drobiowy - 1000 przepisów (strona:15/67)

Lasagne z mięsem mielonym 385

Ozdobiona świeżą bazylią. Smaczna podróż kulinarna do Włoch!   Składniki: Farsz z mięsa mielonego: 2 średnie cebule; 4 ząbki czosnku; 300 g pieczarek; 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); Puszka pomidorów krojonych bez skórki (waga netto 400 g); 100 g koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczk słodkiej papryki w proszku; Szczypta chili; Kilka kropel sosu tabasco; Olej do smażenia(...)końcem zapiekania. Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego itp. Lasagne nie należy kroić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Musi ona odczekać około 10 minut, aby się nie rozpadała. Kupując makaron do lasagne , należy wybrać taki, który

Gospodyni Miejska
Pasztet miodowy 155

Uwielbiam pasztety, a w szczególności na bazie wątróbek drobiowych (chyba najtańszy mięsny pasztet). Smaki i dodatki można dopasowywać wg własnego uznania i gustu. Dziś polecam pasztet miodowy. 1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 4-5 łyżek miodu płynnego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia

Jadło i czytadło
Serduszkowy gulasz 184

gulasz robiłam dawno temu...i całkiem o nim zapomniałam.. 40 dkg serc drobiowych cebula marchewka 1 -2 szkl. bulionu drobiowego sól, pieprz liście laurowe, ziele angielskie 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki, szczypiorek Serca oczyścić i dokładnie umyć.Marchewkę i cebulę obrać i pokroić .Cebulę podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać serca i podsmażyć

Moje domowe kucharzenie
zupa warzywna 270

Eksplozja barw. przepis na trzy - cztery porcje 1 litr wywaru warzywno-drobiowego 200 gram kapusty czerwonej 4 małe sztuki kapusty chińskiej pak choi 12 małych marchewek 4 mini kolby kukurydzy   kilka sztuk słodkiego groszku kilka rzodkiewek kilka szalotek ogórek świeży sól , pieprz biały , miód i pietruszka suszona do smaku Kapustę czerwoną kroimy w grubą kostkę i gotujemy około(...)minut w wywarze warzywn0-drobiowym . Odcedzamy kapustę i bulion doprawiamy miodem ,  solą i pieprzem. Kapustę chińska razem z groszkiem i obrana szalotką  gotujemy na parze jedna minutę , obrana marchewkę i  kukurydzę gotujemy również na parze 3 minuty . Warzywami dekorujemy talerz i wlewamy gorący wywar warzywny posypując suszoną natką pietruszki. Smacznego

na gazie
Hiszpańska paella 381

cukinii, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1/2 czerwonej papryczki chili, 2 cytryn, 400 gram pomidorów w puszce, 500 ml białego wytrawnego wina, 500 ml bulionu drobiowego, pęczka natki świeżej kolendry, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Paella poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi ma jedną wielką zaletę - jest banalna w przygotowaniu. Wszystko gotuje się w jednej głębokiej patelni(...)robić się gęste, dodawałem kolejne 150 ml wina oraz 0,3 g szafranu. Po dodaniu całego wina ponownie poczekałem na wchłonięcie i odparowanie płynu i zacząłem go uzupełniać bulionem drobiowym. Wraz z dodaniem na patelnię pierwszej porcji bulionu dodałem na nią pokrojoną w drobną kostkę czerwoną słodką paprykę i w ćwierćplasterki o grubości około pół centymetra cukinię. Całość dalej podgrzewałem

Wyprawy kulinarne
Śniadanie to podstawa! 202

pestkami z dyni Składniki: ciabatta z pestkami z dyni 2 plastry pomidora, obranego ze skóry 2 garście świeżej rukoli 1 łyżeczka keczupu 1 plaster salami 2 plastry chudej wędliny drobiowej Przygotowanie: Ciabattę przekrawamy na pół, jedną część smarujemy keczupem, układamy garść świeżej rukoli, plaster salami, pomidor i 2 plastry chudej wędliny drobiowej, na samym wierzchu rukolę

Moja smaczna kuchnia
Kotlety z indyka w sosie paprykowym 310

cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany 18% 4 łyżki oleju 400 ml rosołu drobiowego suszony lubczyk słodka mielona papryka pieprz ziołowy sól Kotlety z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię spożywczą i delikatnie ubijamy. Oprószamy solą, pieprzem ziołowym, papryką i lubczykiem(...)przez praskę  Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość 15 minut Podajemy z ziemniakami

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pałki kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym 203

nauka lepiej wchodzi do głowy :D Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 marchewka kawałek pora 3 pałki kurczaka 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki mąki pszennej 300 ml wywaru drobiowego pieprz sól Najpierw szparagi: umyć i oderwać zdrewniałe końce (łapiemy szparaga "w pół" i delikatnie zginamy. Złamie się dokładnie w miejscu, w którym jest zdrewniały) Gotujemy szparagi na parze przez(...)nacieramy solą i pieprzem Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego... ... dodajemy por, marchewkę i układamy szparagi Do szklanki przekładamy śmietanę, zalewamy gorącym wywarem drobiowym i mieszamy. Następnie dajemy mąkę i wszystko mieszamy sprężynką do dokładnego połączenia składników Sosem zalewamy mięso i warzywa Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piecyka na jedną godzinę Po tym czasie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polędwiczki w cykorii z szynką szwarcwaldzką 186

Polędwiczki drobiowe są bardzo fajnym pomysłem na obiad. Tak naprawdę można z nich przygotować wiele ciekawych dań. Dzisiaj chciałam zaproponować połączenie polędwiczek z cykorią. Całość doprawiłam czerwoną czubricą i wędzoną papryką, a na koniec owinęłam szynką szwarcwaldzką i zapiekłam. Mój mąż, który nie jest zwolennikiem cykorii zjadł ten obiadek z wielkim apetytem.  Polędwiczki w cykorii z szynką szwarcwaldzką SKŁADNIKI(...)polędwiczek drobiowych 80 ml oleju 1 łyżeczka czerwonej czubricy + do oprószenia sól do smaku papryka słodka wędzona do smaku 15 liści cykorii 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej  PRZYGOTOWANIE: Do miseczki wlewamy olej, dodajemy czubricę, sól oraz paprykę i całość mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, wkładamy do marynaty i marynujemy 20 minut. Liście cykorii składamy po 3 w łódkę, następnie nakładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z mozzarellą i papryką konserwową 363

Moim ulubionym mięskiem na roladki jest drób. Owszem, jadamy także wieprzowe wersje rolad jednak mimo wszystko od zawsze jestem zwolenniczką drobiowego mięsa. Drobiowe roladki można przygotować na setki sposobów, dzisiaj zapraszamy na wersję z mozzarellą i papryką konserwową. Całość podałam krojąc na plastry co z pewnością przyczyniło się do efektywnego wyglądu mięska. Roladki z mozzarellą i papryką konserwową SKŁADNIKI

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowo cukiniowym 245

jadało się je z cukrem lub ze śmietaną. Jednakże z biegiem lat polubiłam placki po węgiersku, a dzisiaj chciałam zaprosić Was na inną ich odmianę, gdyż podane zostają z drobiowym gulaszem z cukinią. Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowo cukiniowym  Placki ziemniaczane SKŁADNIKI: 80 dag ziemniaków młodych 1 mała biała cebula sól pieprz jajko 2 czubate łyżki mąki pszennej olej(...)wymieszać. Następnie dodać około 2 łyżek maki. Ponownie mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy porcję ciasta ziemniaczanego formując placuszki. Smażymy na złoto z dwóch stron. Gulasz drobiowy z cukinią  SKŁADNIKI: 300 g piersi z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula biała 1 łyżka koncentratu 2 łyżki oleju sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, kroimy w kostkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety z wątróbki z ciecierzycą 247

Delikatne kotlety z wątróbki drobiowej z cieciorką i warzywami.     Składniki: -1/2 kg wątróbki drobiowej -filet z piersi kurczaka -puszka cieciorki -suszone pomidory -cebula -2 marchewki -papryka -natka pietruszki -3 jajka -bułka tarta -przyprawa do mięs -słodka papryka, sól, pieprz -olej    Wątróbkę przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw

Maminek kulinarny
Zupa krem z selera 200

zupie-krem z selera. Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie. Składniki:* 300 g selera* 100 g pora, tylko biała część* 2 średniej wielkości ziemniaki* 800-900 ml jasnego  bulionu drobiowego* 1 łyżka masła* 2 łyżki oliwi z oliwek* 1 łyżka śmietany 18%* sól* pieprz* mielona kolendra* ewentualnie szczypta currydodatkowo:* ziarna słonecznika lub dyniWykonanie:Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Selera(...)plastry.Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić, dodać seler zacznie się lekko rumienić.Warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem drobiowym. Gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną. Zupę zmiksować na krem, doprawić do smaku śmietaną i przyprawami.Podawać z uprażonymi na patelni ziarnami.Smacznego

kolorowotorcikowo
Francuska zupa cebulowa na piwie 210

również przepis na wywar, na którym ją przygotowałam, jednak możecie użyć każdego innego - byle narobić się jak najmniej :) Zapraszam do gotowania!Składniki na 5-6 porcji:1 l wywaru drobiowego lub warzywnego500 g cebuli (u mnie jedna czerwona, dwie białe, 5 szalotek)250 ml piwa ciemnego1 łyżka masła10-12 kromek bułki lub bagietki200 g sera ementaler lub radamer1 łyżeczka cukrugałka(...)układamy w niej po dwie kromki bułki. Możemy też kromki z serem zapiec bezpośrednio na zupie, ja jednak nie byłam pewna, czy moje miseczki to przetrwają :) Smacznego!~~~Bulion drobiowy:500 g porcji rosołowych1 marchewka1 por1 pietruszka1 cebula2 ząbki czosnkukawałek selera2 ziarnka ziela angielskiego2 liście laurowe1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5-2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYNa patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Warzywa myjemy

My Culinary Art
Chińszczyzna 500

słyszał. Dania chińskie słynne są na całym świecie ze swoich smaków, oryginalnych przypraw i sposobów przygotowywania. Chińszczyzna – prosta, pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu.   Składniki:  - 2 filety drobiowe (ok.600g)Marynata:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól, pieprz, czosnek, chilliWarzywa:- 1 marchew- 2 cebule (biała i różowa)- 1 główka czosnku- papryka czerwona i zielona (po połowie)- białe części(...)imbiruDodatkowo:- 250g wędzonego boczku- olej arachidowy- kilka gałązek szczypiorkuRyż przygotowany na mleku kokosowym:375g ryżu400 ml mleka kokosowego (puszka)350 ml zimnej wodypłaska łyżeczka soliolej kokosowyUmyte i osuszone filety drobiowe kroimy na cienkie paski. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, czosnkiem. Dokładanie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki

mojewypiekiinietylko