seler naciowy - 4547 przepisów (strona:190/304)

Tatar ze śledzia i awokado 100

podać na grzance lub z chrupkim pieczywem. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki na tatar ze śledzia: 4 filety śledzia małosolnego bez skóry dojrzałe awokado 2 łodygi selera naciowego cebula czerwona kilka gałązek natki pietruszki 1/2 jabłka  2 łyżeczki soku z cytryny  łyżka oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz do smaku  sól do smaku(...)pokroić w kostkę i wymieszać z olejem. Awokado i jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera oczyścić z twardych nitek i drobno pokroić. Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Tatar można formować przy pomocy specjalnej obręczy

Kuchcik gotuje
Duszona wołowina 129

wynosić nawet do 180 minut, zazwyczaj wystarczy 120 minut. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: około 180 minut Składniki: 1,20 kg wołowiny (u mnie rozbratel) 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 2 cebule 4 ząbki czosnku łyżeczka tymianku łyżeczka rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 2 łyżeczki soli łyżeczka pieprzu naturalnego(...)duszoną wołowinę? Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, które obtoczyć w mące. Na dobrze rozgrzanej patelni z masłem obsmażyć partiami wołowinę. Marchewkę obrać i drobno pokroić.  Selera umyć i pokroić na niezbyt grube kawałeczki. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Cebulę i czosnek obsmażyć na maśle, po czym dodać marchew i jeszcze chwilę podsmażać. Następnie połączyć

Kuchcik gotuje
Pieczarki z kaszą gryczaną 155

także osobom na diecie, które muszą dbać o linię, gdyż wspaniale syci, a nie zawiera zbyt dużo kalorii. Składniki: (2 - 3 porcje) 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1/2 selera naciowego 500 g małych pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory lub puszka krojonych 150 g sera feta 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki(...)gotować przez 8 minut na małej mocy palnika pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć z palnika (kasza jest lekko twarda), przykryć i odstawić do czasu wchłonięcia wody przez kaszę. Selera i pomidory umyć i drobno pokroić. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki i smażyć około 5 minut

Kuchcik gotuje
Sałatka z ciecierzycy z malinowym dressingiem 135

pozytywnie mnie zaskakuje! Tak było i tym razem! Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 długi ogórek ok. 200 g małych pomidorków (użyłam pomidorków w kształcie gruszki) 4 łodygi selera naciowego 1 mała kostka fety lub pojemnik fety w kostce w zalewie duża garść rukoli Dressing: 100 g malin (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka(...)wymieszać z miodem, musztardą i octem balsamicznym. Następnie dodać cienkim strumieniem oliwę z oliwek, cały czas mieszając sos. Warzywa umyć. Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić w plasterki. Selera pokroić w paseczki, a fetę pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, zalać dressingiem, wymieszać i schłodzić

Czerwień i błękit
Ketchup domowy - wiem, co jem 125

pomidorów ( miękkich) 2 marchewki 2 papryki czerwone 4 jabłka  (winne) 3 ząbki czosnku 1/2 małej  cukinii ( można więcej) 1/2 pietruszki 3-4 łodygi liści selera naciowego  3 cebule Przyprawy: 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego garść bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich 2-3 łyżki soli 2 -3 łyżki cukru 1/2 łyżki pieprzu prawdziwego 1/2 łyżeczki pieprzu(...)ścieramy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy ziarna i kroimy w kostkę. Cukinie i  cebule również kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, liść i ziele angielskie. seler i bazylię siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. dodajemy zioła prowansalskie. wszystko gotujemy pod przykryciem ok 1.5 godziny, często mieszając. Kiedy warzywa są już miękkie, odstawiamy z ognia i blendujemy

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z grillowanych ziemniaków 161

Składniki: 5 ziemniaków pół czerwonej cebuli pół czerwonej papryki czerwona fasola konserwowa groszek konserwowy 2 gałązki selera naciowego 4 gałązki tymianku, sól, szczypta rozmarynu 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie pęczek natki pietruszki kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki umyć i podgotować w osolonej wodzie w mundurkach. Do żaroodpornego naczynia wlać odrobinę oleju, dodać cały czosnek, zioła. Piekarnik rozgrzać (grill(...)kostkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia i dokładnie wymieszać przyprawionym olejem (w razie potrzeby posypać solą). Zapiec na złoty kolor w 180 st C. Groszek i fasolę opłukać. Paprykę, seler i cebulę pokroić - według uznania.  Ostudzone ziemniaki wymieszać z warzywami i posiekaną natką. Skropić cytryną i................. Smacznego

Gaździnka warzy
Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup 148

pewno na długo zagości w mojej kuchni:) Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa kalafiora i topinambura (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę 1/2 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 szklanki bulionu drobiowego 3/4 szklanki mleka, najlepiej 3,2 % 450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki (ja kroję(...)kostkę sól i pieprz 1 łyżka świeżo startego parmezanu 1/2 szklanki kiełków słonecznika, do podania Przygotowanie: W dużym rondlu, na małym ogniu rozpuść 2 łyżki masła, po czym dodaj seler, czosnek i cebulę i smaż do zeszklenia, około 6 minut. Wlej bulion wraz mlekiem i doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu. Następnie dodaj kalafior, topinambur i tymianek i ponownie

karmelowy
Pieczony królik 29

razu wiedziałam co w niej upiekę w pierwszej kolejności. Zapiszcie sobie ten przepis, będziecie do niego wracać. Składniki: 1,3 kg królika 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1 duża cebula pół szklanki wody 3 łyżki musztardy francuskiej 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz W naczyniu żaroodpornym mieszamy musztardę(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 45 minut. Po tym czasie dodajemy do niego obrane i pokrojone w mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę, cebulę, dodajemy także seler. Wszystko mieszamy, z powrotem zamykamy i pieczemy kolejne 45 minut (ostatnie 15 minut można piec bez przykrycia). Jeżeli mięso odchodzi od kości, królik jest gotowy.  Artykuł Pieczony królik pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Pieczony bakłażan z soczewicą i kalafiorem 62

tego aromatyczne, zawiesiste pesto z rukoli i słonecznika.     Składniki: 1 duży bakłażan lub dwa małe 1/2 główki kalafiora 1 szklanka zielonej soczewicy 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju Pesto Garść rukoli 1/2 szklanki nasion słonecznika 3 łyżki parmezanu 3 łyżki oleju Sok z połowy cytryny Przygotowanie: Krok 1 Umyj(...)nagrzeje, zmyj sól z bakłażana, każdą połówkę posmaruj łyżką oleju. Posól. Wstaw do piekarnika przecięciem do góry. Wstaw do piekarnika również kalafiora. Krok 2 Umyj warzywa, obierz marchew i selera, pokrój w kostkę. Drobno posiekaj cebulę. Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju, wysyp na nią cebulę, marchew i selera. Smaż 5 minut, mieszając co jakiś czas. Wsyp soczewicę i drobno posiekany

Niedzielny kucharz
Risotto z gruszką i gorgonzolą 137

dole oraz tutaj i tutaj . ;)   Risotto z gruszką i gorgonzolą Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub z pestek winogron 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 375 g ryżu arborio 1 spory kieliszek wina białego wytrawnego (u mnie Soave Classico) 500 ml gorącego bulionu warzywnego 1 duża gruszka, lub 2 małe (twarde, ale nie niedojrzałe(...)czas mieszać, począwszy od cebuli, aż do miękkości ryżu! Nie może się przypalić choćby w najmniejszym stopniu! Cebulę dusiłam na patelni nie podsmażając, kiedy się zeszkliła i zmiękła, dorzuciłam selera pociętego w 3-4-milimetrowe kawałki ( 1 ). Poddusiłam mieszając. po ok. 4-5-u minutach wsypałam ryż, podsmażyłam, aby ziarenka się zeszkliły, wlałam wino ( 2 ). Mieszałam aż płyn odparował. Gruszki

Kuchnia Prezydentowej
Karkówka po zbójnicku 46

wpisie. Polecam!     Składniki: ok 1 kg karkówki przyprawa do gyrosa 2 cebule (u mnie czerwona i biała) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2-3 łodygi selera naciowego ok 200g pieczarek mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia Zalewa: 250 ml wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki ostrej musztardy 2-3 ząbki czosnku(...)gyrosa *** *** Przyprawioną karkówkę obtaczamy w mące *** *** Plastry mięsa obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju *** *** Podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Cebulę kroimy w półplasterki, papryki paski, a seler na kawałki *** *** Pieczarki kroimy w plasterki *** *** Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy i wykładamy na podsmażonym mięsie *** *** W miseczce lub w słoiku mieszamy wszystkie składniki zalewy *** *** Tak przygotowaną zalewą polewamy równomiernie danie

Blog z Apetytem
Jambalaya z krewetkami i mango 114

kolacji dla dwojga np z okazji Walentynek. PRZEPIS JAMBALAYA Z KREWETKAMI I MANGO Składniki Jambalaya z krewetkami i mango: 500g krewetek 2 cebule 50ml oliwy z oliwek 2 łodygi selera naciowego 2 szkl ryżu białego 2 marchewki 5 szkl rosołu lub wywaru warzywnego 2 puszki pomidorów siekanych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól pieprz chili 2 łyżeczki papryki(...)podsmażamy krewetki minutkę aż się zarumienią. Potem krewetki zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę i wrzucamy na nią posiekane cebulę, szklimy je. W kolejnym kroku marchewkę i selera kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa dodajemy na patelnie i przesmażamy. Następnie do warzyw dodajemy ryż, mieszamy wszystko. Potem do warzyw i ryżu dodajemy pomidory siekane i przecier pomidorowy, mieszamy

Dorota Smakuje
Pikantna sałatka z kalmarem 36

łyżka octu ryżowego ? 1 łyżka sake lub wódki ? 1/3 szklanki pikantnego sosu chili ? 1/3 szklanki oleju ? po 1/3 papryki kolorowej ? 1 ogórek zielony ? 1 mała cebula czerwona ? 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: ? Ugotować ok. 1/2 litra wody z przyprawami. ? Kalmara na wewnetrznej stronie pokroić w kratkę ale nie do końca, nie rozcinając skóry. Przeciąć na 8 części. ? Wrzucić do gotującej(...)łyżce masła, wymieszać z octem i sake. Do gotowego dodać sos chili. ? Do sosu wlewać powoli olej cały czas ubijając, aż powstanie gęsty sos. ? Cebulę pokroić w piórka, selera oczyścić z włókien i pokroić w plasterki, ogórka ze skórą przekroić na połowę, wydrążyć nasiona i też pokroić w plasterki. ? Paprykę pokroić w paski, kolendrę posiekać. ? Warzywa i kalmara wrzucić

To co kocham
Kasza gryczana zapiekana z warzywami 104

Forma: 20 cm x 26 cm x 6 cm Składniki na kaszę gryczaną zapiekaną z warzywami: 1 szklanka nieprażonej kaszy gryczanej 1 papryka 1 mały korzeń selera 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku wiązka koperku lub pietruszki 1 papryczka chili (opcjonalnie) 2 - 3 jajka 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki(...)zrobić kaszę gryczaną zapiekaną z warzywami?  Kaszę ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody. Warzywa korzenne obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę i selera bardzo drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do cebuli dodać pozostałe warzywa i podsmażyć, aż będą prawie miękkie. Ja to nazywam, aż marchewka puści farbę

Kuchcik gotuje
Pikantna sałatka z kalmarem 105

octu ryżowego • 1 łyżka sake lub wódki • 1/3 szklanki pikantnego sosu chili • 1/3 szklanki oleju • po 1/3 papryki kolorowej • 1 ogórek zielony • 1 mała cebula czerwona • 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: • Ugotować ok. 1/2 litra wody z przyprawami. • Kalmara na wewnetrznej stronie pokroić w kratkę ale nie do końca, nie rozcinając skóry. Przeciąć(...)octem i sake. Do gotowego dodać sos chili. • Do sosu wlewać powoli olej cały czas ubijając, aż powstanie gęsty sos. • Cebulę pokroić w piórka, selera oczyścić z włókien i pokroić w plasterki, ogórka ze skórą przekroić na połowę, wydrążyć nasiona i też pokroić w plasterki. • Paprykę pokroić

To co kocham