został zainspirowany tym co na dnie mojej lodówki pozostało. Taka sałatka z niczego, a naprawdę smaczna i pożywna. SKŁADNIKI: 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 główki kalafiora 3 łodygi selera naciowego 3 male korniszony 1/2 czerwonej cebuli kilka gałązek szczypioru 150 g usmażonego boczku, innej wędliny lub żółtego sera 1 lyzka majonezu 1 lyzka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy opcjonalnie(...)pieprz do smaku Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Kalafior pokroić w mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Do miski wrzucić pokrojone w paski łodygi selera, pokrojone w kostkę korniszony i posiekany czosnek. Dodać pokrojone w kostkę jajka i cebulę. Na koniec dodać usmażony i ostudzony boczek oraz ugotowany kalafior. W miseczce wymieszać majonez, jogurt, musztardę
Pani M - kuchnia smakowitazjecie ją w taką zimową pogodę. Miseczka gorącej, z nutką ostrości zupy rozgrzeje każdego zmarzlucha. Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 500 g mielonego mięsa 1mała papryka czerwona 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka kawałek pora 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka masła około 5, 6 ziemniaków 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego 1 listek(...)puszka mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle 1 puszeczka porcji na raz czerwonej fasoli Bonduelle Wykonanie: Do garnka wkładamy masło, dodajemy mielone mięso i lekko podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę, seler, por pokrojone w pół plasterki. Zalewamy wodą tak około 2,5 l. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, listek laurowy, ziele angielskie, suszony
Sama słodycz i szczypta chilimogliśmy się nią najeść ... Składniki: mieszanka świeżych lub mrożonych grzybów (u mnie prawdziwki i kurki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 małe marchewki 1 pietruszka 1 łodyka selera naciowego 3/4 szklanki kuskusu perłowego sól pieprz ziołowy słodka papryka liść laurowy ziele angielskie śmietana 18% masło klarowane koperek lub natka Wykonanie: Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i posiekany(...)smażymy, po czym dodajemy grzyby (większe kroimy na mniejsze kawałki). Mieszamy i smażymy całość około 10-15 minut. Następnie przekładamy wszystko do garnka, dodajemy przyprawy, pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler i zalewamy całość wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy). Do gotującej się zupy dodajemy także wypłukaną kaszę. Całość gotujemy do miękkości warzyw i grzybów mieszając od czasu do czasu
Walijskie PichcenieOstatnio zrobiłam pomidorowe risotto z bobem oczywiście z dodatkiem parmezanu. Pyszne, wiosenne danie. Wiosenne, pomidorowe risotto z bobem 400 g mrożonego bobu 2 pomidory 1 cebula 1 kawałek selera naciowego 3 łyżki oliwy 400 g ryżu do risotto 200 ml białego wina 1.5 litra bulionu warzywnego ½ szklanki przecieru pomidorowego z kartonu albo passaty pomidorowej 50 g parmezanu pół(...)masła sól, pieprz Zagotować wodę i wrzucić bób – gotować 5 minut i przelać dokładnie zimną wodą zostawić do lekkiego przestudzenia. Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w kostkę Cebulę posiekać, seler pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej seler i cebulę. Ryż opłukać i odsączyć, dodać do cebuli i przesmażyć mieszając. Zalać winem i gotować
Smaczny zeszytSkładniki: 500 g wołowiny- zmielonej 3/4 szklanki kaszy- u mnie jęczmienna, ale może być pęczak, jaglana, co lubimy 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 pomidory- u mnie malinowe sól, pieprz chili mielone natka pietruszki 2 szklanki bulionu warzywnego ( opcjonalnie) Wykonanie: * Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę(...)mieniać dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, obsmażamy aż do zrumienienia mięsa. * Całą zawartość patelni przekładamy do garnka. Wrzucamy obrane ze skórki, pokrojone pomidory, pokrojone w kostkę papryki oraz seler, doprawiamy chili wedle uznania, dusimy wszystko razem ok 15 minut. * W drugim naczyniu, w osolonej wodzie przygotowujemy kasze. Po ugotowaniu dodajemy do całego dania. Wychodzi nam bardzo gęste danie, dolewamy
Z Majeczką w kuchnimamy smakowite danie! Składniki: 2/3 opakowania makaronu penne 300 g pomidorków koktajlowych opakowanie mozzarelli mini 120 g sera żółtego (dowolnego miękkiego) 2/3 puszki kukurydzy 1 cukinia 2 łodygi selera naciowego sól, zioła do pizzy Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 ząbki czosnku sól i pieprz 1 łyżeczka ziół(...)pietruszki olej do grillowania Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cukinię umyć, pokroić w grube półplasterki i zgrillować z dodatkiem ziół do pizzy i soli. Przełożyć do miski. Selera umyć, pokroić w paseczki i chwilkę dusić na tym samym oleju. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek
Czerwień i błękitjedno z indyka 2/3 szklanki ryżu ok. 150 g pieczarek po pół papryki w dwóch kolorach (np. czerwona i pomarańczowa) ok. 1/2 puszki kukurydzy 1 marchew 2 łodygi selera naciowego mały pęczek koperku przyprawa warzywna łyżeczka ziół do pizzy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz do smaku Umyte skrzydełka włożyć do garnka i zalać do pełna zimną wodą. Gotować(...)miękkie. Pieczarki umyć, pokroić w pół plasterki i wrzucić do wywaru razem z przepłukanym ryżem. Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew, następni pokrojony w paseczki seler oraz pokrojone w kostkę papryki. Dodać również odsączoną kukurydzę. Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawę warzywną i zioła oraz posiekany koperek. Na końcu wlać śmietankę i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić pieprzem
Czerwień i błękitSkładniki: • 1kg mielonego mięsa wołowego (ewentualnie może być wieprzowo-wołowe) • 2 cebule • 1 duża marchewka • 3-4 łodygi selera naciowego (ok. 200g) • 4 ząbki czosnku • papryka w proszku łagodna • oliwa • 1 puszka pomidorów • 1 mały przecier pomidorowy • ok. 400 g sera żółtego • bazylia • sól, pieprz • zioła prowansalskie • 1 szkl. czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego • 1 szkl bulionu • 1 opakowanie makaronu(...)lazanii Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek i chwilę jeszcze podsmażać. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na grubej tarce, dorzucić i dalej podsmażać. Dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż zbije się w "grudki". Dodać pomidory w puszce, wino, bulion oraz pozostałe przyprawy. Dusić początkowo pod przykryciem, a następnie odparować
KUCHNIA POLSKApapryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta papryki wędzonej 2-3 łyżki kremowego serka naturalnego lub ziołowego 1 łodyga selera naciowego szczypta soli i pieprz świeża bazylia Papryki układam na blaszce do pieczenia skórką do góry, polewam olejem i przyprawiam wędzoną papryką. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni(...)papryk zarumieni się. Studzę papryki i obieram. Jajka gotuję na twardo, około 6 minut we wrzątku. Odcedzam, studzę, obieram i kroję na pół. Wyciągam żółtka. Obraną paprykę, bazylię i seler siekam drobno, mieszam z serkiem, żółtkami, solą i pieprzem do połączenia. Białka faszeruję przygotowaną masę. Chłodzę w lodówce przez 2-3 godziny, Podaję schłodzone. Smacznego, Klaudia
Mango Papajadania do 20 minut. Składniki na 6 porcji duża cebula 2 małe cukinie pokrojone na kawałki 2 ziemniaki ziemniak pokrojony na małe kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej wody po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, wędzonej papryki, czubrycy lub oregano sok wyciśnięty z połówki cytryny(...)puszki kukurydzy śmietana do podania – opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy w piórka i smażymy w garnku z odrobiną oleju. Dodajemy umyte i pokrojone cukinie, ziemniaki, marchewkę, selera, przyprawy i pokrojony czosnek. Zalewamy bulionem i wrzątkiem, tak żeby warzywa były przykryte. Gotujemy 15 minut i miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny, sos pomidorowy i kukurydzę z puszki. Mieszamy
Ugotowane pozamiatanePrzepis z kuchni roślinnej Marty Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić... Składniki: 1/2 główki dużego kalafiora 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora 1/2 puszki kukurydzy 3 suszone pomidory 1 szalotka 2,5 szklanki wywaru warzywnego 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów (może być zwykły olej(...)kokosowego (pamiętajcie o dokładnym wymieszaniu puszki) pieprz słodka mielona papryka sól morska z papryką chili 2 łyżki natki pietruszki Kukurydzę odcedzić Kalafior podzielić na jak najmniejsze różyczki Por i seler pokroić w talarki Pomidory posiekać Szalotkę posiekać W garnku rozgrzać olej i wrzucić wszystkie warzywa i przyprawy. Dusić pod przykryciem 15 minut od czasu do czasu mieszając Po tym czasie
Szczęśliwa kuchniaskładników wyszło tak ok 1,5 litra zupy 1 łyżka oliwy 1,2 l wody 2 małe ziemniaki 2 małe marchewki 2 małe pietruszki 1 pęczek dymki 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki chudego jogurtu naturalnego garść natki pietruszki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych) 1 łyżeczka przyprawy curry szczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania(...)smaku sól i pieprz Dymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler. Wszystko chwilę przesmażamy, aż zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy płatki chili, kumin, kolendrę, curry i wszystko jeszcze chwilę przesmażamy, aż zacznie unosić się piękny zapach przypraw. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy
Smaki Przyprawy i Koloryjalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka pestek dyni pieprz, sporo suszonej bazylii Warstwa II: 2 buraki gotowane 3 duże łodygi selera naciowego garść słonecznika garść płatków żytnich pieprz, oregano Zaczynamy od przepłukania ciecierzycy z zalewy. Następnie wszystkie składniki z pozycji "Warstwa I" wrzucamy do jednego naczynia i miksujemy na jednolitą masę(...)hummusu. Odstawiamy i zabieramy się za warstwę drugą. Do osobnego naczynia ucieramy na grubych oczkach gotowane buraki, dodajemy słonecznik, płatki żytnie i przyprawy. Mieszamy wszystko i teraz czas na seler. Seler kroimy w drobną kostkę i delikatnie przesmażamy na oliwie z oliwek do momentu, aż się zeszkli, po czym dodajemy go do buraków. Mieszamy i mamy gotowy farsz
vegetanie