gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na zupę z kurczakiem. Moim domownicy byli zachwyceni jej smakiem. PRZEPIS NA ZUPĘ Z KURCZAKIEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 100 g selera naciowego 100 g pieczarek 100 g marchewki 150 g cebuli 50 g mąki 50 g masła 500 g fileta z kurczaka 1 l wody 1 łyżka przyprawy gyros 1 łyżeczka papryki słodkiej kilka
Przepiski.plminut Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym: 1 kapusta pekińska 5 - 6 małych ogórków kiszonych wiązka koperku 2 - 3 cebule dymki ze szczypiorkiem 4 łodygi selera naciowego 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego 1/2 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego pieprz i sól do smaku Jak zrobić surówkę
Kuchcik gotujelepszych, jakie przyrządziłam i na pewno wejdzie na stałe do naszego menu. Zuppa Toscana jest sycącą zupą pełną mięsa mielonego, ziemniaków i warzyw. Klasycznie dodaje się tu marchewkę, seler, cebulę, czosnek i jarmuż albo szpinak. W mojej wersji zupa toskańska jest właśnie ze szpinakiem, a także z dodatkiem białej fasoli. Bardzo często dodaje się do niej podsmażony boczek(...)cały obiad. Koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:) Przepis na zupę toskańską (Zuppa Toscana): ok. 2.5 l domowego bulionu drobiowego, 500 g mielonego mięsa, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 gałązki selera naciowego, 1-2 marchewki, puszka białej fasoli, duża garść świeżego szpinaku lub jarmużu. 3-4 ziemniaki, ok. szklanki słodkiej śmietanki lub mleka, 3 płaskie łyżki mąki, przyprawy do smaku: sól, pieprz
Lekcje w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 paczka selera naciowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 por (biała część) 150 g żółtego sera majonez i jogurt naturalny sól, pieprz, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, słodką oraz ostrą mieloną papryką, dodać łyżkę oleju i odstawić na pół
Kuchnia domowa Anisałatkę zrobiłam z ciekawości i tak powiem szczerze, najmniej z niej przekonały mnie kiełki, jakoś nie smakują mi, następnym razem zastąpię je nasionami słonecznika :) Składniki: 2 obrane łodygi selera naciowego 2 małe jabłka garść roszponki kiełki słonecznika lub ziarna słonecznika 2 łyżki orzechów włoskich sos do sałatki: 3-4 łyżki oleju lnianego sok z cytryny do smaku sól, pieprz(...)pieprzu użyłam ze sklepu Smaki Natury <--klik) ewentualnie miód do smaku 1. Jabłka myjemy i kroimy w kostkę. Roszponkę myjemy i dokładamy do pokrojonych jabłek. 2. Seler kroimy w 1 cm kawałeczki, orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki, dodajemy do jabłek i roszponki. Na koniec dajemy kiełki. 3. W osobnym naczyniu mieszamy składniku sosu i polewamy
Gotowanie...to proste !lyzka gestej nie kwasnej smietany lub jogurt grecki 1 lyzka miodu plynnego sok z 1/2 cytryny + sparzona otarta skorka z cytryny 2 duze chrupiace jablka np. Gala 2 lodygi selera naciowego z nacia ok.60 g zoltych miekkich rodzynek garsc winogron (najlepiej bez pestek) mielony pieprz czarny do smaku 1/4 lyzeczki cynamonu ciutka soli do smaku Wykonanie: Wymieszac smietane lub jogurt
Sztuka gotowania w/g Samiry200g mięsa np. wieprzowego pokrojonego w niewielką kostkę kilka młodych buraczków z botwinką 3-4 młode, niewielkie marchewki 3 młode ziemniaki ok. 2 garście fasolki szparagowej kilka listków selera (naciowego lub korzeniowego) pęczek koperku 2 garście makaronu nitki kilka łyżek koncentratu z buraków , do smaku sól, pieprz do smaku ( jakieś zioła lub inne Wasze ulubione przyprawy do smaku(...)podania jajka ugotowane na twardo do podania PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Najpierw przygotowujemy warzywa - myjemy, obieramy jeśli potrzeba i kroimy w kostkę, buraczki ścieramy na tarce, botwinkę, liście selera i koperek siekamy. Krok 2. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy pokrojone w kostkę mięso - chwilę gotujemy. Krok 3. Do gotującego się wywaru dodajemy marchew, fasolkę szparagową, ziemniaki, buraczki oraz
Moja Książka Kucharskakęsie. Dodatkowego smaku dodaje także ubita śmietana, którą wykańczam danie. Mnóstwo potasu oraz smaku - zupa idealna! :) Zupa krem z pomidorów: 3 małe czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g) 4 suszone pomidory z zalewy 2 łyżki przecieru pomidorowego 700 ml passaty pomidorowej 1-1,5 szklanki wody 2 gałązki świeżej bazylii
Cooking Monsterkrócej ale i tak smakuje wyśmienicie. Składniki; 50 dag makaronu spaghetti 1 cebula drobno posiekana 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 obrana marchew i starta na tarce 1 posiekana łodyga selera naciowego 5 dag pancetty lub innego boczku 35 dag mielonej wołowiny 400 ml posiekanych pomidorów z puszki 2 łyżeczki suszonego oregano 125 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy ser parmezan do dekoracji bazylia do dekoracji Przygotowanie; Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, marchew, seler i pancettę. Smażyć parę minut aż warzywa i "boczek" się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino
Radość kipiąca uśmiechem.smaku. Chowder jest właśnie taką zupą, słodką i lekko pikantną. Rewelacyjnie smakuje z pieczywem. Składniki 140 g kukurydzy z puszki 1 mały kalafior 1 młody por 1 łodyga selera naciowego kilka suszonych pomidorów w oleju 5 łyżek oleju z pomidorów pęczek szczypiorku z dymką 1 l mleka 1,5 % 250 ml bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela(...)łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki chili mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalafiora dzielimy na małe różyczki, pora i seler kroimy na talarki, pomidory siekamy. Razem z osączoną z zalewy kukurydzą, dusimy na rozgrzanym oleju przez 10 min, od czasu do czasu mieszając. Szczypiorek wraz z cebulką siekamy. Warzywa zalewamy mlekiem
R'n'G KitchenKrem z dyni Na 3-4 porcje: 1 średnia dynia (o średnicy ok 30 cm) 1 marchew 1 pietruszka 3 łodygi selera naciowego 5 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz papryka Warzywa myjemy i osuszamy. Dynię rozkrawamy, obieramy i oczyszczamy z pestek,kroimy(...)papierem do pieczenia - polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka). Seler kroimy na nieduże kawałki. W średniej wielkości garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy rozdrobnione warzywa, chwilę podsmażamy. Dodajemy dynię, dolewamy około 3-4 szklanki wody i gotujemy razem aż warzywa zmiękną
peggiwkuchnisosem) i o mieście, z którego pochodzi. Składniki na 8 porcji: 1 kg świeżych pomidorów lub 800 g z puszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 3-4 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 marchewki 750 g mielonej wołowiny 250 g mielonej wieprzowiny 80 g pancetty (można zostąpić wędzonym boczkiem lub podgardlem) 80 g surowej szynki dojrzewającej 1 szklanka
Pełny talerzminut. Zawsze wybieram to drugie Rzut oka do lodówki , spiżarki i mam Składniki na 4 porcie - 400g makaronu wstążek ( może być inny) - 2 filety drobiowe - 1 biała rzodkiew - seler naciowy - 1 łyżka musztardy rosyjskiej - 1 cebula - kilka ziaren kolendry - olej do smażenia - sól , pieprz do smaku - sos sojowy ciemny Wykonanie Krok 1 Postawić do zagotowania wodę na kluski(...)selera w talarki Krok 4 Jeśli woda zagotowała się , wrzucamy makaron. Krok 5 W głębokim rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy paski kurczaka ok 1 minuty, dodajemy cebulę, smażymy następną minutę na koniec dodajemy seler
Eli GotowanieWŁOSKIMI I GORGONZOLĄ Składniki na zupę: - 1 litr bulionu z kurczaka lub wywaru z warzyw - 3-5 porów (tylko białe części, w zależności od wielkości) - 3-4 łodygi selera naciowego - 3-4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 200 mililitrów śmietanki 30% - masło - sól - pieprz biały - gałka muszkatołowa - opcjonalnie można dodać dla zagęszczenia jednego średniej wielkości ziemniaka startego
Życie zamknięte w smakusól himalajska - kawałek czerwonej papryki - natka pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - sok z cytryny - 3 rzodkiewki(...)włożyć do garnka, dodać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez 1 minutę, następnie schłodzić - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Pomidorki posiekać w ćwiartki - Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać - Dodać cieciorkę, pozostałe warzywa i rodzynki; wymieszać - Doprawić miętą, płatkami chili i sokiem z cytryny - Sałatkę ponownie
Wegańska kuchnia orientalna300g piersi z kurczaka (1 podwójna) 1 łyżka oleju ryżowego ( lub zwykłego jakiego używacie) 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 duża cebula 1 czerwone chili 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka 6 szkl. poszatkowanje kapusty pekińskiej 4 łyżki soku z limonki (ew.cytryny) 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Na początek przygotujmy sobie wszystkie składniki, to będzie
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/lasagne 6 porcji Składniki: 500 g wołowiny, zmielonej 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki pomidorowego przecieru 500 g pokrojonych pomidorów 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1½ łyżeczki suszonego oregano 1 czerwone chili 150 ml wody 150 g szynki parmeńskiej 200 g sera mozzarella
codojedzeniakońcu to cudowne bogactwo smaków i aromatów 💗 Tortilla z kurczakiem i warzywami - przepis na 6 sztuk Do przygotowania tortilli będziesz potrzebować: 6 tortilli pełnoziarnistych, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego, 1/4 małej główki czerwonej kapusty, czerwoną paprykę, kawałek papryczki chili, pierś z kurczaka, 5 ząbków czosnku, pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki kozieradki, kubeczek jogurtu, łyżkę oleju rzepakowego, sól i pieprz(...)smaku. 1. Czerwoną kapustę drobno posiekaj i zalej wrzątkiem do zblanszowania. 2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrój w drobną kostkę, a seler najpierw obierz z włókien, po czym przekrój wzdłuż i pokrój w drobną kosteczkę. 3. Papryczkę chili posiekaj. 4. Kapustę odcedź na sicie. 5. Kurczaka pokrój w kostkę, natrzyj przyprawami i jednym
Z notatnika dietetykazielonego groszku (spliterwten) 150 g obranego selera pokrojonego w kostkę 200 g pasternaka lub korzenia pietruszki pokrojonego w kostkę 150 g pora pokrojonego w pół-krążki 3-4 łodygi selera naciowego pokrojonego w kawałki 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku w kostce 2 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekanej) 200 g wędzonej piersi kurczaka lub mięso z udek jeśli
Sztuka gotowania w/g SamiryDzisiaj mam dla Was sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw grillowych lub jako przekąska drugie śniadanie. Składniki: - 1 pęczek selera naciowego - 1 papryka czerwona - 3 pomidory - 3 jajka - 1 opakowanie mini mozzarelli - 1 mały słoiczek oliwek zielonych sos - 3 łyżki octu winnego - 9 łyżek oliwy - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka soli - 2 łyżeczki pieprzu - 2 łyżeczki ziół
Zainspirowana w kuchnioleju 1 szklanka oliwek 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek wężowy 1 garść słonecznika 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 solidna garść rukoli 1 łodyga selera naciowego sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka sosu sojowego szczypta soli Wszystkie składnik sosu(...)czosnek należy zmiażdżyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzić z oleju i rozdrobnić. Pomidorki przekroić na połówki, ogórka w duże kawałki, paprykę w paseczki, cebulę i selera w półplasterki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Wszystkie składnik sałatki wymieszać wraz z sosem i przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
Jadło i czytadłoSkładniki 300 g mielonej wołowiny 25 g włoskiej pancetty lub boczku 250 g makaronu tripoline * 125 ml czerwonego wina 250 ml bulionu wołowego 1 papryczka chili ** 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów pelati 1 duża cebula 1 marchew 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta cukru 2 łyżki oliwy
Wędrówki po kuchnismak selera jest przełamany słodkością winogrona. Idealna na lekki lunch lub kolację.Sałatka ta powstała dzięki życzliwości marki Piątnica . Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 sałata lodowa 3 łodygi selera naciowego 6 łyżek kukurydzy 50 g płatków migdałowych 50 g migdałów całych 0,5 kg winogronu 4 łyżki majonezu przyprawa curry, sól, pieprz 3 łyżki oleju kokosowego Wykonanie: Płatki migdałowe
Podróż w kulinaria