seler naciowy - 4547 przepisów (strona:182/304)

mussaka z ziemniakami, musaka, moussaka, mousaka, moussakass 477

mielonego (może być wołowina najlepiej grubo mielona lub mieszanka wołowo-wieprzowa), 1 duża cebula, 1 średni por (cały z zieloną częścią), 4 ząbki czosnku, 1 średnia marchewka, 2 łodygi selera naciowego, 1 duża czerwona papryka, 4 duże pomidory lima, 1 łyżka czerwonego octu winnego, 1 łyżka brązowego cukru, pół dużego pęczka natki pietruszki, sól, ostra papryka, 2 łyżki oliwy + olej(...)oliwie, następnie zdejmij z patelni pozostawiając na niej tłuszcz. Pokrój: cebulę w kostkę, pora w cienkie półplasterki, czosnek w plasterki. Zeszklij je razem. Marchew zetrzyj na tarce jarzynowej, seler i paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj do cebuli. Smaż razem, aż marchew i seler będą miękkie. Dodaj usmażone mięso. Pomidory drobno pokrój i dodaj na patelnię razem z octem

Eksperyment sobotni
Zupa Jamiego. Moja ulubiona! 110

potrzebują żadnych modyfikacji. Ta zupa jest doskonałym tego przykładem. Przepis po prostu kompletny! Na podstawie "Każdy może gotować" Jamie Olivier   6-8 porcji   -2 marchewki -2 łodygi selera naciowego - 2 średnie cebule -2 ząbki czosnku - oliwa 2-3 łyżki - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - pół świeżej papryczki chilli - 2 litry(...)pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki)  -sól i pieprz do smaku   Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki, pokrojonego selera, grubo posiekaną cebulę i drobno posiekany czosnek. Gotujemy około 10 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy gorący bulion, drobno pokrojony imbir (ja ścieram go na drobnych oczkach

Simple Dish
Sałatka pokoleniowa - z selerem , szynką i serem 189

kucharzeniu czy raczej macie odmienne zdania i tak jak my spotykacie się przy wspólnym gotowaniu tylko w okresie świątecznym? :) Przepis własny, Składniki: dwa woreczki ryżu (polecam paraboliczny ;)) dwa słoiczki selera naciowego konserwowego (łącznie około 1 l) 30 dag sera morskiego 30 dag szynki drobiowej puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli konserwowej słoiczek 0,5 l papryki konserwowej słoiczek(...)majonezu - 0,5 l sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryg ugotować według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli, zostawić do przestygnięcia. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić kostkę. Seler, paprykę i ogórki odsączyć - seler można posiekać lub zostawić w całości natomiast paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Kukurydzę i fasolę odsączyć. Szynkę i ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Minestrone po polsku czyli Zupowy Wtorek odc.74 140

przepis pochodzi z książki "Kipi kasza". Minestrone po polsku 1 szkl. fasoli piękny jaś 1 szkl. kaszy perłowej ugotowanej na sypko 2 duże marchewki 3 średnie ziemniaki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula por 2 duże pomidory 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku sól, pieprz oliwa Fasolę myjemy i zalewamy 3 litrami wody. Zostawiamy na noc a następnie gotujemy(...)książce podano czas 30 minut ale wg mnie to zdecydowanie za mało. Ja moją musiałam wyławiać z teoretycznie ugotowanej zupy i podgotowywać dalsze 30 minut. Marchewkę, ziemniaki i seler obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy, pora po umyciu kroimy w ćwierć talarki. W rondlu podgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa prze ok 8 minut. Warzywa dorzucamy do gotującej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bulgur z makaronem plus warzywa i boczniaki 156

kaszy bulgur z warzywami i boczniakami, a do tego makaron :) Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur 1/2 szklanki makaronu wermiszel 1 opakowanie boczniaków 1 mała kalarepa 1 por 2 gałązki selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1/2 kostki dobrego bulionu warzywnego (bez tłuszczy utwardzonych) oliwa z oliwek oregano, pieprz, pasta chili, kurkuma, sos sojowy Zaczynamy od delikatnego przesmażenia(...)bulgur zalewamy 1 szklanką bulionu warzywnego i dodajemy makaron. Odstawiamy na ok. 20 min. W tym czasie przygotujemy resztę składników. Marchewkę kroimy w tzw. zapałkę, kalarepę również. Por i seler w kostkę, a liście kapusty pekińskiej szatkujemy w cienkie prążki. Wszystkie warzywa wrzucamy na głęboką patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Warzywa podsmażamy i dodajemy

vegetanie
Krem burakowy z czarnuszką 61

samo zdrowie. Ja dodatkowo wzmocniłam efekt innymi pysznymi ziarnami sezamu, słonecznika i lnu. Polecam! PRZEPIS KREM BURAKOWY Z CZARNUSZKĄ Składniki: 0,5 kg buraków 1 kg ziemniaków 1 łodyga selera naciowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 10 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz masło ocet jabłkowy ziarno czarnuszki mieszanka ziaren sałatkowych: len, sezam, słonecznik grzanki szczypiorek Jak zrobić(...)myjemy, kroimy w kawałki. Następnie w garnku rozgrzewamy masło (ok 2 łyżki), wrzucamy do garnka posiekaną cebulę i szklimy ją na niedużym ogniu. Potem do cebuli wrzucamy ziemniaki, buraki, selera, czosnek. Zaraz potem zalewamy wszystko wodą (tylko tyle by przykryła warzywa). Dodajemy przyprawy. Następnie gotujemy ok 15 – 20 min tylko tyle aż warzywa zaczną mięknąć. Potem wyjmujemy liście laurowe

Dorota Smakuje
Risotto z kurkami i dynią 59

zawsze na obiad uzbieramy😉.  Zapraszam na risotto z kurkami. Składniki: 200 g ryżu arborio szczypta szafranu (dałam bo lubimy) 250 gram kurek 1/2 dyni  1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku cebula biała sól do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła ( dla wegetarian) 750 ml bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina pieprz do smaku parmezan(...)łyżka posiekanej natki pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie: Ugotować bulion z włoszczyzny ( może być z kostki dobrej jakości, polecam te z ekologicznego sklepu). Oczyścić kurki, dynię pokroić w koskę, seler w plasterki. Odstawić. W kostkę pokroić cebulę, czosnek w plasterki. Rozgrzać patelnię i na oliwie-1łyżka kilka minut smażyć kurki na koniec delikatnie je posolić. Przełożyć kurki do miski

AZgotuj!
Wtorek: Pieczone minestrone instant ze słoika 98

odgrzać. Zalewamy wrzątkiem składniki, mieszamy i wstawiamy na chwilę do mikrofali. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki Kawałek białej rzepy lub białej rzodkiewki (z 15 centymetrów) 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzeniowego Ząbek czosnku Mała papryka 2 łyżki włoskich ziół ( według tego przepisu ) lub łyżeczka oregano i łyżeczka tymianku 500 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oleju Duża garść(...)dowolnego makaronu Puszka białej fasolki 2 łyżki oliwy Szklanka startego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Umyj warzyw, obierz, marchewki, pietruszkę, selera pokrój jak na frytki, a paprykę na ćwiartki. Wyłóż je na blaszkę do pieczenia, dołóż do nich ząbek czosnku i pomidorki. Polej 2 łyżkami oleju, posyp 2 łyżkami włoskiej przyprawy

Niedzielny kucharz
żeberka duszone w winie z marchewką i selerem naciowym 182

pokrywką maksimum zapachu. Takie, żeby na samą myśl zaczynały pracować ślinianki. żeberka duszone w winie 1,5 kg żeberek w paskach, 1 duża cebula, 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki cukru, 1 łyżka sosu Worcestershire, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe 1,5 szklanki czerwonego półsłodkiego wina, 2 szklanki rosołu drobiowego, 1 łyżka oleju(...)kostki. Obsmaż je na oleju z każdej strony i zdejmij z patelni do naczynia do zapiekania. Zlej większość tłuszczu i na tym, co pozostanie przesmaż cebulę, marchew, seler i czosnek. Gdy będą miękkie dodaj je do żeberek, a na patelnię wlej wino i rosół, dodaj sos Worcestershire, koncentrat pomidorowy, zagotuj, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Odskrob wszystko, co przywarło

Eksperyment sobotni
sałatka z pieczonych buraków 173

popołudnio-wieczory, to spokojnie sałatka odnajdzie się w lunchboxie. sałatka z pieczonych buraków 4 duże buraki,  2 łyżki oleju rzepakowego, 0,5 czerwonej cebuli,  4 łodygi selera naciowego, 1 ogórek,  2 garści rukoli, 200 g fety  sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki sosem balsamicznego (lub 3 łyżki octu balsamicznego + 1 łyżka miodu), sól(...)pieprzem. Buraki obierz i pokrój w 1 cm kostkę, obtocz w oleju i piecz 30-40 minut w 200 st.C. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki, obrany ogórek w kostkę, seler w plasterki. Wymieszaj z burakami i sosem. Na półmisku na dnie ułóż rukolę, na niej buraki z pozostałymi warzywami, posyp pokrojoną w kostkę fetą

Eksperyment sobotni
Pan brokuł z gorgonzolą 117

Dzisiaj przepis na bardzo szybki, pożywny i bardzo zdrowy krem brokułowy wzbogacony smakiem gorgonzoli. Będziesz potrzebować na ok 4 porcje brokuł - 2 szt cebula - 1 mała czosnek- 3 ząbki seler naciowy - 2 łodygi ziemniak - 3 średnie bulion warzywny - 500 ml masło sól, pieprz,świeża pietruszka Sos gorgonzola masło - łyżka czosnek - 2 ząbki śmietana - 100 ml gorgonzola - 100 g *domowe Grzanki(...)Etap II - Brokuł Umyj brokuł, podziel na różyczki i zalej bulionem - gotuj pod przykryciem aż do miękkości. Etap II - Podsmażanie Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę oraz seler, na koniec dodaj czosnek ( nie musisz kroić zbyt dokładnie i tak później wszystko zostanie zblendowane) Etap III - Blendowanie Gdy brokuł będzie już dość miękki możesz dodać podsmażoną cebulę, seler

Wylizany Rondel
Prosty przepis na lasagne 50

drobnych oczkach sera parmezan. Oryginalny włoski makaron do lasagne jest dostępny w sklepie internetowym Kuchnie Świata. Farsz do lasagne  1 mała marchewka,  1 cebula,  2 łodygi selera naciowego  2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin  1 szklanka passaty pomidorowej bez przypraw, (tym razem nie dodałam), 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,  500 gramów mielonej wołowiny(...)szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego,  1 łyżka ziół do kuchni włoskiej,   sól i pieprz mielony do smaku  1. Obierz marchewkę i cebulę. Umyj i osusz seler. Pokrój warzywa na malutkie kawałki. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj warzywa i gotuj na małym ogniu, aż będą prawie miękkie (około 5 minut).  2. Zwiększ ogień do średniego

Cztery Fajery
Ryż po marokańsku z warzywami 90

porcje szklanka ryżu ( u mnie naturalny) 3 łyżeczki przyprawy marokańskiej Sahara ( w jej skład wchodzi: kolendra, kumin, cebula, czosnek, kminek, fenkuł, pieprz, gorczyca, chili, sól) papryka cukinia 2 łodygi selera naciowego 1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie - dodałam bo miałam) 1/2 pęczka mięty świeża kolendra cebula czerwona suszone pomidory lub koktajlow e zielone oliwki lub czarne (kilka) so z 1/2 cytryny(...)sosu Przygotuj sos z soku z cytryny, startej skórki, miodu i łyżką oliwy. Odstaw. Ryż ugotuj na sypko według czasu na opakowaniu. Cukinię, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Seler w plasterki. Wrzuć na rozgrzany olej najpierw cebulę, potem paprykę a na końcu cukinię. Dodaj przecięte na pół pomidorki lub pocięte suszone pomidory (użyłam suszone) i posiekaną kiszoną cytrynę

AZgotuj!
Salatka z botwiny 212

lekką sałatkę.  W jednej porcji  znajduje się mniej niż 150 kcal! SKŁADNIKI (dla 4 osób): 1 duży lub 2 małe pęczki botwinki wraz z buraczkami 4 łodygi selera naciowego 1 duże jabłko cytryna do skropienia 4 orzechy włoskie 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego pieprz sól Botwinę myjemy.Buraczki kroimy w cienkie plastry, łodygi kroimy(...)wrzucamy do osolonego wrzątku na około 2 minuty, aby się jedynie zblanszowało. Następnie odcedzamy i przelewamy lodowatą wodą. Dzięki temu zachowamy chrupkość i kolor nowalijek. Zostawiamy, aby odciekło. Łodygi selera obieramy i kroimy w poprzek na dość cienkie paski i przekładamy do naczynia. Jabłko dokładnie myjemy i kroimy na ósemki. kroimy w ok. 0,5 cm plastry wraz ze skórką

Kuchnia od dwojga
Pikantna kasza bulgur 134

kuchni tureckiej i bliskowschodniej." Źródło : https://pl.wikipedia.org/wiki/Bulgur Potrzebujemy: 2 woreczki kaszy bulgur 2 duże ząbki czosnku  łyżeczka masła 2 średnie cebule 1 średnia marchewka 4 gałązki selera naciowego pół szklanki wody kostka bulionu warzywnego 2 pomidory łyżka siemienia lnianego  2 łyżki nasion słonecznika łyżeczka czarnuszki 2 łyżki keczupu pół łyżeczki chilli w proszku  2 łyżeczki(...)czosnku z solą. Dużo łatwiej jest rozcierać go szerokim nożem. Wrzucamy go na patelnie i smażymy z łyżeczką masła około 2 minut. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, seler, a marchewkę tarkujemy, po czym wrzucamy na patelnie, i smażymy stale mieszając, uważając aby nie przypalić. W wodzie rozpuszczamy kostkę bulionu warzywnego i dodajemy wraz z dwoma woreczkami kaszy bulgur

Pora na pora