drobiowy - 1000 przepisów (strona:44/67)

Mini ruloniki z kurczaka w panierce 174

Kolejne danie z kurczaka. Chciałam wykorzystać pierś, która mi została po rozmrożeniu opakowania, a jak wiadomo, nie mrozi się mięsa drugi raz. Powstało więc sześć drobiowych mini ruloników. Składniki: 1 pierś z kurczaka mąka jajko bułka tarta sól pieprz można dodać przyprawę do drobiu Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, pokroić na kawałeczki i przyprawić Pierś obtoczyć w mące delikatnie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa ogórkowa zabielana 165

zabielona śmietaną. Składniki: 2 - 2,5 l. wody (ilość wody zależy od tego, czy lubimy zupę gęstą czy bardziej rzadką) 1 pierś z  kurczaka 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna 1 marchewka  średniej wielkości 1 korzeń pietruszki 2 nieduże ziemniaki 6-7 ogórków kiszonych woda spod ogórków (ja daję 250-300 ml - tj. ok. 1 szklanki) 3 kopiaste

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa pieczarkowa 162

pieczarek 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pietruszka kawałek pora - ile? Wedle uznania 2 garści makaronu muszelki przyprawy wedle uznania (u mnie sól, pieprz) 1 kostka rosołowa drobiowa 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% - do zabielenia zupy Wstawić wodę na makaron. Gdy woda zacznie się gotować - wsypać makaron i gotować ok. 12-15 minut (w zależności od firmy - posłużyć się informacją

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pulpeciki w sosie pomidorowym 185

buraczki na ciepło i ziemniaki z koperkiem:) Mniam, mniam:) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko bułka tarta 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub drobiowej (można dać całą kostkę rosołową - według uznania) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia (ale niekoniecznie) przyprawy według uznania, u mnie sól, pieprz i mielona

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kapusta na ciepło do obiadu 186

kompot z czereśni :) Tak naprawdę to żadna filozofia: kapustę pokroić, wrzucić z przyprawami do garnka i gotować ok. 30 minut. Wszystko:) Składniki: 1/2 główki niedużej kapusty kostka rosołowa "bulion drobiowy z warzywami" 3 listki laurowe 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sól pieprz mielona słodka papryka Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka Dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i sól - zalewamy wodą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kostki rosołowe 211

raczej "bloki" rosłowe:) Duże, zdrowe, bez konserwantów i ulepszaczy. Mięso dowolne - takie, jak lubicie. W zależności od tego, jaki wywar chcecie przygotować: delikatny drobiowy, wołowy, wieprzowy. A może mieszany? Trzeba się zaopatrzyć w plastikowe pojemniki, w których będziecie zamrażać wywar. W sklepach są też dostępne specjalne woreczki do mrożenia płynu. Kiedyś mroziłam w nich zupy i wiem, że takie woreczki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa z fasolki szparagowe żółtej 135

powstała zupa z fasolki szparagowej żółtej, 4 ziemniaków i dosłownie 5 cm (!) marchewki :) Składniki: 450 gramów (1 opakowanie) mrożonej fasolki szparagowej żółtej 1 marchewka 4 ziemniaki 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka śmietany do zabielenia zupy 4 ziarenka ziela angielskiego 4 listki laurowe sól i pieprz do smaku Fasolkę przekładamy do garnka (całe opakowanie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa-krem szparagowa - łagodna czy pikantna? Sposób na wykorzystanie zdrewniałych końcówek 160

zdrewniałymi, ale odciętymi częściami 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka jogurtu naturalnego kawałek żółtej papryczki chilli (ja miałam prawie całą) ok. 1,5 - 2 litrów wywaru warzywnego lub drobiowego  (ja akurat nie miałam, więc zalałam warzywa wodą i dodałam nieszczęsną kostkę rosołową...) sól i pieprz - opcjonalnie jeśli nie korzystamy z gotowego wywaru Najpierw przygotujemy szparagi. Myjemy  Dzielimy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Smaczne zakończenie wakacji 132

dnia na dzień dlatego może jeszcze warto zorganizować coś na najbliższe ciepłe dni. Mam dla Was kilka propozycji kulinarnych na zakończenie wakacji m.in. szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej  marynacie, ziemniaki zapiekane z masłem i rozmarynem, smażone listki szałwii w panierce, a na deser pieczone banany z czekoladą nussbeisser i sokiem pomarańczowym. Zaglądajcie tutaj, jeszcze dzisiaj

noteskulinarnyfiga
Makaron 3 sery. 306

Cheddar Mlekovita 60 ml śmietanki 36% Mlekovita 100 g ser topiony ementaler Mlekovita 50 g sera feta Favta Mlekovita 1 łyżka masła klarowanego Mlekovita 1 szalotka 250 ml bulionu drobiowego biały pieprz do smaku zioła prowansalskie do smaku 500 g makaronu świderki/penne  Wykonanie: Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Wlewamy bulion, dodajemy odrobinę ziół

Malinowe Pocałunki
Makaronowe szaleństwo z warzywami 152

pyszne, szybkie i kolorowe danie :) Makaronowe szaleństwo z warzywami SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona  1 papryka żółta  100 g cukinii  1/2 cebuli białej  2 cieniutkie paróweczki drobiowe  1 ząbek czosnku  makaron około 100 - 150 g  - pozostałość z dnia poprzedniego 1 łyżka oleju rzepakowego  sól ziołowa do smaku  pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z tortellini, serem żółtym i szynką 910

kolację. Sałatka z tortellini, serem żółtym i szynką SKŁADNIKI: 250 g tortellini z szynką lub grzybami 1 kostka rosołowa 300 g sera żółtego w kostce 300 g szynki drobiowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 4 ogórki konserwowe zielona cebulka 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Tortellini gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wątróbka z jabłkiem i cebulką 163

nawet bardzo. Jest delikatna, a dodatek cebuli i jabłka bardzo do niej pasuje nadając temu daniu ciekawy smak. Wątróbka z jabłkiem i cebulką SKŁADNIKI: 400 g wątróbki drobiowej 1 duża cebula 1 jabłko szklanka mleka sól pieprz olej do smażenia Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie przekładamy do miseczki i zalewamy mlekiem.  Wstawiamy na ok 2 godziny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Filet z kurczaka z jajkiem i szpinakiem 503

Święta Wielkanocne już tuż tuż... A z nimi nachodzą nas wszelakie pomysły na potrawy, które wpiszą się w ich krajobraz. Tak też, zapraszamy na drobiowe roladki, które przygotowane zostały z jajkiem i szpinakiem. Dla lepszego smaku zostały one po upieczeniu przełożone na kilka chwil do parowaru, który sprawił, że panierka stała się taką jaką lubi moja rodzinka.  Filet

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem 144

świeżych drożdży 1 łyżeczka soli prowansalskiej 2 łyżeczki chrzanu tartego 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki płatków chili 2 plasterki szynki 2 cienkie kabanosy drobiowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 suszone pomidory z oleju 2 jajka łyżka suszonej natki pietruszki 3 plasterki ogórka zielonego kawałek czerwonej papryki 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz gałązka koperku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki