seler naciowy - 4547 przepisów (strona:182/304)

Surówka z kapusty pekińskiej oraz pieczarkami 283

Doskonała surówka  jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1  mała kapusta pekińska 5  pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona cebulka 1 marchewka 1 łyżeczka soku z cytryny do skropienia pieczarek  Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka soku z cytryny 0,5 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta tymianku(...)sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kapustę kroimy w cieniutkie paseczki posypujemy solą aby zmiękła. Pieczarki czyścimy kroimy w cieniutkie słupki skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie z czerniały. Seler, cebulę kroimy w drobną kosteczkę,  obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.  Łączymy wszystkie składniki. Składanki sosu mieszamy razem odstawiamy na 10 minut żeby składniki

kgwjanczewo
Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną 201

Goose with chestnuts and cranberries Składniki. 2 nogi z gęsi sól pieprz majeranek Farsz. 6 kasztanów jadalnych 0,5 cebuli 0,5 jabłka 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka koryntek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Sos. 8 kasztanów 2 łyżki żurawiny świeżej sok spod upieczonych nóg 50 ml wina czerwonego wytrawnego Wykonanie(...)doprawiamy solą, pieprzem majerankiem. Farsz. Upieczone, obrane i obgotowane kasztany pokroić. 8 zostawić w całości do sosu. Na patelni stopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone jabłko, łodygę selera, opłukane koryntki, bułkę i przyprawy. Wymieszać i na końcu dodać posiekane kasztany. Farsz nałożyć na płaty udek. Zeszyć ,zawinąć w rękaw i upiec w temp. 180 o C - 90 minut

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z pieczonej pietruszki z jabłkiem 147

Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 6 sporych pietruszek 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 kawałki selera naciowego 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 1 jabłko (zielone jak granny smith) 1 i ½ litra rosołku 1/3 szklanki śmietanki 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz do smaku 1 bułka(...)mniejsze kawałki, obtoczyć w oliwie( w 2 łyżkach) i ułożyć na  blasze do pieczenia. Piec 30 minut w 180 stopniach. W tym czasie pokroić cebulę w piórka, selera w kawałki a czosnek posiekać. W garnku rozgrzać pozostałą oliwę, dodać warzywa i smażyć przez ok 10 minut, mieszając. Na koniec dodać starte jabłko i gałkę, chwilę podsmażyć i zalać rosołkiem

Smaczny zeszyt
Klopsiki pieczone w pomidorowej glazurze 83

miodu 2 łyżeczki sosu Worcestershire można pominąć 1 łyżka musztardy 1/4 łyżeczki soli KLOPSIKI 2 kromki chleba albo 5 łyżek bułki tartej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka 2 łyżki oleju 1 kg mielonego mięsa wołowe, albo mieszanka wieprzowo-wołowa 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżka przecieru pomidorowego(...)łyżeczki posiekanej natki pietruszki Instructions Glazura Wszystkie składniki glazury wymieszać w małym garnku, i wstawić na mały ogień, gotować 2 minuty, odstawić. Klopsiki Czosnek drobno posiekać, cebulę, marchewkę i selera pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć ok 10 minut, lekko posolić w połowe smażenia. Odstawić Chleb rozdrobnić w melakserze na drobne okruszki. Do miski

Cooking for Emily
Makaron z kalafiorem w sosie pomidorowym (Pasta con ragù di cavolfiore) 114

ADNIKI (4 porcje) 320 g makaronu  500 g kalafiora 500 ml passaty pomidorowej 1-2  ł y ż eczki koncentratu pomidorowego 1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku bazylia s ó l, pieprz  oliwa z oliwek parmezan **** INGREDIENTI  (4 porzioni) 320 g di pasta 500 g di cavolfiore 500 ml di passata(...)cipolla 1 gamba di sedano 2 spicchi d'aglio basilico sale, pepe olio d'oliva parmigiano PRZYGOTOWANIE W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy.  Wrzucamy cebul ę , seler oraz marchew pokrojone w kostk ę . Warzywa podsmażamy ok. 3-4 minuty, następnie dodajemy  2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, które szklimy, mieszając od czasu do czasu . Warzywa zalewamy

La grande e la piccola cuoca
Zupa z zielonej soczewicy z dynią 114

Dynia dodatkowo nada słodkości i wchłonie jak gąbka smaki zupy. Składniki (na 3-4 porcje): 100g zielonej soczewicy połówka małej dyni piżmowej 1 średnia cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego pół szklanki mrożonego zielonego groszku 3 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminu rzymskiego łyżeczka kurkumy łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1,5l bulionu warzywnego 2 łyżki oleju sól i pieprz(...)namaczamy w wodzie przez noc, po nocy odcedzamy i przelewamy pod bieżącą wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.   Przygotowujemy warzywa – cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Marchewkę i łodygi selera kroimy w kostkę. Dynię obieramy i kroimy w centymetrową kostkę.   Do garnka wlewamy olej i gdy się nagrzeje, wrzucamy cebulę, marchewkę oraz selera i chwilę smażymy, około 3 minuty

Smaczna Strona
Prawdziwa lasagna z sosem bolońskim i beszamelem 151

duża marchew 1 duża cebula 200 ml białego wina, najlepiej półsłodkiego, ewentualnie półwytrawnego 1 puszka pomidorów dobrej jakości lub 4 duże pomidory ok. 150g przecieru pomidorowego 2-3 łodygi selera naciowego ok. 100g boczku surowego wędzonego, albo jeśli macie dostęp – pancetty 200 ml bulionu wołowego 2 łyżki oliwy 4 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej ok. 650 ml mleka(...)parmezanu, ewentualnie żółtego sera – uwaga – żółty ser ze zbyt dużą ilością tłuszczu może spowodować, że lasagna będzie pływać w tłuszczu Wykonanie: Sos boloński : Marchew zetrzeć na tarce, seler posiekać drobno, podobnie jak cebulę. Boczek pokroić w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę – zeszklić. Dodać seler i marchew. Podsmażyć, aż lekko zmiękną. Warzywa rozsunąć

Pociąg Do Kuchni
Zapiekane naleśniki z warzywami 154

SKŁADNIKI Na naleśniki: 200 ml mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 4 czubate łyżki mąki pszennej Na nadzienie: 2/3 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1/2 cukinii 3 łodygi selera naciowego kawałek pora 4 suszone pomidory 1/2 czerwonej papryki 100 g sera gorgonzola (pikantnego) sól, pieprz, mielona papryka (słodka i ostra) suszony majeranek Dodatkowo: 100 ml śmietany(...)razem i smażymy cienkie naleśniki. Ja nie smaruję patelni tłuszczem - jest przecież  w cieście, ale jeśli wolicie natłuścić patelnię, to nie ma przeszkód :-) Fasolę i kukurydze odsączamy. Cukinię, selera, pomidory i paprykę kroimy w kostkę, pora w plasterki. Gorgonzolę rozkruszamy na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki mieszamy razem doprawiając solą, pieprzem, paprykami i majerankiem.  Grana padano ścieramy na drobnej

Czary - gary w kuchni
Perliczka w warzywach i śmietanie 190

osób) 1 perliczka (tuszka, ok. 1kg) 2 średnie cebule 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe”) 500ml bulionu (najlepiej samodzielnie przygotowanego drobiowego) 100ml (pół)wytrawnego białego wina 2 łodygi selera naciowego 2-3 łodyżki natki pietruszki 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 2 liście laurowe 2 łyżki oliwy(...)perliczki usuwamy ewentualne pozostałości piór i nadmiar tłuszczu. Płuczemy w środku i na zewnątrz i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebule obieramy i kroimy wzdłużnie na ćwiartki. Z łodyg selera usuwamy liście i zdrewniałe końców u podstawy, następnie rozcinamy wzdłuż na dwie części, a te dzielimy na kilkucentymetrowe słupki. Jeśli używamy zwykłej marchewki, obieramy ją i kroimy na kawałki podobne

Kulinarna Pokusa
Szynka Ziemniak i kukurydza-zupa 176

Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia :około 30-35 minut Składniki 3 łyżki oleju lub masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka tymianku, posiekane  1/4 szklanki mąki ryżowej 3 szklanki bulionu mięsnego 2 szklanki mleka 1 kg ziemniaki, pokrojone w kostkę(...)kostkę 1 szklanka kukurydzy sól i pieprz do smaku Wykonanie Plastry szynki,lub boczku smażymy na rumiano ,bo poslużą jako ozdoba. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę ,marchew i seler pokrojone w kostkę.Gotujemy do miękkości około 8-10 minut. Mieszamy, czosnek , tymianek i mąką .Gotową mieszankę dokładamy do duszonych warzyw i mieszając dusimy 3-4 minuty,aż mąka się

w mojej kuchni
Zupa Minestrone 38

Moja wariancja na temat zupy Minestrone: z cukinią, pomidorami, fasolką, selerem, marchewką, cebulą i pieczarkami. Podana z makaronem. Pyszna, pożywna zupa z dużą ilością warzyw. Składniki: średnia cukinia, duża marchewka, średnia cebula, 2 duże pomidory, 3 - 4 łodygi selera naciowego, duża garść fasoli szparagowej (w mnie mrożona zielona i żółta) 4 pieczarki, 2 ząbki czosnku,  łyżka oliwy(...)przed ugotowaniem)   Przygotowanie: Cebulę kroimy w dużą kostkę, czosnek w plastry. Do garnka dodajemy oliwę - wrzucamy cebulę i czosnek. Marchew obieramy, kroimy w plastry dodajemy do cebuli. Z selera możemy usunąć włókna za pomocą małego nożyka. Następnie kroimy na około 3 cm kawałki - dorzucamy do warzyw, mieszamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych. Pieczarki oczyszczamy, kroimy

Lena Gotuje
Forszmak z pieczarkami 31

rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, karczku, kiełbasy lisieckiej i małego podudzia z pieczonego indyka) 6 większych pieczarek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 3 ogórki kiszone 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji)   Pieczarki myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w półplasterki, seler w plasterki, cebulę w kostkę, wrzucamy do pieczarek, smażymy. Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, dorzucamy do pieczarek razem z rozdrobnionym czosnkiem, znowu smażymy. Całość zalewamy wodą

Kardamonovy
Marokańska zupa harira z ciecierzycą. Bardzo sycąca i rozgrzewająca. PRZEPIS 87

gotowania (rostbef, antrykot), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 puszka ciecierzycy w zalewie 400 g (oczywiście możesz też użyć podobną ilość suszonej i ugotować ją samodzielnie), 2 marchewki, pół selera naciowego, 2 garści czerwonej soczewicy, 2 puszki pomidorów w zalewie (łącznie 800 g), łyżka papryki w proszku, duża garść drobnego makaronu do gotowania w zupie lub połamanego spaghetti, łyżka mielonego(...)harira? W średnim garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć drobno pokrojoną wołowinę, smaż chwilę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż nadal jeszcze kilka minut. W międzyczasie pokrój marchewkę i seler, także przełóż do garnka, smaż jeszcze chwilę. Dodaj kumin i paprykę w proszku, wymieszaj, wlej ciecierzycę razem z zalewą oraz pomidory, wsyp soczewicę, zalej wodą do wysokości około 3/4 garnka

Kulinarna Polska
Sajgonki z kurczakiem i ryżem 92

papieru w świetnej cenie znajdziecie tutaj 1 szkl ryżu jaśminowego suchego sól himalajska 1 pierś kurczaka pieprz przyprawa pięć smaków chińska lub przyprawa curry olej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej lub kapusty białej 1 papryka sezam Jak zrobić sajgonki z kurczakiem i warzywami: Zaczynamy od ugotowania ryżu. Ryż zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i gotujemy(...)kroimy w paski, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy paski kurczaka i smażymy az stracą surowość. Kurczaka przekładamy na talerz. Potem przygotowujemy warzywa. Marchew, selera, paprykę i kapustę kroimy w cienkie paseczki tzw zapałkę. Na patelnię na której smażył się kurczak wlewamy trochę oleju, wrzucamy warzywa. Oprószamy je solą, pieprzem, curry i smażymy aż delikatnie

Dorota Smakuje
Forszmak z pieczarkami 72

rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, karczku, kiełbasy lisieckiej i małego podudzia z pieczonego indyka) 6 większych pieczarek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 3 ogórki kiszone 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji)   Pieczarki myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w półplasterki, seler w plasterki, cebulę w kostkę, wrzucamy do pieczarek, smażymy. Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, dorzucamy do pieczarek razem z rozdrobnionym czosnkiem, znowu smażymy. Całość zalewamy wodą

Kardamonovy