seler naciowy - 4547 przepisów (strona:183/304)

Marokańska zupa harira z ciecierzycą. Bardzo sycąca i rozgrzewająca. PRZEPIS 80

gotowania (rostbef, antrykot), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 puszka ciecierzycy w zalewie 400 g (oczywiście możesz też użyć podobną ilość suszonej i ugotować ją samodzielnie), 2 marchewki, pół selera naciowego, 2 garści czerwonej soczewicy, 2 puszki pomidorów w zalewie (łącznie 800 g), łyżka papryki w proszku, duża garść drobnego makaronu do gotowania w zupie lub połamanego spaghetti, łyżka mielonego(...)harira? W średnim garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć drobno pokrojoną wołowinę, smaż chwilę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż nadal jeszcze kilka minut. W międzyczasie pokrój marchewkę i seler, także przełóż do garnka, smaż jeszcze chwilę. Dodaj kumin i paprykę w proszku, wymieszaj, wlej ciecierzycę razem z zalewą oraz pomidory, wsyp soczewicę, zalej wodą do wysokości około 3/4 garnka

Kulinarna Polska
Sajgonki z kurczakiem i ryżem 87

papieru w świetnej cenie znajdziecie tutaj 1 szkl ryżu jaśminowego suchego sól himalajska 1 pierś kurczaka pieprz przyprawa pięć smaków chińska lub przyprawa curry olej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej lub kapusty białej 1 papryka sezam Jak zrobić sajgonki z kurczakiem i warzywami: Zaczynamy od ugotowania ryżu. Ryż zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i gotujemy(...)kroimy w paski, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy paski kurczaka i smażymy az stracą surowość. Kurczaka przekładamy na talerz. Potem przygotowujemy warzywa. Marchew, selera, paprykę i kapustę kroimy w cienkie paseczki tzw zapałkę. Na patelnię na której smażył się kurczak wlewamy trochę oleju, wrzucamy warzywa. Oprószamy je solą, pieprzem, curry i smażymy aż delikatnie

Dorota Smakuje
Forszmak z pieczarkami 66

rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, karczku, kiełbasy lisieckiej i małego podudzia z pieczonego indyka) 6 większych pieczarek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 3 ogórki kiszone 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji)   Pieczarki myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w półplasterki, seler w plasterki, cebulę w kostkę, wrzucamy do pieczarek, smażymy. Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, dorzucamy do pieczarek razem z rozdrobnionym czosnkiem, znowu smażymy. Całość zalewamy wodą

Kardamonovy
Kalafiorowe risotto 129

obiad. Jestem ciekawa Waszych opinii. Składniki: - pół małego kalafiora ( drugie pół możecie śmiało zamrozić , będzie druga porcja) - 1 mała żółta papryka - 1 mała czerwona papryka - 2 - 3 łodygi selera naciowego - garść natki pietruszki i szczypiorku - 2 średnie jajka kurze - 250 g boczku wędzonego - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka oleju rzepakowego ( bo takiego używam w domu, możecie wziąć inny) - sól(...)potem drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej. W tym czasie kroje boczek w kawałeczki. Wrzucam go na rozgrzany tłuszcz. Podsmażam a w tym czasie kroję papryki w kostkę , selera w paseczki. Wrzucam warzywa do boczku. Smażę kilka minut i dodaję  kalafior. Polewam sosem sojowym i smażę do miękkości warzyw. W czasie smażenia siekam natkę i szczypiorek. Na koniec smażenia

Kuchnia Pełna Emocji
Sajgonki z warzywami i kurczakiem 1614

kurczakiem ok 20 arkuszy papieru ryżowego 1 szkl ryżu jaśminowego suchego sól himalajska 1 pierś kurczaka pieprz przyprawa pięć smaków chińska lub przyprawa curry olej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej lub kapusty białej 1 papryka sezam Jak zrobić sajgonki z warzywami i kurczakiem: Zaczynamy od ugotowania ryżu. Ryż zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i gotujemy(...)kroimy w paski, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy paski kurczaka i smażymy az stracą surowość. Kurczaka przekładamy na talerz. Potem przygotowujemy warzywa. Marchew, selera, paprykę i kapustę kroimy w cienkie paseczki tzw zapałkę. Na patelnię na której smażył się kurczak wlewamy trochę oleju, wrzucamy warzywa. Oprószamy je solą, pieprzem, curry i smażymy aż delikatnie

Dorota Smakuje
Forszmak z pieczarkami 342

rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, karczku, kiełbasy lisieckiej i małego podudzia z pieczonego indyka) 6 większych pieczarek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 3 ogórki kiszone 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)pszennej sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Pieczarki myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w półplasterki, seler w plasterki, cebulę w kostkę, wrzucamy do pieczarek, smażymy. Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, dorzucamy do pieczarek razem z rozdrobnionym czosnkiem, znowu smażymy. Całość zalewamy bulionem

Kardamonovy
Sałatka warzywna z fetą 105

zdrowe i fit, choć tego ostatniego określenia nie lubimy. Składniki 250 g zielonej soczewicy 250 g czerwonej soczewicy 1 ogórek sałatkowy 1 strąk czerwonej papryki 3 łodygi selera naciowego 10 pomidorków koktajlowych 1 mała puszka kukurydzy z chili 10 czarnych oliwek 6 suszonych pomidorów z zalewy 200 g sera feta 1 garść orzechów sojowych koperek 50 ml oleju z suszonych(...)łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Przygotowanie Soczewice gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniach. Ogórek obieramy i podobnie jak paprykę, kroimy w drobną kostkę. Seler kroimy na plasterki. Kukurydzę z chili odcedzamy. Pomidorki kroimy w łódeczki. Suszone pomidory kroimy w paski. Koperek siekamy. Oliwki kroimy na plasterki. Ser kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wraz

R'n'G Kitchen
Pieczarki faszerowane kurczakiem i kaszą kuskus 220

Można je przygotować wcześniej a potem tylko zapiec w piekarniku jakieś 15-20 minut. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana Składniki: 10 dużych pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 łodyga selera naciowego 1/4 żółtej papryki 1 mała cebula 1/4 szkl kaszy kuskus 4 łyżki krojonej mozzarelli 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Pierś pokroić w drobną kostkę doprawić(...)lodówki.  Kaszę kuskus przelać zimną wodą i zalać wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Z pieczarek wykręcić ogonki a kapelusze obrać ze skórki. Paprykę, cebulę, ogonki z pieczarek i seler drobno pokroić.  Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać pierś i przesmażyć. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę masła dodać cebulę przesmażyć

Ala piecze i gotuje
Pikantna zupa grzybowa z łososiem / Spicy mushroom soup with salmon 170

pokrojonego w grubszą kostkę 250 g grzybów leśnych, oczyszczonych i większe pokrojone w ćwiartki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 gałązka selera naciowego, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 papryczka chili, pokrojona w drobną kostkę 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki(...)smażenia sól i pieprz Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i czosnek, podsmaż do zarumienienia i dodaj ziemniaki, selera, chilli i pomidora. Podsmaż całość mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut. Następnie wlej bulion, przykryj garnek pokrywką i gotuj około 15 minut aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie

karmelowy
zapiekany w serowo śmietanowym sosie kurczak z kalafiorem 415

podaniu go na stół. składniki  dla trzech osób 1 kalafior ( około 600 g) 450 g piersi z kurczaka 150 g  sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 2 jajka 150 ml śmietany 18 % ( słodkiej) 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 łyżki oliwy  1/3 pęczka natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz sposób przygotowania Mięso kurczaka kroimy(...)chłodne miejsce. Kalafiora myjemy i gotujemy na parze, na pół miękko. Na rozgrzaną  patelnię wlewamy oliwę i lekko przesmażamy drobno posiekane ząbki czosnku, oraz pokrojonego w cienkie plastry selera. Następnie na patelnię dokładamy  mięso kurczaka, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz do mięsa dodajemy przecier  pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu

Miód i pieprz
Tatar ze śledzia 47

ryby. Tatar ze śledzia - przepis na 4 porcje Do przygotowania tatara ze śledzia będą Ci potrzebne: 5 filetów ze śledzia w solance, 2 jabłka, sok z połowy cytryny, łodyga selera naciowego, 2 szalotki, garść orzechów włoskich, 3 gałązki natki pietruszki, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 3 łyżki łuskanego słonecznika, łyżka masła, 3 łyżki bułki tartej razowej, pieprz(...)czym opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. 2. Jabłka obierz, pokrój w taką samą kostkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. 3. Posiekaj łodygę selera, obrane szalotki i orzechy włoskie. 4. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z dodatkiem oleju rzepakowego i musztardą, dodaj pieprz i ewentualnie sól (niekoniecznie), a na koniec posiekaną natkę

Z notatnika dietetyka
Kasza pęczak pieczona z mięsem 85

Liczba porcji: 6 - 7 Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie Przepis na kaszę pęczak pieczoną z mięsem: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 2 szklanki kaszy pęczak 2 marchewki 6 łodyg selera naciowego 2 - 3 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki pieprzu naturalnego 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 3 łyżeczki soli olej rzepakowy do smażenia(...)zrobić kaszę pęczak pieczoną z mięsem? Mięso mielone wymieszać z pieprzem naturalnym, majerankiem, kminkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżeczkami soli. Marchewki obrać i drobno pokroić. Łodygi selera pokroić na dość cienkie i małe plasterki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć najpierw cebulę, następnie dodać marchew i seler. Smażyć około 10 minut

Kuchcik gotuje
Zupa tybetańska. 134

Składniki: 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 mała cebula 1 łyżeczka garam masali olej 5 grzybów shiitake (lub małych boczniaków) 1 pomidor (lub kilka koktajlowych) 2 łodygi selera naciowego 3 łyżeczki sosu sojowego 1 szklanka pociętej w cienkie paseczki (lub startej) rzodkwi japońskiej (daikon) 1/2 szklanki zielonego groszku 1 kapusta bok choi 1 i 1/2 litra wody(...)mąki woda sól Wykonanie: Posiekaną cebulę i czosnek oprószyć solą i podsmażyć na oleju wraz ze startym imbirem i garam masalą (około 3 - 5 minut). Dodać pokrojone w kostkę seler, pomidory, grzyby i kapustę oraz sos sojowy i smażyć kolejne 10 minut. Wlać połowę wody lub bulionu i gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać drugą połowę wody

zadanie-gotowanie
Kasza kuskus z warzywami i kurczakiem 188

warzyw. Danie smaczne, lekkie ale i pożywne. Teraz warto korzystać ze świeżych warzyw i z nich przygotowywać posiłki. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 0,5 czerwonej papryki 0,5 żółtej papryki 3 ząbki czosnku 1 cukinia młoda 130 g kaszy kuskus 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Do smaku: sól pieprz(...)Pierś z kurczaka pokroić w kostkę doprawić solą pieprzem i czerwoną papryką. Odłożyć do lodówki na jakieś pół godziny i w tym czasie pokroić warzywa. Cebula w kostkę. Marchewka, seler i czosnek w plasterki. Papryki w paski a cukinię w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć mięso i przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię z tłuszczem dodać cebulę, seler

Ala piecze i gotuje
Pasta z Pietruszki z Tuńczykiem do Pieczywa 130

bardzo zdrowa, możemy ją podawać z pieczywem lub krakersami. Osobiście lubię położyć ją na kanapki z białym serem. Będziemy potrzebować: 250 g natki pietruszki 80 g listków selera lub selera naciowego 50 g białego chleba bez skórki 1 puszka tuńczyka 1 puszka 100 g sardynek lub anchois 80 g cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku 100 ml oliwy lub oleju(...)przygotowania: Pasta z pietruszki i tuńczyka https://www.youtube.com/watch?v=pxKDLot_WVY Przygotowanie: Dokładnie wypłukaną i odsączoną natkę pietruszki kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika w którym przygotuję pastę. Liście selera również dokładnie płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do pietruszki. Zieleninę rozdrabniam blenderem. Następnie do wstępnie rozdrobnionej zieleniny dodaję pozostałe składniki pasty: pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, chleb

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania