeżo zmielony pieprz- 400ml mleka kokosowego- olej rzepakowy + masło Pieczarki
mojewypiekiinietylkoryżowe Mirin- olej sezamowy- sól morska- świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy na sicie. Przekładamy do dużej miski. Pieczone filety drobiowe kroimy w plasterki, dodajemy do makaronu. Kolejno dodajemy umyty i częściowo obrany, drobno pokrojony ogórek, szczypior – mieszamy. Dodajemy umyte pomidorki – w całości. Papryki wydrążamy i wykrajamy gwiazdki (można użyć
mojewypiekiinietylkojakie lubimy. Tradycyjnie w polskiej kuchni gotując rosół w kolejny dzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową. Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l)- 250g świeżej zielonej fasolki- ziemniaki (baby potatoes) albo młode- kawałek ugotowanego kalafiora- 3 papryki ramiro- 2 ząbki czosnku- kawałek pora- 2 marchewki
mojewypiekiinietylkotrzeba było zrobić. No cóż, zrobiłam… najpierw „kulinarny rachunek sumienia” – co za, co przeciw i w efekcie padło na… kartoflankę. Składniki: - ok. 3 l bulionu ( miałam drobiowy)- ok. 400g ugotowanych i potłuczonych ziemniaków- ziemniaki sałatkowe lub młode- marchew z rosołu (2-3)- 250g wędzonego boczku- 2 cebule- por- 2 średnie główki czosnku- sól, pieprz syczuański- papryka słodka
mojewypiekiinietylko