seler naciowy - 4547 przepisów (strona:182/304)

Marokańska zupa harira z ciecierzycą. Bardzo sycąca i rozgrzewająca. PRZEPIS 96

gotowania (rostbef, antrykot), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 puszka ciecierzycy w zalewie 400 g (oczywiście możesz też użyć podobną ilość suszonej i ugotować ją samodzielnie), 2 marchewki, pół selera naciowego, 2 garści czerwonej soczewicy, 2 puszki pomidorów w zalewie (łącznie 800 g), łyżka papryki w proszku, duża garść drobnego makaronu do gotowania w zupie lub połamanego spaghetti, łyżka mielonego(...)harira? W średnim garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć drobno pokrojoną wołowinę, smaż chwilę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż nadal jeszcze kilka minut. W międzyczasie pokrój marchewkę i seler, także przełóż do garnka, smaż jeszcze chwilę. Dodaj kumin i paprykę w proszku, wymieszaj, wlej ciecierzycę razem z zalewą oraz pomidory, wsyp soczewicę, zalej wodą do wysokości około 3/4 garnka

Kulinarna Polska
Sajgonki z kurczakiem i ryżem 106

papieru w świetnej cenie znajdziecie tutaj 1 szkl ryżu jaśminowego suchego sól himalajska 1 pierś kurczaka pieprz przyprawa pięć smaków chińska lub przyprawa curry olej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej lub kapusty białej 1 papryka sezam Jak zrobić sajgonki z kurczakiem i warzywami: Zaczynamy od ugotowania ryżu. Ryż zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i gotujemy(...)kroimy w paski, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy paski kurczaka i smażymy az stracą surowość. Kurczaka przekładamy na talerz. Potem przygotowujemy warzywa. Marchew, selera, paprykę i kapustę kroimy w cienkie paseczki tzw zapałkę. Na patelnię na której smażył się kurczak wlewamy trochę oleju, wrzucamy warzywa. Oprószamy je solą, pieprzem, curry i smażymy aż delikatnie

Dorota Smakuje
Forszmak z pieczarkami 79

rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, karczku, kiełbasy lisieckiej i małego podudzia z pieczonego indyka) 6 większych pieczarek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 3 ogórki kiszone 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji)   Pieczarki myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w półplasterki, seler w plasterki, cebulę w kostkę, wrzucamy do pieczarek, smażymy. Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, dorzucamy do pieczarek razem z rozdrobnionym czosnkiem, znowu smażymy. Całość zalewamy wodą

Kardamonovy
Kalafiorowe risotto 139

obiad. Jestem ciekawa Waszych opinii. Składniki: - pół małego kalafiora ( drugie pół możecie śmiało zamrozić , będzie druga porcja) - 1 mała żółta papryka - 1 mała czerwona papryka - 2 - 3 łodygi selera naciowego - garść natki pietruszki i szczypiorku - 2 średnie jajka kurze - 250 g boczku wędzonego - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka oleju rzepakowego ( bo takiego używam w domu, możecie wziąć inny) - sól(...)potem drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej. W tym czasie kroje boczek w kawałeczki. Wrzucam go na rozgrzany tłuszcz. Podsmażam a w tym czasie kroję papryki w kostkę , selera w paseczki. Wrzucam warzywa do boczku. Smażę kilka minut i dodaję  kalafior. Polewam sosem sojowym i smażę do miękkości warzyw. W czasie smażenia siekam natkę i szczypiorek. Na koniec smażenia

Kuchnia Pełna Emocji
Sajgonki z warzywami i kurczakiem 1623

kurczakiem ok 20 arkuszy papieru ryżowego 1 szkl ryżu jaśminowego suchego sól himalajska 1 pierś kurczaka pieprz przyprawa pięć smaków chińska lub przyprawa curry olej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej lub kapusty białej 1 papryka sezam Jak zrobić sajgonki z warzywami i kurczakiem: Zaczynamy od ugotowania ryżu. Ryż zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i gotujemy(...)kroimy w paski, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy paski kurczaka i smażymy az stracą surowość. Kurczaka przekładamy na talerz. Potem przygotowujemy warzywa. Marchew, selera, paprykę i kapustę kroimy w cienkie paseczki tzw zapałkę. Na patelnię na której smażył się kurczak wlewamy trochę oleju, wrzucamy warzywa. Oprószamy je solą, pieprzem, curry i smażymy aż delikatnie

Dorota Smakuje
Forszmak z pieczarkami 362

rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, karczku, kiełbasy lisieckiej i małego podudzia z pieczonego indyka) 6 większych pieczarek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 3 ogórki kiszone 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)pszennej sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Pieczarki myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w półplasterki, seler w plasterki, cebulę w kostkę, wrzucamy do pieczarek, smażymy. Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, dorzucamy do pieczarek razem z rozdrobnionym czosnkiem, znowu smażymy. Całość zalewamy bulionem

Kardamonovy
Sałatka warzywna z fetą 116

zdrowe i fit, choć tego ostatniego określenia nie lubimy. Składniki 250 g zielonej soczewicy 250 g czerwonej soczewicy 1 ogórek sałatkowy 1 strąk czerwonej papryki 3 łodygi selera naciowego 10 pomidorków koktajlowych 1 mała puszka kukurydzy z chili 10 czarnych oliwek 6 suszonych pomidorów z zalewy 200 g sera feta 1 garść orzechów sojowych koperek 50 ml oleju z suszonych(...)łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Przygotowanie Soczewice gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniach. Ogórek obieramy i podobnie jak paprykę, kroimy w drobną kostkę. Seler kroimy na plasterki. Kukurydzę z chili odcedzamy. Pomidorki kroimy w łódeczki. Suszone pomidory kroimy w paski. Koperek siekamy. Oliwki kroimy na plasterki. Ser kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wraz

R'n'G Kitchen
Pieczarki faszerowane kurczakiem i kaszą kuskus 233

Można je przygotować wcześniej a potem tylko zapiec w piekarniku jakieś 15-20 minut. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana Składniki: 10 dużych pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 łodyga selera naciowego 1/4 żółtej papryki 1 mała cebula 1/4 szkl kaszy kuskus 4 łyżki krojonej mozzarelli 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Pierś pokroić w drobną kostkę doprawić(...)lodówki.  Kaszę kuskus przelać zimną wodą i zalać wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Z pieczarek wykręcić ogonki a kapelusze obrać ze skórki. Paprykę, cebulę, ogonki z pieczarek i seler drobno pokroić.  Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać pierś i przesmażyć. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę masła dodać cebulę przesmażyć

Ala piecze i gotuje
Pikantna zupa grzybowa z łososiem / Spicy mushroom soup with salmon 182

pokrojonego w grubszą kostkę 250 g grzybów leśnych, oczyszczonych i większe pokrojone w ćwiartki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 gałązka selera naciowego, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 papryczka chili, pokrojona w drobną kostkę 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki(...)smażenia sól i pieprz Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i czosnek, podsmaż do zarumienienia i dodaj ziemniaki, selera, chilli i pomidora. Podsmaż całość mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut. Następnie wlej bulion, przykryj garnek pokrywką i gotuj około 15 minut aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie

karmelowy
zapiekany w serowo śmietanowym sosie kurczak z kalafiorem 426

podaniu go na stół. składniki  dla trzech osób 1 kalafior ( około 600 g) 450 g piersi z kurczaka 150 g  sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 2 jajka 150 ml śmietany 18 % ( słodkiej) 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 łyżki oliwy  1/3 pęczka natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz sposób przygotowania Mięso kurczaka kroimy(...)chłodne miejsce. Kalafiora myjemy i gotujemy na parze, na pół miękko. Na rozgrzaną  patelnię wlewamy oliwę i lekko przesmażamy drobno posiekane ząbki czosnku, oraz pokrojonego w cienkie plastry selera. Następnie na patelnię dokładamy  mięso kurczaka, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz do mięsa dodajemy przecier  pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu

Miód i pieprz
Tatar ze śledzia 60

ryby. Tatar ze śledzia - przepis na 4 porcje Do przygotowania tatara ze śledzia będą Ci potrzebne: 5 filetów ze śledzia w solance, 2 jabłka, sok z połowy cytryny, łodyga selera naciowego, 2 szalotki, garść orzechów włoskich, 3 gałązki natki pietruszki, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 3 łyżki łuskanego słonecznika, łyżka masła, 3 łyżki bułki tartej razowej, pieprz(...)czym opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. 2. Jabłka obierz, pokrój w taką samą kostkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. 3. Posiekaj łodygę selera, obrane szalotki i orzechy włoskie. 4. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z dodatkiem oleju rzepakowego i musztardą, dodaj pieprz i ewentualnie sól (niekoniecznie), a na koniec posiekaną natkę

Z notatnika dietetyka
Kasza pęczak pieczona z mięsem 105

Liczba porcji: 6 - 7 Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie Przepis na kaszę pęczak pieczoną z mięsem: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 2 szklanki kaszy pęczak 2 marchewki 6 łodyg selera naciowego 2 - 3 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki pieprzu naturalnego 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 3 łyżeczki soli olej rzepakowy do smażenia(...)zrobić kaszę pęczak pieczoną z mięsem? Mięso mielone wymieszać z pieprzem naturalnym, majerankiem, kminkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżeczkami soli. Marchewki obrać i drobno pokroić. Łodygi selera pokroić na dość cienkie i małe plasterki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć najpierw cebulę, następnie dodać marchew i seler. Smażyć około 10 minut

Kuchcik gotuje
Zupa tybetańska. 146

Składniki: 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 mała cebula 1 łyżeczka garam masali olej 5 grzybów shiitake (lub małych boczniaków) 1 pomidor (lub kilka koktajlowych) 2 łodygi selera naciowego 3 łyżeczki sosu sojowego 1 szklanka pociętej w cienkie paseczki (lub startej) rzodkwi japońskiej (daikon) 1/2 szklanki zielonego groszku 1 kapusta bok choi 1 i 1/2 litra wody(...)mąki woda sól Wykonanie: Posiekaną cebulę i czosnek oprószyć solą i podsmażyć na oleju wraz ze startym imbirem i garam masalą (około 3 - 5 minut). Dodać pokrojone w kostkę seler, pomidory, grzyby i kapustę oraz sos sojowy i smażyć kolejne 10 minut. Wlać połowę wody lub bulionu i gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać drugą połowę wody

zadanie-gotowanie
Kasza kuskus z warzywami i kurczakiem 198

warzyw. Danie smaczne, lekkie ale i pożywne. Teraz warto korzystać ze świeżych warzyw i z nich przygotowywać posiłki. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 0,5 czerwonej papryki 0,5 żółtej papryki 3 ząbki czosnku 1 cukinia młoda 130 g kaszy kuskus 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Do smaku: sól pieprz(...)Pierś z kurczaka pokroić w kostkę doprawić solą pieprzem i czerwoną papryką. Odłożyć do lodówki na jakieś pół godziny i w tym czasie pokroić warzywa. Cebula w kostkę. Marchewka, seler i czosnek w plasterki. Papryki w paski a cukinię w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć mięso i przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię z tłuszczem dodać cebulę, seler

Ala piecze i gotuje
Pasta z Pietruszki z Tuńczykiem do Pieczywa 142

bardzo zdrowa, możemy ją podawać z pieczywem lub krakersami. Osobiście lubię położyć ją na kanapki z białym serem. Będziemy potrzebować: 250 g natki pietruszki 80 g listków selera lub selera naciowego 50 g białego chleba bez skórki 1 puszka tuńczyka 1 puszka 100 g sardynek lub anchois 80 g cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku 100 ml oliwy lub oleju(...)przygotowania: Pasta z pietruszki i tuńczyka https://www.youtube.com/watch?v=pxKDLot_WVY Przygotowanie: Dokładnie wypłukaną i odsączoną natkę pietruszki kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika w którym przygotuję pastę. Liście selera również dokładnie płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do pietruszki. Zieleninę rozdrabniam blenderem. Następnie do wstępnie rozdrobnionej zieleniny dodaję pozostałe składniki pasty: pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, chleb

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa kapuściana 65

Nasza zupa kapuściana, to pyszna zupa warzywna bez mięsa i ziemniaków. Przygotowana tylko ze świeżej białej lub włoskiej kapusty, marchwi, selera, cebuli oraz pokrojonych w kostkę pomidorów. To idealna zupa na odchudzanie, ponieważ jest niskokaloryczna i z niewielką zawartością węglowodanów. Zupa z kapusty jest bardzo sycąca, łatwa do przygotowania oraz co najważniejsze bardzo zdrowa. Jest niedroga i dobrze się przechowuje(...)przepis! Zupa kapuściana Składniki: kapusta biała: ok. 1 kg duża cebula: 2 szt. marchew: 1 szt. papryka czerwona: 1 szt. pietruszka: 1 szt. pomidory: 4 – 5 szt. seler naciowy: 2 – 3 łodygi natka pietruszki olej rzepakowy: 1 łyżka liść laurowy: 1 szt. ziele angielskie: 2 – 3 ziarna kilka kulek czarnego pieprzu majeranek: 1 łyżeczka pieprz do smaku

Kuchnia Na Wypasie
Makaron z potrawką z kurczaka 119

zależności jak dużo mamy kurczaka na potrawkę mięso z kurczaka z rosołu – u mnie udko, podudzie i pierś 3 marchewki 1 cebula duża 1 łodyga selera naciowego – opcjonalnie 4 łyżki posiekane natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 pomidor sól pieprz łyżka masła łyżka oleju łyżka mąki 200ml śmietany 30% Jak zrobić makaron z potrawką z kurczaka: Zaczynamy(...)masło, olej i podsmażamy na nim cebulę i kurczaka pokrojonego w mniejsze kawałki. Następnie kiedy mięso kurczaka się lekko zezłoci, zalewamy wszystko ok 500ml wody. Potem dodajemy pomidora, marchewki, selera pokrojone w kostkę i przyprawy. Następnie gotujemy aż marchewki staną się miękkie. W śmietanie rozprowadzamy mąkę i zaciągamy potrawkę, zagotowujemy. Potem przyprawiamy do smaku, dodajemy natkę pietruszki. Potrawkę mieszamy

Dorota Smakuje
Cobbler pomidorowy 158

lekkie, niezwykle pomidorowe i syte danie, które z pewnością mile Was zaskoczy i rozkocha w swoim letnim smaku...szczególnie w pochmurne dni :) Cobbler pomidorowy Potrzebujesz: 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 1kg pomidorów 2,5 łyżeczki miodu 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju Biszkopty(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki masła (roztopione) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Cebule i seler pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju. 2. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj na patelnię do warzyw- gotuj do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać. 3. Dodaj masło, pietruszkę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Minestrone 107

mangoldu włoską kapustę, brokuły, cukinię albo zielony groszek. Składniki 200 g wyłuskanego bobu ( ok. 800 g strąków ) sól pieprz 100 g chudego wędzonego boczku por cebula 2 łodygi selera naciowego 200 g marchwi 250 g szpinaku 200 g pomidorów 2 łyżki masła 200 g makaronu muszelki 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej pietruszki 5 łyżek świeżo(...)wodzie. Odcedziłem, opłukałem zimna wodą, każde ziarno wycisnąłem z osłonki. Posoliłem, popieprzyłem. Boczek pokroiłem w kostkę. Por przekroiłem wzdłuż, starannie umyłem, oczyściłem, pokroiłem. Cebulę drobno pokroiłem w kostkę. Łodygi selera umyłem, marchewkę obrałem. Warzywa pokroiłem na półcentymetrowe kawałki. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę wielkości 1 cm. Liście szpinaku umyłem, osuszyłem, grubo posiekałem. Z pomidorów usunąłem twarde trzpienie. Pomidory sparzyłem, obrałem

R'n'G Kitchen
Zupa z bobu 192

bobem i kurczakiem. Łapcie przepis :)   Składniki: 400g łuskanego bobu pęczek koperku duża pierś z kurczaka 5 młodych ziemniaków duża marchew duży por łyżka masła pęczek szczypiorku gałązka selera naciowego gałązka lubczyku  200 ml śmietanki 30% 3 litry wody sól + pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy   Przygotowanie: Bób obieramy i wkładamy do gotującego się wrzątku(...)plasterki. Wrzucamy do garnka i dusimy około 2 minut, mieszając. Kurczaka myjemy i dokładamy do pora, zalewając całość wodą. Gotujemy około 10 minut z zielem angielskim, liściem laurowym, selerem oraz lubczykiem. . W tym czasie obieramy ziemniaki i marchew. Kroimy je w kostkę. Warzywa dorzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania siekamy natkę pietruszki oraz szczypiorek i dokładamy

ChilliJemy
Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto 135

pesto i miłe smakowite zaskoczenie gotowe.   Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Składniki: 1kg świeżych pomidorów 1l bulionu warzywno-drobiowego 1 marchew 1 cebula 1 nać selera naciowego 1,5 łyżki mąki oliwa Sól Pieprz pieprz cayenne lub ostra papryka ½ łyżeczki cukru Mini kilki sera mozzarella Śmietana 18%   Pesto: 50ml Oliwa 1 łyżki Orzeszków nerkowca(...)Przygotowanie: Pomidory myjemy, nacinamy w kształcie krzyża od strony szypułki i sparzamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach, a selera kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy, aż się zeszkli, dodajemy startą marchew i selera, zasypujemy mąką i razem smażymy przez kilka minut

Księga-Smaku
Kasza jaglana na sposób włoski (danie jednogarnkowe) 176

autentycznie włoskim charakterze. Na specjalne okazje, wyjątkowi smakosze parmezanu mogą wzbogacić danie o jego dodatek. Składniki na 2 – 3 porcje: 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 2 laski selera naciowego około 10 suszonych pomidorów (bez konserwantów) 5 – 10 zielonych szparagów około 20 marynowanych oliwek bez pestek (zielonych lub czarnych) 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki oliwy nierafinowana sól(...)czarny pieprz do smaku; zioła: około 1/2 łyżeczki suszonego oregano garść orzeszków piniowych świeża bazylia 1 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Seler i suszone pomidory pokroić na plasterki. Kaszę przełożyć na sito o drobnym oczkach i dokładnie przepłukać pod zimną wodą, po czym krótko przelać wrzątkiem. W garnku o grubym dnie rozgrzać

Even Better Food
Pasztet warzywno-orzechowy 138

orzechowy   (Zainspirowany przepisem z Jadłonomii.) Składniki: 200 g orzechów laskowych ¾ szklanki surowej kaszy jaglanej 2 marchewki 2 pietruszki biała część pora 2-3 ząbki czosnku 2-3 łodygi selera naciowego 1/3 szklanki oleju 3 łyżki sosu sojowego 3 liście laurowe 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego po 1/2 łyżeczki majeranku, tymianku, lubczyku, gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)smarujemy oliwą. Kaszę zalewamy wodą (w proporcji kaszy do wody 1:2) i gotujemy przez 12 minut od zagotowania. Mielimy orzechy. Obraną marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubej tarce, seler kroimy w plasterki, pora w cienkie krążki, czosnek drobno siekamy. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy pory, liście laurowe, i smażymy na małym ogniu przez około

Moja Mama Gotuje
Zapiekanka pasterska - brytyjska królowa comfort foodu 343

się w zimowy klimat, kiedy nasze brzuchy potrzebują ciepłego jedzenia pełnego miłości pomagającej przetrwać szare i zimne miesiące. :) Zapiekanka pasterska Potrzebujesz: Mięsna podstawa: 2 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju 500g mięsa mielonego ( u mnie indyk) 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu wołowego 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)Puree ziemniaczane: 1kg ziemniaków 2 łyżki masła 4 łyżki mleka 30g parmezanu/ regio piatto 1 duża łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięsna podstawa: 1. Cebulę, marchewki i seler pokrój w kostkę i podsmażaj na oleju, aż cebula się zeszkli. 2. Dodaj mięso mielone i dokładnie je rozdrobnij - smaż często mieszając, aż mięso przestanie być surowe. 3. Posiekaj rozmarynowe

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Lasagne z rozmarynem i twarogiem 154

pory absolutny nr 1 w naszej kuchni! SKŁADNIKI: (u nas blaszka 25 x 20 cm): 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo - wołowego) 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól pieprz 150 ml wytrawnego białego wina 450 ml bulionu lub rosołu 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów SOS: 500 g twarogu (najlepiej chudego(...)wędzony w plastrach olej lub oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej - opcjonalnie Na odrobinę tłuszczu wrzucamy mięso. Kiedy będzie się smażyło, obieramy łodygi selera z łykowatych strun i kroimy w drobną kostkę wraz z cebulą. Dodajemy do usmażonego mięsa wraz z rozmarynem, odrobiną soli i pieprzu. Następnie wlewamy wino i chwilę mieszamy, aby odparowało. Zmniejszamy

Kuchnia od dwojga

Proponowane wyszukiwania