seler naciowy - 4708 przepisów (strona:187/314)

Caponata z owocami morza 331

Składniki (dla 4 osób) 1 duży bakłażan (500g) 300g owoców morza wg uznania (np. krewetki, mule, krążki z kalmara) 1 duża cebula (200g) 3-4 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 500g pomidorów garść zielonych oliwek (75g) garść czarnych oliwek (75g) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 100ml (pół)wytrawnego białego wina(...)sprawiamy wg naszych porad jak przygotować bakłażana – solimy, pozostawiamy na pewien czas, po czym płuczemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy – pierwszą kroimy na półtalarki, drugi na plasterki. Z selera odcinamy końcówkę od strony korzenia i kroimy na ok. 1cm odcinki. Z pomidora usuwamy skórkę i łyko (patrz porady jak sprawiać pomidory ), następnie kroimy w grubą kostkę. Owoce morza

Kulinarna Pokusa
Risotto ze schabem 272

składniki * 1 torebka 100 g ryżu parboiled * 1 marchewka * 1 czerwona papryka * 1 łodyga selera naciowego * natka pietruszki * 2 cebulki dymki i szczypior z jednej * 1/2 brokuła * 300 g schabu * sól, pieprz, przyprawa typu Vegeta (najlepiej z papryką i suszonymi pomidorami),              lub osobno papryka i suszone pomidory Sposób wykonania Ryż ugotować według przepisu(...)wysuszenia. Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w  paski. Usmażyć na rumiano na oleju i przyprawić Vegetą. Paprykę pokroić w kosteczkę, dymkę i szczypior w plasterki, łodygi selera w półplasterki, brokuła podzielić na mniejsze różyczki, a natkę posiekać. Do rondla wlać nieco oleju, do zimnego wsypać dymkę, szczypior i zeszklić. Następnie dodać marchewkę, chwilę podsmażyć, dodać paprykę,podsmażyć

Mix smaku
Spaghetti Bolognese 85

makaronu spaghetti tarty żółty ser 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) Składniki na sos do spaghetti bolognese: 2 średnie marchewki 2 średnie cebule 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki cukru olej rzepakowy do smażenia sól(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na spaghetti bolognese wg. przepisu na opakowaniu Czosnek obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę . Łodygi selera również kroimy w małą kosteczkę. Marchewkę obieramy i też kroimy w drobną kosteczkę. Na oleju podsmażamy chwileczkę cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy razem z cebulką i czosnkiem

Olcia gotuje!
Schabowe cacciatore / Pork chop cacciatore 248

gruszkami w sosie z cydru i zapiekane ze śmietanką i szpinakiem – wszystkie łatwe i przepyszne! Scroll down for recipe in English Schabowe cacciatore (4 porcje) Składniki: 4 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone w plasterki 3 marchewki, obrane i pokrojone w plastry 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 6 łyżek oleju roślinnego 4 liście laurowe 2 świeże gałązki rozmarynu(...)łyżki śmietanki 36% sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, seler, marchewkę i cebulę i podsmaż przez minutę. Dodaj liście laurowe, rozmaryn i mięso i smaż przez kolejną minutę. Dodaj wino i gotuj przez dwie minuty lub aż prawie odparuje. Następnie dodaj

karmelowy
Odchudzona salatka z kurczakiem i mandarynkami 212

tłustych i ciężkich potraw, które goszczą na naszych świątecznych stołach, warto także przygotować coś lżejszego, aby dać odpocząć naszej wątrobie :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 2 piersi z kurczaka 1 seler naciowy 1 mała sałata lodowa 4 mandarynki 1 l bulionu lub rosołu SOS 200 g jogurtu greckiego 1 ugotowane żółtko 2 łyżki bulionu z gotowania 2 łyżki przyprawy curry szczypta(...)przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie filety wyłączamy, odkrywamy i zostawiamy do przestygnięcia w bulionie. Do naczynia w którym będziemy robili sos odlewamy 2 łyżki płynu, aby wystygł. Selera dzielimy na łodygi i jak najdokładniej obieramy, czyli staramy się ściągnąć łykowate nitki. Kroimy w drobne plasterki i przekładamy do miski. Mandarynki obieramy, dzielimy na ćwiartki i kroimy wzdłuż nerkowatych

Kuchnia od dwojga
Chili sin carne 150

bardzo nam smakuje. Jako dodatku można użyć ryżu jaśminowego lub thaibonnet. My użyliśmy tego drugiego rodzaju. Składniki 2 puszki czerwonej kukurydzy 3 papryki (kolorowe) 2 czerwone cebule 2 łodygi selera naciowego 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Grillujemy po kilka minut z obu stron, kroimy w kostkę. Razem z posiekaną cebulą i pokrojonym w kostkę selerem dusimy, na rozgrzanym oleju, przez 10 min. Następnie dodajemy osączoną z zalewy fasolę, passatę, sos sojowy, ocet, cukier, cynamon, słodką, ostrą i wędzoną paprykę, kumin, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie

R'n'G Kitchen
Ulubiona zupa – klasyka, która nigdy się nie nudzi 70

odcedzony, biorę się za gotowanie właściwej zupy. Zupa jarzynowa, jak sama nazwa wskazuje, to przede wszystkim warzywa. W mojej wersji nie brakuje białej kapusty, zielonego groszku, brokułów, marchewki i selera. Całość uzupełniam świeżymi ziołami – koperkiem i natką pietruszki – które nadają jej niepowtarzalnego aromatu. W tej zupie znajdziecie również kawałki mięsa, które pozostały z kości użytych do bulionu. Zupę zabielam delikatnie(...)brokułu, świeżego lub mrożonego 2 marchewki 150 g selera korzeniowego Bulion wieprzowy 2 l wody wrzącej 700 g kości wieprzowych z resztkami mięsa, np. kotlety schabowe z kością 1 cebula, przekrojona na pół 3 ząbki czosnku, obrane i w całości 4 liście pora 1 liść laurowy 2 nacie selera naciowego łodygi z natki pietruszki 2 łyżeczki soli morskiej Zupa

codojedzenia
Gulasz wołowy z kociołka 98

Wielkie brawa dla Mony, która sama ogarnęła mięso (było z kością), tępym nożem. Obiecuję, że następnym razem zrobię to ja. Składniki: 2 kg wołowiny (ja użyłam udźca) 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 cebule 4 ząbki czosnku 750 ml czerwonego wytrawnego wina szklanka wody duża garść suszonych grzybów 3 gałązki świeżego tymianku 3 liście laurowe(...)porcji)   Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do niego paprykę, rozdrobniony czosnek i świeżo mielony pieprz, odstawiamy na minimum godzinę. Do rozgrzanego kociołka wlewamy olej, wrzucamy pokrojone w plasterki seler, marchewki, pietruszkę i pokrojone w kostkę cebule. Smażymy 3 minuty. Dorzucamy do tego zamarynowane mięso (polecam dodawać partiami, żeby nie zaczęło się gotować, w końcu ma się usmażyć), smażymy

Kardamonovy
Zupa cytrynowa z kurczakiem 203

Zupa cytrynowa z kurczakiem Thermomix Przepis na Thermomix TM31 i TM5 Składniki: 40 g masła klarowanego 1 cebula 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cytryna 800 g bulionu drobiowego sól, pieprz (najlepiej biały) 100 g śmietany 18% 80 g makaronu spaghetti natka pietruszki do podania Przepisy Thermomix. Zupa cytrynowa z kurczakiem. Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy(...)podduszamy czas 4 min/obr. wsteczne 1/Varoma. W tym czasie kroimy piersi z kurczaka w kostkę. Dodajemy do cebuli i znowu podduszamy czas 5 min/obr. wsteczne 1/Varoma. Kroimy marchewkę i selera w talarki. Bulionem zalewamy kurczaka z cebulą. Dodajemy marchewkę i selera. Wlewamy sok z cytryny. Gotujemy czas 10 min/obr. wsteczne 1/100 stopni. Dodajemy następnie makaron i ponownie gotujemy czas

Themo przepisy
Pulpety rybne z kaszą jaglaną smażone w oleju rzepakowym 198

Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 35 min 500 g dorsza* 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub płatków jaglanych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajo 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki koperku 1 łyżeczka suszonego estragonu kilka kropel tabasco (opcjonalnie) 2 łyżki masła sól pieprz 1 białko 4 łyżki sezamu 1 szklanka tartej bułki olej rzepakowy(...)szczypiorku *jeśli używamy mrożonego dorsza należy go najpierw rozmrozić Przygotowanie: 1. Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy ją na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane w kostkę łodygi selera, trzymamy na ogniu aż warzywa zmiękną, często mieszamy 2. Kasze płuczemy na sicie, następnie gotujemy ok 10 min  pod przykryciem w proporcjach 1;2 (kaszy do wody

Słodki Kompromis
Pierogi z kapustą i grzybami 233

większe grzyby,  mała miseczka startych i uduszonych pieczarek,  kawałek selera,  1 cebula,  1 mała pietruszka,  2 łyżki mrożonych łodyg lub innej zieleniny /natka pietruszki, seler naciowy/,  oliwa,  pieprz ziołowy,  sól,  liść laurowy,  1 łyżeczka tartej bułki,  czasami dodaję 1 ząbek czosnku. Wykonanie farszu: - grzyby namoczyć w gorącej wodzie(...)wysokości kapusty – dusić na wolnym ogniu, aż wyparuje woda + grzyby suszone – zagotować – wyrzucić listek laurowy. - na patelni rozgrzać oliwę + pokrojoną w kostkę cebulę – zeszklić + starty na piórka seler + pietruszkę + łodygi – zalać wodą do połowy wysokości „duszonki” – dusić pod przykryciem aż wyparuje woda + pieczarki – wymieszać - dusić 2 minuty. - wymieszać „duszonkę” z kapustą Składniki na ciasto:  25 dag mąki

Tradycyjna kuchnia inaczej
Mielona karkówka na szpadkach - grill 233

jogurtowym sosem stanowiły świetny dodatek do mięsa. Bardzo polecam! Przepis Karola Okrasy składniki mięso 800 g karkówki 6 ząbków czosnku 150 g czerwonej fasoli z puszki 1- 2 łodygi selera naciowego 5 - 6 szt suszonych pomidorów ( suchych) 1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 cebula 1 łyżeczka harissy (ostra pasta z papryki) 1 łyżeczka mielonego kminu skórka otarta z limonki sól(...)jogurtu greckiego garść mięty, posiekanej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka harissy sok z 1 limonki sól oliwa przygotowanie mięso Karkówkę zmielić. Czosnek drobno posiekać. Cebulę pokroić w małą kostkę. Seler obrać z włókien i bardzo drobno pokroić. Suszone pomidory drobno posiekać. Fasolę odsączyć i rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków - nie musi być bardzo dokładnie. Do miski włożyć mięso, czosnek

Stare Gary
Dynia Hokkaido-pieczona-faszerowana 241

łyżeczki oliwa z oliwek sól pieprz Farsz. 10 dag ryż basmati 25 dag mięso mielone 0,5 szt. papryka czerwona 5  ząbków czosnek 2 szt. cebula 1 łodyga seler naciowy 0,5 papryczka chilli 1 jajko sól pieprz tymianek majeranek olej do smażenia Wykonanie. Z dyni odciąć "czapeczkę". Łyżką wydrążyć środek, usunąć pestki. Dynię w środku nakłuć widelcem. Przesmarować(...)minut w temperaturze 190 oC. W czasie kiedy nasza pusta jeszcze dynia piecze się w piekarniku, zrobić farsz. Ugotować ryż basmati, ugotowałem 1 woreczek. Warzywa, czosnek, cebulę, paprykę i seler, pokroić w kostkę, przesmażyć.  Do warzyw dodać ugotowany ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do miski. Zmielone mięso, najlepiej samodzielnie, krótko przesmażyć na oleju. Doprawić, przyprawami

Kulinarny karnet Christophera
Gulasz wołowy z kociołka 83

brawa dla Mony, która sama ogarnęła mięso (było z kością), tępym nożem. Obiecuję, że następnym razem zrobię to ja.  Składniki: 2 kg wołowiny (ja użyłam udźca) 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 cebule 4 ząbki czosnku 750 ml czerwonego wytrawnego wina szklanka wody duża garść suszonych grzybów 3 gałązki świeżego tymianku 3 liście laurowe(...)dużych porcji) Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do niego paprykę, rozdrobniony czosnek i świeżo mielony pieprz, odstawiamy na minimum godzinę. Do rozgrzanego kociołka wlewamy olej, wrzucamy pokrojone w plasterki seler, marchewki, pietruszkę i pokrojone w kostkę cebule. Smażymy 3 minuty. Dorzucamy do tego zamarynowane mięso (polecam dodawać partiami, żeby nie zaczęło się gotować, w końcu ma się usmażyć), smażymy

Kardamonovy
Gulasz wołowy z zieloną soczewicą 149

kaszy gryczanej czy razowego makaronu, które dopełnią smak posiłku :) Składniki na 4-5 porcji: 400 g wołowiny na gulasz 1 duża cebula ok. 300 g pieczarek 3-4 łodygi selera naciowego ok. 100 g zielonej soczewicy 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka mielona, wędzona papryka mielona, curry posiekana natka pietruszki   Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w średnią(...)obrać i pokroić w dużą kostkę, dodać do mięsa, wymieszać i podsmażać przez chwilę. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić je i wszystko razem dusić przez kilka minut. Seler pokroić w dość dużą kostkę lub plasterki, dorzucić do garnka. Wszystko razem wymieszać, dodać soczewicę,wlać wodę tak aby przykryła zawartość garnka. Na koniec dodać koncentrat oraz przyprawy, ponownie wymieszać

Simply Food