się prawdziwą fuzją smaków. Do curry użyłam prostych składników, które akurat miałam pod ręką. Nie przejęłam się zbytnio faktem, że skończyła mi kolendra. Zamiast niej dodałam do curry nać selera, a gotowe danie posypałam szczypiorkiem i też smakowało super! Gdy moje curry było gotowe, w całym domu unosiły się aromaty przypraw i kokosowego mleka. Podawałam je z białym ryżem, który(...)normalnego trybu życia, a my po prostu zatęskniliśmy za nowym jedzeniem. Szybkie curry 5 – 6 porcji Składniki: 600 g filetów z piersi kurczaka 20 cm pora 1 łodyga selera naciowego 200 g pędów bambusa 2 – 3 łyżki czerwonej pasty curry ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 czerwone chili 500 ml kokosowego mleka, kremowego 250 g pieczarek 1 łyżka soi japońskiej
codojedzeniaposiłku, wzbogaci go o wiele cennych witamin i minerałów. Jedzmy te warzywa, szczególnie teraz kiedy są młodziutkie i delikatne. Składniki: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka Sos: 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 lyzka musztardy zioła prowansalskie, pieprz i sol do smaku Zapraszam również(...)gotującej się wodzie. Zblanszowane warzywa wyjąc z wrzątku i ostudzić je w lodowatej wodzie. Kiedy przestygną odcedzić i przelozyc do miski. Do miski dodać pokrojone w cienkie paseczki łodygi selera i starta na tarce o grubych oczkach marchewkę. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki na sos. Gotowym sosem polać warzywa i dokładnie wymieszać. Surówkę podawać schłodzoną, jako dodatek do obiadów
Pani M - kuchnia smakowitasłone smaki, dzięki czemu jest oryginalna i ponadczasowa. Jestem pewna, że posmakuje i Wam. Zapraszam na przepis! SAŁATKA PYCHOTKA – PRZEPIS Składniki 400 g fileta z kurczaka 2 łodygi selera naciowego 140 g żurawiny 1 mała papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula czerwona 200 g żółtego sera 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz(...)złoty kolor na odrobinie oliwy i odstawiamy do przestygnięcia. Żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy przez ok. 10 minut, by nieco zmiękła. Następnie odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Selera, paprykę, ser żółty oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany
Alle Dobre!bardzo puchną po zalaniu woda ) 2 korpusy drobiowe 3-4 papryczki birds eys – malutkie bardzo ostre (suszone w całości ) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1 gałązka selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek ( 2 cm ) świeżego imbiru sól do smaku szczypta mielonej kolendry ( ziaren mielonych ) 1 opakowanie makaronu chińskiego, taki jak do zupek chińskich (suszonego lub 1/2 dużej paczki(...)około 2,5 l wody , solimy i gotujemy około 40 minut . Po tym czasie , odławiamy je łyżką cedzakową , studzimy i obieramy z mięsa, odstawiamy kawałeczki na później . Marchew , pietruszkę , seler tniemy w cienkie słupki ( na zapałkę ) i wrzucamy do gotującego się wywaru z korpusów , dokładamy wyciśnięty praską czosnek , utarty na drobnej tarce imbir ( bez skórki ) , oraz wszystkie pozostałe przyprawy , papryczki
Ogrodnik w podróżymożna szybko zrobić i zjeść smacznie? Zapiekankę taką sycąca, smaczną i przy której jest pracy mało. Składniki: 400 g makaronu 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 200 g pieczarek 1 duża kalarepa lub dwie małe 1 łyżka masła klarowanego 1 czerwona papryka 100 g sera żółtego 400 ml śmietany (dałam 18%) 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać masło i przyrumienić kurczaka. Do naczynia żaroodpornego na dno włożyć ugotowany makaron, papryki pokrojone w grubą kostkę, pieczarki pokrojone w plasterki, seler i kalarepę w kostkę oraz kurczaka. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i oregano, wymieszać i polać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35-40 minut
O kuchni z uczuciemwarunków do grillowani, to postawiłam na piekarnik ;) Składniki (1-2 porcje): pierś z kurczaka 0,5 szklanki pokrojonego ananasa z puszki (we własnym soku) 4 gałązki selera naciowego 0,5 szklanki kukurydzy (bez dodatku cukru) 3 łyżki startego domowego sera żółtego light 4 łyżeczki domowego majonezu light 3 łyżeczki jogurtu naturalnego sól, pieprz wg. smaku Sposób(...)jest to konieczne pieczemy w piekarniku w żaroodpornym naczyniu lub na kratce do grilla, aż nie będzie surowy (około 30-40 minut w temp. 170 stopni) seler kroimy w grubsze plastry kurczaka kroimy w kostkę mieszamy ze sobą wszystkie składniki i przyprawiamy wg. smaku SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana w Liebster Award przez blog Moje gotowanie za co bardzo dziękuję
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdyni Hokkaido oliwa z oliwek 1 łyżeczka suszonego chili 1 łyżka nasion kolendry 1 duża cebula 3 - 4 ząbki czosnku 1 marchew jedna łodyga selera naciowego 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego + dodatkowo do rozrzedzenia przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 170 ° . Przekroić dynię na pół i usunąć nasiona , a następnie pokroić dynię w kliny. Umieścić dynię(...)czarnym pieprzem . Piec ok 1 godzinę lub do momentu, gdy będzie miękka i lekko skameralizowana na krawędziach. Tymczasem, z grubsza posiekać cebulę, czosnek, marchew i seler. Podgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu w dużym rondlu, następnie dodać warzywa i podsmażać przez 15 minut lub do momentu, gdy zmiękną - uważać aby się
Stare Garyutleniły, bo pozostawiłam je na noc bez płynu, ale smaku nie straciły. Surówka z buraków jest bardzo smaczna nawet z samym jabłkiem, ale seler i papryka sprawiają, że surówka jest bardziej soczysta i ma więcej smaku. Selera i paprykę warto pokroić w nieco cieńsze kawałeczki, niż jest to widoczne u mnie na zdjęciu. Od pewnego czasu jestem wielką fanką surówki(...)kcal Kategoria: surówka, sałatka Dieta: wegetariańska Przepis na surówkę z kiszonych buraków Składniki na surówkę z kiszonych buraków: 700 g kiszonych buraków 150 g papryki czerwonej 100 g selera naciowego 200 g jabłka (1 sztuka) 100 g cebuli (1 sztuka) 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku
Kuchcik gotujesposób każdą białą rybę, ale także łososia. Składniki na 2 porcje : 300g polędwicy z dorsza (może być też inna ulubiona ryba) 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 2 łodygi selera naciowego ok. 5cm jasnej części pora 165ml mleka kokosowego z puszki (u mnie light) po niewielkim kawałku czerwonej i żółtej papryczki chilli (opcjonalnie) limonka, sól i pieprz do smaku (można(...)położyć na nich po płaskiej łyżce mleka kokosowego (gęstej części z góry puszki) i pokrojone warzywa. Marchew i pietruszkę można pokroić w talarki lub kostkę, pora w drobne piórka, selera w kostkę. Jeśli nie macie czasu, użyjcie warzyw z mrożonki – bukiet warzyw albo zupa jarzynowa świetnie się nadają. Na warzywa położyć rybę, skropić sokiem z limonki, posmarować łyżką mleka
DietologSkładniki : 4 średnie cukinie opakowanie mozzarelli w kulkach 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 1 mała czerwona papryka 500 g chudego mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku olej do smażenia puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić mięso. W tym czasie obrać umytą marchew startą na grubych oczkach oraz pokrojone w kostkę seler i paprykę. Dusić do miękkości. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy, zioła, słodką paprykę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Odparować większość płynu. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół
Czerwień i błękitkilka rodzajów zup, a na pierwszy ogień przedstawiam zupę z soczewicą. Próbujcie, smakujcie - nie zawiedziecie się! Przepis bazę znalazłam TU . ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 1 duża marchew 2 łodygi selera naciowego 1 średnia pietruszka 1 papryka czerwona 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 500g domowego przecieru pomidorowego (lub 1 puszka pomidorów bez skóry) 100 g czerwonej soczewicy 500 g bulionu(...)oleju rzepakowego (1 łyżka) Wykonanie w TM5: Warzywa obieramy i myjemy. Do kielicha wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę, obrany rozgnieciony czosnek, pokrojoną marchew oraz pietruszkę i łodygi selera - 10 s / obr 5 Dodajemy olej i podsmażamy - 5 min / 100 C / obr 1 Dolewamy bulion warzywny - 10 min / 100 C / obr 1 Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę i doprawiamy przyprawami. Dosypujemy
peggiwkuchnitopinamburem i pieczonym kalafiorem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kalafior 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła (dałam klarowane) 1 cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego (dałam 1 i kawałek korzenia) 200 g topinamburu 1 liśc laurowy (dałam 3) szczypta suszonego tymianku 2 łyżki mąki 1 l bulionu warzywnego 1 szkl. mleka migdałowego (dałam krowie(...)Solimy i pieprzymy do smaku. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 min. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy posiekane warzywa. Łodygi selera kroimy dość drobno, bo lubią długo się gotować. Dorzucamy listki laurowe, tymianek i upieczone warzywa. Posypujemy mąką. Mieszamy i dusimy, dopóki mąka się nie wchłonie. Dolewamy bulion i gotujemy
Mieszam w Garnkumnie słonecznik, dynia i pinia. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa krem z dyni i kalafiora (4-6 porcji) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 1 duża marchew, obrana i pokrojona w kostkę 2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego 3 ząbki czosnku, posiekane 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego(...)smaku olej z dyni, uprażone na suchej patelni pestki (np. słonecznik, dynia i pinie), do podania Przygotowanie: W dużym garnku z odrobiną oleju podsmaż na średnim ogniu cebulę, selera, marchewkę, przez 5-7 minut. Dodaj imbir i czosnek, wymieszaj i smaż przez 2 minuty aż poczujesz jego aromat. Następnie dodaj bulion, dynię, kalafior, tymianek, kmin i dopraw całość solą
karmelowyweekendu wam życzę i smacznego! Spróbujecie? Zobaczcie też 50 pomysłów na dania z ryżem PRZEPIS RYŻ Z KREWETKAMI Składniki: 500g krewetek 2 cebule 50ml oliwy z oliwek 2 łodygi selera naciowego 2 szkl ryżu białego 2 marchewki 5 szkl rosołu lub wywaru warzywnego 2 puszki pomidorów siekanych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól pieprz chili 2 łyżeczki papryki(...)podsmażamy krewetki minutkę aż się zarumienią. Potem krewetki zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę i wrzucamy na nią posiekane cebulę, szklimy je. W kolejnym kroku marchewkę i selera kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa dodajemy na patelnie i przesmażamy. Następnie do warzyw dodajemy ryż, mieszamy wszystko. Potem do warzyw i ryżu dodajemy pomidory siekane i przecier pomidorowy, mieszamy
Dorota Smakujecenią sobie czas, a lubią dobrze i treściwie zjeść. W przepisie użyliśmy kopytek, które można kupić w opakowaniach do gotowania lub smażenia. Składniki 4 udka z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 zielona papryka 1 czerwona cebula 1 biała rzepa 50 ml oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru palmowego 4 ząbki(...)łyżeczki mielonego kminku 290 ml soku pomidorowego (najlepiej Pudliszki) 500 g kopytek (do smażenia lub gotowania) sól, pieprz Przygotowanie Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Warzywa kroimy: Marchew i seler w półtalarki, paprykę w paski, rzepę w kostkę, cebulę w piórka. Olej, sosy, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i przyprawy (cynamon, paprykę, kolendrę, imbir, koper włoski, anyż, kminek) dokładnie mieszamy
R'n'G Kitchen