soffritto z dodatkiem mrożonych warzyw. ZUPA MINESTRONE SKŁADNIKI 1,5 litra domowego bulionu drobiowego; paczka mrożonych warzyw; 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej; 1 kalarepa; 1 bulwa kopru włoskiego; 2 łodygi selera naciowego; 3 spore ząbki czosnku; 1 duża cebula; 1 duży pomidor; trochę drobnej fasolki z puszki lub słoiczka;... Artykuł Zupa minestrone w wersji zimowej pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkabrązowej soczewicy; 500 ml domowego bulionu drobiowego; 70 gramów boczku surowego wędzonego; 1 nieduża, gruba kiełbasa parówkowa; 4 surowe frankfurterki; 1 większy pomidor; mała bulwa fenkuła; 2 łodygi selera naciowego; nieduża marchewka; 1 cebula;... Artykuł Soczewica z kiełbasą i warzywami na gęsto pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkakrojonych warzyw, chili, imbiru, soczewicy i liści szpinaku doprawiona octem winnym. ZUPA WARZYWNA ZE SZPINAKIEM SKŁADNIKI 1200 ml domowego bulionu drobiowego lub warzywnego; 150 gramów czerwonej soczewicy; marchewka; łodyga selera naciowego; cebula; 1-2 ząbki czosnku; mały kawałek świeżego imbiru; 1 czerwona papryczka chilli; około 10 sztuk pomidorków koktajlowych; 100 gramów... Artykuł Zupa warzywna ze szpinakiem i soczewicą pochodzi
Kuchnia Tomkawarzywa oraz świeżym bobem. PULPETY CIELĘCE SKŁADNIKI 500 gramów cielęciny (karczek, gulasz); 2 duże karczochy; opakowanie grzybów shimeji; 1 nieduża bulwa fenkuła; duża biała (czosnkowa) cebula; 2 łodygi selera naciowego; dwie garści bobu (może być mrożony); 1 mała zielona papryka; 2-3 ząbki czosnku; duży... Artykuł Pulpety cielęce duszone z warzywami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkanastępnie zapieczone. LASAGNE Z MIĘSEM SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu lasagne; 600 gramów mielonej wołowiny; 300 gramów twardego żółtego sera; 150 gramów mozzarelli; 1 cebula; 4 ząbki czosnku; 3 łodygi selera naciowego; puszka krojonych pomidorów bez skóry; pół szklanki czerwonego wina; 2-3... Artykuł Lasagne z mięsem ale bez beszamelu pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaRóżnego rodzaju mięsiwa duszone z drobno krojonymi warzywami w sosie pomidorowym. GULASZ WŁOSKI SKŁADNIKI około 1,5 kg różnego rodzaju mięsa; 2 łodygi selera naciowego; 1 marchewka; 1 spora cebula; 2-3 ząbki czosnku; szklanka czerwonego, włoskiego wina; 600 ml passaty pomidorowej; sól, pieprz; przepis na gulasz włoski w pomidorach Artykuł Gulasz włoski w pomidorach z polentą podany pochodzi
Kuchnia TomkaMałe kawałki kurczaka smażone krótko na mocnym ogniu w woku razem z warzywami i ostrą pastą fasolową. KURCZAK NA OSTRO SKŁADNIKI 500 gramów mięsa z kurczaka; 100 gramów selera naciowego; około 100 gramów zielonej papryki; 100 gramów cukinii; pęczek dymki; 2-3 tajskie papryczki chilli lub pół łyżeczki suszonych płatków chilli; 1 łyżeczka startego imbiru; 2... Artykuł Kurczak na ostro
Kuchnia Tomkawarzyw na koniec doprawione śmietaną. KURCZAK W WARZYWACH SKŁADNIKI 8 udek z kurczaka (tych mniejszych części, nie całych ćwiartek); cukinia; czerwona papryka; zielona papryka; żółta papryka; 1-2 łodygi selera naciowego; kilka szalotek lub 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; mała czerwona papryczka chilli; 3-4 ząbki czosnku; 1-2 liście... Artykuł Kurczak w warzywach duszony pochodzi z serwisu Kuchnia
Kuchnia Tomkawywaru jarzynowego z dodatkiem soczewicy, warzyw korzeniowych oraz makaronu nitki. ZUPA JARZYNOWA Z SOCZEWICĄ SKŁADNIKI 1,2 litra domowego wywaru jarzynowego; 3/4 szklanki brązowej soczewicy; marchewka; pietruszka; cebula; łodyga selera naciowego; czerwona papryczka chilli; duża garść makaronu nitki; suszony tymianek; oliwa z oliwek; sól, pieprz; przepis na zupę jarzynową z soczewicą i... Artykuł Zupa jarzynowa z soczewicą i makaronem pochodzi
Kuchnia Tomkamożna jadać jogurty naturalne z porcją musli i garścią owoców. Śniadania także możecie przygotowywać na dwa dni. Ale to nadal nie wszystko, gdyż jako przekąski można jeść warzywa, choćby seler naciowy czy też marchewkę. Jak zaoszczędzić? Czasami małe zmiany dają dużą różnicę. I trudno się z tym nie zgodzić. Dlatego też wprowadzając małe zmiany można sporo zaoszczędzić. Przede wszystkim należy
Słodkie okruszkiilością oliwy z dodatkiem koncentratu pomidorowego. FASOLADA FASOLKA PO GRECKU SKŁADNIKI 1 kilogram świeżej fasolki lub 500 gramów suszonej; 2 cebule; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 marchewka; 2 łodygi selera naciowego; pół bulwy świeżego fenkuła; natka pietruszki; 2 liście laurowe; kilka ziaren ziela angielskiego; oliwa extra... Artykuł Fasolada fasolka na gęsto po grecku pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkamoją ulubioną kaszę kuskus perłowy. Wyszła gęsta i pożywna 😍 Z mnóstwem aromatu i smaku. Pychota! Składniki: 400 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego kawałek pora 1 cebula liść laurowy ziele angielskie masło klarowane/olej śmietana 18% pieprz sól natka pietruszki do posypania 100 g kuskusu perłowego Wykonanie: Kiełbasę wyciskamy z osłonki. Robimy
Walijskie Pichceniestartymi pomidorami. ZUPA SOCZEWICOWA SKŁADNIKI 100 gramów brązowej soczewicy 200 gramów pomidorów z puszki lub 1-2 duże pomidory 750 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego cebula czerwona marchewka łodyga selera naciowego 1 większy ząbek czosnku liść laurowy kmin rzymski mielony szczypta suszonych płatków chili oliwa... Artykuł Grecka zupa soczewicowa z warzywami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkapomidory koktajlowe i świeża papryka marynowane w oliwie a następnie połączone z makaronem. BUCATINI ALLA CRUDAIOLA SKŁADNIKI 250 gramów makaronu bucatini; 8 pomidorków koktajlowych; garstka liści bazylii; jedna łodyga selera naciowego; jedna zielona papryka; 1-2 ząbki czosnku; 1-2 łyżeczki kaparów; suszone oregano; oliwa extra vergin; sól, pieprz; przepis na bucatini alla crudaiola Artykuł Bucatini alla crudaiola na letni
Kuchnia Tomkalitra domowego bulionu warzywnego; 300 gramów fileta z łososia; 2 ziemniaki; 1 marchewka; 2 garści groszku (może być mrożony); 1 czerwona cebula; połowa brokuła; kawałek pora; 1 łodyga selera naciowego; mleko; gęsta, kwaśna śmietana; pęczek świeżego... Artykuł Zupa z łososiem i warzywami fińska pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka