Liczba porcji: 6 - 7 Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie Przepis na kaszę pęczak pieczoną z mięsem: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 2 szklanki kaszy pęczak 2 marchewki 6 łodyg selera naciowego 2 - 3 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki pieprzu naturalnego 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 3 łyżeczki soli olej rzepakowy do smażenia(...)zrobić kaszę pęczak pieczoną z mięsem? Mięso mielone wymieszać z pieprzem naturalnym, majerankiem, kminkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżeczkami soli. Marchewki obrać i drobno pokroić. Łodygi selera pokroić na dość cienkie i małe plasterki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć najpierw cebulę, następnie dodać marchew i seler. Smażyć około 10 minut
Kuchcik gotujeSkładniki: 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 mała cebula 1 łyżeczka garam masali olej 5 grzybów shiitake (lub małych boczniaków) 1 pomidor (lub kilka koktajlowych) 2 łodygi selera naciowego 3 łyżeczki sosu sojowego 1 szklanka pociętej w cienkie paseczki (lub startej) rzodkwi japońskiej (daikon) 1/2 szklanki zielonego groszku 1 kapusta bok choi 1 i 1/2 litra wody(...)mąki woda sól Wykonanie: Posiekaną cebulę i czosnek oprószyć solą i podsmażyć na oleju wraz ze startym imbirem i garam masalą (około 3 - 5 minut). Dodać pokrojone w kostkę seler, pomidory, grzyby i kapustę oraz sos sojowy i smażyć kolejne 10 minut. Wlać połowę wody lub bulionu i gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać drugą połowę wody
zadanie-gotowaniewarzyw. Danie smaczne, lekkie ale i pożywne. Teraz warto korzystać ze świeżych warzyw i z nich przygotowywać posiłki. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 0,5 czerwonej papryki 0,5 żółtej papryki 3 ząbki czosnku 1 cukinia młoda 130 g kaszy kuskus 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Do smaku: sól pieprz(...)Pierś z kurczaka pokroić w kostkę doprawić solą pieprzem i czerwoną papryką. Odłożyć do lodówki na jakieś pół godziny i w tym czasie pokroić warzywa. Cebula w kostkę. Marchewka, seler i czosnek w plasterki. Papryki w paski a cukinię w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć mięso i przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię z tłuszczem dodać cebulę, seler
Ala piecze i gotujebardzo zdrowa, możemy ją podawać z pieczywem lub krakersami. Osobiście lubię położyć ją na kanapki z białym serem. Będziemy potrzebować: 250 g natki pietruszki 80 g listków selera lub selera naciowego 50 g białego chleba bez skórki 1 puszka tuńczyka 1 puszka 100 g sardynek lub anchois 80 g cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku 100 ml oliwy lub oleju(...)przygotowania: Pasta z pietruszki i tuńczyka https://www.youtube.com/watch?v=pxKDLot_WVY Przygotowanie: Dokładnie wypłukaną i odsączoną natkę pietruszki kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika w którym przygotuję pastę. Liście selera również dokładnie płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do pietruszki. Zieleninę rozdrabniam blenderem. Następnie do wstępnie rozdrobnionej zieleniny dodaję pozostałe składniki pasty: pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, chleb
Uwaga Babcia GotujeNasza zupa kapuściana, to pyszna zupa warzywna bez mięsa i ziemniaków. Przygotowana tylko ze świeżej białej lub włoskiej kapusty, marchwi, selera, cebuli oraz pokrojonych w kostkę pomidorów. To idealna zupa na odchudzanie, ponieważ jest niskokaloryczna i z niewielką zawartością węglowodanów. Zupa z kapusty jest bardzo sycąca, łatwa do przygotowania oraz co najważniejsze bardzo zdrowa. Jest niedroga i dobrze się przechowuje(...)przepis! Zupa kapuściana Składniki: kapusta biała: ok. 1 kg duża cebula: 2 szt. marchew: 1 szt. papryka czerwona: 1 szt. pietruszka: 1 szt. pomidory: 4 – 5 szt. seler naciowy: 2 – 3 łodygi natka pietruszki olej rzepakowy: 1 łyżka liść laurowy: 1 szt. ziele angielskie: 2 – 3 ziarna kilka kulek czarnego pieprzu majeranek: 1 łyżeczka pieprz do smaku
Kuchnia Na Wypasiezależności jak dużo mamy kurczaka na potrawkę mięso z kurczaka z rosołu – u mnie udko, podudzie i pierś 3 marchewki 1 cebula duża 1 łodyga selera naciowego – opcjonalnie 4 łyżki posiekane natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 pomidor sól pieprz łyżka masła łyżka oleju łyżka mąki 200ml śmietany 30% Jak zrobić makaron z potrawką z kurczaka: Zaczynamy(...)masło, olej i podsmażamy na nim cebulę i kurczaka pokrojonego w mniejsze kawałki. Następnie kiedy mięso kurczaka się lekko zezłoci, zalewamy wszystko ok 500ml wody. Potem dodajemy pomidora, marchewki, selera pokrojone w kostkę i przyprawy. Następnie gotujemy aż marchewki staną się miękkie. W śmietanie rozprowadzamy mąkę i zaciągamy potrawkę, zagotowujemy. Potem przyprawiamy do smaku, dodajemy natkę pietruszki. Potrawkę mieszamy
Dorota Smakujelekkie, niezwykle pomidorowe i syte danie, które z pewnością mile Was zaskoczy i rozkocha w swoim letnim smaku...szczególnie w pochmurne dni :) Cobbler pomidorowy Potrzebujesz: 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 1kg pomidorów 2,5 łyżeczki miodu 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju Biszkopty(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki masła (roztopione) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Cebule i seler pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju. 2. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj na patelnię do warzyw- gotuj do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać. 3. Dodaj masło, pietruszkę
Kuchnia w Słońcu Skąpanamangoldu włoską kapustę, brokuły, cukinię albo zielony groszek. Składniki 200 g wyłuskanego bobu ( ok. 800 g strąków ) sól pieprz 100 g chudego wędzonego boczku por cebula 2 łodygi selera naciowego 200 g marchwi 250 g szpinaku 200 g pomidorów 2 łyżki masła 200 g makaronu muszelki 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej pietruszki 5 łyżek świeżo(...)wodzie. Odcedziłem, opłukałem zimna wodą, każde ziarno wycisnąłem z osłonki. Posoliłem, popieprzyłem. Boczek pokroiłem w kostkę. Por przekroiłem wzdłuż, starannie umyłem, oczyściłem, pokroiłem. Cebulę drobno pokroiłem w kostkę. Łodygi selera umyłem, marchewkę obrałem. Warzywa pokroiłem na półcentymetrowe kawałki. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę wielkości 1 cm. Liście szpinaku umyłem, osuszyłem, grubo posiekałem. Z pomidorów usunąłem twarde trzpienie. Pomidory sparzyłem, obrałem
R'n'G Kitchenbobem i kurczakiem. Łapcie przepis :) Składniki: 400g łuskanego bobu pęczek koperku duża pierś z kurczaka 5 młodych ziemniaków duża marchew duży por łyżka masła pęczek szczypiorku gałązka selera naciowego gałązka lubczyku 200 ml śmietanki 30% 3 litry wody sól + pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy Przygotowanie: Bób obieramy i wkładamy do gotującego się wrzątku(...)plasterki. Wrzucamy do garnka i dusimy około 2 minut, mieszając. Kurczaka myjemy i dokładamy do pora, zalewając całość wodą. Gotujemy około 10 minut z zielem angielskim, liściem laurowym, selerem oraz lubczykiem. . W tym czasie obieramy ziemniaki i marchew. Kroimy je w kostkę. Warzywa dorzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania siekamy natkę pietruszki oraz szczypiorek i dokładamy
ChilliJemypesto i miłe smakowite zaskoczenie gotowe. Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Składniki: 1kg świeżych pomidorów 1l bulionu warzywno-drobiowego 1 marchew 1 cebula 1 nać selera naciowego 1,5 łyżki mąki oliwa Sól Pieprz pieprz cayenne lub ostra papryka ½ łyżeczki cukru Mini kilki sera mozzarella Śmietana 18% Pesto: 50ml Oliwa 1 łyżki Orzeszków nerkowca(...)Przygotowanie: Pomidory myjemy, nacinamy w kształcie krzyża od strony szypułki i sparzamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach, a selera kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy, aż się zeszkli, dodajemy startą marchew i selera, zasypujemy mąką i razem smażymy przez kilka minut
Księga-Smakuautentycznie włoskim charakterze. Na specjalne okazje, wyjątkowi smakosze parmezanu mogą wzbogacić danie o jego dodatek. Składniki na 2 – 3 porcje: 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 2 laski selera naciowego około 10 suszonych pomidorów (bez konserwantów) 5 – 10 zielonych szparagów około 20 marynowanych oliwek bez pestek (zielonych lub czarnych) 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki oliwy nierafinowana sól(...)czarny pieprz do smaku; zioła: około 1/2 łyżeczki suszonego oregano garść orzeszków piniowych świeża bazylia 1 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Seler i suszone pomidory pokroić na plasterki. Kaszę przełożyć na sito o drobnym oczkach i dokładnie przepłukać pod zimną wodą, po czym krótko przelać wrzątkiem. W garnku o grubym dnie rozgrzać
Even Better Foodorzechowy (Zainspirowany przepisem z Jadłonomii.) Składniki: 200 g orzechów laskowych ¾ szklanki surowej kaszy jaglanej 2 marchewki 2 pietruszki biała część pora 2-3 ząbki czosnku 2-3 łodygi selera naciowego 1/3 szklanki oleju 3 łyżki sosu sojowego 3 liście laurowe 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego po 1/2 łyżeczki majeranku, tymianku, lubczyku, gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)smarujemy oliwą. Kaszę zalewamy wodą (w proporcji kaszy do wody 1:2) i gotujemy przez 12 minut od zagotowania. Mielimy orzechy. Obraną marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubej tarce, seler kroimy w plasterki, pora w cienkie krążki, czosnek drobno siekamy. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy pory, liście laurowe, i smażymy na małym ogniu przez około
Moja Mama Gotujesię w zimowy klimat, kiedy nasze brzuchy potrzebują ciepłego jedzenia pełnego miłości pomagającej przetrwać szare i zimne miesiące. :) Zapiekanka pasterska Potrzebujesz: Mięsna podstawa: 2 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju 500g mięsa mielonego ( u mnie indyk) 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu wołowego 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)Puree ziemniaczane: 1kg ziemniaków 2 łyżki masła 4 łyżki mleka 30g parmezanu/ regio piatto 1 duża łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięsna podstawa: 1. Cebulę, marchewki i seler pokrój w kostkę i podsmażaj na oleju, aż cebula się zeszkli. 2. Dodaj mięso mielone i dokładnie je rozdrobnij - smaż często mieszając, aż mięso przestanie być surowe. 3. Posiekaj rozmarynowe
Kuchnia w Słońcu Skąpanapory absolutny nr 1 w naszej kuchni! SKŁADNIKI: (u nas blaszka 25 x 20 cm): 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo - wołowego) 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól pieprz 150 ml wytrawnego białego wina 450 ml bulionu lub rosołu 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów SOS: 500 g twarogu (najlepiej chudego(...)wędzony w plastrach olej lub oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej - opcjonalnie Na odrobinę tłuszczu wrzucamy mięso. Kiedy będzie się smażyło, obieramy łodygi selera z łykowatych strun i kroimy w drobną kostkę wraz z cebulą. Dodajemy do usmażonego mięsa wraz z rozmarynem, odrobiną soli i pieprzu. Następnie wlewamy wino i chwilę mieszamy, aby odparowało. Zmniejszamy
Kuchnia od dwojganajmniej ości. Przed ugotowaniem rybę bardzo dobrze i dość długo moczę w zimnej wodzie, zmieniając tę wodę kilka razy. Do garnka wkładam warzywa takie jak marchew, pietruszka, por oraz seler i gotuję je przez kilka minut. Dodaję także przyprawy, a w późniejszym etapie filety z ryby . Rybę w wywarze gotuję przez około 10 minut, po czym wyjmuję ją na talerzyk(...)Facebook: MeCooks Karp w galarecie z warzywami Składniki na karpia w galarecie. 80 dkg filetów z karpia 1 duża marchew 1 mały por 1/4 korzenia selera 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1,5 l wody Dodatkowo: 12 gr żelatyny w proszku 5 łyżek zielonego
MeCooks100g ugotowanej i wystudzonej polenty trochę letniej wody - tyle ile będzie potrzeba do zagniecenia ciasta szczypta soli 2. Sos 1 średniej wielkości marchewka 1 niezbyt duża cebula 1 łodyga selera naciowego 1 puszka pulpy pomidorowej 2 kiełbaski salsiccia (ok. 200g) kawałek lardo puszka fasoli białe, wytrawne wino 1-2 ząbki czosnku oliwa sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Makaron(...)ciasto zawijamy w folię i odkładamy na co najmniej 30 minut; ciasto rozwałkowujemy, niezbyt cienko i kroimy, najlepiej w tradycyjne romby wielkości 3-4 cm. 2. Sos marchewkę, seler i cebulę obrać i drobno posiekać. Najlepiej użyć mezzaluny , jeśli ją posiadamy 😉; lardo pokroić w paski lub kostkę; czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę; z kiełbasek zdjąć jelita, mięso
Pasta Po PolskuKnorr . Składniki: (na 4 porcje) 1 warzywna kostka rosołowa, albo bulionetka 1 duży słodki ziemniak, oczyszczony i pokrojony na kawałki wielkości 1 kęsa 1 cebula, drobno posiekana 2 gałązki selera naciowego, pokrojone na plasterki 1 niewielka marchewka, pokrojona na kawałki 1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany 1 puszka siekanych pomidorów 1 puszka fasolki czarne oczko 1 puszka fasolki kidney 1 łyżka(...)mniej, lub więcej do smaku 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki 350ml wody dodatkowo: ugotowany ryż, limonka, kwaśna śmietana, posiekana świeża kolendra W sporym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, marchewkę, selera i czosnek i smaż 5 minut. Wsyp przyprawy, dobrze wymieszaj i smaż przez 1 minutę. Dodaj słodkiego ziemniaka, pomidory, wodę i kostkę. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj
Lejdi of the housechleb nasączony sosem z pieczenia mięsa, z takimi dodatkami. Niebo! Składniki: 1 kg wołowiny gulaszowej (ja użyłam łopatki) 1 puszka piwa Guinness 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 250 g pieczarek 2 łyżki sosu Worcester pół litra bulionu wołowego 2 liście laurowe 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu(...)świeżo mielonym pieprzem. Oprószamy je mąką i smażymy do zrumienienia. Mięso obsmażamy na patelni partiami, na tej samej patelni, smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Marchewkę i seler kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli. Do całości dodajemy mięso, zalewamy bulionem, doprawiamy rozmarynem, papryką i liśćmi laurowymi. Zagotowujemy. Dolewamy piwo i sos Worcester. Gulasz przelewamy do naczynia żaroodpornego
Kardamonovywspaniałych arabskich przypraw. Danie dobrze smakuje z kuskusem, ryżem, kaszą i ziemniakami. Smacznego:) 500 g piersi kurczaka, garść oliwek, duży słodki ziemniak, 2 cebule, 2 duże ząbki czosnku, gałązka selera naciowego (opcjonalnie), 2 łyżeczki miodu (lub do smaku), kilka łyżek soku z cytryny (do smaku), łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego), 1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry, 1/2 łyżeczki granulowanego(...)mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu, sól,pieprz i ostra papryka, do smaku Kurczaka pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Na patelnię po kurczaku wrzucić półplasterki cebuli, posiekany seler i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Oprószyć przyprawami, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać kurczaka, zalać całość płynem, tak, by lekko zakrywał składniki. Dusić do miękkości składników, w razie
Lekcje w kuchnitylko niektóre warzywa po jakie sięgnąć można robiąc surówki. Ja najczęściej przygotowywuję surówkę na bazie marchewki. Ostatnio jednak kupiłam selera i postanowiłam z niego właśnie coś do obiadu wyczarować. Seler naciowy jest dla mnie uniwersalnym warzywem. Robiłam już z niego kotleciki, frytki, zupę. Ma bardzo wiele zastosowań i w każdym z dotychczas przygotowanych przeze mnie dań dobrze smakował. Nie zapomnijcie(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania surówki z selera. 1 średniej wielkości seler korzenny 1 małe kwaskowe jabłko 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki chrzanu 1/2 łyżecza soli 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu Jak przygotować surówkę z selera . Selera
mecooksrodziny zjeżdża się na święta. Sałatki zawsze sprawdzają się na wyjazdach. „Posłuchajcie” naszej ;) Składniki 200 g kaszy bulgur 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała puszka soczewicy 4 łodygi selera naciowego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 4-5 szt cukinii marynowanej 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 600 g filetów z kurczaka 2 łyżki(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko, przelewamy zimną wodą, osączamy. Soczewicę osączamy z zalewy, dodajemy do kaszy razem z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami, mieszamy. Seler kroimy w kostkę. Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy, dodajemy pokrojoną cukinię, mieszamy z majonezem i łyżeczką grubo mielonego pieprzu. Przekładamy do lodówki. Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę
R'n'G Kitchenmięsie (w kilku kawałkach, najlepiej z różnych części ryby) 2 średnie marchewki (250g) 1 duża cebula (200g) kawałek pora (100g) kawałek pietruszki (150g) kawałek korzenia selera (150g) 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu sól (2-3 łyżeczki) Instrukcje Kawałki ryby dokładnie płuczemy i odmaczamy w zimnej wodzie(...)etapie odmrażania. Jeśli wśród części ryby są głowy, koniecznie usuwamy skrzela (ostrożnie, łuki skrzelowe niektórych ryb są dość ostre i mogą pokaleczyć). Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Seler, pietruszkę i pora dzielimy na kilka części każdy. Cebulę obieramy, albo co najmniej nacinamy z jednej strony żeby upewnić się, ze jest zdrowa. Ząbki czosnku obieramy z łupinek. Duży garnek
Kulinarna Pokusa