drobiowy - 1000 przepisów (strona:27/67)

Galaretka z wędzonym kurczakiem 156

Uwielbiam galaretkę drobiową. W rodzinnym domu podawało się ją zawsze w Sylwestra i na Nowy Rok. Ja wprowadziłam zwyczaj przygotowywania jej także na Wielkanoc . Tyle, że na Wielkanoc przygotowuję ją koniecznie z jajkiem  (użyłam przepiórczych).  Tym razem jednak postanowiłam nieco urozmaicić jej skład. Zamiast zwykłego kurczaka, dałam wędzonego a marchew z groszkiem zastąpiłam brokułem. Galaretka wyszła rewelacyjna

Pobite gary Barbary
ZUPA KREM SZPARAGOWY Z JAJKIEM SADZONYM 133

Składniki:   30 dag zielonych szparagów 10 dag szpinaku 2 ziemniaki 1 średnia cebula czosnek 1 łyżka masła klarowanego sól,pieprz,gałka muszkatołowa  700 ml bulionu warzywnego bądź drobiowego jajka ( u mnie przepiórcze) Szparagi oczyścić,odciąć zdrewniałe końcówki,główki szparagów odciąć a łodygi pokroić w plastry. Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę i 3 ząbki czosnku pokroić

Niespełnione zdolności kulinarne
Pasztet z indyka (z żurawiną) 182

żurawinę umieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 3 gałązki świeżego tymianku

Obiad gotowy
Drobiowa prasowanka z żurawiną 297

Kolejny wyrób z szynkowaru tym razem drobiowy. Kurczak, indyk i żurawina to delikatne, aromatyczne połączenie. Doskonale nadaje się także na świąteczny stół. Składniki 1 pierś z kurczaka 250 g mielonej piersi z indyka 1 łyżka suszonej żurawiny żelatyna firmy Tradismak peklosmaczek firmy Tradismak sól przyprawa John firmy Tradismak 1. Mięso z indyka doprawiamy solą i przyprawą. Dodajemy po 1/4 łyżeczki

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sałatka z wątróbką, jabłkiem i malinami 251

malin. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Sałatkę najlepiej jeść od razu po przygotowaniu.  Składniki na 3-4 porcje: 2-3 garście świeżego szpinaku około 350 g oczyszczonej wątróbki drobiowej 200 g mrożonych malin 1 jabłko sól, pieprz majeranek olej do smażenia mąka do obtoczenia ziarna słonecznika do dekoracji Wątróbkę oczyścić, ewentualnie pokroić na mniejsze części i obtoczyć w mące

Ugotować
GALARETKA Z KURCZAKA 137

marchewki 1 por (biała część) kawałek selera 1/2 pęczka natki pietruszki po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku 1 kostka bulionu drobiowego (ewentualnie) 2 ząbki czosnku 2 łyżki żelatyny spożywczej   dodatkowo do każdej salaterki lub foremki na galaretkę : jajka na twardo, pokrojone w plasterki (po jednym plasterku do każdej) zielony groszek

Moja Książka Kucharska
PRAWDZIWY UKRAINSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLA 173

oczywiście jedyną słuszną :) Przygotowałam to danie wg. receptury i wskazówek mojej znajomej (właśnie zza naszej wschodniej granicy).  Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z kurczaka - powoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso.  Lub ugotować wywar na cielęcinie (będziecie potrzebowali

Moja Książka Kucharska
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym 1546

Piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym to pyszna propozycja na soczyste kotlety w chrupiącej, naleśnikowej panierce :) Polecam je jako alternatywę dla tradycyjnych kotletów drobiowych, czy schabowego ;) Polecam również przepisy na kotlety siekane i na kotlety zapiekane z pieczarkami i serem ;) Piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym – Składniki: 2 duże filety z […] The post Piersi z kurczaka

Kulinarne Przeboje
Makaron z sosem dyniowym 102

Makaron z sosem dyniowym     Składniki na 4 porcje:   500g miąższu dyni startej na tarce o grubych oczkach 1 cebula szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego opakowanie makaronu Czanieckiego spaghetti 2 pomidory kawałek startego imbiru przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, pieprz czarny 3 trójkąciki serka topionego z ziołami garść ziaren słonecznika   Wykonanie:   Cebulę kroimy w kostkę

Smak mojej kuchni
Sznycle grzybowe – kuchnia podkarpacka 191

Sznycle grzybowe - kuchnia podkarpacka Sznycle grzybowe to bardzo smaczny pomysł na urozmaicenie obiadu. Przygotowuje się je z drobno pokrojonego mięsa drobiowego, pieczarek, cebuli, żółtego sera i jajek. Przepis na sznycle grzybowe pochodzi z Głogowa Małopolskiego, a znaleźć go można w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Składniki (na 4 porcje): 2 filety z piersi kurczaka 2 jajka 1 cebula

Trzeci talerz
Idealny przepis na rosół 232

ogródka. Niestety nie każdy posiada swój własny warzywnik, dlatego kupujmy warzywa polskie od lokalnych dostawców. Co powinno znaleźć się w rosole? mięso to podstawa , najlepiej jeżeli będzie to zarówno drobiowa porcja rosołowa połączona z kawałkami wołowiny, która nada głębokiego smaku warzywa – duża ilość marchewki, pietruszki, seler, kawałek kapusty włoskiej, cebula, por zioła i przyprawy – świeży lubczyk, natka pietruszki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Uszka z mięsem Babci Stefci 169

Najsmaczniejsze uszka pod słońcem:) Przepis mojej babci!  Składniki na ciasto: 25 dag mąki 1 jajko sól do smaku woda Składniki na farsz: 25 dag mięsa drobiowego/ wieprzowego 5 dag cebuli sól i pieprz do smaku masło do smażenia papryka mielona ostra do smaku Wykonanie ciasta: Z podanych  składników zgnieść ciasto ręką i odstawić na 15-20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Zupa gołąbkowa / Cabbage roll soup 292

mielonej wołowiny 150 g boczku lub kiełbasy, pokrojonych w kostkę 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 główki średniej kapusty, posiekanej 4 szklanki bulionu drobiowego 3 szklanki passaty pomidorowej 1 marchewka, obrana na starta na tarce 1/2 szklanki ryżu 2-3 suszonych liści laurowych 3 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz

karmelowy

Proponowane wyszukiwania