około 25-35 minut w temperaturze 180st. C, do uzyskania wilgotnej konsystencji. 5. Podawaj ze zmiksowanymi truskawkami. KOLACJA K:354.2 / B:33.1 / T:13.6 / W:24.5 / Błonnik:7.5 DROBIOWE KIESZONKI Z GROSZKOWYM PUREE (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Sól (biała) – 1 g (1 x Szczypta) Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta
Powiedz dietom niewykorzystać większą ilość) przygotowałam zupę, a resztę pieczarek cieniutko pokroiłam i postanowiłam ususzyć. Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami dla 4-6 osób Składniki: 600 g pieczarek 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 średniej wielkości ziemniak 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Na czosnkowe grzanki: pieczywo (około 3-4 bułki, np. kajzerki lub 7-8 kromek chleba
PatiGotujełyżeczka zmielonego kuminu 1- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego Galeo 1 łyżeczka curry Galeo szczypta chili pieprz cayenne Galeo 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sriracha lub samba olek pieprz Galeo sól Soczewicę należy dokładnie przepłukać wodą. Zasada jest podobna jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu
PatiGotujezamiennik typowego obiadu. A jest w nim i białko, i witaminy, i sole mineralne, więc taka sałatka dostarcza odpowiedniej porcji energii do dalszej pracy. Dziś kolejna propozycja na wątróbkę drobiową i wykorzystanie stwardniałych końcówek szparagów. Składniki (na 2 porcje): 250 g wątróbki indyczej końcówki szparagów (z całego pęczka) łyżka oleju do smażenia sałata (u mnie mix lodowej, masłowej i czerwonej
Weekendy w domu i ogrodziemleczku kokosowym. Zamiast mleka kokosowego można użyć śmietanki kremówki, danie będzie bardziej kaloryczne i niestety nie wegańskie, ani dla alergików. Do curry z kalafiora świetnie pasują np. roladki drobiowe . Przepis na curry z kalafiora zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson, którą możecie obejrzeć TUTAJ-KLIK . 1 duży kalafior 1 puszka mleka kokosowego 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 czerwona cebula
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieprzyjemnością pochrupie take Pizzowe ślimaczki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 300 g * ser żółty Salami Serenada – 15 plastrów * ser żółty Gouda Serenada – 150 g * wędlina drobiowa ( np. filet z piersi indyka ) – 200 g * kukurydza – 100 g * pomidory pelati ( w puszce ) – 200 g * świeży czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz, oregano, bazylia – do smaku
Ostra na SłodkoSkładniki (na 2 porcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 suszonych pomidorów spora garść świeżego szpinaku ok 200g pieczonego kurczaka 100ml śmietanki 30% pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (lub na pół z białym wytrawnym winem) 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 200g makaronu (np. tagliatelle) sól pieprz świeżo mielony szczypta oregano Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę
Obiad gotowyzwracać uwagę przy wyborze produktu? „Kiełbasa nie powinna być za chuda, ale też nie może być zbyt tłusta. Najlepiej zdecydować się na kiełbasę wieprzową, lub delikatniejszą wieprzowo-drobiową. Pamiętajmy o tym, aby była odpowiednio „mięsna” – tłumaczy Piotr Laskowski Dyrektor Marketingu i Sprzedaży z JBB. JBB przygotowało specjalną ofertę kiełbas smakowych przeznaczonych na grilla: kiełbasa grillowa z cebulą, kiełbasa grillowa
IMPRESJA SMAKUkostkę 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę 5-6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę 10 szparagów, odcięte zdrewniałe końce, łodygi posiekane, czubki oddzielnie 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 36% sól, pieprz, cukier i ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku jajka na twardo do podania Przygotowanie (TCC): Do pojemnika TCC wyposażonego
karmelowyzwracać uwagę przy wyborze produktu? „Kiełbasa nie powinna być za chuda, ale też nie może być zbyt tłusta. Najlepiej zdecydować się na kiełbasę wieprzową, lub delikatniejszą wieprzowo-drobiową. Pamiętajmy o tym, aby była odpowiednio „mięsna” – tłumaczy Piotr Laskowski Dyrektor Marketingu i Sprzedaży z JBB. JBB przygotowało specjalną ofertę kiełbas smakowych przeznaczonych na grilla: kiełbasa grillowa z cebulą, kiełbasa grillowa
Słodkie okruszkiporze jest bardzo pyszna, poza tym ma bardzo mało kalorii około 32 kcal w 100 g. Na dzisiejszy obiad zrobiłam zapiekankę z dodatkiem tego warzywa, ryżem i mięsem drobiowym- można powiedzieć dietetyczny obiadek. Zapiekanka wyglądał jak lazania, a smakowała jak gołąbki. Polecam wszystkim. SKŁADNIKI: 0,5 kg fileta z kurczaka mała główka kapusty 1 szalotka 2-3 ząbki czosnku
Kuchnia Beatysię z imieninami u cioci/wujka ze starszego pokolenia;). Galaretka z kurczaka obowiązkowo musiała gościć wtedy na stole. Tradycyjnie robi się je ze świńskich nóżek. Ja przepadam jednak za wersją drobiową i taką dziś prezentuję. 2 ćwiartki z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 1 por 1 pietruszka 3 marchewki 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 3 litry wody żelatyna (ilość zgodnie
Szefowa kuchnikulinarnych. A wszystko zrobisz w jednym garnku! Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 6 Składniki: 500 g fileta z indyka 200 g ryżu 500 g brokułów 750 ml bulionu drobiowego (3 szklanki) 1 cebula 1 pomidor lub 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz 2 łyżeczki curry ½ łyżeczki kurkumy 3 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku Przygotowanie: Mięso pokroić
KuchniaWeDwoje.plłyżki soku z cytryny ¼ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli 150 ml białego wytrawnego wina 350 g pieczarek młoda cebulka kilka sztuk pomidorów suszonych w oliwie ¾ szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki śmietanki kremówki (30%) Wykonanie: Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Owinęłam bawełnianą nicią, żeby nadać mu ładny kształt. Oprószyłam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam olej z masłem
Kuchnia u KrysiDziecinnie proste w wykonaniu, a urozmaici nasz posiłek. Składniki: 100g sera białego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 szt ogórka 5 główek rzodkiewki 1 jajko 2 łyżki pasztetu drobiowego kremowego 2 łyżeczki jogurtu greckiego 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól, pieprz Wykonanie: Jajko gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy w drobna kosteczkę. W wysokim naczyniu rozdrabniamy twaróg
Raj dla Podniebienia