smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse 7 brukselek 3 ziemniaki(...)jajka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól Pieprz Liść lubczyku 2 łyżki śmietany 18% Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Pora kroimy w kółeczka. Ziemniaki, marchewkę, seler i por obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorup. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojone warzywa. Dokładamy mrożoną fasolkę szparagową
VioletoweKucharzeniePrzygotowałam dzisiaj pyszne kremowe risotto z dodatkiem warzyw i kawałkami piersi z kurczaka. Do przygotowania wykorzystałam koncentrat bulionu drobiowego Krakus- który nie zawiera konserwantów i jest świetną bazą do zup lub sosów. Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 bulion drobiowy Krakus 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka
Kukuleczkijednak zjedli i nic nie "mamrali", a to już można uznać za dobry znak i wróżbę na przyszłość! Składniki 3-4 porcje : 2 ziemniaki 1 litr bulionu warzywno-drobiowego 1 brokuł 1 łyżka pesto pietruszkowego 1 duży serek topiony śmietankowy (100g) sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu Dodatkowo: groszek ptysiowy pestki dyni ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Różyczki(...)brokuła myjemy, przekładamy do garnka wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Zalewamy bulionem warzywno- drobiowym i gotujemy na małym ogniu ok 25 minut. Po tym czasie możemy odrobinę bulionu odlać (ja odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas
Kuchnia w czekoladzieDziś mam dla Was pyszną propozycję na szybki obiad. Wątróbka drobiowa to jedyne co jem z podrobów. Wcześniej przygotowywałam ją tradycyjnie po prostu z cebulą, solą i pieprzem, ale w dzisiejszej wersji smakuje o wiele lepiej. Swoją drogą nie sądziłam, że jabłko i majeranek to taki zgrany duet! Palce lizać! Składniki na 2 porcje: 400 g wątróbki drobiowej 3 szalotki
Ze smakiem i z pasjąpomidora i kokosa. Niewiarygodne jak niewielki dodatek nowego składnika może odmienić klasyczną pomidorową! Składniki: łyżka masła ząbek czosnku 1-1,5 kg pomidorów szklanka esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego 200ml mleka kokosowego sól, pieprz, świeże listki bazylii dwie łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) groszek ptysiowy lub mini mozarella Sposób przygotowania: Masło rozpuścić w garnku, przesmażyć przeciśnięty ząbek czosnku(...)dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory i około szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego. Gotować aż pomidory się rozpadną i lekko zredukują. Dodać pół puszki mleka kokosowego oraz oliwę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżą bazylią. Zmiksować na gładko. Serwować z groszkiem ptysiowym lub kulkami mini mozarelli
Pyry na GazJeden z moich synów jest fanem wątróbki drobiowej, a drugi jej nie uznaje za to przepada za carry. Jak każda mama szukająca kompromisu w kuchni wymyśliłam danie dzięki któremu wilk będzie syty i owca cała!. Jest to danie za jakieś 7-8 zł dla 4 osób, a smakuję tak wybornie jak obiad w dobrej restauracji. Wypróbujcie jak zabraknie Wam weny(...)twórczej na obiad, bo robi się go zaledwie w 30 minut. Składniki: - 60 dag wątróbki drobiowej - olej rzepakowy - sól Sos: - 25 dag pieczarek - 1 cebula - 1 szklanka słodkiej śmietanki - 1/2 łyżeczki carry - 1/2 łyżeczki kurkumy - olej rzepakowy - sól - pieprz - zielona natka pietruszki Dobrej jakości przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Na rozgrzanym oleju smażymy na rumiano wątróbkę, delikatnie solimy
Apetyczna babeczkaSkładniki: mięso mielone drobiowe 1 kg, bułka namoczona w mleku 1 duża, jajka 2 sztuki "L", kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, cebula 1 sztuka, serek topiony śmietankowy duży 2 sztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba mielone drobiowe w misce dokładnie wyrobić na kleistą masę
W Mojej Kuchni Lubiękibiców - smaczne i znane Wam już dania, które uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór. Francuska zupa cebulowa 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki(...)mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
My Chcemy Jeśćstołach. Zupa cebulowa trafiła także do Polski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki(...)mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
My Chcemy Jeśćinne aromatyczne składniki. Dlatego też wybór jakiego dokonamy w tym zakresie będzie miał istotny wpływ na smak i aromat naszego ryżu. Do innych typowych dodatków należą: bulion warzywny lub drobiowy, sos sojowy lub teriyaki, a także chili. Tego ostatniego nie musimy użyć jeśli ryż ma być raczej łagodny w smaku, ale jeśli już go dodamy, może to być zarówno rozpołowiona(...)roli głównej. Doskonały dodatek do dań kuchni azjatyckich, jak również z innych części świata. Zapisz przepis Drukuj Składniki – wersja podstawowa 250g ryżu 500ml bulionu warzywnego (wersja wegetariańska) lub drobiowego (może być z kostki) 2,5 łyżeczki kurkumy 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy Opcjonalnie 1 płaska łyżeczka mielonego chili (pieprz cayenne) 1 łyżka oleju sezamowego Instrukcje Na średniej wielkości
Kulinarna Pokusaktóry znakomicie nadaje się jako sos do makaronu z dodatkiem warzyw. Ja użyłam tych zamrożonych przeze mnie w lecie (zawsze robię zapasy cukinii, bakłażana i papryki). Do tego upiekłam drobiowe pulpeciki i tak oto powstał smaczny posiłek, który możemy zjeść na obiad w domu lub zabrać ze sobą do pracy. Jeżeli nie macie domowego ajwaru, możecie spróbować go kupić(...)Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} pulpety (9 sztuk) składniki na 4 porcje 450 g mięsa mielonego drobiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych 1 jajko
Fabryka pomysłówprzyrządzić można wcześniej, a robi się go z nogi kaczki z dodatkiem warzyw i bulionu (najsmaczniejszy jest domowy bulion cielęcy, ale jeśli go nie macie, możecie użyć np. drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany). Pierś z kaczki smażona jest od strony skóry, następnie bardzo krótko z drugiej strony(...)ziarna czarnego pieprzu 60 ml wina Porto Tawny (dostępne dobrej jakości do 20 zł, np. w Biedronce) 60 ml czerwonego, ulubionego wina 500 ml domowego bulionu cielęcego (ewentualnie bulionu drobiowego) 20 g masła (82 %) Przygotowanie: Przygotować aromatyczny sos z kaczki: Warzywa (marchewka, seler naciowy, por, pomidor) umyć. Marchewkę i cebulę/szalotkę obrać. Razem z porem, selerem naciowym
Moja Delicjamięsiwa i ciast garnirowania. Jeżeli do ciasta, zrob trochę więcej sosu. Składniki: 3 kg animeli cielęcej 0.1 kg podgrzybków mrożonych 100 g maki 2 l wywaru drobiowego 200 m białego wina wytrawnego 4 goździki 8 ząbków czosnku 5 liści laurowych 100 g smalcu gęsiego 1 łyżka cukru natka pietruszki(...)patelni smalec i podsmażamy cebulę następnie dodajemy grzyby a na końcu czosnek i liście laurowe. Całość zalewamy białym winem i redukujemy do polowy objętości po czym dodajemy wywar drobiowy, goździki, cukier i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Dodaje animelę i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 10 minut. Pałac w Wilanowie
SzczyptaSmaQBardzo smaczna sałatka, która powstała z potrzeby chwili, ze składników dostępnych w lodówce. Z szynki drobiowej, gotowanych jajek, kukurydzy, czerwonej papryki i ryżu. Z odrobiną majonezu i dużą ilością natki pietruszki. Uwielbiam natkę pietruszki i mogłabym ją jeść codziennie w dużych ilościach. Oprócz tego, że jest pyszna, jest też bardzo zdrowa - ale to temat na oddzielny post. 1 torebka ryżu(...)Parboiled) 1 puszka kukurydzy 30 dag. szynki drobiowej 4 ugotowane jajka kawałek czerwonej papryki natka pietruszki majonez sól pieprz czarny pieprz ziołowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować i ostudzić torebkę ryżu. Szynkę, jajka i paprykę pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać. Wszystko wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePrzepis autorski (mój). Zupa jest rozgrzewająca, syta i niesamowicie smaczna. Jeśli lubicie ostre smaki - dodajcie chilli lub więcej papryki ostrej. mięso drobiowe na wywar (u mnie udka) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 12 cm białej części pora 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 papryki zielonej (lub innej) świeży koperek do posypania 1 kostka bulionowa (opcjonalnie) 2 listki laurowe(...)serka topionego słodka/ostra papryka w proszku sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem kostki bulionowej i listków laurowych. Mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone warzywa. (Papryka powinna być pokrojona w kostkę.) Mięso z kurczaka oddzielić od kości. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie - w zupie rozpuścić serek topiony. Całość doprawić do smaku (papryką, solą, pieprzem), dodać mięso
Di gotuje