Jerzego natknęłam się przypadkiem. Zauroczył mnie na tyle, że bezwłocznie zaprosiłam go do siebie... Składniki: 1 gruszka 1 kiść winogron 7 szt truskawek 1 oliwka czarna 2 ziarenka gałki muszkatałowej ok. 40 wykałaczek Owoce myjemy. Obieramy ze skórki ok. 1/3 gruszki zaczynając od ogonka, po wcześniejszym zaznaczeniu nożem dookoła gruszki terenu na pyszczek jeża. Wykałaczką robimy otwory na oczy, wkładamy(...)ziarenka ziela angielskiego (lub goździki). Ogonek po ewentualnym skróceniu ozdabiamy oliwką. Owoce winogron przebijamy wykałaczką i umieszczamy je na nieobranej części gruszki, tworząc kolce na których będziemy umieszczać ładunek Jeżyka - świeże truskawki, lub inne owoce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajabłko czerwone 1 kiść winogrona 1 paczka rodzynki 1 szt gruszka Brzoskwinie i ananasy wyjmujemy z puszek,kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy(...)rodzynki a nastepnie obrane i pokrojone w kostkę banany, kiwi, mandarynki. Jabłko i gruszkę pozostawiamy w skórce i również dodajemy do sałatki pokrojone w kostkę. W przypadku winogron dajemy całe owoce. Całość mieszamy i wkładamy do schłodzenia do lodówki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaapetyt na ... więcej, nie tylko w kulinarnej przestrzeni;)Specjalnie dobrane składniki z pewnością staną na wysokości zadania - zresztą oceńcie sami! Składniki: 2 łodygi selera naciowego mała kiść ciemnych winogron 1 gruszka 1 banan 2 mandarynki garść orzechów włoskich sos: 3 suszone daktyle sok z 1/2 cytryny Łodygę selera (bez liści) przekroić wzdłuż na połowę, cienko pokroić. Winogrona podzielić na połowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki:8 kulek winogrona 80 g arbuza bez skóry i pestek1 garść borówek1/2 serka camembertWinogrona przekroić na pół. Arbuza pokroić w dużą kostkę. Serek pokroić w trójkąty. Wszystko ułożyć na talerzu w dowolną kompozycję. Całość można skropić sokiem z pomarańczy. Pyszny mix na deser, podwieczorek lub kolację
Monia miesza i gotujeskładniki:1 garść rukoli6 kulek winogrona100 g arbuza bez skóry i pestek30 g fetyolej lniany do skropieniaRukolę ułożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć pokrojonego arbuza oraz winogrona przekrojone na pół. Na wierzch rozkruszyć fetę. Całość skropić olejem lnianym
Monia miesza i gotujecytryny1 łyżka octu winnego JamarZe śliwek i nektarynki usunąć pestki, pokroić na małe kawałki. Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić na małe kawałki. Winogrona przekroić na pół. Pokrojone owoce włożyć do miski. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i octem winnym, polać sałatkę. Jeszcze raz wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujeopakowanie dowolnej mieszanki sałat250 g różowych winogron1 awokado2 gaście suszonej żurawiny2 garście orzechów włoskich6 łyżek oleju słonecznikowego2 łyżki soku z cytryny1 łyżka mioduSałatę przełożyć do miski, dodać żurawinę. Winogrona pokroić na pół, można wypestkować, dodać do sałaty. Awokado obrać i usunąć pestkę, pokroić na małe kawałki i również dodać do sałaty. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać. Olej wymieszać w małym słoiczku
Monia miesza i gotujesprawdzi jako poobiednia słodkość lub zwykłe zaspokojenie braku cukru w organizmie. Powstaje dosłownie chwilę, a owoce do niego możecie dobrać wg własnego uznania – ja wykorzystałam kiwi, pomarańcz i ciemne winogrona. Jest to też sposób na wykorzystanie zalegającej w lodówce kremówki. Składniki na 2 porcje: Pół pomarańczy 1 kiwi 8-10 winogron ciemnych Polewa/sos czekoladowy/ rozpuszczona czekolada 200 ml śmietanki
Fabryka pomysłówkryzysy polecam sałatkę owocową, moje potrzeby słodyczy zostały zaspokojone ;) Z podanej ilości składników będziemy mieli porcję dla 2 osób. Składniki: 2 dojrzałe banany 2 kiwi garść kuleczek zielonego winogronu, najlepiej takich bez pestek (np. rodzynkowy) 5 połówek brzoskwiń z puszki 1/3 szklanki zalewy z brzoskwiń 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie:Banany kroimy w plasterki, kiwi i brzoskwinie w większą(...)kostkę. Wszystko wrzucamy do jednej miski i dodajemy winogrona. Z zalewy i jogurtu robimy sos i zalewamy owoce. Mieszamy i możemy zajadać :)SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkastężeje. Wyjąć z formy lub miski i udekorować owocami. Każdą porcję polać sosem, najlepiej ciepłym. Przygotowanie ze świeżymi owocami. Tu możecie sobie poszaleć. Kto co lubi… maliny truskawki winogrona, rodzynki itp Dwie galaretki rozpuścić w litrze wrzącej wody, rozmieszać i odstawić do ostudzenia. Jak już zacznie gęstnieć dodać owoce i zamieszać. Wstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Sztywną galaretkę
Kuchnia Pokoleńmoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne . Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Produkty: 2 gruszki, winogrono ciemne i jasne, (mogą być też borówki amerykańskie) kilka wykałaczek gozdziki do zrobienia oczek i buzki
Pysznosci Babci BasiSkładniki – porcja na 1 l nalewki: 1 kg ciemnych winogron, 700 ml spirytusu, 300 ml przegotowanej wystudzonej wody, 0,5 kg cukru. Krok 1 Umyte i posortowane owoce przekładamy do słoja delikatnie je rozgniatając. Spirytus mieszamy z wodą i zalewamy tym owoce. Słój zakręcamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciepłym miejscu. Krok 2 Nalewkę zlewamy do butelek
Coś bym zjadłaziemniaczanej 70 g cukru 30 g masła w temperaturze pokojowej Galaretka z białego wina: 300 ml słodkiego białego wina 2 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Owoce: maliny jeżyny borówki winogrona nektarynki * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło, dodaj żółtko oraz wlej mleko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw
Food Squarerzodkiewki, sól, pieprz - jedna marchewka, pokrojona w plasterki - dwa pomidorki koktajlowe - kilka małych rzodkiewek przekrojonych na pół - jedno kiwi, obrane i pokrojone w plasterki, ja wycięłam środek - kilkanaście bezpestkowych winogron A Wy jakie lunchboxy lubicie najbardziej? Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosamrożone - 100 g cukru - 50 ml wody - sok z 1/2 cytryny Na wierzch : - 1 galaretka winogronowa lub agrestowa - 1 galaretka pomarańczowa - sezonowe owoce lub wg smaku , u mnie obrany winogron i borówki Wykonanie ciasta : Zaczynamy od zrobienia galaretek bo najwięcej czasu zajmuje ich zastyganie. Galaretkę cytrynową do jogurtu robimy z 1/4 porcji wody ponieważ musi nam zastąpić żelatynę ,której
Wypieki Rene