wykorzystane do posypania tuż przed podaniem wzbogacają smak. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 23 min 1 i 1/2 szklanki pomarańczowej soczewicy 1 cebula 2 łodyg selera naciowego 4 ząbki czosnku 1 pomidor 1 marchewka 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka ziaren kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 i 1/2 łyżeczka garam masala garść(...)wody sól 1 łyżeczka mleka 2 łyżki klarowanego masła Przygotowanie: 1. W rondlu podgrzewamy olej, dorzucamy posiekaną cebulkę i czosnek, szklimy na niewielkim ogniu 2. Marchewką i łodygi selera siekamy w kosteczkę, dorzucamy do cebuli 3. Kumin prażymy chwilę na suchej patelni, następnie rozcieramy w moździerzu, mieszamy z garam masala, pieprzem i kurkumą, pozostawiamy ok 1/2 łyżeczki mieszanki, resztę
Słodki Kompromisktóre smaki aż bolą ale są przyjemne hehehe W domu gdy gotuję dla swojej rodziny mogę sobie pozwolić tylko na "Medium" Składniki: 4 osoby 1 kurczak 1.2kg 1 seler naciowy 1 por 1 czerwona cebula 1 cebula biała 1 papryka zielona ,1 żółta 2 cukinie marynata: peri peri połączona z czosnkiem ,oliwą ,bazylią i tymiankiem Sposób: Kurczaka myjmy oczyszczamy(...)Oczyszczamy w środku ,osuszamy papierowym ręcznikiem i wcieramy naszą marynatą staranie z obu stron. Warzywa myjemy i kroimy na duże kawałki pozostawiamy. Następnie na brytwankę, blaszkę rozkładamy umyte liście selera i pora ,kładziemy kurczaka i pieczemy 1 godzinę w 180C Po godzinie równomiernie rozkładamy wszystkie warzywa na samego kurczaka tak by go zakryć całkowicie (papryka,cebula,cukinia) Dzięki tej metodzie
Viola cooks with passionprzy piątku, lekko, pysznie i przyjemnie. Sałatka a'la caprese tylko po polsku. Bazylię zamieniłam na selera naciowego a oliwę z oliwek na sos koperkowo - ziołowy. Osobiście uwielbiam mozzarellę, także dla mnie ona jest najważniejsza a czy będzie z pietruszką czy marchewką to już obojętnie :-) Nie wiem czy wiecie ale caprese w swojej pięknej odsłonie ma odzwierciedlać flagę włoską dlatego(...)powinny być wierzchu, czyli pomidor - -kolor czerwony , ser - kolor biały i bazylia kolor zielony. U mnie zdecydowanie po naszemu :-) Składniki: 3 malinowe pomidory pęczek natki z selera 2 kulki mozzarelli sól, czarny świeżo mielony pieprz Na sos: 3-4 łyżki oliwy łyżka octu balsamico 3-4 łyżki wody mineralnej łyżeczka koperku
pieprzny smaczekkoloowe danie w jesienny piątkowy dzień! :) 1 mała dynia makaronowa (ok. 400g) 100g kaszy pęczak 1 duży dojrzały pomidor kawałek pora (ok. 5 centymetrów) 1 cienka i krótka łodyżka selera naciowego kawałek żółtego sera (według upodobań) 2 spore ząbki czosnku kilkanaście sztuk suszonych jagód goji odrobina soli sok z cytryny natka pietruszki Dynię pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około(...)Przekładamy go do miski i lekko posypujemy solą. Gdy dynia puści sok delikatnie go odciskamy. Kaszę pęczak gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pora kroimy w cienkie krążki, łodygę selera w nieduże półplasterki. Ser ścieramy na drobnej tarce. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wrzucamy na nią makaron dyniowy, pora i selera oraz starty czosnek. Całość przesmażamy przez kilka minut delikatnie
Kuchenna KontrrewolucyaJednym słowem: pycha! Dla 4 osób Potrzebujemy: 1 szklanka ryżu 2 grube (ok. 1 cm) plastry wędzonego boczku 1 łyżka oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 duża zielona papryka 1-1,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego 1 szklanka pomidorów z puszki 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki tabasco 100 - 200g krewetek oczyszczonych, surowych(...)piekarnika. 1. Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki. Ryż płuczemy na sitku po zimną, bieżącą wodą. Dobrze odcedzamy. Odstawiamy. Boczek kroimy w paski. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Seler kroimy w małe kawałki. Pomidory z puszki rozgniatamy widelcem. Krewetki jeżeli mają pancerzyki to obieramy i myjemy. 2. W garnku lub na dużej patelni smażymy boczek, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/grzyby mun 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 100 ml wrzątku 3 młode marchewki 2 łyżki pasty thai curry 400 ml mleka kokosowego 1/2 małego młodego kalafiora 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 szczypta cukru palmowego 300 g makaronu udon 1 pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Krewetki gotujemy w bulionie z dodatkiem kaffiru. Wywar przecedzamy, dodajemy(...)cytrynowej. Z krewetek usuwamy pancerz, a same przekładamy na talerzyk. Po chwili do zupy dodajemy pastę curry, gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Wlewamy mleko kokosowe, różyczki kalafiora, pokrojony seler. Gotujemy przez 10 minut. Pokrojony czosnek, starty imbir wrzucamy i gotujemy około dwóch minut. Zestawiamy z ognia, wrzucamy krewetki. Całość doprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Podajemy z makaronem udon oraz
R'n'G Kitchenodwiecznego problemu: pomidorowa z ryżem, czy z makaronem? Babcina pomidorowa z tartym ciastem Składniki: 1-2 kości schabowe 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 2 łodygi selera naciowego kilka gałązek lubczyku (można pominąć) 3-4 liście laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego 6-8 ziarenek pieprzu czarnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% sól(...)Myjemy kości i zalewamy je około 2 litrami wody. Pozostawiamy do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień na średni, żeby woda tylko delikatnie bulgotała. Później dorzucamy obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie dodajemy łodygi selera, lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość solimy, na początku około łyżką soli. Gotujemy na średnim ogniu około 1-1,5 godziny. Po tym czasie
PatiGotujełyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 małe jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju Zupa 1 duża marchewka obraną i pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzeniowego, obranego o pokrojonego w kostkę o objętości podobnej jak krojonej marchewki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 drobno posiekane i roztarte ząbki czosnku Dwie garści(...)Tarty parmezan do posypania zupy Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od zupy. Rozgrzej w garnku łyżkę oleju. Wysyp na niego pokrojoną cebulę. Smaż 3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną marchew i selera, zamieszaj i smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut. Dodaj starty czosnek, przesmaż przez minutę, a potem zalej całość rosołem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj
Niedzielny kucharzłyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 małe jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju Zupa 1 duża marchewka obraną i pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzeniowego, obranego o pokrojonego w kostkę o objętości podobnej jak krojonej marchewki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 drobno posiekane i roztarte ząbki czosnku Dwie garści(...)Tarty parmezan do posypania zupy Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od zupy. Rozgrzej w garnku łyżkę oleju. Wysyp na niego pokrojoną cebulę. Smaż 3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną marchew i selera, zamieszaj i smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut. Dodaj starty czosnek, przesmaż przez minutę, a potem zalej całość rosołem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj
Niedzielny kucharzdanie wyszło tak dobre, że muszę się nim z Wami podzielić. Składniki na 4 porcje : 1 duży bakłażan 2 duże cebule (biała i czerwona) 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka selera naciowego 1 duża czerwona papryka 10 czarnych oliwek 400ml pulpy z pomidorów (ja mam domową, ale mogą być pomidory z puszki) pęczek bazylii 2 łyżki świeżo siekanego tymianku (drobno(...)łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz W grubym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w piórka, po chwili dodać czosnek. Paprykę pokroić w paski, seler w grubą kostkę i dodać do cebuli posypując obficie drobno siekanym tymiankiem (można użyć suszonego). Kilka minut smażyć na średnim ogniu. W międzyczasie przygotować cukinię, krojąc ją w półtalarki i oliwki
Dietologzupa, aromatyczny rosół w stylu azjatyckim... Zobaczcie jaką pyszną, jesienną, rozgrzewającą zupę przygotowała Mirabelka . Składniki: 2 udka z kurczaka (tylko górne części) 2 kapusty pak choi 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 1 mała posiekana szalotka 1 posiekany ząbek czosnku Mała garść grzybów mung 3 cm kawałek imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka suszonej jarzynki bez soli i glutaminianu sodu(...)zalać je zimną wodą. Gotować do miękkości. Kapustę umyć i dość grubo poszatkować. Gdy mięso zmięknie, dodać obraną i pokrojoną w plastry marchew, umyty i posiekany w paseczki seler (może być z nacią). Wrzucić do wywaru grubsze części kapusty. Po kilku minutach dodać również posiekaną szalotkę, imbir (cienko pokrojony), papryczkę i czosnek. Na końcu dorzucić makaron oraz resztę kapusty oraz
Czerwień i błękitrazem z brukselką Składniki: 1,5 l rosołu ( bulionu z drobiu lub z warzyw ) 300 g brukselki (oczyszczonej) 2 marchewki (oczyszczone, pokrojone w plasterki) 2 łodygi selera naciowego (oczyszczony, pokrojony w plasterki) 3 ziemniaki (obrane, pokrojone w kosteczkę) 2 pomidory 6 łyżek oliwy sól(...)wodą, po chwili wodę odcedziłam i pomidory zalałam zimną wodą. Zdjęłam z nich skórkę, pokroiłam w cząstki. W dużym rondlu rozgrzałam oliwę na średnim gazie, włożyłam cebulę, marchewkę i seler. Smażyłam około 10 minut. Wymieszałam i kiedy warzywa lekko się zrumieniły dodałam pomidory i brukselkę. Całość zalałam gorącym rosołem. Na koniec dołożyłam ziemniaki. Zostawiłam na średnim gazie
Kuchnia u Krysiserc indyczych Składniki: 50 dag serc indyczych 3 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki oleju 1 mała biała cebula 1 mała czerwona cebula pół dużej czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego sól pieprz łyżka suszonej słodkiej papryki w płatkach łyżka mąki pszennej Wykonanie: Serca oczyściłam z nadmiaru tłuszczu, przecięłam wzdłuż na pół i wypłukałam z resztek zakrzepłej krwi. Umieściłam(...)smaku, dodałam ziela angielskie i liść laurowy, i gotowałam do miękkości – około godziny, bo troszkę mi się o nich zapomniało, ale dzięki temu były cudownie mięciutkie. Paprykę i łodygi selera umyłam, paprykę oczyściłam z pestek i białych błon, pokroiłam w kosteczkę. Selera pokroiłam w poprzeczne paseczki. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Ugotowane żołądki wyjęłam z rondla łyżką cedzakową, wywar
Kuchenne zapiski EdytyCoś na szybko do pracy albo na kolację ;) Składniki: - 3/4 szklanki kuskusu (przed zalaniem wrzątkiem), - 1/2 ogórka wężowego, - 1 czerwona papryka szpiczasta, - 2 kawałki selera naciowego, - 1 opakowanie kiełków na patelnię, - garść pestek dyni, - 1/2 główki sałaty lodowej, - garść oliwek czarnych, - sól, pieprz, - 2 - 3 łyżki octu jabłkowego, - 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Wykonanie: Zaparzyć kuskus, podsmażyć(...)czasie umyć warzywa i pokroić je w cienkie plastry (najłatwiej na mandolinie), sałatę pokroić w nieduże kawałki. Wymieszać w misce kuskus, kiełki z pestkami dyni, plastry ogórka, selera i papryki, dodać sałatę i oliwki (mogą być przekrojone na pół) oraz ocet i olej, lekko posolić i popieprzyć, wymieszać dokładnie składniki sałatki, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Można
Co na wege obiad?500g łopatki z dzika 0,5l czerwonego, wytrawnego wina (plus trochę do podlewania w trakcie duszenia) 300ml passaty 1-2 marchewki 1 średnia cebula (lub dwie małe) 2 łodygi selera naciowego 4 liście laurowe kilka kulek jałowca 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 ząbki czosnku 2 goździki pieprz i sól do smaku oliwa opcjonalnie: 50g słoniny lub bardzo tłustego boczku (jeżeli(...)połowę wykorzystamy do marynowania mięsa, drugą do samego sosu. I. Marynowanie: łopatkę z dzika oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki (nie kroimy zbyt drobno… jeszcze); marchew, cebulę i łodygę selera obieramy i kroimy na kawałki; w sporej misce zalewamy mięso 0,5l wina, dodajemy warzywa, zioła i przyprawy; przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc (12 godzin co najmniej
Pasta Po Polskumoich potraw , więc możecie być spokojni , jest pyszne .. Składniki na 3 osoby : 3 udka kurczaka z kością i skórą ( optymalnie swojskiego , wiejskiego ) 2 zielone papryki 2 cebule 2 gałązki selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 szklanki śmietany słodkiej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól ,pieprz do smaku dodatkowo : smalec kurzy ( lub inny tłuszcz(...)solimy , obsmażamy na smalcu na patelni , do momentu aż się porządnie przypieką . Przekładamy do brytfanki . Cebulę również rumienimy i dokładamy do kurczaka . Podlewamy dwoma szklankami wody . Dodajemy pokrojone łodygi selera , krojoną zieloną paprykę , mielona paprykę ,czosnek wyciśnięty praską ,pomidory z puszki , cukier , sól i pieprz do smaku . Nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do czasu aż udka będą gotowe
Ogrodnik w podróżyBazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania dużych świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula 1 litr rosołu/ bulionu Składniki na pulpeciki: 250g mięsa wieprzowo- wołowego sos sojowy sól, piepsz 1 ząbek czosnku Ponadto: 2 jaja Mięso mielimy, dodajemy(...)Jaja gotujemy przez 8 minut. Po wystudzeniu obieramy i zalewamy bulionem na ok 1 godzinę. Warzywa kroimy na cieniutkie kawałki. Wszystkie składniki (makaron, marchew, pomidory, szpinak, kolendra, seler, cebula i pulpeciki) należy umieścić na głębokiej patelni, całość zalać bulionem. Gotować do miękkości makaronu przez ok 10 minut. Zupę nakładamy do salaterek. Na wierzch kładziemy jajko przedzielone na pół
Słodki ZakątekBazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania dużych świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula 1 litr rosołu/ bulionu Składniki na pulpeciki: 250g mięsa wieprzowo- wołowego sos sojowy sól, piepsz 1 ząbek czosnku Ponadto: 2 jaja Mięso mielimy, dodajemy(...)Jaja gotujemy przez 8 minut. Po wystudzeniu obieramy i zalewamy bulionem na ok 1 godzinę. Warzywa kroimy na cieniutkie kawałki. Wszystkie składniki (makaron, marchew, pomidory, szpinak, kolendra, seler, cebula i pulpeciki) należy umieścić na głębokiej patelni, całość zalać bulionem. Gotować do miękkości makaronu przez ok 10 minut. Zupę nakładamy do salaterek. Na wierzch kładziemy jajko przedzielone na pół
Słodki ZakątekSkładniki (dla 4 osób) 1 duży bakłażan (500g) 300g owoców morza wg uznania (np. krewetki, mule, krążki z kalmara) 1 duża cebula (200g) 3-4 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 500g pomidorów garść zielonych oliwek (75g) garść czarnych oliwek (75g) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 100ml (pół)wytrawnego białego wina(...)sprawiamy wg naszych porad jak przygotować bakłażana – solimy, pozostawiamy na pewien czas, po czym płuczemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy – pierwszą kroimy na półtalarki, drugi na plasterki. Z selera odcinamy końcówkę od strony korzenia i kroimy na ok. 1cm odcinki. Z pomidora usuwamy skórkę i łyko (patrz porady jak sprawiać pomidory ), następnie kroimy w grubą kostkę. Owoce morza
Kulinarna Pokusa