Nasi czytelnicy wiedzą, że co jakiś czas proponujemy nowy przepis na wędlinę domową, tym razem na blogu króluje Mielonka drobiowa ze słoika . Wędlina jest tania, smaczna, a do jej przygotowania potrzebne są słoiki, mięso z ćwiartek kurczaka i przyprawy. Do utrwalenia mielonki drobiowej tym razem został wykorzystany piekarnik. Wędliny ze słoika przygotowane tym sposobem nie mają ulepszaczy smakowych(...)konserwantów, wiemy co jemy. Przy okazji przygotowywania domowej białej kiełbasy robimy kiełbasę słoikową , albo inne np.: wędlinę drobiową ze słoika lub karkówkę ze słoika z krojonego mięsa. Najsmaczniejsza z wędliny ze słoika jest galaretka, która wytwarza się podczas przygotowywania takich wędlin domowej. Mielonka drobiowa ze słoika jest idealna jako prowiant, który można zabrać pod namiot, na piknik, w miejsce gdzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisie. Jest to bardziej sposób podania. Nie wiem kto jest jego autorem, czy autorką, bo krąży po internecie od bardzo wielu lat. Kiedy znudzą Wam się kury (piersi drobiowe), może nadejdzie pora na zmianę sposobu podania. Tak bynajmniej było u mnie, więc zrobiłam faworki drobiowe. Nie wiem komu, ale… dziękuję za inspirację. Składniki: - piersi drobiowe (ok. 60 dag)- marynata(...)drugi dzień, porcje mięsa obtaczałam w mące (pozbyłam się nadmiaru) i smażyłam na rozgrzanym oleju kokosowym (może być inny, ja lubię ten smak). Ot i cała filozofia faworków drobiowych. Podałam na ryżu z kukurydzą i sałatą. Co do tego „znudzenia kurą”, to trochę przesadziłam. Lubię mięso drobiowe, często je przyrządzam, więc… dlaczego nie podać go inaczej. Smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkoKolejny raz uraczę Was przepisem Kuchni Polskiej. Wprawdzie przygotowanie tej potrawy składa się z kilku etapów, ale wierzcie mi - naprawdę warto. Selery w połączeniu z farszem z udek drobiowych wzbogaconych aromatem koperku wyglądają i smakują po prostu rewelacyjnie! Całości dopełnia lekko winny, pomidorowy, beszamelowy, śmietanowy i subtelnie imbirowy sos. Seler korzeniowy (bulwy) Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 25 min Otwieranie(...)Garnka: Szybkie Porcji: 4 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Farsz z udek drobiowych Składniki 3 podudzia drobiowe 1 jajko, rozmąć 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej sól morska drobno mielona, czarny pieprz 1 - 2 łyżki świeżo posiekanego koperku + szczypta lub troszkę więcej suszonego Przygotowanie oddziel mięso od kości w następujący sposób: natnij nożem mięso przy
Szybko SzybkowarPotrawa z grilla lub z piekarnika. Jak kto lubi, jak kto woli lub, jak… pogoda pozwoli. Szybkie, proste i uwzględniające nasze ulubione smaki danie – szaszłyki drobiowe z… morelami. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)- marynata:- olej sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy, cytryna, mleko kokosowe- pieprz, chilli w płatkach, papryka wędzona, czosnek granulowany Dodatkowo: - ok. 200g suszonych moreli- 1 czerwona(...)czerwona)- ok. 100g boczku wędzonego- patyczki do szaszłyków- oliwa w sprayu Wieczorem (dzień wcześniej) trzeba zamarynować mięso oraz namoczyć w wodzie patyczki do szaszłyków. Umyte i osuszone piersi drobiowe przekrajamy wzdłuż, na dwie części. Kroimy na ok. 2cm kawałki – przekładamy do pojemnika. Dodajemy składniki marynaty: 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki
mojewypiekiinietylkoWygląd znany, bo któż nie zna faworków, ale marynata powstała dokładnie dla potrzeb tego grilla. Jeżeli Wam się znudziły smaki z grilla, jakie znacie – wypróbujcie przepis na grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 700g)Marynata:- 1 galaretka malinowa- 280ml wrzątku + 230 gazowanej wody mineralnej (do rozpuszczenia galaretki)- olej arachidowy(...)studzimy. Dwie łyżki jogurtu łączymy z 1 łyżką zimnego sosu – mieszamy. Oba sosy (z jogurtem i bez) – podajemy do mięsa z grilla…. i nie tylko.Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej podałam z sałatką z ogórka świeżego i pomarańczy. Tyle o przepisie i sposobie wykonania. Teraz coś o samej potrawie. Dzięki marynacie mięso nabrało nowego, malinowo wędzonego
mojewypiekiinietylkoTempura 天ぷら jest potrawą kuchni japońskiej, ale jej korzenie sięgają Portugalii. Do przygotowania używamy owoców morza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki(...)wody z lodem- olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką temperaturę dymienia)Składniki na sos:- majonez- czerwona pasta curry- pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godziny (możemy zostawić nawet
mojewypiekiinietylkotemacie sałatek kryje się całe bogactwo – składników, witamin, barw, smaków i różnych kombinacji. Sałatka drobiowa z liczi. Liczi to malutki owoc, o ogromnych właściwościach, istna bomba witaminowa… i nie tylko. Ma przyjemny aromat i słodko kwaśny smak. Oprócz walorów kulinarnych i smakowych posiada szerokie właściwości lecznicze. Liczi - dla zdrowia się liczy. Składniki: - 2 pojedyncze piersi drobiowe- ziemniaki sałatkowe(...)cebula- 1-2 ząbki czosnku- świeży koperek- szczypiorek- limonka- sól i pieprz- olej sezamowy- papryki różnego koloruMarynata (ciemny sos sojowy, olej arachidowy, papryka wędzona, pieprz, sok z cytryny) Piersi drobiowe wcześniej zamarynowałam i włożyłam do lodówki. Po ok. 2 godzinach zawinęłam w folię aluminiową i upiekłam w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez 20 minut. Papryki umyłam, odcięłam górę, pozbawiłam
mojewypiekiinietylkoróżnymi postaciami. W ciastach, deserach, napojach, daniach mięsnych… i nie tylko. Świeży ananas wprowadza do potraw całe bogactwo smaków, zapachów i wydobywa z nich nowe aromaty, np. w szaszłykach drobiowych z ananasem. Składniki: - 2 duże piersi drobioweSkładniki marynaty:- 3 łyżki oleju sezamowego- 3 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki marynaty teryiaki- sok z cytryny- pieprz syczuański- sól wędzona- chilli(...)godziny (najlepiej na całą noc). Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Ananasa obieramy i kroimy w grubsze plastry, następnie w kostkę. Nadziewamy na patyczki, naprzemiennie z zamarynowanym mięsem drobiowym. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 190° C przez ok. 30 minut. W połowie tego czasu szaszłyki obracamy.Słowo szaszłyk wywodzi się z kultury tatarskiej i oznacza „coś
mojewypiekiinietylkoKoperkowo czosnkowe kotleciki drobiowe, to kolejna wersja siekanych kotlecików. Tym razem dodałam dużo czosnku i koperku. Smak zupełnie inny niż poprzednie, więc i ta wersja też jest warta wypróbowania. Składniki: - 2 filety drobiowe (550g)- 2 jajka- 3 łyżki majonezu- średnia główka czosnku- pęczek koperku- trochę zielonej cebulki- kilka gałązek natki pietruszki- 1 łyżka mąki pszennej- 1 łyżka skrobi kukurydzianej(...)zmieniając dodatki, uatrakcyjnić naszą potrawę, to już będzie komplet. No może jeszcze jedno, o czym warto wspomnieć – dzieci bardzo lubią te kotleciki. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Koperkowo czosnkowe kotleciki drobiowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoPolecam soczyste filety drobiowe, duszone w białym winie na patelni tylko w 20 minut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować nie tylko podczas wykwintnej kolacji ale również bedzie smakowitym daniem na codzienny obiad.SKŁADNIKI 500 g piersi drobiowej1 szklanka białego wytrawnego wina3 listki szałwiikilka igiełek rozmarynu2 ząbki czosnkumąkasóloliwa z oliwekSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPokroić pierś drobiową w plastry(...)obtoczyć w mące.Rozgrzać patelnie i dodać 5 łyżek oliwy z oliwek, ząbki czosnku, szałwie, rozmaryn. Układać plastry drobiowe na patelni i smażyć z każdej strony przez około 5 minut. Posolić do smaku, podlać białym wytrawnym winem i odparować alkohol. Dusić pod przykryciem przez następne 10 minut.Podawać na gorąco z dodatkiem lampki białego wytrawnego wina.SMACZNEGO
zielonacukinkaPasztet drobiowy...Delikatny i aromatyczny.Znacznie chudszy niż z mięs mieszanych.Z dodatkiem włoszczyzny.Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem.Zapraszam!Składniki:700 g drobiowego mięsa mielonego;1 duża marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część małego pora;1 średnia cebula;1 łyżka oleju;500 ml zimnej wody;2 duże jaja;4 ziarna pieprzu;2 kulki jałowca;2 ziarna ziela angielskiego(...)pasztetu użyłam mięsa z ud kurcząt bez skóry i kości (dostępne w lidlu) i samodzielnie zmieliłam. Można także użyć mięsa z filetu z piersi kurczaka czy gotowego, mielonego mięsa drobiowego dostępnego w sklepach.Dobre ugniecenie masy mięsnej w keksówce przed upieczeniem zapewni, że w pasztecie nie będzie szczeliny.Olej można zastąpić oliwą lub masłem a sugerowane przyprawy swoimi ulubionymi.Pasztet ma dość wyrazisty
Gospodyni Miejskaposmarowania. Bagietka, nieodzowny element kuchni francuskiej, więc i ciąg dalszy powinien być francuski... A ponieważ uwielbiam wszelakie smarowidła, padło na pâté z drobiowych wątróbek. Poszperałam w necie i oto moja wersja tego dania. Duet chrupiąca bagietka z kozim serem i pâté rewelacyjna !Do usmażenia wątróbek do pâté użyłam smalczyku roślinnego, zamiast(...)oleju. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale zastępuje inne tłuszcze do smażenia.Pâté z drobiowych wątróbek Składniki:500 g drobiowych wątróbek1 mała cebula2 ząbki czosnku2-3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda100 g masła w temperaturze pokojowej1 łyżeczka suszonego tymianku1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego60 ml whisky2 łyżki śmietanysólpieprz3 łyżki roztopionego masła Wykonanie:Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny
Kulinarne przygody Gatitypiknik, po raz kolejny poczuć unoszący się w powietrzu tak przez nas lubiany zapach lata i aromatycznych smakołyków. Moja pierwsza propozycja to: szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie. Jutro część druga pikniku :) składniki na 9 szaszłyków 2 filety drobiowe zielona papryka biała papryka młoda cebulka cukinia pomidorki koktajlowe 9 listków szałwii przyprawa do grilla(...)łyżeczka miodu skórka z połowy cytryny sól, pieprz Na początku przygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z cytryny, imbir ścieramy na tarce, dodajemy łyżeczkę miodu przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.Filety drobiowe kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, zalewamy marynatą, mieszamy wszystko razem. Zostawiamy w lodówce na minimum 1 godzinę. Kroimy na większe kawałeczki paprykę, cukinię, cebulę. Listki
noteskulinarnyfigaZnakomity bulion drobiowy, wymaga jedynie czasu, gdyż przygotowanie zabiera ładnych parę godzin. W nagrodę dostajemy, naprawdę esencjonalny bulion, o pięknym kolorze. Do mojego, oprócz kurzych skrzydeł , trafiły kaczy korpus oraz szyja i skrzydełka z perliczki . Gdyby jeszcze ilość szuflad w zamrażarce była większa! Wspomagałam się przepisem z książki "Pasja smaku. Przepisy z restauracji Aubergine(...)Gordona Ramsay'askładniki:ok 3 kg drobiowych części( skrzydełka kurze, korpusy, szyje z kaczki, perliczki)2 marchewki3 - 4 pietruszki1 mały seler lub 1/2 dużego2 duże cebule3 -4 łodygi selera naciowego1 duży lub 2 mniejsze pory1/2 główki czosnkuziele angielskiepieprz całylistki laurowegałązka tymiankusólopcjonalnie pasta lub koncentrat z pomidorów (tego drugiego raczej mniej)przygotowanieSkrzydła i pozostałe drobiowe kawałki umyć
Stare GaryBardzo sycąca sałatka z wątróbką drobiową to rarytas dla amatorów tego przysmaku , może stanowić odrębne danie na przykład śniadanie bądź kolację . Jest bardzo smaczna a do tego niezwykle prosta w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania. składniki na 2 porcje 4 liście sałaty 20 dag wątróbki drobiowej 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2 łyżki margaryny do smażenia
Smakowite Dania