syta. Rozgrzewająca niekoniecznie z powodu obecności wina Proporcje zmieniałam jak tylko zaczęłam częściej ją robić. Składniki: * 15 dkg soczewicy zielonej * 15 dkg boczku parzonego * 1 marchew * 1 gałązka selera naciowego * 1 mała cebulka * 2-3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki wina białego wytrawnego Soczewicę namoczyłam poprzedniego wieczoru. Następnego dnia przelałam ją świeżą wodą i nastawiłam na gotowanie dolewając 3 szklanki wody
Pieprzyć z Fantazjąsyta. Rozgrzewająca niekoniecznie z powodu obecności wina :D Proporcje zmieniałam jak tylko zaczęłam częściej ją robić. Składniki: * 15 dkg soczewicy zielonej * 15 dkg boczku parzonego * 1 marchew * 1 gałązka selera naciowego * 1 mała cebulka * 2-3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki wina białego wytrawnego Soczewicę namoczyłam poprzedniego wieczoru. Następnego dnia przelałam ją świeżą wodą i nastawiłam na gotowanie dolewając 3 szklanki
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: 1 szkl kaszy kuskus 1 szkl wody przegotowanej szczypta soli 1/2 brokuła 6 suszonych pomidorów z zalewy z oliwy w ziołach 1 cukinia posiekana natka pietruszki 2 łodygi selera naciowego pieprz Brokuł gotuję w osolonej wodzie. Kuskus umieszczam w rondelku i zalewam wrzącą wodą, dodaję szczyptę soli mieszam, przykrywam i odstawiam na 5 minut. Na patelnię wlewam 2 łyżki
MojaQchnia.plpepe. Cuocete coperto per circa 15-20 minuti, mescolando di tanto in tanto. SOS POMIDOROWO-WARZYWNY (SUGO ALL'ORTOLANA) SKŁADNIKI 400 g passaty pomidorowej 2 cukinie 2 gałązki selera naciowego 2 marchewki 1 cebula 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE W dużym garnku rozgrzewamy
La grande e la piccola cuocaktórego normalnie nie jada. Tutaj może stanowić dodatek do soku, a nie główny jego składnik. Ja osobiście preferuję kompozycje: burak, marchew, jabłko burak, marchew, jabłko seler marchew, jabłko burak, seler naciowy, jabłko w sezonie na cytrusy, dodaję jeszcze sok z pomarańczy. Taki sok można dać dziecku do szkoły, samej zabrać do pracy lub przygotować sobie wieczorem i wypić rano. {"@context
Mieszam w Garnkuudziałem. Składniki: ok. 200 g chudego parzonego boczku 2 sałaty rzymskie mini kostka niezbyt miękkiej fety (użyłam ziołowej) puszka czerwonej fasoli opakowanie pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 3 łodygi selera naciowego 1 łyżka majonezu łyżeczka soku z cytryny lub musztardy kubek jogurtu naturalnego lub chudej śmietany (250 g) łyżka oleju pieprz Boczek pokroić w kostkę i przyrumienić na łyżce oleju
Czerwień i błękitróżyczki jak i obraną z włókien łodygę (ma podobny smak jak kalarepa). U mnie dziś pyszna sałatka! Składniki: 1 brokuł 20 dag pieczarek 20 dag koktajlowych pomidorków 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 1 pęczek szczypiorku sól do smaku pieprz do smaku majonez Wykonanie: Brokuł podzielić na różyczki, przelać wrzątkiem i osuszyć. Pieczarki dokładnie opłukać, cienko pokroić, skropić sokiem
Tradycyjna KuchniaLetnia zupa o bardzo delikatnym smaku. Kwaskowa. Zapach obłędny. Polecam! Potrzebujemy: 2 łyżki oleju 4 szalotki 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego 250g piersi z kurczaka 2 cytryny 1,5 litra wody lub rosołu drobiowego ( tylko nie z kostki!!!) sól i biały pieprz 150g śmietanki 200g połamanego na kawałki spaghetti natka pietruszki do ozdoby W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/pęczak się gotował w wodzie, mogłam zająć się dodatkami. Składniki: pół szklanki pęczaku 2 suszone podgrzybki 2 szklanki wody 2 liście laurowe 200 g surowej szynki 2 łodygi selera naciowego pół czerwonej papryki mała cebula papryczka chili łyżka suszonych żurawin 2 czubate łyżki rozdrobnionych mielonych kurek ząbek czosnku sól, pieprz olej Pęczak wypłukać w kilku wodach, a następnie gotować
Weekendy w domu i ogrodzietrochę innych dodatków :) (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie spaghetti (my mieliśmy takie o długości 50 cm), możecie użyć innego 6 suszonych pomidorów w oliwie z pestkami dyni 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów jeden mały por 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek oregano, bazylia, pieprz, ostra papryka, sos sojowy Zaczynamy oczywiście od nastawienia wody na makaron i gotujemy
vegetanieRyż- 100 g Ananas z puszki- 6 krążków Groszek zielony – ½ puszki Kukurydza – ½ puszki Seler naciowy – 1 łodyżka Oliwa – 2 łyżki Sok z cytryny Pieprz kolorowy Sól Płatki migdałowe Ryż ugotować, odcedzić i przestudzić. Krążki ananasa wyjąc z puszki, odsączyć z nadmiaru soku i pokroić na małe kawałki. Groszek i kukurydze odsączyć na sicie i wsypać do miski
przepisy- Milkiwedług własnych upodobań. Bez wątpienia można dodać do zupy więcej imbiru lub chili, jeśli lubimy ostre smaki. Składniki: 500 g marchewki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku łodyga selera naciowego ok. 2 cm świeżego imbiru sok z połowy pomarańczy kurkuma, chili, kolendra w proszku 600 ml bulionu warzywnego 100 ml kremówki lub mleka kokosowego granat i pestki dyni do posypania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kawę? Otóż można 😀 I tak oto mamy Linguine al caffè . Składniki (na 4 porcje): 400g Linguine (lub Spaghetti ) 120g Prosciutto (pokrojone w paski) 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 mała cebula 1/2 szklanki białego wina 1/2 szklanki mocnej, czarnej kawy 40g tartego Parmezanu 20g masła 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku (uważać
Pasta Po Polskuzakładki „ Dieta dr Dąbrowskiej „ PRZEPIS NA ZUPĘ Z CUKINII Z MIĘTĄ Składniki na zupę z cukinii z miętą: 2 cukinie 1 duża cebula 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego liść laurowy 5 szt ziela angielskiego garść liści świeżego szpinaku lub 4-5 kostek mrożonego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty świeżej sól pieprz czarny świeżo mielony
Dorota SmakujePożywna i smaczna sałatka z dodatkiem wędzonej makreli, bez dodatku majonezu :) Składniki : - wędzona makrela, - kwaśne, twarde jabłko, - 2 - 3 łodygi selera naciowego, - 2 pomidory rzymskie, - natka pietruszki, - sok z cytryny. Sos : - łyżka octu balsamicznego, - łyżka oleju, - sól, pieprz, - pół ząbka startego czosnku. Wykonanie : Makrelę obrać ze skóry i ości, podzielić na kawałki. Jabłko przekroić na pół i wyciąć gniazdo
Przepisy Mikołajakoktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Warzywa po grecku (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodyżki selera naciowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny sól morska lub himalajska pieprz czarny szczypta mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki szczypta ostrej papryki listki natki pietruszki Wykonanie: Wszystkie
Kulinarne przygody GatityGrillowana cukinia z warzywami po grecku (dieta dr Dabrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 średnia cukinia 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodyżki selera naciowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny sól morska lub himalajska pieprz czarny szczypta mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki szczypta ostrej papryki listki natki pietruszki Wykonanie: Wszystkie
Kulinarne przygody Gatitymarchewki z filetem z kurczaka. Polecam i życzę smacznego. SKŁADNIKI NA 6 PORCJI: 2 filety z kurczaka pokrojone w kostkę ok 2 cm 1 marchew 1 łodyga selera naciowego 1/2 brokuła 1 /2 kalafiora 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 8 łyżek ryżu białego Sól i pieprz do smaku 2 łyżki vegety 1 kostka rosołowa 4 liście laurowe
Gotowanie Patkipodana z lodówki super schładza od środka, a jednocześnie skutecznie poskramia głód. Polecam Fasola mung z rybnym twistem Składniki: 500 g suchej fasoli mung 2 średnie ziemniaki 3 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 5 arkuszy wodorostów nori sól i pieprz do smaku Wykonanie: Fasolę dokładnie płuczemy na sitku, wrzucamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i ostawiamy na kilka
Lamarida.plzupka, którą p odałam ze świeżym pieczywem, posmarowanym masłem, tak lubię najbardziej! Składniki: ziemniaki 3 szt, kalafior 200 g, jarmuż 100 g, marchew 2 szt, fasolka szparagowa 100 g, seler naciowy 2 łodygi, śmietana 3-4 łyżki, masło 50 g, koperek posiekany 3 łyżki, liść laurowy 1 szt, ziele angielskie 3 szt, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Ziemniaki
kulinarne odsłony patiMakaron w roli głównej z pysznymi zielonymi dodatkami. Danie smaczne i ekspresowe. Polecam. Składniki; 20 dag makaronu pełnoziarnistego 20 dag zielonego groszku 7-8 łodyg selera naciowego 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki masła klarowanego 1 pierś z kurczaka (pojedyncza) sól, pieprz do smaku, przyprawa do kurczaka. Przygotowanie; Makaron gotujemy zgodnie z poleceniem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy
Radość kipiąca uśmiechem.WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 500 g selera naciowego, 3 małe marchewki, 5 średnich ziemniaków, mała cebula, duży por, średnia pietruszka, około 1,2 l wody, mały jogurt naturalny, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, curry, tymianek, sól, pieprz, 5 jajek ugotowanych na twardo, 1/2 pęczka pietruszki
JejKuchniawiec i potraw grzybowych więcej :) Składniki: ½ kg grzybów leśnych 3 łyżki masła ½ szklanki śmietany 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku ½ puszki zielonego groszku konserwowego 3 łodygi selera naciowego 1 mały por 1 czerwona papryka 300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) zioła do dekoracji świeże bułki Wykonanie: Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i włożyć na rozgrzane masło
Tradycyjna Kuchniafont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ryż- 100 g Ananas z puszki- 6 krążków Groszek zielony – ½ puszki Kukurydza – ½ puszki Seler naciowy – 1 łodyżka Oliwa – 2 łyżki Sok z cytryny Pieprz kolorowy Sól Płatki migdałowe Ryż ugotować, odcedzić i przestudzić. Krążki ananasa wyjąc z puszki, odsączyć z nadmiaru soku i pokroić
Camilla w kuchnigłosów do końca m! Sałatka z młodej kapusty i selera, z serem pleśniowym i granatem 1/4 główki młodej, białej kapusty sól 2 łodygi selera naciowego 1 mały owoc granatu 1 małe jabłko ze skórką łyżeczka soku z cytryny 50 g sera pleśniowego, z niebieska pleśnią np. Rokpol sos: po łyżeczce musztardy i majonezu
Dzieje kuchennej Wiewiórydzięki ciecierzycy jest jednak naprawdę sycące, aromatyczne i smaczne :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 1 woreczek brązowego ryżu 400g soczewicy z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 łyżki posiekanej kolendry sól morska świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w osolonej wodzie
Moje Kuchenne Rewelacjekiedyś na blogu. Jednak dzisiaj w wersji light z małym zmianami. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 opakowanie żurawiny 3 łyżki słonecznika 2 łyżki płatków migdałowych 4-5 gałązek selera naciowego przyprawa do kurczaka z ziołami Sos light 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1/2 łyżeczki curry 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku WYKONANIE Filet płuczemy, osuszamy
W kuchennym oknie Ewy