seler naciowy - 4547 przepisów (strona:195/304)

Sałatka słoikowa 1149

liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki – twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajlowe Składniki dodatkowe: – warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane – mięsa(...)pęczak), – sery: np. żółty, feta lub mni mozzarella. Należy pamiętać: – o kolejności wkładania składników: jako pierwsze na dno, wkładamy najtwardsze i najcięższe składniki (np. pomidory, ogórki, rzodkiewka, seler) lub „mokre” składniki (np. suszone pomidory w oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę! – jeśli zabieramy sałatkę do pracy/szko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa minestrone z tortellini 158

sprawdź” na obrazku poniżej. Składniki: 1-1,5l bulionu – warzywnego lub drobiowego 2 łyżki oliwy 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 marchwie 2-3 gałązki selera naciowego 100ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego kilka dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów w puszce 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cukinia (można wziąć 1 małą zieloną i 1 żółtą(...)garście szpinaku baby opcjonalnie 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie tortellini z serem sól, pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojone w półksiężyce marchew i seler. Podsmażać 5 minut, aż marchew lekko zmięknie. Dodać bulion, passatę, pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę; jeśli używacie pomidorów z puszki – dodajemy je razem z sokiem

Pociąg Do Kuchni
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, JABŁKIEM I SELEREM NACIOWYM 127

też lepiej trzyma formę po nałożeniu na kanapkę.  SKŁADNIKI na 2 porcje SAŁATKA 1 puszka tuńczyka (ok. 160 g) w oleju lub w sosie własnym / odsączonego 1 łodyga selera naciowego/ przekrojona wzdluż na dwa paski, a następnie w cienkie plasterki 1/2  małego jabłka (np. Gala) / umytego, pozbawionego gniazd nasiennych i pokrojonego w drobną kostkę 2 łyżki posiekanych listków(...)ciabatta, bagietka WYKONANIE Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką syropu klonowego. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną chili.  W miseczce mieszamy odsączonego tuńczyka, seler, cebulę, bazylię i jabłko. Polewamy przygotowanym dressingiem i dokładnie łączymy. Podajemy z dobrej jakości świeżym lub opieczonym pieczywem

cool and minty
Pomidorowy dal z soczewicy+ basmati + surówka z białej rzodkwi 101

łyżeczki mielone - ½ łyżeczki nasion konopi          - sok z cytryny SURÓWKA: - kilka plastrów białej rzodkwi - 1 łodyga selera naciowego - 1 marchewka - natka pietruszki - sok z cytryny * Najbardziej polecam pomidory koktajlowe w puszce- słodsze i intensywniejsze w smaku od zwykłych puszkowanych pomidorów. Do dostania np. w tesco ;) Wykonanie: - Ziemniaka obrać i pokroić - Zagotować wodę(...)soczewicę do miseczki - Na odrobine oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili i kumin - Po 30 sekundach dodać pomidory i pozostałe przyprawy - Dodać soczewicę, wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty - Seler, rzodkiew i marchewkę umyć i posiekać do miseczki - Dodać posiekaną natkę i sporo soku z cytryny, wymieszać - Ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz - Posypać go mielonym kuminem

Wegańska kuchnia orientalna
Zupa porowa na drobiowych sercach i wątróbce 132

niej delikatną, kurzą wątróbkę. <3 500g kurzych serduszek 500g tychże wątróbek 2 marchewki 1 pietruszka 1 duży/2 mniejsze pory 2 nieduże ziemniaki niewielki kawałek korzenia selera seler naciowy nać pietruszki kopiasta łyżeczka posiekanego koperku przyprawa warzywna sól, pieprz Serduszka kroimy na połowy i pozbywamy się z nich pozostałych skrzepów krwi i tłuszczu. Wątróbkę płuczemy w zimnej wodzie, większe(...)minimum. I serduszka i wątróbki powinny być już lekko miękkie, dorzucamy więc do nich pokrojone w małą kostkę/starte na dużych oczkach marchew, pietruszkę, ziemniaki i korzeń selera oraz dosyć grube krążki pora. Gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie doprawiamy zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie przyprawą warzywną i wrzucamy posiekaną zieleninę. Tego typu zupa nigdy nie będzie smakowała

Kuchenna Kontrrewolucya
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? 25

warzywa i owoce możemy jeść podczas diety-postu dr Dąbrowskiej? KORZENIOWE : marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka(...)owoców: – najlepiej surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną – woda z imbirem, kurkumą, cytryną – soki z dozwolonych owoców, warzyw i ziół

To co kocham
Makaron z ragù z kaczki po wenecku. 65

cynamonem, dającym bardzo interesujące wrażenia smakowe.  😋 Składniki: 350g filetów z kaczki ze skórą (można użyć także innych części, np. nóg - ważne jednak by były ze skórą) 1 łodyga selera naciowego (obrana z włóknistych części) 1 cebula (niewielka) 1 marchew 2-3 ząbki czosnku ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina (125ml) 1 szklanka bulionu drobiowego (250ml) 1 szklanka passaty (250ml) - można(...)bigoli - lub innego, dość grubego typu. Ważne, by ragù miało się do czego "przykleić" (ja, z braku bigoli użyłem papardelle ) starty Parmezan lub Grana Padano do posypania Wykonanie: marchew, selera i cebulę obrać i posiekać w bardzo drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać; w głębokiej patelni rozgrzać chlust oliwy; kaczkę przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć, zaczynając od strony

Pasta Po Polsku
MAKARON RIGATONI Z INDYCZYM RAGU BIANCO 77

stylu bolońskim. Będziesz potrzebować Składniki na 2 porcje:  200 g makaronu rigatoni 300 g mielonego udźca indyczego 80 ml wytrawnego białego wina 40 g masła extra 20 g selera naciowego 20 g marchewki 20 g białej cebuli 20 g zielonego groszku 2 ząbki czosnku 10 g suszonych pomidorów w oleju 40 g sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano(...)Etap II - mięso na patelni Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmaż mielone mięso indycze, aż uzyska ono rumiany kolor. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę: selera, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory. Całość dodaj po kolei na patelnię i smaż dalej na dużym ogniu. Dodaj odrobinę białego wina, zmniejsz źródło ciepła i stopniowo dolewaj uprzednio przygotowany wywar

Wylizany Rondel
MAKARON RIGATONI Z INDYCZYM RAGU BIANCO 93

stylu bolońskim. Będziesz potrzebować Składniki na 2 porcje:  200 g makaronu rigatoni 300 g mielonego udźca indyczego 80 ml wytrawnego białego wina 40 g masła extra 20 g selera naciowego 20 g marchewki 20 g białej cebuli 20 g zielonego groszku 2 ząbki czosnku 10 g suszonych pomidorów w oleju 40 g sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano(...)Etap II - mięso na patelni Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmaż mielone mięso indycze, aż uzyska ono rumiany kolor. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę: selera, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory. Całość dodaj po kolei na patelnię i smaż dalej na dużym ogniu. Dodaj odrobinę białego wina, zmniejsz źródło ciepła i stopniowo dolewaj uprzednio przygotowany wywar

Wylizany Rondel
Niedziela: Zapiekanka mac and cheese 119

wymieszaną z tartym parmezanem. Czas: około 30 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 4 bardzo solidne Składniki: 2 i 1/2 szklanki makaronu kolanka 500 g mielonego indyka 2 gałązki selera naciowego posiekane Mała żółta lub czerwona papryka pokrojona w kostkę 1 szklanka drobno posiekanej cebuli 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii lub łyżka(...)Krok 1 Zagotuj 3 szklanki wody, wsyp łyżeczkę soli, wrzuć makaron. Gotuj 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Krok 2 Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Wsyp paprykę, seler, cebulę i czosnek. Zamieszaj i smaż, aż warzywa zmiękną. Włóż do rondla mięso, smaż rozdrabniając mielone drewnianą szpatułką na małe kawałki. Kiedy mięso zbrązowieje posól je do smaku, dodaj bazylię

Niedzielny kucharz
Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup 150

łyżki masła 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula obrana i pokrojona w cienkie plasterki 1 fenkuł, obrany, przycięty i pokrojony w cienkie plasterki 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane sól i pieprz do smaku 3 duże liście bazylii, 2 gałązki natki pietruszki, 1 gałązka tymianku i 1 liść laurowy, związane nitką(...)średnim ogniu masło, dodaj boczek i smaż, mieszając od czasu do czasu, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki. Do tego samego rondla włóż cebulę, fenkuła, selera i czosnek i dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 8 minut. Dodaj skorzonerę i smaż przez kolejne 10 minut więcej. Wlej bulion

karmelowy
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? Część 2 239

rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew(...)najlepiej surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną – woda z imbirem, kurkumą, cytryną – soki z dozwolonych

To co kocham
Iberyjski gulasz z łopatki z dynią 115

kasztanowym miąższu ( Hokkaido lub Hubbard ) , około 0,4 kg 1 cebula 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszki 1 strąk chilli 1 słodka , mała papryka 1 puszka pomidorów 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 szklanka słodkiego białego wina 3-4 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 płaska łyżeczka mielonej kozieradki 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka brązowego(...)chwile , przekładamy do mięsa . Gorącą patelnię po smażeniu , zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia , zawartość wlewamy do garnka z mięsem . Dodajemy obrane i pokrojone : dynię , marchewkę , chilli , pietruszkę i selera . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec pomidory z puszki , ziele , liść laurowy , kozieradkę , brązowy cukier , sól i pieprz do smaku . Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż mięso zrobi

Ogrodnik w podróży
Wegański quiche brokułowy 143

świetnie się sprawdza na przyjęciu czy innym wesołym zgromadzeniu Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oliwy 2/3 szklanki wody szczypta soli Nadzienie: Warzywa: 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 5 pieczarek 1/2 większego brokuła 3 średnie ziemniaki garść szpinaku lub jarmużu pieprz sos sojowy do smaku 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Masa tofu: 300 g tofu(...)przez 10 minut. W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy nadzienie. Najpierw obieramy cebulę i ziemniaki i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórki, i kroimy w plasterki, selera myjemy i drobno kroimy. Szpinak/jarmuż myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Brokuła dzielimy na niewielkie koszyczki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy

Lamarida.pl